PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

Drodzy Forumowicze,

Jak wiecie, czasami na tym forum organizujemy różne spontaniczne akcje pomocy osobom potrzebującym, bez rozgłosu i hałasu ale za to skutecznie. Ponieważ za każdym razem dobro się zadziało, to moja czujność została uśpiona, a wiara w człowieka podbudowana.
W połowie marca, via PW (prywatna wiadomość) zwróciła się do mnie pani spod nick`a Mama Szymona i Bartka z dramatyczną prośbą o pomoc w znalezieniu pracy dorywczej przy sprzątaniu, gdyż pensja jej i męża nie wystarcza na pokrycie rosnących rachunków (w tym powiększającej się raty kredytu za mieszkanie). Udało się dla niej zorganizować drobne zlecenie, zarobiła 400zł. Wtedy wydawało mi się, że znowu dobro się zadziało i oby tak dalej.

Minął miesiąc i otrzymałem od tej pani wiadomość, że prosi o pilny kontakt w równie pilnej sprawie. Okazało się, że jest znowu w dramatycznej sytuacji, a w zasadzie jej mama, której rzekomo wyłączono gaz, bo pomagała jej finansowo, sama nie płacąc swoich rachunków. Efektem był niezapłacony rachunek za gaz w kwocie 500zł. Płacząc, wręcz szlochając, prosiła mnie, czy nie mógłbym jej pożyczyć tej kwoty dosłownie na trzy dni, bo zaraz jej mąż ma dostać ekwiwalent mundurowy i ona na pewno odda pieniądze. Przepełniony wiarą w jej szczerość i wzruszony sytuacją, uznałem że warto, aby znowu się dobro zadziało. Zgodziłem się jej pożyczyć tę kwotę.
Przyjechała do mnie do firmy w środę 18 kwietnia, usiadła, zapłakała i opowiedziała jeszcze raz tę wzruszającą historię, jak to rodzice, odmawiając sobie wszystkiego, pomagali jej, sami wpadając w tarapaty finansowe. Gdy już jej dałem te pieniądze, zaszlochała znowu i powiedziała, że jest jej bardzo wstyd ale wydarzyło się coś jeszcze i nie śmie prosić o dalszą pomoc ale nie ma wyjścia. Powiedziała, że 17 kwietnia Energa wyłączyła jej w domu prąd, jako że nie zapłaciła rachunku, za dogrzewanie prądem mieszkania w okresie zimowym, który wynosi aż 1500zł. I znowu, przekonany o tym, że takie dramatyczne zbiegi okoliczności się zdarzają, postanowiłem jej pomóc, kompletnie uśpiwszy zdrowy rozsądek i moje doświadczenie życiowe, które podpowiadało mi, że coś tu jest nie tak.

Pani Karolina, bo tak się przedstawiła, obiecała, że do piątku 20 kwietnia pieniądze odda, byleby tylko jej mamie włączyli gaz, a jej prąd. Jeszcze tego samego dnia zadzwoniła do mnie, że już wszystko jest uregulowane i czekają na włączenie mediów, że mama bardzo dziękuje, że ona nie wiem, jak może się odwdzięczyć, itd.. Było mi zwyczajnie miło, że kolejny raz udało się komuś pomóc. To przecież krzepi duszę.

Przyszedł piątekdostałem od tej pani sms, że jednak mundurówka męża będzie w poniedziałek, że bardzo przepraszablablabla W tym momencie zorientowałem się, że prawdopodobnie zostałem oszukany i wyłudzono ode mnie 2000zł. Ponieważ ta pani się przedstawiła z imienia i nazwiska, więc postanowiłem troszkę poszperać za nią w sieci. Zamarłem, gdy znalazłem na jednym z portali następujący wpis: http://www.dodajoszusta.pl/historia/1886-wyludzaczka.html Imię i nazwisko się zgadzało. Lokalizacja mniej więcej również. Kolejne sms`y od tej pani (telefonu już nie odbierała ode mnie), że oddzwoni, że przyjedzie, żeitd., jedynie utwierdziły mnie w przekonaniu, że prawdopodobnie padłem ofiarą perfidnej wyłudzaczki i oszustki. Liczyłem jeszcze na to, że może ta pani się opamięta i pieniądze odda. Niestety, była (jest) na tyle bezczelna, że nawet nie przeprosiła za zaistniałą sytuację, nie popełniła żadnego wyjaśnienia/wytłumaczeniapo prostu jakby się nic nie stało.

