PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

Drodzy Forumowicze,

Jak wiecie, czasami na tym forum organizujemy różne spontaniczne akcje pomocy osobom potrzebującym, bez rozgłosu i hałasu ale za to skutecznie. Ponieważ za każdym razem dobro się zadziało, to moja czujność została uśpiona, a wiara w człowieka podbudowana.
W połowie marca, via PW (prywatna wiadomość) zwróciła się do mnie pani spod nick`a Mama Szymona i Bartka z dramatyczną prośbą o pomoc w znalezieniu pracy dorywczej przy sprzątaniu, gdyż pensja jej i męża nie wystarcza na pokrycie rosnących rachunków (w tym powiększającej się raty kredytu za mieszkanie). Udało się dla niej zorganizować drobne zlecenie, zarobiła 400zł. Wtedy wydawało mi się, że znowu dobro się zadziało i oby tak dalej.

Minął miesiąc i otrzymałem od tej pani wiadomość, że prosi o pilny kontakt w równie pilnej sprawie. Okazało się, że jest znowu w dramatycznej sytuacji, a w zasadzie jej mama, której rzekomo wyłączono gaz, bo pomagała jej finansowo, sama nie płacąc swoich rachunków. Efektem był niezapłacony rachunek za gaz w kwocie 500zł. Płacząc, wręcz szlochając, prosiła mnie, czy nie mógłbym jej pożyczyć tej kwoty dosłownie na trzy dni, bo zaraz jej mąż ma dostać ekwiwalent mundurowy i ona na pewno odda pieniądze. Przepełniony wiarą w jej szczerość i wzruszony sytuacją, uznałem że warto, aby znowu się dobro zadziało. Zgodziłem się jej pożyczyć tę kwotę.
Przyjechała do mnie do firmy w środę 18 kwietnia, usiadła, zapłakała i opowiedziała jeszcze raz tę wzruszającą historię, jak to rodzice, odmawiając sobie wszystkiego, pomagali jej, sami wpadając w tarapaty finansowe. Gdy już jej dałem te pieniądze, zaszlochała znowu i powiedziała, że jest jej bardzo wstyd ale wydarzyło się coś jeszcze i nie śmie prosić o dalszą pomoc ale nie ma wyjścia. Powiedziała, że 17 kwietnia Energa wyłączyła jej w domu prąd, jako że nie zapłaciła rachunku, za dogrzewanie prądem mieszkania w okresie zimowym, który wynosi aż 1500zł. I znowu, przekonany o tym, że takie dramatyczne zbiegi okoliczności się zdarzają, postanowiłem jej pomóc, kompletnie uśpiwszy zdrowy rozsądek i moje doświadczenie życiowe, które podpowiadało mi, że coś tu jest nie tak.

Pani Karolina, bo tak się przedstawiła, obiecała, że do piątku 20 kwietnia pieniądze odda, byleby tylko jej mamie włączyli gaz, a jej prąd. Jeszcze tego samego dnia zadzwoniła do mnie, że już wszystko jest uregulowane i czekają na włączenie mediów, że mama bardzo dziękuje, że ona nie wiem, jak może się odwdzięczyć, itd.. Było mi zwyczajnie miło, że kolejny raz udało się komuś pomóc. To przecież krzepi duszę.

Przyszedł piątekdostałem od tej pani sms, że jednak mundurówka męża będzie w poniedziałek, że bardzo przepraszablablabla W tym momencie zorientowałem się, że prawdopodobnie zostałem oszukany i wyłudzono ode mnie 2000zł. Ponieważ ta pani się przedstawiła z imienia i nazwiska, więc postanowiłem troszkę poszperać za nią w sieci. Zamarłem, gdy znalazłem na jednym z portali następujący wpis: http://www.dodajoszusta.pl/historia/1886-wyludzaczka.html Imię i nazwisko się zgadzało. Lokalizacja mniej więcej również. Kolejne sms`y od tej pani (telefonu już nie odbierała ode mnie), że oddzwoni, że przyjedzie, żeitd., jedynie utwierdziły mnie w przekonaniu, że prawdopodobnie padłem ofiarą perfidnej wyłudzaczki i oszustki. Liczyłem jeszcze na to, że może ta pani się opamięta i pieniądze odda. Niestety, była (jest) na tyle bezczelna, że nawet nie przeprosiła za zaistniałą sytuację, nie popełniła żadnego wyjaśnienia/wytłumaczeniapo prostu jakby się nic nie stało.

W tej sytuacji skontaktowałem się z Adminem137 i poprosiłem go, aby zabezpieczył dane z logów tej pani, a sam będę zmuszony zawiadomić policję. Aby zachować maksimum obiektywizmu w tej sprawie, dwukrotnie wysłałem tej pani sms`a, że jeśli pieniędzy mi nie zwróci, będę zmuszony sprawę zgłosić na policję (chociażby aby ustalić prawdziwe personalia tej kobiety) bez odzewu. Uznałem, że czas minął, dałem tej pani szansę na zwrot moich pieniędzy nie skorzystała z niejba! W zupełności mnie zlekceważyła.

