PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

Drodzy Forumowicze,

Jak wiecie, czasami na tym forum organizujemy różne spontaniczne akcje pomocy osobom potrzebującym, bez rozgłosu i hałasu ale za to skutecznie. Ponieważ za każdym razem dobro się zadziało, to moja czujność została uśpiona, a wiara w człowieka podbudowana.
W połowie marca, via PW (prywatna wiadomość) zwróciła się do mnie pani spod nick`a Mama Szymona i Bartka z dramatyczną prośbą o pomoc w znalezieniu pracy dorywczej przy sprzątaniu, gdyż pensja jej i męża nie wystarcza na pokrycie rosnących rachunków (w tym powiększającej się raty kredytu za mieszkanie). Udało się dla niej zorganizować drobne zlecenie, zarobiła 400zł. Wtedy wydawało mi się, że znowu dobro się zadziało i oby tak dalej.

Minął miesiąc i otrzymałem od tej pani wiadomość, że prosi o pilny kontakt w równie pilnej sprawie. Okazało się, że jest znowu w dramatycznej sytuacji, a w zasadzie jej mama, której rzekomo wyłączono gaz, bo pomagała jej finansowo, sama nie płacąc swoich rachunków. Efektem był niezapłacony rachunek za gaz w kwocie 500zł. Płacząc, wręcz szlochając, prosiła mnie, czy nie mógłbym jej pożyczyć tej kwoty dosłownie na trzy dni, bo zaraz jej mąż ma dostać ekwiwalent mundurowy i ona na pewno odda pieniądze. Przepełniony wiarą w jej szczerość i wzruszony sytuacją, uznałem że warto, aby znowu się dobro zadziało. Zgodziłem się jej pożyczyć tę kwotę.
Przyjechała do mnie do firmy w środę 18 kwietnia, usiadła, zapłakała i opowiedziała jeszcze raz tę wzruszającą historię, jak to rodzice, odmawiając sobie wszystkiego, pomagali jej, sami wpadając w tarapaty finansowe. Gdy już jej dałem te pieniądze, zaszlochała znowu i powiedziała, że jest jej bardzo wstyd ale wydarzyło się coś jeszcze i nie śmie prosić o dalszą pomoc ale nie ma wyjścia. Powiedziała, że 17 kwietnia Energa wyłączyła jej w domu prąd, jako że nie zapłaciła rachunku, za dogrzewanie prądem mieszkania w okresie zimowym, który wynosi aż 1500zł. I znowu, przekonany o tym, że takie dramatyczne zbiegi okoliczności się zdarzają, postanowiłem jej pomóc, kompletnie uśpiwszy zdrowy rozsądek i moje doświadczenie życiowe, które podpowiadało mi, że coś tu jest nie tak.

Pani Karolina, bo tak się przedstawiła, obiecała, że do piątku 20 kwietnia pieniądze odda, byleby tylko jej mamie włączyli gaz, a jej prąd. Jeszcze tego samego dnia zadzwoniła do mnie, że już wszystko jest uregulowane i czekają na włączenie mediów, że mama bardzo dziękuje, że ona nie wiem, jak może się odwdzięczyć, itd.. Było mi zwyczajnie miło, że kolejny raz udało się komuś pomóc. To przecież krzepi duszę.

Przyszedł piątekdostałem od tej pani sms, że jednak mundurówka męża będzie w poniedziałek, że bardzo przepraszablablabla W tym momencie zorientowałem się, że prawdopodobnie zostałem oszukany i wyłudzono ode mnie 2000zł. Ponieważ ta pani się przedstawiła z imienia i nazwiska, więc postanowiłem troszkę poszperać za nią w sieci. Zamarłem, gdy znalazłem na jednym z portali następujący wpis: http://www.dodajoszusta.pl/historia/1886-wyludzaczka.html Imię i nazwisko się zgadzało. Lokalizacja mniej więcej również. Kolejne sms`y od tej pani (telefonu już nie odbierała ode mnie), że oddzwoni, że przyjedzie, żeitd., jedynie utwierdziły mnie w przekonaniu, że prawdopodobnie padłem ofiarą perfidnej wyłudzaczki i oszustki. Liczyłem jeszcze na to, że może ta pani się opamięta i pieniądze odda. Niestety, była (jest) na tyle bezczelna, że nawet nie przeprosiła za zaistniałą sytuację, nie popełniła żadnego wyjaśnienia/wytłumaczeniapo prostu jakby się nic nie stało.