W tej sytuacji skontaktowałem się z Adminem137 i poprosiłem go, aby zabezpieczył dane z logów tej pani, a sam będę zmuszony zawiadomić policję. Aby zachować maksimum obiektywizmu w tej sprawie, dwukrotnie wysłałem tej pani sms`a, że jeśli pieniędzy mi nie zwróci, będę zmuszony sprawę zgłosić na policję (chociażby aby ustalić prawdziwe personalia tej kobiety) bez odzewu. Uznałem, że czas minął, dałem tej pani szansę na zwrot moich pieniędzy nie skorzystała z niejba! W zupełności mnie zlekceważyła.

Także za pośrednictwem forum ostrzegam Was wszystkich, abyście i Wy nie dali się naciągnąć tej pani Karolinie na jej dramatyczne historie. A jeśli jest ktoś na forum, kto już padł ofiarą nieuczciwości tej pani, to proszę dać mi znać via PW.
Jest mi niezmiernie przykro, że ta pani wykorzystała moje szczere intencje pomocy, podle mnie okłamała i wykorzystała dobre serce i moją empatię wobec osób będących w potrzebie to co zrobiła jest zwykłą podłością, nikczemnością i nie może być niczym usprawiedliwione.
Nie mając innego wyjścia zawiadamiam dzisiaj organa ścigania i z całą powagą sytuacji doprowadzę sprawę do końca, tak w postępowaniu karnym, jak i cywilnym. Nie godzi się bowiem, aby podszywając się pod osobę w potrzebie, wykorzystując czyjeś szczere intencje niesienia pomocy, w tak bezczelny i nikczemny sposób wyłudzić pieniądze. To zasługuje na karę i będę się jej domagać wobec tej osoby.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

pozwol hal, zeby inni ocenili kto w tej historii jest idiotą

kto pozycza pieniadze nieznajomej,
kto nastepnie po kilku dniowej splacie zwloce wszystkimi sposobami niszczy jakas osobe, a przynajmniej miesza ja z blotem na wszystkie mozliwe sposoby,
kto wypisuje epopeje w internecie,
kto odzyskal kase a dalej zyje na wpol wyimaginowana story,
kto uwaza sie za wzorowego katolika, a obraza innych na lewo i prawo,
kto wreszcie uwaza sie za ofiare

czy w tej historii w ogole jest ofiara??
ludzie!! hal pozyczyl kase i ja odzyskal!!
o co kaman? o to ze z kilku dniowa zwloka?!!

tego czy ta Pani by oddala te pieniadze, czy nie, gdyby nie reakacja hala - NIGDY SIE NIE DOWIEMY

WIEC O TYM NIE PISZCIE

WIEMY ZA TO CO SIE WYDARZYLO

i jezeli ktos tu jest ofiara przesladowania to ta Pani
a sprawca- HAL

to nie jest zadne odwracanie rol !!

fakty sa takie a nie inne

zwloka w splacie pozyczki - jezeli sie ciagle deklaruje zamiar splaty - to nie kradziez

a przynajmniej minelo zbyt malo czasu zeby mowic o tym, ze intencje tej Pani byli nieszczere
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tylko się nie rozpłacz^^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Z jednym się muszę zgodzić to prawda admin jest okropny!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nic się nie stało, Polacy nic się nie stało
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Już ci pisałem: jedź do niej, pociesz ją, daj jej pieniądze, spłać jej długi, fiknij koziołka.

