Pomóżcie gdzie w Gdyni odbywaja sie nauki przedmałżeńskie i ile kosztują. Prosze tez o podanie gdzie jest tez poradnictow rodzinne i czy tez kosztuje?
00
Re: POMOCY
~Monia
(21 lat temu)
nauki przedmałżeńskie i poradnictwo nic nie kosztują!!! na poradnictwo powinien wysłać was proboszcz z twojej parafii zresztą na nauki też!przynajmniej mój tak zrobił! dał mi rozpiskę, kiedy, o której i gdzie odbywają się nauki a poradnictwo powinno być przy każdej parafii!!! My chodziliśmy w gdyni na 3 Maja pozdro
00
~Willow
(21 lat temu)
Monia, a czy nie mogłabyś podzielić się tą rozpiską na forum? Bo tu mnóstwo ludzi potrzebuje pomocy, jeśli chodzi o nauki, z tego co zauważyłam.A nie wszyscy księża są tak pomocni, jak Twój :)
00
BiM
(21 lat temu)
O nam tez ksiadz zaproponował zeby chodzic na nauki do koscioła na 3 maja tylko nie wiemy kiedy tam sie zaczynają.A czy poradnictwo tez jest przy tym kościele.Nauki to 4 spotkania raz w tygodniu??
00
BiM
(21 lat temu)
Ja tez prosze o ta rozpiske.
00
~asia
(21 lat temu)
Witajcie. Zacznę od sprostowania Kościół NSPJ jest w Gdyni na ulicy Armi Krajowej a nie na 3 maja. Pytaliśmy się tam o nauki, zaczynają się we wtorek 1 lutego o 18-tej. Są 4 spotkania (4 wtorki) po 2 godziny. My napewno tam będziemy. Pozdrawiamy. Asia i Przemek.
00
peggy
(21 lat temu)
Cześć dziewczyny w Gdańsku nauki kosztują 30-50 zł od pary pozdrawiam
00
~Oliwka123
(21 lat temu)
Nauki w Orlowie Parafia MB Bolesnej startuja w pol. lutego, we wtorki. Poradnictwo przy kazdej parafii. Polecam p.Jole na Karwinach, Parafia sw.Jadwigi. Mozna umowic sie w czw. 17-18.
00
~sisi
(21 lat temu)
Jeśli chodzi o nauki w Orłowie to spotkania sa w każdy wtorek na 18:30, swieże informacje - bo trzy dni temu rozmawiałam z proboszczem. Należy przyjść w dowolny czwartek i uczęszczać na 4 spotkania pod rząd. A jeśli chodzi o panią z Karwin to fakjtycznie bardzo dobra, ale też bardzo wymagająca - trzeba przeczytać sporo książek i sporo się do tego poradnictwa przygotowywać :
Pozdrawiam
00
Monia
(21 lat temu)
sorki!! faktycznie ulice mi się pomyliły!!;-))))))) My chodziliśmy na nauki w zeszłym roku w maju i faktycznie odbywają się one we wtorki o 18.00!! W ogóle my zaczeliśmy chodzi dopiero od 3 spotkania ale to nie jest problem!! Nauki są ciągłe i jak są przeprowadzone już cztery spotkania zaczynają od nowa!! Na każdym spotkaniu są inne tematy także nic nie szkodzi czy zaczniecie od spotkania czwartego czy pierwszego, pozdrowionka i papatki!!
:-))) :-))) :-)))
00
~sisi
(21 lat temu)
Oczywiście nie w dowolny czwartek, a w dowolny wtorek - sorki :(
A tak jak MOnia mówi o swoim ko sciele tak i tu nauki sa ciagłe i nie ma problemu z tym, od którego spotkania się zacznie :)
Pozdrawiam
00
~BiM
(21 lat temu)
dziekuje Wam bardzo za pomoc. Jeszcze mam jedno pytanie czy na te nauki trzeba sie jakos wczesniej zapisac? Bo skąd potem ksiadz wie ze odbyło sie te cztery spotkania?
00
~MISIA
(21 lat temu)
Witaj! Tak musisz wcześniej sie zgłosić do parafii gdzie dosteniesz karte uczestnictwa i zapiszą Was na najbliższy termin. Przewaznie nauki zaczynają sie z początkiem miesiąca! Osobiscie nic nie płaciliśmy nic za nauki i pierwsze słysze o tym, za zapowiedzi, akt chrztu i bierzmowania oraz za licencje co łaska ale za nauki???
00
BiM
(21 lat temu)
wczoraj byliśmy na naukach w kościle NSPJ i bardzo nam sie podobało.
00
Madzialenka
(21 lat temu)
co do tego,ze nic nie kosztuja to bym sie lekko klócila......my placimy 50 zl...i wszedzie tak jest...ceny sie roznia...ale napewno nie jest to bezplatne
00
~just
(21 lat temu)
Własnie wczoraj byliśmy w kościele NSPJ na Armi krajowej ostatni raz. Nauki nic nie kosztują. Odbywają sie co wtorek na 18 przez dwie godziny, zawsze po dwa tematy. Na pierwszym waszym spotkaniu pod koniec nauk dostaniecie kartki. Po każdej nauce ksiądz postawi pieczątke przy odpowiednim temacie. Kartki są dwie dla was i waszych narzeczonych
00
Aguszka
(21 lat temu)
My wczoraj zakończyliśmy nauki w Mikołaju i placiliśmy 50 zł za parę.
00
BiM
(21 lat temu)
W kościele NSPJ nauki nic nie kosztują.Na 4 spotkaniu przechodzi kościleny z taca i mozecie wrzucic co łaska nawet 1 zł ale jak nie chcecie nie musicie wrzucac zadnych pieniędzy.