PRZEPISY-rybki i owoce morza

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
dzisiaj zrobiłam i jest bardzo dobre, jezeli ktoś lubi takie klimaty ;)

Ryba w warzywach (Chiny)
80 dag filetów rybki (w oryginale był karp)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 plasterki imbiru albo w proszku
2 cebule
strąk papryki
3 dymki
8 łyżek oleju
2 łyżki sosu sojowego jasnego (może być ciemny-będzie bardziej wyraziste w smaku0
2 łyżki wody
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
do oryginalnego przepisu dodaje jeszcze czosnek swiezy lub suszony w proszku

Filety pokroić w kostkę. albo w paseczki ;)
Sól utrzeć w z mąką.
Cebulę i paprykę pokroić w plasterki, dymkę zaś na kawałki.
Na grubej patelni rozgrzać olej.
Rybę obtaczać w mące, następnie w roztrzepanym jajku, wrzucać na tłuszcz i smażyć na dużym ogniu po 1 minucie z każdej strony.
Gdy ryba będzie gotowa, odlać z patelni nadmiar oleju, rybę polać 1 łyżką sosu sojowego, przewrócić delikatnie kilka razy i wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnię wrzucić cebulę wraz z papryką i smażyć na dużym ogniu 1 minutę.
Do cebuli i papryki dodać sos sojowy i rosół, całość posypać cukrem, dokładnie wymieszać, imbir i czosnek
Do powstałego sosu z warzywami przełożyć rybę, posypać pokrojoną dymką i smażyć pod przykrywką 4 minuty.
ja jeszcze zageszczam ten sosik odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie
Podawać z ryżem na sypko.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

brzmi super.... ja bym wziela do tego pange

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

ZAPIEKANKA Z RYBĄ
Składniki:
- ryba (dorsz, mintaj, panga...może byc mrożona lub świeża)
- por
- cebula
- pieczarki
- ser żółty
- oliwa z oliwek
-przyprawa do ryb

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, na dnie ułozyć drobno pokrojona cebulę i por, nastepnie przyprawione kawałki surowej ryby, na to podsmażone na oliwie i przyprawione pieczarki, a na wierzch starty żółty ser. Zapiekac w dobrze nagrzanym piekarniku.
polecam ten przepis, ryba jest naprawde smaczna:)))

moje ulubione z rybką-Pstrąg pieczony w folii

cały wypatroszony pstrąg
umyć, natrzeć przyprawami: przyprawa do ryb, pieprz, koperek
w srodek pstrąga włożyć kawałek masełka, koperek i zmiażdżony czosnek
włożyć rybę do rękawa(takie specjalne rękawy do pieczenia w piekarniku foliowe)
przed włozeniem do rękawa wlać trochę oliwy i wody żeby ryba nie przywarła do folii
zamknąć szczelnie rękaw i ponakłuwać
piec ok.20 min.

pyyyszneee!!! rybka sie rozpływa w ustach

ZAPIEKANY FILET Z PANGI

filety z pangi, śmietana zakwaszana, mąka, czosnek, (ewentualnie jakieś zioła jak ktoś lubi)

Przygotować "kołderkę" do pangi: śmietanę rozmieszać z niewielką ilością mąki, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami, odstawić do lodówki
filety z pangi obtaczać w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
przełożyc do źaroodornego naczynia, polać sosem śmietanowym i zapiec w piekarniku.
Pychota!
Ryba pieczona z papryka. Dla 4 osob

750 g filetow rybnych
2 papryki czerwone
2 papryki zolte
2 cebule
1/2 peczka natki
3 lyz. oleju
1/3 szkl. bialego wytrawnego wina
sol, bialy pieprz

Filety oplukac, opruszyc sola i pieprzem. Papryke umyc, pokroic w paski, cebule pokroic w krazki. Podsmazyc w polowie oleju. Zaroodporne naczynie wysmarowac dokladnie olejem. Rybe ulozyc na oleju. Oblozyc paskami papryki, smazona cebula, opruszyc sola i pieprzem, zalac bialym winem. Rybe piec 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypac natka pietruszki.