A teraz przestań już płakać i skamleć na forum, robiąc z wyłudzaczki ofiarę, a z siebie idiotę.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

wiecie co - macie jeden cholerny problem

piszecie "prawdopodobnie" oszustka itd. wszystko "prawdopodobnie"
aproblem polega na tym, ze fakty sa takie

1) pozyczyla
2) caly czas deklarowala splate - ale w pozniejszym terminie
3) halewicz zrobil awanture - poruszyl i posunal co sie dalo w tym admina i sie zrobil krzyk i na forum i na policji
4) ta pani - bohaterka forum oddala pieniadze z tygodniowym opoznieniem? gdy caly czas deklarowala, ze odda?

LUDZIE! to jest niewyobrazale co Wy wyczyniacie
fakty sa takie, ze ktos pozyczyl i oddal z tygodniowa albo dwutygodniowa zwłoką (niech se hal naliczy kodeksowe odsetki)

nic wiecej

nie wazne, ze oddala przez poslanca
i nie wazna jest ta cala awantura - ona swiadczy tylko o halewiczu
i wreszcie nie wazna jest opinia innych osob o tej pani - wazne jest to co sie stalo

a wg mnie stalo sie cos co sie nie powinno stac
i zostaly naruszone dobra osobiste tej pani - bohaterki watku

naruszone przez halewicza i naruszone przez wszystkich wyzywajacych ja od zlodzie, oszustek etc i naruszone przez wszystkich ktorzy jak mniemam ja przesladowali - przesladowali mailami czy obserwujac w zyciu codziennym i relacjonujac co robi, co pisze - w internecie (taki big brother) - w tym przez hala i uslusznego sasiada, ktory donosil, ze spaceruje wlasnie z wozkiem

wiec drodzy forumowicze zastanowcie sie nad tym
jakie sa fakty
i co nie jest wasza sprawa - przestancie spekulowac, co by zrobila ta pani a co nie

ja za to wiem co zrobil halewicz pospolu z adminem i jak dla mnie jest to OBRZYDLIWE

...

"chroń nas Panie przed złotoustymi dobroczyńcami"

i grafomanami, forumowymi przekupkami, pierdołami i męczydupami
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

Wokół Ciebie jest mnóstwo osób, którym możesz pomóc. Po prostu pomagaj komu i jak możesz.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skoro tak chetnie pomaga, niech napisze komu warto pomagac i pozyczac pieniadze.
Bo komu nie warto juz wiemy ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

no to do 1000 !!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

teraz500
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oszukała i tyle ,a teraz z niej robicie ofiarę.
500 :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moje zdanie jest takie.. Rzucacie literkami dlatego, że Halewicz Was drażni, ma swoje zdanie (choć czasami nie bierze pod uwagę zdań innych, którzy mają prawo je mieć, ale jak większość osób), nie boi się tego zdania przerzucić na ekran, wejść w konwersacje, etc..

Myślę, że to niektórych boli.. Nie wątek, problem, Mama Szymona i Bratka tylko wykorzystana perfidnie pomoc Halewicza.. Myślę, że gdyby był to ktoś inny to nie reagowaliby co niektórzy w taki sposób..

to moje zdanie.. o..
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

no dobra ok, ale gdzie jest napisane że dane osobowe oszusta można samowolnie podawać???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

paragrafy? ... :