W tej sytuacji skontaktowałem się z Adminem137 i poprosiłem go, aby zabezpieczył dane z logów tej pani, a sam będę zmuszony zawiadomić policję. Aby zachować maksimum obiektywizmu w tej sprawie, dwukrotnie wysłałem tej pani sms`a, że jeśli pieniędzy mi nie zwróci, będę zmuszony sprawę zgłosić na policję (chociażby aby ustalić prawdziwe personalia tej kobiety) bez odzewu. Uznałem, że czas minął, dałem tej pani szansę na zwrot moich pieniędzy nie skorzystała z niejba! W zupełności mnie zlekceważyła.

Także za pośrednictwem forum ostrzegam Was wszystkich, abyście i Wy nie dali się naciągnąć tej pani Karolinie na jej dramatyczne historie. A jeśli jest ktoś na forum, kto już padł ofiarą nieuczciwości tej pani, to proszę dać mi znać via PW.
Jest mi niezmiernie przykro, że ta pani wykorzystała moje szczere intencje pomocy, podle mnie okłamała i wykorzystała dobre serce i moją empatię wobec osób będących w potrzebie to co zrobiła jest zwykłą podłością, nikczemnością i nie może być niczym usprawiedliwione.
Nie mając innego wyjścia zawiadamiam dzisiaj organa ścigania i z całą powagą sytuacji doprowadzę sprawę do końca, tak w postępowaniu karnym, jak i cywilnym. Nie godzi się bowiem, aby podszywając się pod osobę w potrzebie, wykorzystując czyjeś szczere intencje niesienia pomocy, w tak bezczelny i nikczemny sposób wyłudzić pieniądze. To zasługuje na karę i będę się jej domagać wobec tej osoby.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

Czytam i nie wierzę....

Jeszcze chwila i napiszę coś więcej, .....o Karolinie, bo aż mnie dusi...
Narazie się wstrzymuję...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Starzeję się i nie jestem w stanie przebrnąć przez taki długi tekst... Nawet "szybkie czytanie" mnie wykańcza... a tutaj wypadałoby jeszcze skomentować... chociaż na chwilę zaangażować się emocjonalnie... empatia... zrozumienie...
Refleksja ... nie za długa ... Pewnie fajnie jest być usmarkaną "biedulką", tonącą we łzach... Kobieta silna, rozumna i konkretna, na wiecznej diecie z prawdy zawsze przy takiej wypada "żałośnie".
Życie... Samo życie...

Wtedy jesienią, kiedy jej pozyczyłam (i otrzymałam zwrot szczęsliwie) 100 zł, to w ogóle rozmowa przez telefon zaczęła się od tego, czy nie mam odstąpić kombinezonu zimowego w rozmiarze 96 zdaje się, czy większym. Powiedziałam, że nie mam, bo po starszaku trzymam dla młodego (o czym powinna wiedzieć, skoro tak zakolezankowana ze mną jest, żeby za minute poprosić o pieniądze). No i od razu zmienił jej się ton głosu, zaczęła śpiewkę o chorobie dzieci, lekarstwach i tak dalej.

Tyle że w czasie kiedy dzieci/dziecko jej niby tak ciężko chorowało, że płakała mi do słuchawki, że MUSI, musi, musi dziś wykupić te leki, a nie ma pieniędzy, to na forum o bzdetach pisała (szukałam, jak mi się już niestety lampa czerwona zapaliła). I zdaje się później sprzedawała kombinezon czy jakieś inne ciuszki.

Może są osoby które jej dały ubrania dla dzieci - a potem cudem te ubrania zwyczajnie zostały sprzedane?

Ja jestem w szoku generalnie, zastanawiam się CO się stało,że tak się zapętliła życiowo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wierzę w to co czytam:(
Poznałam Karolinę K. osobiście,mieszka na Chełmie i przez pewien okres czasu nasze dzieci chodziły razem do przedszkola.

Owszem wydaje się sympatyczna i kontaktowa i można naprawdę mieć ochotę na jakąś znajomość do czasu...

