POLTERABEND

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń Wesele
Witam. Dziewczyny czy miałyście polterabend ? jeśli tak to ile mieliście wódki i napoi ? bo ja mam teraz w piątek i się boję ,ze nie starczy a mam 65 szt 0.5 l
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: POLTERABEND

Skąd ten zwyczaj ?? Cały czas mnie to zadziwia ... nigdy o tym nie słyszałam... nigdy u mnie się tego nie robi a jestem z Gdańska :-) ale czytam , że na forum to bardzo popularne :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

u nas na Kociewiu ten zwyczaj czyli tłuczenie butelek jest bardzo popularny, ale trochę kosztowny
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To co napisze nie ma zabrzmieć obraźliwie, uprzedzam na wstępie!

To taki 'wiejski' zwyczaj. U lubego jest praktykowany, u mnie JUŻ nie.
Ja mieszkam w mieście, On na wsi :P. --> nabijam się.

Moi rodzice mimo że mieszkali w mieście, też obowiązkowo musieli taka imprezę zorganizować.

Sama tego nie chcę, dla mnie to bez sensu. Wesele to wesele, a nie poler, wesele, poprawiny i poprawiny poprawin. masakra
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

spoko ... ja też mam w piątek :) liczymy maks 40 butelek 0,5... powinno wystarczeć..... o 22:30 idę spać :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale obciach, też będę pierwszą w rodzinie i w wiosce, która omija takie okropne zwyczaje szerokim łukiem. Kicz jak nic.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie kicz a utrzymywanie tradycji.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dziwny i kosztowny zwyczaj ..... do tego dzień przed ślubem ..... może z jednej strony fajnie bo nie będzie czasu na stres i rozmyślanie i więcej do wspominania ...... wtedy można powiedzieć, że wesele trwa 3 dni :-)

ale ja chyba jednak wole troszkę spokoju na dzień przed ślubem ... :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

u mnie w okolicy się praktykuje Polter i będzie mi miło jak sąsiedzi i znajomi których nie zapraszam na ślub wpadną (to naprawdę sympatyczna impreza) zresztą teraz Polter ma trochę inny charakter niż jeszcze parę lat temu, nie jest to "wiejska impreza" w mojej okolicy przypomina to bardziej przyjęcia w ogrodzie, czasami robi się grilla, puszcza się lampiony szczęścia, zamawia zespół, dekoruje się dom , wynajmuje namiot itp. oczywiście jak kogoś stać.
Polter to zwyczaj niemiecki i w Polsce zachował się w regionach dawnego zaboru Pruskiego, w miastach nie organizuje się takich wieczorów od lat- bo to żadna przyjemność stać na parkingu przed blokiem i denerwować sąsiadów;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja osobiście przed tak waznym dniem nie chciała bym żadnych spotkań;)

Ale byłam u przyjaciółki na tym i było extra był pan co spiewał było pysznie i wesoło;)
Tańce plasy.....

Ale dla młodych to chyba utrapienie i wydatki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja swój bardzo miło wspominam, ślub miałąm 9 czerwca a poltra zrobiliśmy 7 czerwca - Boże Ciało. Goście siedzieli do północy.
Ogólnie przewinęło się ok 200 osób i wódki nie zeszło aż tak dużo bo ok 30 but, ale za to piwa mnóstwo, bo mieliśmy z nalewaka 50 l i wszystko poszło.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niektórzy tutaj na forum od razu krytykują,że to jest obciach. Dla mnie ślub bierze się raz w życiu także fajnie mieć 3 dniową impreze. Narzekać to będę póżniej. Moje pytanie było skierowane do osób które obchodzą ten zwyczaj a nie do OSÓB , które zamiast doradzić piszą,że to wiejski zwyczaj lub obciach. a poza tym mieszkam w mieście w domu jednorodzinnym. Mam weselny namiot na 100 os i zapraszam wszystkich naszych znajomych i rodzinę a niech tam niech sie napiją i najedzą ,, ZA DARMO". POZDRAWIAM
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Spaliłabym się ze wstydu :D To trochę jak prosiak czy tam dzik na weselu - tragedia;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Wrobel Ty czytać ze zrozumieniem nie potrafisz? Ciekawe jaka "tragedia" Ty uraczysz swoich gości... Haha!

Co do poltra to raczej nie chciałabym nic robić. Ale wiem, że napewno ktoś przyjdzie więc nie mam wyjscia:)
Napewno będzie to krótka imprezka max. do 22:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

22! powodzenia zycze:) u mojego kuzyna do 3.30 sprzatali szkło 100 chlopa bylo na imprezie po kolei
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Aga M. Dlatego u mnie by nie sprzątać bede mieć kontener, do którego beda bić szklo:) No może do 23 przedluze :PP Oczywiście nie bede nikogo wyganiac. Narzeczony grzecznie poinformuje, że idziemy spać bo chcemy wypocząć. :DD Poza tym myśle, że goście to uszanuja.

z kontenerem bardzo dobry pomysł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie jestem z Kociewia, ale u mnie również jest ten zwyczaj. Kiedyś wolałam go uniknąć, choć z drugiej strony taka tradycja i w sumie raz w życiu się zdarza. W piątek, dzień przed ślubem zbiera się rodzina , sąsiedzi i "tłucze" szkło na szczęście państwa młodych.
Jednak twoja zaproponowana ilość wódki... mnie przeraziła... ;/ 65 szt? Myślę, Że przegięcie, chyba że naprawdę spodziewacie się mnóstwa ludzi.... przecież to nie wesele... ;/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