" Uwagi ogólne. Art. 286 ustanawia odpowiedzialność karną za przestępstwo oszustwa. Polega ono na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia mieniem własnym lub cudzym poprzez wprowadzenie w błąd, wyzyskanie błędu lub niezdolności należytego pojmowania przedsiębranego działania. Celem działania sprawcy jest dążenie do osiągnięcia korzyści majątkowej. Art. 286 składa się z czterech paragrafów. W § 1 określony został typ podstawowy przestępstwa oszustwa, w § 2 ustawodawca przewidział odpowiedzialność taką, jak za oszustwo ( tej samej karze ), w stosunku do sprawcy żądającego korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy. W § 3 przewidziany został typ uprzywilejowany oszustwa ze względu na wypadek mniejszej wagi. Natomiast w § 4 ustanawiono wnioskowy tryb ścigania, w przypadku gdy omówione postacie oszustwa zostały popełnione na szkodę osoby najbliższej. Przestępstwo oszustwa w zbliżonej postaci było uregulowane w art. 205 k.k. z 1969 r., jednakże poprzedni Kodeks nie przewidywał konstrukcji odpowiedzialności za żądanie korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy. Szczególne forma oszustwa została przewidziana w art. 294 .
2. Przedmiotem ochrony art. 286 jest mienie (prawa majątkowe; zob. M. Kulik, w: Kodeks... , red. M. Mozgawa, s. 555).
3. Strona przedmiotowa. Istota zabronionego zachowania przy oszustwie polega na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem. Celem działania sprawcy jest osiągnięcie korzyści majątkowej. Sprawca, popełniając przestępstwo, może posłużyć się trzema alternatywnie wskazanymi w przepisie metodami: wprowadzeniem w błąd, wyzyskaniem błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania.
Wprowadzenie w błąd polega na tym, że sprawca swoimi podstępnymi zabiegami doprowadza inną osobę do mylnego wyobrażenia o rzeczywistym stanie rzeczy. Środkiem użytym do wprowadzenia w błąd może być słowo, pismo, fałszywe narzędzie i urządzenie. Do przypisania oszustwa nie jest potrzebne użycie szczególnego podstępu, lecz wystarczy każde działanie mogące wprowadzić poszkodowanego w błąd.
Wprowadzenie w błąd dotyczyć musi tzw. istotnych okoliczności, które mogą mieć wpływ na podjęcie przez oszukiwaną osobę decyzji rozporządzenia mieniem. Działanie oszusta odnosić się więc musi do okoliczności powodującej, że rozporządzenie mieniem ma charakter niekorzystny (J. Bafia, K. Mioduski, M. Siewierski, Kodeks..., t. II , s. 263).
Wyzyskanie błędu tym różni się od wprowadzenia w błąd, że przy wyzyskaniu błędu oszukany ma fałszywe wyobrażenie o rzeczywistości bez udziału w tym sprawcy, który istniejący już błąd oszukanego wykorzystuje. Innymi słowy, wykorzystanie błędu polega na wykorzystaniu przez sprawcę już istniejących, niezgodnych z rzeczywistością opinii lub wyobrażeń osoby pokrzywdzonej (zob. M. Kulik, w: Kodeks... , red. M. Mozgawa, s. 555).
Kolejną formą przestępnego działania sprawcy jest wyzyskanie niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania polegające na wykorzystaniu sytuacji, gdy ofiara z jakichkolwiek względów nie ma należytego rozeznania co do transakcji, jaką podejmuje. Niezdolność osoby rozporządzającej mieniem do należytego pojmowania przedsiębranego działania może wynikać z braku odpowiedniego rozwoju psychicznego, niedostatecznej socjalizacji, młodego wieku, upośledzenia umysłowego - zarówno takiego, które wyłącza zdolność rozpoznania znaczenia czynu lub pokierowania swym postępowaniem, jak i prowadzącego jedynie do ograniczenia tej zdolności. Niezdolność może stanowić następstwo nadużywania alkoholu, środków odurzających, narkotyków. Może ona mieć charakter przemijający albo stały.