Mnie zastanowiła jedna rzecz,po jednym spotkaniu i kilku informacjach,które przekazałyśmy sobie tu na forum odnośnie przedszkola zadzwoniła do mnie aby pożyczyć pieniądze.

Byłam szczerze zdziwiona ale że ja mam twardą zasadę,że nikomu nie pożyczam kasy i nie mam problemu aby to powiedzieć wprost to nic ode mnie nie dostała.
Tu włączyło mi się czerwone światło i wiedziałam,że bliższą znajomą ta osoba nie zostanie.
Owszem spotykałyśmy się w przedszkolu,rozmawiałyśmy.
Zdarzyło się potem jeszcze raz,że prosiła o pożyczkę ale również nie otrzymała.

Dziecko najprawdopodobniej zostało wyrzucone z przedszkola bo na liście widniała spora kwota do uregulowania ale tłumaczyła,że nie jest z niego zadowolona i przenosi syna.

Pozdrowienia Karolino, jednak mam dobrą intuicję,która kazała mi być ostrożną w kontaktach z Tobą i nie zawierać bliższej znajomości.
Jak Ci dziewczyno nie wstyd???
Bo ja bym się chyba pod ziemię zapadła na Twoim miejscu!!!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hal mimo ze Cie nie lubie za bardzo to naprawde wspolczuje... sam kiedys padlem ofiara oszusta ale mniejsza o wiekszosc. 3maj sie jestem pewien ze odzyskasz swoja kase
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję za słowa wsparcia, naprawdę je doceniam.

Halewicz, fajny gość z Ciebie. Tak sobie poczytuję forum na trójmieście juz długo - z nudów, chęci znalezienia rozwiązania jakiegoś problemu, potrzeby poradzenia się, a nawet ucieczki przed koniecznością nauki, bo "na starość" zachciało się jeszcze raz postudiować :). Powodów jest dużo. Czasami to byłam zwyczajnie ciekawa, co tez ludkowie powypisywali na jakiś gorący temat, m.in.Ty :) Fajnie się czyta takie przepychanki słowne, kiedy czasami (przynajmniej ja mam takie wrażenia) ludziska wymyślają coś tylko dlatego, zeby być w komś w kontrze, komus dopiec. Panie Halewicz, jestes mistrzem. Bardzo lubiłam czytac Twoje odpowiedzi na przeróżne tematy, bo trochę się pośmiałam. I nie tylko z tego, co napisałeś, ale głównie z oburzenia innych osób po przeczytaniu Twoich słów. Mimo że nie jestem facetem, do tego mam dzieci, to w większości zgadzałam się z Tobą, choć nie zawsze. I tak sobie pomyślałam, że wcale nie jesteś taki idealny, że znasz na wszysto odpowiedź bo zwyczajnie dałeś się oszukać babce. Jesteś taki, jak my wszyscy, także ci, których jednym zdaniem potrafisz ostro skrytykować, wyśmiać, wytknać wady (chociaż nie wprost - dlatego lubię czytać Twoje posty). A tu popełniłes błąd takiego kalibru. Ale wiesz, co? To tylko o Tobie dobrze świadczy. Nie jesteś aż takim cynikiem, jak to czasami wygląda na forum; przebiegły też nie jesteś. Jesteś normalnym człowiekiem a do tego nasz wielkie serducho. Wiem, że sytuacja, jaka Cię spotkała, boli, wkurza. A 2000zł to tez nie 20zł. Nie daj się tej babie pod każdym względem. Bo jak sam mówsz, nie chodzi tu tylko o te dwa tysiące... A niestety tzw. Karolina może oszukać jeszcze sporo ludzi, może np. mojego męża, który też nie umie odmówić, jak ktoś prosi i rękę wyciąga. Ja zostałam kiedys tez oszukana i od tego czasu jestem ostrożna ale mój ślubny jest pod tym względem niereformowalny, niestety... Jak ktoś zbiera na cokolwiek, zawsze da a ja już nie. Wolę wpłacić pieniądze np. na subkonto konkretnego potrzebującego w ramach jakiejś fundacji.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Myślę, że policja będzie prosiła osoby, które ewentualnie czują się pokrzywdzone przez tę panią, aby zgłosiły się w celu złożenia zeznań.

Jeśli dojdzie do rozprawy sądowej, to dobrze byłoby, alby zeznawały inne pokrzywdzone przez Karolinę osoby. Dałoby to obraz tego, do czego zdolna jest ta kobieta...