Także za pośrednictwem forum ostrzegam Was wszystkich, abyście i Wy nie dali się naciągnąć tej pani Karolinie na jej dramatyczne historie. A jeśli jest ktoś na forum, kto już padł ofiarą nieuczciwości tej pani, to proszę dać mi znać via PW.
Jest mi niezmiernie przykro, że ta pani wykorzystała moje szczere intencje pomocy, podle mnie okłamała i wykorzystała dobre serce i moją empatię wobec osób będących w potrzebie to co zrobiła jest zwykłą podłością, nikczemnością i nie może być niczym usprawiedliwione.
Nie mając innego wyjścia zawiadamiam dzisiaj organa ścigania i z całą powagą sytuacji doprowadzę sprawę do końca, tak w postępowaniu karnym, jak i cywilnym. Nie godzi się bowiem, aby podszywając się pod osobę w potrzebie, wykorzystując czyjeś szczere intencje niesienia pomocy, w tak bezczelny i nikczemny sposób wyłudzić pieniądze. To zasługuje na karę i będę się jej domagać wobec tej osoby.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

A ja uważam, że złodziei należy pietnować jak w Chinach czy krajach arabskich. Tak uważam ,że kazdy powinien poznac imię i nzawisko tej złodziejki ku przestrodze na przyszłosc. W naszym chorym kraju prawo zazwyczaj stoi po stronie przestępcy i mamy jak mamy...niestety...
Współczuje Panu, jest pan niewątpliwie dobrym człowiekiem.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odpisałem Pani i odpiszę również otwartym listem:
Szanowna Pani, daleki jestem od posądzania Panią o współuczestniczenie w procederze tej kobiety. Wiele Pań z forum RiD, na którym bywam rzadko (nie jestem kobietą, moja córka jest dorosła, ja jestem dojrzałym mężczyzną), pisało do mnie od piątku, opisując modus operandi tej kobiety.
Skoro Pani została ostrzeżona o działalności tej Pani, to tym bardziej czuję się uprawniony, jako bezpośrednia ofiara oszustwa tej kobiety, do publicznego ostrzeżenia innych, aby nie pożyczali jej pieniędzy.
Nie, nie jestem zdenerwowany, jestem przybity i jest mi przykro - bo chcąc pomóc kobiecie w trudnej rzekomo sytuacji życiowej, zostałem oszukany. Kwota 2000zł nie powali mnie na kolana ale nie pozwolę się okradać - co jest chyba naturalne, prawda?
Myślę, że Pani zrobiłaby dokładnie to samo na moim miejscu. Gdybym wiedział, że ta kobieta jest podejrzewana przez inne Panie o wyłudzanie pomocy, z pewnością bym jej nie pożyczył pieniędzy - logiczne.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

@jolkafasolka - i jeszcze jedno. Napisała Pani: "Jasne było ,że kobieta nie ma pieniędzy , bo ma długi. Jasne że nie odda ci tych pieniędzy w ciągu tygodnia." Nie Droga Pani, to nie było jasne. Nie jestem kolegą tej pani, nie posiadam wiedzy, którą widzę, Pani posiada. Co jeszcze Pani wie?

Na podstawie tego, co Pani napisała przyjmuję: Pani koleżanka Karolina biorąc ode mnie pieniądze, twierdząc że odda za trzy dni, wiedziała że tego nie zrobi - a to już jest działanie w z góry założonym zamiarze.

Napisałam prywatną wiadomość do pana i uważam ,temat za zamknięty dla mnie .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

A w którym miejscu Panią oczerniłem? Nadużywa Pani tego słowa, używa w nieodpowiednim kontekście. Bardzo proszę odnieść się do tej sytuacji z należytą powagą, w tym enumeratywnym przypadku nie jestem skory ani do żartów ani słownych przepychanek.

Jeżeli Pani tej kobieta nie zna, nie zna historii tej Pani na forum, jej kontaktów z innymi Paniami, nie uczestniczyła Pani w zbiórkach darów dla tej pani, nie pożyczała Pani tej kobiecie pieniędzy, nie prosiła Panią o pieniądze...to w jakim celu, ex cathedra, zabiera Pani głos w tej sprawie?

Admin uznał, że taka forma ostrzeżenia, wyrażona moim słowami i popartami faktami będzie najlepsza - uwagi proszę kierować do admina, nie do mnie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

JEŻELI HALEWICZ ZŁOŻYŁ DONIESIENIE NA POLICJĘ I TAKOWE MA
TO POWINIEN SKONTAKTOWAĆ SIĘ Z ADMINEM I TO ADMIN
WYSTOSOWUJE OSTRZEŻENIE DLA FORUMOWICZÓW.

Napisałam jak widzę takową formę ostrzeżenia.

