POMOCY!!

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
HEJ!
Czy możecie mi powiedzieć jak to jest z załatwianiem daty ślubu i całej organizacji.. Mieszkamy 5 lat za granicą i chcemy wziąć ślub konkordatowy w Gdańsku,mój narzeczony jest z Poznania. Czytałam na wielu stronach i raz piszą,że trzeba mieć zaświadczenie od księdza ze można wziąć ślub w innej parafii a raz nie.. Ogólnie jakich dokumentów potrzebujemy aby chociaż datę ślubu ustalić.. Już sama nie wiem co robić :( Pomocy!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: POMOCY!!

Nie lepiej po prostu zadzwonić do USC i do kościoła w którym chcecie brać ślub i dowiedzieć się z pierwszej ręki jakie dokumenty trzeba mieć?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co ma do tego USC. Wszystko się załatwia w kościele. Zazwyczaj ślub bierze sie w parafii pani młodej. Jeśli inne miejsce niż parafia jednej ze stron to zazwyczaj ksiądz z wybranej parafi chce takie pozwolenie od parafii macierzystej, ale to nie zawsze. Zależy na kogo traficie albo ile dacie do koperty, takie czasy. Oboje potrzebujecie odpis aktu chrztu. To można uzyskać tylko w parafii, gdzie dana osoba była chrzczona i to często jest największy problem, bo często wymaga podróży gdzieś daleko w rodzinne strony. Tak to nie przypominam sobie o jakiś innych dokumentach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Godzinę ceremonii można zarezerwować bez żadnych formalności. Telefonicznie. Zazwyczaj za jakąś opłatą za trzymanie terminu, np 50 zł. Formalności w sumie dopiero jakieś 2/3 miesiące przed ślubem, bo wcześnie się i tak nie opłaca odbierania np. odpisu aktu chrztu, bo jest on ważny tylko przez jakiś okres (nie wiem po kiego grzyba). A co do potrzebnych dokumentów to wystarczy wpisać w google i wyskoczy Ci lista.

Wszystko zależy od kościoła. My potrzebujemy nie tylko akty z USC, akty chrztu, pozwolenia poradnie, nauki, itd, ale świadectwa ze szkoły z oceną z religii, bo ksiądz wymaga. Najlepiej się dowiedzieć w parafii.