Nie będę sędzią w tej sprawie. Mam swoje przypuszczenia i podejrzenia. Wiem, że wzięła ode mnie 2000zł, obiecała oddać, nie oddała, zaczęła przeciągać, typowe zachowanie dla osoby nie mającej zamiaru oddać pieniędzy - zapewne odda ale będąc do tego przymuszoną. Gdybym nie podjął żadnych działań, śmiałaby mi się twarz...matka dwójki dzieci, miła pani forumowa.
Nawet przez myśl mi nie przeszło, aby gdziekolwiek jechać, szukaj jej, rozmawiać z mężem. Choć zlokalizowanie jej poszło bardzo szybko. Tu dziękuję za pomoc Paniom z forum RiD. Widać, że już niektóre Panie miały wcześniej swoje podejrzenia.

Halewicz, jeśli ten proceder trwa od długiego czasu, zatem są to czynności z góry zamierzone skierowane na wykorzystanie osób i ich mienia

jest to czyn karalny o charakterze ciągłym, zatem podwyższa to karną kwalifikację przestępstwa z czym mamy niewątpliwie do czynienia

ja nie odstąpiłabym od ścigania i doprowadzenia do wyroku karnego wraz z żądaniem zasądzenia tzw.środka karnego czyli zasądzenia w pełni strat w wyroku karnym. Proponuję, aby wszystkie poszkodowane osoby przyłączyły się do tego postępowania, bo przestępstwu należy położyć kres

na uwagę zasługuje fakt, że ona kontynuuje korespondencję sms-ową co jest bezpośrednim materiałem dowodowym ,zatem brak pokwitowania w żaden sposób nie utrudni dochodzenia swej szkody

uważam, że kontaktowanie się z mężem jest błędem i niecelowe, gdyż ta kobieta jest osobą pełnoletnią i tutaj nie idzie się na skargę do tatusia

pieniądze są w pełni do wyegzekwowania jeśli łączy ją stosunek pracy, bo najzwyczajniej wszczyna się egzekucje tych kwot z wynagrodzenia o pracę przez komornika na mocy prawomocnego wyroku sądu

dziwna sytuacja, że takie zachowania mają miejsce, ale niestety przestępców nie brakuje
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może faktycznie masz rację - moje oczekiwania co do tego, że zrozumie błąd w takiej formie są chyba zawyżone.
Cóż jednak możemy zrobić w takich sytuacjach? Chyba po prostu im nie odpuszczać. Trzymam kciuki!

Ona odda pieniądze ze strachu, a nie dlatego, że poczuje że postąpiła źle. Jeśli ktoś od tak długiego czasu żeruje na ludzkiej naiwności i chęci pomocy, to nie ma już żadnych skrupułów. Ot po prostu trafiła kosa na kamień. Dotychczas to kobiety świadczyły tej pani pomoc w różnej formie...a teraz trafiła na faceta, może czasem naiwnego ale z pewnością nie na tyle, aby dać się wykręcić na 2000zł takiej kobiecie.

Żeby tylko każda matka - ja matką nie jestem, a nic mnie tak nie rusza jak potrzebujące pomocy dzieci. W końcu żaden dzieciaczek nie powinien być głodny, obdarty, czy wstydzić się w szkole, że nie ma książki czy zeszytu - no kurcze.
Żeby tak grac na ludzkich emocjach? Niedopuszczalne. Mam szczera nadzieję, że ta pani poczuje teraz trochę strachu i zastanowi się nad tym co robi.

@MamaKlaudii - może ja zacytuję parę sms`ów od niej:

"przepraszam za sms ale nie mogę teraz rozmawiać. Męża mundurówka jest płacona niestety w poniedziałek dopiero. Zadzwonię do Pana dziś popołudniu. Pozdrawiam. Karolina" - to sms w dzień, kiedy miała oddać pieniądze.