dorsz po grecku...
kawałki fileta z dorsza posolone i pokropione z sokiem cytryny obtaczam w mące i smażę...
duszę włoszczyznę ("włoszczyzna w paski" z hortexu, dobre, jeżeli nie lubimy kroić marchewki itp.)
do tego dodaję podsmażoną cebulkę
potem daję słoiczek/dwa koncentratu pomidorowego, koniecznie KOTLIN (najlepszy)
solę i pieprzę
przekładam fileciki sosem i jest pychotka :)
Proste danie z krewetkami: (pseudo-chińskie "stir fry")
250 g krewetek koktajlowych (np. opakowanie mrożonki Dal Pesca, albo kupowane na wagę, ale wtedy trzeba je obrać ze skorupek)
1 opakowanie makaronu chińskiego sojowego (lub np. makaronu won ton, albo ryżowego - trochę smak się zmieni, ale też będzie dobre)
3 ząbki czosnku zgniecione
oliwa z oliwek extra vergine, lub olej arachidowy, lub zwykły olej do smażenia




Krewetki podsmażyć na oliwie lub oleju razem z rozgniecionym czosnkiem, jeśli się chce to można w tym miejscu dodać te warzywa mrożone czy grzyby mun. Jak całość się podsmaży (nie za długo, warzywa mają być lekko twarde), dodać przygotowany wg przepisu na opakowaniu makaron, najlepiej pokrojony bo się lepiej miesza. Całość smażyć jeszcze około 5-10 minut, dosalając do smaku. Można skropić sosem sojowym.
SZCZUPAK W ZIOŁACH / z o2.pl / czarna oliwka

Składniki:
szczupak cały, około 1 kg, rozmaryn, majeranek, koperek, cebula, papryka, sól, pieprz, oliwa, cytryna

Jak przyrządzić?
Rybę oczyścić, nie pozbawiając głowy, umyć, wysuszyć. Natrzeć mieszanką ziół i soli, wstawić do lodówki na 2-3 godz. Po wyjęciu włożyć do środka krążki cebuli, paski papryki. Posmarować całość olejem, skropić cytryną. Piec około 20 min w piekarniku.

Jak podawać?
Półmisek wyłożony sałatą, najlepsza jest czerwona, ryba na jednej części, w środku pieczone ziemniaki, po bokach surówki, wszystko przystrojone kawałkami cytryny i gałązkami koperku. Smacznego:))

Uwagi:
Podawać z pieczonymi ziemniakami. Świetna potrawa również z grilla.

ŚLEDZIK W ŚMIETANIE

- 0,5 kg matjasów;
- duża śmietana, najlepiej "ukwaszona" (np. firmy "maluta");
- 4 ogórki kiszone;
- jabłuszko;
- 3 duże cebule;
- szczypiorek;
- ocet, liście laurowe, sól, pieprz, woda....

Ja to robię tak :)
(podpatrzone u Mamy) :)

- matjasy płuczę w wodzie i przekrajam na pół (tzn. filet na dwie części) :);
- do sporej miski wlewam gorącą wodę, daję łyżkę octu, wszystkie 3 cebule pokrojone w ładną kosteczkę, dodaję parę liści laurowych, sól, pieprz, cukier;
- jak wystygnie - dodaję śledzika;
- wstawiam do lodówki na parę godzin;
- w miseczce śmietanę mieszam z pokrojonymi w kosteczkę ogórkiem i jabłkiem, solę, pieprzę, trochę cukru i do tego szczypiorek;
- później na sitko wylewam zalewę wraz z rybką, wyrzucam liście laurowe, a cebulkę i śledzia delikatnie mieszam z sosem śmietanowym :)
- potem na parę godzin do lodówki, żeby się przegryzło :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

ja dodam jeszcze cos takiego:

- filet z rozowej ryby (losos)
- filet z bialej ryby (panga, dorsz)
- marchewka
- pietruszka
- mrozone francuskie ciasto


marchewke i pietruszke scieramy na tarce, dusimy oddzielnie - marchwe z oregano a pietruszke z bazylia (wiadomo, oprocz ziol sol i pieprz do smaku)
rybki tniemy w kosteczke

na placie ciasta francuskiego na blaszce unkadamy warstwami najpierw marchew potem biala rybe potem pietruche i rozowa rybe tak zeby powstaly warstwy. Nastepnie zaklejamy ciasto zeby powstal pakuneczek i pieczemy na zloty kolor. Ciasto mozna posmarowac roztrzepanym jajkiem

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

no własnie wzięłam pangę ;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

Podam Wam przepis na sledzie korzenne - w zeszlym roku wyprobowalam na swieta i w tym juz tez mam zamowienie:)

50 dkg filetow sledziowych
2 lyzeczki cukru pudru
mielony cynamon
gozdziki, ziele angielskie, pieprz, 4-5 lisci laurowych - wszystko roztarte
posiekany swiezy imbir (kawalek wielkosci orzecha wloskiego)
3-4 cebule
3-4 lyzki koncentratu pomidorowego,

Cukier puder utrzec ze wszystkimi przyprawami. Filety sledziowe ulozyc w miseczce, posypac korzenna mieszanina, przykryc folia i wstawic do lodowki na cala noc
Cebule obrac, pokroic w cienkie plasterki, zeszklic na oleju. Dodac koncentrat pomidorowy i swiezy imbir, przyprawic do smaku
Na polmisku ulozyc sledzie i przykryc warstwa cebuli, wstawic do lodowki zeby sie przegryzlo

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

jadłam ostatnio w restauracji śledzie korzenne, ale bez koncentratu...pyszne były

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

robiłam wczoraj, całkiem dobre

Ryba z ryżem (Chiny)

30 dag filetów z dorsza
20 dag dorsza wędzonego
2 małe cebule
2 dymki ze szczypiorem
4 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki oleju sojowego
łyżka masła
2,5 szklanki wody
1,5 szklanki ryżu
szklanka rosołu drobiowego
łyżeczka sosu sojowego jasnego
łyżeczka soli
Ryż ugotować na sypko w 2,5 szklanki wody.
Filety rybne pokroić na kawałki długości 3 centymetrów.
Z wędzonego dorsza usunąć ości i pokroić rybę w kawałki o długości 1,5 centymetra.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki; dymkę (szczypior) pokroić na kawałki długości 2 centymetrów.
W żeliwnym szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić na olej cebulę i czosnek; smażyć na średnim ogniu nie dłużej niż 1 minutę.
Dodać kawałki dorsza i smażyć 2 minuty na średnim ogniu często mieszając.
Do ryby smażonej dodać ryż, wędzonego dorsza, wymieszać, wlać rosół, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut pod przykrywką na małym ogniu.
Pokrywkę zdjąć, ryby posypać szczypiorkiem z dymki, posolić, skropić sosem sojowym, dokładnie lecz delikatnie wymieszać.
Potrawę przelać do ogrzanej salaterki.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

robię dzisiaj to..zobaczymy jak wyjdzie...

Panga pieczona z jarzynami

Składniki:
1 kg filetów z pangi (łosoś, karp, sandacz, pstrąg)
2 łyżki soku z cytryny
3 papryki
0,5 kg pomidorów
0,5 pęczka koperku
2 łyżki tartego chrzanu
1 ząbek czosnku
20 dkg tartego żółtego sera
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:
Umyty i osuszony filet przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, podsmażyć na maśle, dodać pokrojony czosnek, przyprawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania nasmarować masłem, ułożyć w nim pomidory, posolić i popieprzyć, włożyć przesmażoną paprykę i ułożyć nań filety rybne. Posypać tartym serem i drobno posiekanym koperkiem. Piec przez 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

dla Rina

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

ta ostatnia rybka przepyszna...dodałam jeszcze cebulkę i pieczarki i pomidory z puszki bo świeżych akurat nie miałam rewelacja...wyszło coś w stylu pizzy :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

wiper własnie ..... slyszałam , że pieczarków się nie myje ? to prawda
?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

nie słyszałam tego...można ich nie obierać ale żeby nie myć...chociaz mi się czasem zdarza ;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

że niby wodą strasznie nasiąkają
tak powiedzial mi kiedyś kuchmistrz z pizzeri

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

ja tylko opłukuje ją pod bieżącą wodą i wg mnie nie nasiakają ale moze czegoś nie wiem...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

pieczarek, nie pieczarków
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

:) no tak ...myslami jestem daleko

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

to się też nieźle zapowiada...