Oszustwo jest przestępstwem materialnym. Skutkiem jest niekorzystne rozporządzenie mieniem przez pokrzywdzonego.
Niekorzystne rozporządzenie mieniem jako znamię przestępstwa oszustwa oznacza pogorszenie przy transakcjach sytuacji majątkowej rozporządzającego. Jest ono szersze od pojęć szkoda i strata. Niekorzystność nie oznacza niepowetowalności szkody. Nie wyklucza niekorzystności rozporządzenia okoliczność, iż szkoda może być naprawiona, a w szczególności że pokrzywdzonemu przysługuje roszczenie cywilne. Wywiązanie się ze zobowiązania w części oznacza także niekorzystność rozporządzenia mieniem, a w skrajnych przypadkach nawet spełnienie świadczenia wzajemnego w całości (np. pokrzywdzony otrzymuje całe świadczenie, ale ze zwłoką; gdyby je otrzymał w ustalonym terminie, mógłby przeprowadzić inną zyskowną dla niego transakcję lub zapłacić w terminie za zobowiązania, dysponując właśnie środkami, co do których sądził, że otrzyma je w określonym w oszukańczej transakcji terminie).
Ustawowe znamię stanowiące skutek przestępstwa oszustwa, określonego w art. 286 § 1, wypełnione zostaje wtedy, gdy sprawca, działając w sposób opisany w tym przepisie, doprowadza inną osobę do rozporządzenia mieniem, które jest niekorzystne z punktu widzenia interesów tej osoby lub innej osoby pokrzywdzonej. Powstanie szkody w mieniu nie jest koniecznym warunkiem do przyjęcia, że doszło do tak pojmowanego niekorzystnego rozporządzenia (wyrok SN z 30 sierpnia 2000 r., V KKN 267/2000 , OSNKW 2000, nr 9-10, poz. 85).
Przedmiotem wykonawczym przestępstwa oszustwa jest mienie. Termin mienie , zawarty w treści art. 286 § 1 k.k. oznacza całokształt sytuacji majątkowej obejmującej wszelkie prawa, zarówno rzeczowe, jak i obligacyjne, zaś niekorzystne nim rozporządzenie może nastąpić zarówno przez rzeczywisty uszczerbek, jak i przez utratę należnych korzyści (zob. postanowienie SN z 15 czerwca 2007 r., I KZP 13/2007 , OSNKW 2007, nr 7-8, poz. 56).
W art. 286 § 2 ustawodawca określił odpowiedzialność za czyn polegający na żądaniu korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy, np. za zwrot skradzionego samochodu (oszustwo pokradzieżowe).
Przestępstwo określone w art. 286 § 2 staje się czynem dokonanym z chwilą dotarcia do pokrzywdzonego uświadomionego wyrażenia takiego żądania i bez względu na fakt, czy w jego następstwie dojdzie do otrzymania korzyści przez żądającego i zwrotu skradzionej rzeczy.
Żądanie takie już uzewnętrznione, do czasu jego uświadomienia przez pokrzywdzonego, należy oceniać jako działanie zmierzające bezpośrednio do dokonania przestępstwa. Żądanie musi mieć adresata, do którego jest kierowane, żądanie niemające bowiem adresata bądź określonej treści nie odpowiada pojęciu żądanie . Dla bytu oszustwa pokradzieżowego obojętne jest, czy żądanie korzyści majątkowej złożono ustnie czy też pisemnie. Obojętne jest też to, czy żądanie złożono wprost do osoby pokrzywdzonej, czy też za pośrednictwem osób trzecich, oraz to, czy sprawca czynu ma zamiar wywiązania się z zobowiązania zwrotu bezprawnie zabranej rzeczy (S. Łagodziński, Oszustwo... , s. 33 i n.).
Przepis nie określa sposobu działania sprawcy. W związku z tym może on posługiwać się oszukańczymi zabiegami, aby uzyskać korzyść majątkową (np. wprowadzić ofiarę w błąd co do tego, że przedmiot zostanie jej zwrócony, podczas gdy w rzeczywistości nie ma takiego zamiaru). Może również po uzyskaniu korzyści ten przedmiot zwrócić.