Następny sms z poniedziałku (23-04), dzień w którym miała oddać pieniądze: "Dzień dobry. Jak sprawdzę dziś konto niezwłocznie dam znać. Pozdrawiam. Karolina" - potem już nie odbierała telefonu i dopiero następnego dnia napisała tak:
"zadzwonię do Pana po 11.Pozdrawiam i przepraszam za zwłokę" - i znowu nie odbieranie telefonów, żadnych!! Napisałem, że czekam na pieniądze do środy do 12.
I w środę rano dostaję sms: "będę ale na pewno się spóźnię", potem taki "za pół godziny dam znać i której godzinie spotkanie i czy tak będzie pasować", aby w końcu napisać "Nie mogę teraz rozmawiać. Jestem w przychodni" - już wiedziałem, że to oszustwo.

W czwartek jej odpuściłem, bo byłem w Warszawie i nie miałem głowy do zajmowania się tą panią.

W piątek dałem jej czas do 15:00 na zwrot pieniędzy, pod groźbą zawiadomienia policji - pełna olewka. Klamka zapadła.

@Lysenna - skądinąd wiem, że Panie na forum niejednokrotnie organizowały pomoc dla tej kobiety, również finansową i zapewne bezzwrotną. Ciekawe, co im opowiedziała za dramatyczne historie, że przekonała je do utrzymywania jej, dawania paczek i pieniędzy.

Z takiej pomocy można sobie zrobić całkiem niezłe źródło dochodu i to stałe. Każda matka dzieciom będzie chciała pomóc innej matce - to naturalne. Najwyraźniej ta pani wie, jak wykorzystać pewne mechanizmy u ludzi i śmiało z tego korzysta.
Mnie nabrała na biedną mamę, co jej gaz wyłączyli i na siebie, równie biedną, co jej prąd odłączyli.

Kim ta pani naprawdę jest, z czego żyje i o co tu chodzi - niech ustali policja.

@TB - też się zastanawiam, kto panie ofiarą tej pani, żebym ja mógł odzyskać swoje pieniądze.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nawet jak się nie przestraszy, co już pewnie zrobiła, to będzie zmuszona je oddać..

Tinker.. Ta sama myśl przyszła mi do głowy..

A tłumaczenie tej Pani jest zbędne.. Nie mam z czego oddać..? Nie pożyczam.. albo ugaduję się z daną osobom, na termin spłaty taki, żeby nam odpowiadał.. A nie zbywanie, że jutro, pojutrze, za tydzień.. Mogła wyjść z inicjatywą, że będzie spłacać ratami.. Też postawiło by to ją w innym świetle..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pytanie od kogo "pożyczy" pieniądze, aby oddać je Tobie...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przerażające. Gdyby to była jedna osoba... rozumiem. Czasem człowiek pożyczy, zdarza się, że nie ma jak oddać - wszystko do przełknięcia.
Ale żeby to się u tak wielu osób powtarzało? To już jest jakiś zorganizowany proceder...
I żeby jeszcze rzucać takie stwierdzenia jak "zakończyć współpracę"... Jaką współpracę? To brzmi bardziej biznesowo, pani chyba zapomniała że pozostaje w roli osoby z dobrego serca wspomaganej.

Jak można tak naciągać ludzi... Wybaczcie, ale przez takie osoby cierpią inni naprawdę potrzebujący, a to już dalej idące konsekwencje niż strata finansowa jednej czy dwóch osób.
Najbardziej przeraża mnie to że sama czasem pomagam, nie przez forum wprawdzie, raczej w kręgu znajomych i ich znajomych i teraz zaczynam się zastanawiać, myśleć podejrzliwie. Okay, nie watro dawać się naciągać, wiem, że za naiwność czasem się płaci. Ale to po prostu pewne ryzyko.

Halewicz, współczuje przejść, uważam że dobrze zrobiłeś idąc na policje. Ludzie uczą się poprzez konsekwencje jakie ponoszą i miejmy nadzieję, że te które wyciągasz naucza czegos takze ta osobę.

Biorąc pod uwagę również pomoc Pań z tego forum, zgłoszenie sprawy na policję i ten wątek istnieje szansa, że zdjęta strachem przed konsekwencjami prawnymi i społecznymi ta kobieta pieniądze odda.

Ilu ludziom pieniędzy nie oddała, ilu oszukała na swoje ckliwe historie, ilu ludzi próbowała naciągnąć? Tego nie wiem, ale wszystko wskazuje na to, że nie jestem jedyną ofiarą tej pani.

Pomagałem, pomagam i pomagać będę - i żadna pani "Karolina" tego nie zmieni.