Do Halewicz
Nie obrażam pana ,a ta osoba nie jest moją koleżanką (skąd ten wniosek ?)Ma pan prawo odzyskać swoje pieniądze i tego nie neguję.
Pan na tym forum jest od dawna , a posty o tej pani już od jakiegoś
czasu się pojawiają.
Ja nic sobie nie mogę zarzucić. Oczernianie mnie,nie pomoże panu
w odzyskaniu pieniędzy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

A cóż ta pani mogłaby napisać na forum? Bo chyba nie prawdę...a kłamać potrafi perfekcyjnie. I te łzy, szlochy, trzęsące się dłonie...obrzydliwe.

Tak sobie przypominam moment, w którym wręczyłem jej pieniądze - obserwowałem ją, gdy je liczyła. Skupiona, twarz ściągnięta, żadnych łez, pełen konkret, krótkie "dziękuję" i "tak tak, w piątek oddam, na pewno".

Przecież wtedy powinien był już wiedzieć, że to wszystko, co opowiadała, to ściema.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ania1979 uważam że Nascimento akurat tutaj ma rację, najpierw piszesz jedno a później drugie. A teraz próbujesz żałośnie odwrócić kota ogonem. Twoj post apropo ujawnienia faktów na temat Karoliny brzmiał jednoznacznie, wiec spróbuj chociaż wyjśc z tego z twarzą a nie się rzucasz z głupimi odzywkami.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 0

image

no to już wiemy, kto dał to ogłoszenie ;)
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Right!

Dobra decyzja!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 18

Weź poczytaj uważnie moje wątki, gdzie komuś etykietę przykleiłam, ublizyłam? mąż zazdrosny? heh zdrowo zazdrosny a Ty masz jakiś kompleks że tak śledzisz co piszę? Nie dam się wciągnąć w jałową dyskusję z Tobą nie o tym wątek, żegnam Panią ozięble...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie kłócic sie tu guaniary!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Błyskotliwość- Twoja duma :)hahha

O szacunek apelujesz, sama go nie znasz, bredzisz w każdym prawie wątku, wszechstronność- prezerwatywy, mąż zazdrosny, pieniądze, ta ci nie pasuje forumka, tamta, ubliżasz , etykiety przylepiasz,,,tylko po co??
Aż tak Ci źle z sobą samą, przecież masz dziecko, powinnaś być szczęśliwa!

W takim wątku, a tak nieładnie się zachowujesz, powinnaś kciuki trzymac za rozwiązanie sprawy a nie kabaret urządzać z siebie...
Majówkę rozpocznij, jak masz stresa!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 25

Uśmiałam się-muszę się wybielać, ciekawe z czego...heh zadziwiasz mnie coraz bardziej. Odbij dziewczyno juz Ty najlepiej pokazałaś jaka z Ciebie Pani nauczycielka dzieci pisząc o opiekunkach...
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

Haha, jednak jest z Tobą coś nie teges, to nie Twój wątek,że się tutaj wybielasz, zapomniałaś,że chodzi o wyłudzanie pieniędzy a nie udawadnianie,że jesteś prosta?

Lepiej idź porozmawiaj z mężem o kolorach, jak pisałaś w jednym z wątków;)..

Szkoda Twojego czasu, uszanuj chociaż Halllewicza i jego wątek!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 29

Heh szkoda że TY mnie nie zrozumiałaś :D właśnie O TO MI CHODZIŁO! najpierw piszesz że sama coś dodasz od siebie a po poście jolkifasolki masz pretensje do admina że pozwala na wyciąganie brudów Karoliny publicznie. Już zrozumiałaś czy trzeba jeszcze bardziej PROSTO opisać?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czytam i nie wierzę....

Jeszcze chwila i napiszę coś więcej, .....o Karolinie, bo aż mnie dusi...
Narazie się wstrzymuję...

Ja myślę jednotorowo?? to już chyba wystarczy...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Exxxxtra, czyli mam Ciebie z głowy??- pięknie!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 24

Uważaj dziewczyno bo sobie na za dużo pozwalasz.... sposób obrony-żałosny. Koniec dyskusji z Tobą już Ci kiedyś napisałam co myślę o Twoich wypowiedziach. Jesteś znana z tego że obrażasz gdy tylko ktoś się z Tobą nie zgodzi...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

Fakty kolejne- to dla Ciebie , fakty przemawiające za Hallewiczem, czy karoliną?

Może miałam ochotę napisać o tym, co wiem więcej, niż opisane w artykule.

Nascimento- myślisz prosto, bo taka pewnie jesteś, ale nie wszyscy myslą jednym "torem".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 21

Asiula, masz rację.

Ale nie znamy całej prawdy, i pewnie nie poznamy.

Najprościej powiedzieć- nie byłoby pożyczania, nie byloby problemu.

Gdybym miała komuś tyle pożyczyć, spisałabym umowe, przecież za to nie biją, to zwykła czynność, a tak...no cóż, za błedy sie płaci.

Trzymam kciuki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2