W art. 286 § 3 został określony typ uprzywilejowany oszustwa z uwagi na wypadek mniejszej wagi.
4. Podmiot. Sprawcą przestępstwa określonego w art. 286 może być każdy. Jest to przestępstwo powszechne.
5. Strona podmiotowa przestępstwa oszustwa polega na umyślności. Działanie sprawcy motywowane jest osiągnięciem celu w postaci korzyści majątkowej. Wymagana jest więc szczególna postać zamiaru bezpośredniego kierunkowego (dolus directus coloratus).
6. Zagrożenie karne. W przypadku czynów zawartych w art. 286 § 1 i 2 ustawodawca przewidział zagrożenie karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Typ uprzywilejowany oszustwa, o którym mowa w art. 286 § 3, zagrożony jest trzema rodzajami kar: grzywną, karą ograniczenia wolności lub karą pozbawienia wolności do lat 2.
7. Tryb ścigania przestępstwa oszustwa ma charakter publicznoskargowy. W przypadku gdy pokrzywdzonym jest osoba najbliższa dla sprawcy, wymagane jest złożenie przez nią wniosku o ściganie (przestępstwo względnie wnioskowe).
8. Zbieg przepisów. Gdy działanie oskarżonego, realizujące znamiona ustawowe określone w art. 282 k.k., wyczerpuje zarazem znamiona czynu zabronionego typizowanego w art. 286 § 2 k.k., to przepisy te pozostają w zbiegu kumulatywnym ( art. 11 § 2 k.k.) i stanowią podstawę skazania za jedno przestępstwo (zob. wyrok SN z 6 listopada 2006 r., V KK 40/2006 , OSNKW 2006, nr 12, poz. 117). "
i jeszcze tu:
"1. Sprawcą oszustwa może być każdy. Jest to przestępstwo kierunkowe, gdyż sprawca musi działać w celu osiągnięcia korzyści majątkowej (zob. uwagi do art. 115 § 4 ; por. wyrok SA w Katowicach z 17 sierpnia 2000 r., II AKa 168/2000 , OSA 2001, nr 7-8, poz. 51, s. 53).
2. Przedmiotem czynu jest mienie w szerokim tego słowa znaczeniu, czyli rzeczy ruchome, nieruchomości i wszelkie prawa majątkowe.
3. Zachowanie sprawcy polega na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia mieniem w jeden z dwóch wymienionych sposobów, tj. przez wprowadzenie w błąd, wyzyskanie błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania. Komentowana regulacja nie wymaga ustalenia podejmowania przez sprawcę szczególnych, spektakularnych czynności. Wystarczające jest bowiem ustalenie jakiegokolwiek działania, które może spowodować błędne wyobrażenie o rzeczywistości u osoby rozporządzającej mieniem (postanowienie SN z 26 czerwca 2003 r., V KK 324/2002 , Gazeta Prawna 2004, nr 89, s. 24).
4. Rozporządzeniem będzie każdy akt powodujący zmianę w majątku osoby pokrzywdzonej, a więc zarówno akt o skutkach rzeczowych (np. zbycie rzeczy), jak i obligacyjnych (np. zwolnienie z długu). Transakcja taka musi być jednocześnie niekorzystna, co może polegać na poniesieniu rzeczywistego uszczerbku w majątku lub na przyjęciu zobowiązań majątkowych. Powstanie szkody w mieniu nie jest koniecznym warunkiem do przyjęcia, że doszło do tak pojmowanego niekorzystnego rozporządzenia (zob. wyrok SN z 30 sierpnia 2000 r., V KKN 267/2000 , OSNKW 2000, nr 9-10, poz. 85). Dla zaistnienia oszustwa musi przy tym istnieć związek przyczynowy między zachowaniem się sprawcy a niekorzystnym rozporządzeniem mieniem przez pokrzywdzonego. Zabór rzeczy przez sprawcę żądającego korzyści majątkowej, jak i faktyczna możliwość jej zwrotu nie należą do ustawowych znamion przestępstwa określonego w art. 286 § 2 k.k. (postanowienie SN z 1 marca 2005 r., III KK 75/2004 , OSNSK 2005, poz. 461).