żaden obciach, ale tradycja! ja teraz mieszkam na wsi, tutaj byliśmy na poltrze właśnie pod namiotem i z 12-os. orkiestrą do 3 nad ranem i było jakieś 80 os. :) było fajnie, choć Młodym nie zazdroszczę takiej hucznej imprezy dzień przed weselem

ja miałam w mieście mieszkając w bloku małego symbolicznego poltra, było ciacho, wódeczka, przekąski, przyszło parę osób i biło szkło przed klatką - sąsiedzi byli b. wyrozumiali, ale moi znajomi też bo wszystko skończyło się ok. 22; co do ilości wódki nie pomogę bo my jesteśmy z tych mało pijących, ale życzę udanej zabawy :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

65 but. na pewno starczy, u nas było ok 70 osób i poszło góra z 20 but :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja, zwłaszcza, że od lat mieszkam już we Wrocławiu, zarzekałam się, że poltera u mnie nie będzie! I wytłumaczyłam przyjaciołom, że do Gdyni przyjeżdżam na dzien przed ślubem i nie ma mowy o żadnej takiej imprezie.... Myślałam, żę to zrozumieli.... i po całodziennym załatwianiu wszystkiego w piątek przed ślubem dotarłam przed 24 do domu i w końcu chciałam odpocząć, kiedy nagle usłyszałam pod domem tłuczone szkło...
Pierw tak się wkurzyłam, że aż sie ze złości rozpłakałam i powyzywałam przyjaciół.... a później siedzieliśmy do rana i piliśmy heheheh
Było bardzo miło, choć poranek w dzień ślubu był zdecydowanie mniej miły;)

Ja od dawna nie mieszkam w moim rodzinnym miescie wiec i znajomych mam tam malo, wiec nie sadze ze by przyszli, ale niestety mama "straszy" mnie, ze duzo sasiadow zapowiedzialo swoje przyjscie na tluczenie butelek. Dla mnie ten zwyczaj jest totalnie obciachow i meczacy- tym bardziej ze do domu rodzinnego przyjezdzam dopiero na 5 dni przed weselem i mam mnostwo zalatwiania wiec nie wyobrazam sobie zeby piatek zmarnowac na siedzenie w domu i czekanie czy ktos przyjdzie tluc butelki. Nie wiem jak rozwiazac ta sytuacje- przygotowac sie na polter czy po prostu wyjsc z domi, zalawiac swoje sprawy i sprzwic ewentualna przykrosc ludziom ktorzy7 jednak przyjda pod dom i nas nie zastana???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

patka02: kurcze to sporo tych butelek masz, ja mam nadzieję, że u mnie więcej niż 30-40 nie pojdzie...:( jeszcze do tego piwo hm najbardziej mnie przerazaja ludzie, ktorzy mówią, że u nich więcej wódy wypili na poltrze niz na samym weselu;) NAPISZ PÓŹNIEJ, CZY CI STARCZYŁO :D pozdrawiam

Niestety, nawet jak powiesz, że nie robisz Poltra to i tak ktoś przyjdzie. Mam tylko nadzieję, że u mnie goście nie będą długo siedzieć - najwyżej kulturalnie zwróci się im uwagę, że jutro nasz wielki dzień i chcemy się wyspać. Z resztą ja już teraz wszystkim mówię "Dla mnie to głupi zwyczaj, ale jak już jest to niech będzie.. Byleby nikt nie siedział dłużej niż do 22-23". Mam nadzieję, że goście zrozumieją i uszanują naszą wolę... Ale ktoś tu pisał o 65 l wódki - ja uważam, że to strasznie dużo! Mi by było szkoda kasy, już wesele jest bardzo kosztowne..

Dla mnie jest to masakra jakaś i niedawno się dowiedziałam,że coś takiego istnieje bo nigdy w życiu na czymś takim nie byłam, u mnie w rodzinie się nie praktykuje, więc niby kto miałby przyjść?Jak się mieszka w bloku to w ogóle przecież obowiązuje cisza nocna..

z roku na rok coraz bardziej utrzymuje się ta tradycje i coraz bardziej w wiekszym gronie...
do nas przyszlo jakies 20 osob porzucali falszki dostali potem troszke posiedzielismy przy ognisku i koniec nie za długo co by sie na wesele wyspac a zeby jeszcze pan mlody mogl dojechac do domu swojego ;)

ale slysze ze niektorzy zamawiaja spejcalnie na ta okazje namioty robia jedzenie i kupuja kartony wodek i przychodzi po 100 osob albo i wiecej....szoook...

no i jestem po weselu. powiem wam,Że na polter abend poszło 60 butelek a na wesele z poprawinami 115 szt 0.5 nie licząc bram i konkursów. A piwa poszło 100 szt ,Pozdrawiam

ooo niezle!

W tym tygodniu idę na Poltra. W związku z tym mam pytanie: czy przynosi się coś dla Młodych np. kwiaty, pamiątka, prezenty?

Generainie tylko szkło ;)

Inne tematy z forum

Kurczak z rożna - gdzie w okolicach Ujeściska? (8 odpowiedzi)

Czy jest gdzieś w okolicach (tak do kilku km) ulicy Płockiej jakiś punkt gdzie można kupić...

Galeria Chełm (3 odpowiedzi)

Czy to potwierdzone że galeria Chełm działa tylko do 31.12?