Risotto z doradą

400 g ryżu Arborio (specjalny ryż do risotto), 4 szklanki bulionu warzywnego (jeśli chcemy, aby risotto było czerwone, bierzemy 1 szklankę czerwonego wina, np. Cabernet Sauvignon, i 3 szklanki bulionu), 1 posiekana cebula, 4 filety z dorady oprószone solą i pieprzem, tłuszcz do smażenia: 50 g masła i 4 łyżki oliwy

Rozgrzewamy w rondlu 20 g masła i 3 łyżki oliwy. Na tłuszczu szklimy cebulę. Wsypujemy ryż, smażymy, mieszając, 3-4 minuty. Jeśli używamy wina, wlewamy je teraz i podgrzewamy, mieszając, aż odparuje. Następnie wlewamy chochelkę gorącego bulionu, gotujemy, mieszając, aż ryż wypije bulion. Wtedy wlewamy kolejną chochelkę bulionu, i tak dalej, aż bulion się skończy, a ryż będzie ugotowany al dente. Dodajemy resztę masła, mieszamy. Na pozostałej oliwie smażymy filety z dorady, kładziemy je na risotto i podajemy. Do tego dania pasuje sos winny. Można go zrobić, mieszając 3 szklanki czerwonego wina z 3 łyżkami cukru i gotując tak długo, aż mocno zgęstnieje, czyli odparuje do 1/3 pierwotnej objętoś

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

Halibut z rzymską sałatą

(dla 4 osób)

1. 3 łyżki masła

2. 1 cytryna przecięta na pół

3. 2 łyżki poszatkowanej szalotki

4. 8 dużych, zdrowych liści sałaty rzymskiej

5. 4 filety halibuta lub innej białej ryby (po 15 dag

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C i wstawiamy do środka naczynie do zapiekania z jedną łyżką masła (powinno się dobrze rozgrzać). Odcinamy po 2 plastry z każdej połówki cytryny i odkładamy, a z reszty wyciskamy sok. Pozostałe 2 łyżki masła mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny, szalotką, solą oraz pieprzem. Resztę soku wlewamy do naczynia do zapiekania (aby powstało masło cytrynowe). Sałatę blanszujemy przez minutę w osolonym wrzątku i wkładamy do miski z lodem. Osuszamy liście, usuwając twarde części. Filety posypujemy solą oraz pieprzem i smarujemy masłem z szalotką. Kawałki ryby zawijamy w liście sałaty i układamy w naczyniu na gorącym maśle cytrynowym. Na każdym kawałku kładziemy plasterek cytryny. Naczynie do zapiekania przykrywamy papierem do pieczenia i owijamy folią aluminiową. Obniżamy temp. do 200°C i pieczemy przez 10-15 min.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

Zrobiłam, wyszło, polecam, ale jedno jajeczko to za mało i troszkę więcej mąki;) panga palce lizać;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

ale co??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

Twój pierwszy przepis

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

a to.... mi bardzo smakowało..rybka jest taka delikatna w tej panierce

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Niechciana 3 ciąża (255 odpowiedzi)

Jestem mamą 2 dzieci. Mam synka w wieku 6 lat i córkę 2 letnią. Kilka dni temy dowiedziałam się,...

przedszkole "Zielona Dolina" na Jasieniu (6 odpowiedzi)

Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi opiniami na temat tego przedszkola? Jak personel, warunki,...

powiedzcie, że jeszcze będzie lepiej... (23 odpowiedzi)

Moje trzymiesięczne niemowlę właśnie skończyło płakać po ponad pół godzinie...Ono jest chore, ja...