5. Wprowadzenie w błąd (tzw. oszustwo czynne) oznacza, że sprawca swoimi podstępnymi zabiegami doprowadza inną osobę do mylnego wyobrażenia o rzeczywistym stanie rzeczy, np. co do cech sprzedawanego towaru, okoliczności zawieranej transakcji. Środkiem użytym do wprowadzenia w błąd może być słowo, pismo, fałszywe narzędzia i urządzenia techniczne itp. Działanie sprawcy musi się odnosić do okoliczności powodującej, że rozporządzenie mieniem ma charakter niekorzystny (J. Skorupka, Wady oświadczenia woli w wybranych przestępstwach gospodarczych , PS 2000, nr 4, s. 38).
6. Wyzyskanie błędu (tzw. oszustwo bierne) polega na wykorzystaniu przez sprawcę już istniejących, niezgodnych z rzeczywistością opinii lub wyobrażeń osoby pokrzywdzonej, np. zakup reprodukcji jako cennego dzieła sztuki, o czym pokrzywdzony nie wiedział, a sprawca nie wyprowadził go z błędu. Wyzyskanie niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania polega na wykorzystaniu takiej sytuacji, gdy ofiara z jakichkolwiek względów (wiek, choroba, ograniczenie umysłowe, stan skrajnego zmęczenia lub wyczerpania, naiwność itd.) nie ma należytego rozeznania co do transakcji, jaką podejmuje (por. J. Śliwowski, Prawo... , s. 437; A. Marek, Prawo karne (2001) , s. 562). Na przykład, oszust namową nakłania osobę małoletnią do sprzedaży cennego przedmiotu za bardzo niską cenę lub otrzymuje go, niczego nie dając w zamian.
7. Kumulatywny zbieg przepisów art. 286 § 1 i art. 310 § 2 zachodzi wówczas, gdy czyn sprawcy polega na puszczeniu w obieg podrobionego lub przerobionego środka płatniczego przez zbycie tego środka innej osobie za pomocą wprowadzenia w błąd lub wyzyskania błędu co do rzeczywistej wartości takiego środka i doprowadzenie przez to tej osoby do niekorzystnego rozporządzenia mieniem (zob. wyrok SN z 21 stycznia 1976 r., I KR 219/75 , OSNKW 1976, nr 4-5, poz. 59 oraz wyrok SA w Białymstoku z 14 marca 1995 r., II AKr 17/95 , OSAB 1995, nr 1, poz. 11).
8. Przestępstwo z art. 286 § 2 jest przestępstwem powszechnym, którego sprawcą może być również osoba będąca sprawcą bezprawnego zaboru rzeczy, za zwrot której żąda obecnie korzyści majątkowej (odmiennie S. Łagodziński, Oszustwo pokradzieżowe , Prok. i Pr. 1998, nr 5, s. 40 i n.).
9. Przestępstwo to może być popełnione tylko w zamiarze bezpośrednim, przesądza o tym znamię czasownikowe żąda .
10. Strona przedmiotowa tego czynu polega na żądaniu korzyści majątkowej (zob. uwagi do art. 115 § 4 ) w zamian za zwrot zabranej rzeczy. Sprawca może (ale nie musi) wprowadzać ofiarę w błąd, że przedmiot zaboru zostanie jej zwrócony, podczas gdy w rzeczywistości nie ma on możliwości lub zamiaru zrealizowania swojej obietnicy. Sprawcą może więc być także osoba, która nie miała nic wspólnego z kradzieżą. Żądanie sprawcy może być skierowane zarówno do ofiary zaboru, jak i każdej innej osoby lub instytucji zainteresowanej zwrotem ofierze bezprawnie uzyskanej rzeczy.
11. Przestępstwo jest dokonane już w momencie wyrażenia żądania korzyści majątkowej.
12. Mniejsza waga czynu statuuje - podobnie jak w odniesieniu do innych, omówionych przestępstw - typ uprzywilejowany (art. 286 § 3).
13. Oszustwo jest czynem ściganym z oskarżenia publicznego, chyba że zostało popełnione na szkodę osoby najbliższej (zob. uwagi do art. 115 § 11). "
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jednak ujawniono dane osobowe. Zgodnie z art. 6 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej. Jednocześnie ust. 2 precyzuje, iż osobą możliwą do zidentyfikowania jest osoba, której tożsamość można określić bezpośrednio lub pośrednio. Panie Adminie czekamy na zdecydowaną reakcję.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

przebiją przebiją jak bedzie 500 pan a ma premię
piszę pan a bo coś zły dzisiaj jest jak pies
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Asia nie przejmuj sie ;) Ludzie broniący oszustkę, sami pewnie oszukują, w zyciu by nie pomogli innym - tak jak to zrobil autor watku.Bez sensu wdawac sie w jakiekolwiek polemiki.

Pewnie jeszcze ładnie przebiją 500 ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ani nie pieję, ani się nie podlizuję. Jakbym się chciała podlizać, to musiałabym Hala znać, a tak jestem jedynie jednym z wpisów. Stwierdzam po prostu fakt, że nie jest normalne, kiedy krytykuję się tego, co zrobi dobrze a żałuje się tego, co oszuka. Ubolewam nad tym bo jaki z tego wniosek? Lepiej drugiemu człowiekowi nie pomóc, bo jeśli ten ktość Cię oszuka a ty nie machniesz ręką, to będziesz tym najgorszym. Właśnie tak można pomyśleć, po przeczytaniu niektórych komentarzy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

już przestań Asia sie podlizywać Halowi i nie piej z zachwytu,wszyscy wiemy że to fajny chłopak,administracja forum prosi jeszcze o 10 wpisów bedzie okrągłe 500
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12

Szok! Jak można piętnować człowieka, który pomógł a potem chciał tylko odzyskać swoje i ostrzec innych a współczuć kobiecie, która oszukała? Nie zrozumiem tego. Gdyby Hal tak sprawy nie rozdmuchał, to by w życiu tej kasy nie oddała i tyle. Ba, pewnie oszukałaby jeszcze inne osoby, a tak może się zastanowi, czy się opłaca, bo może trafi na drugiego Hala...
A teraz on jest ten zły a ona biedna, skrzywdzona. Być może za bardzo ten wątek się rozrósł, ale to też za sprawą tych z was, którzy krytykują Hala. Co nie zmienia sytuacji, że babka jest sobie sama winna. Pierwszym ruchem tej babki było wyciągnięcie ręki po pieniądze z prawdopodobnym zamysłem, że ich nigdy nie odda. To oszustwo i tyle. Każde kolejne kroki tej pani pogarszały tylko jej sytuację ale na jej własne życzenie. Ona jest całkowicie odpowiedzialna za całą sytuację.
Za to pierwszym krokiem Hala było wyłożenie tych 2 tysięcy. Bez względu na to czy to było głupie, naiwne czy nie, Hal nie zrobił NIC złego, nic, co zasłużyło na krytyke. On zrobił coś, co zasługuje na pochwałę - pomógł. I tylko działania pani Karoliny (najprawdopodobniej od samego początku obliczone na oszustwo, kradzież) doprowadziły do tego, że Hal sprawę rozdmuchał. Gdyby babka kasę oddała, (ewentualnie pogadała z Halem, że spłata nastąpi trochę później i wywiązała się z tego) to nikt z nas o sprawie by się wcale nie dowiedział.
Kiedys za kradziez obcinano palce u rąk. To barbarzyństwo, ale nie może być tak, że ofiara jest piętnowana, bo chciała odzyskać swoje a oszusta się żałuje.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3