Palec Boży ?

Nie wpadłbym sam na taki pomysł, który pokazał jak zachowują się ludzie i jak można udowodnić pewne tezy o tych zachowaniach.

Można pokazać jak działają mechanizmy nieświadomości.
Otóż jeden z komentatorów na forum, niejaki Aradash, skierował pod moim adresem taki oto elegancki komunikat;

"Nie imputuj śmieciu."

Najpierw trochę teorii - zarówno nadawca jak i odbiorca komunikatów dzialają w oparciu o pewne standardowe mechanizmy nieświadomego formułowania i odczytywania przekazu, znacznie skracające czas trwania operacji. Umysł nie musi przeprowadzać mozolnego świadomego analizowania komunikatu - nieświadomy mechanizm odczytu automatycznie skanuje i prognozuje formę i ustala treść komunikatu, uzupełnia ewentualne braki lub przekłamuje pewne elementy. Na przykład pisząć ten tekst regularnie wrzucam czasem litery z końca wyrazu jednocześnie z tymi z początku.

Ja odczytałem ten komunikat tak:

"Nie imputuj śmiechu."

Tu są dwie osobne kwestie. Po pierwsze w moich standardach, czy to świadomych czy nieświadomych nie mmieści się taka forma zwracania się do kogokolwiek. Dodatkowo mam pogarszający się wzrok, co wzmaga rolę automatycznych mechanizmów odczytu komunikatu, analizujących formę i treść. Po drugie, w odniesieniu do tego akurat polemisty, ukształtował się w moim umyśle określony jego obraz, który zwiększa prawdopodobieństwo takiej lub innej interpretacji jego zachowań.

Tak więc przy tej okazji okazało się jakimi standardami dysponuję ja a jakimi mój polemista i jak emocje oddziałują na kształtowania sie postaw czy wizerunków.

A skoro tu mowa o wzroku jak i mechanizmach nieświadomych, to jest okazja by przytoczyć parę przykladów idących wbrew utartym poglądom.
Otóż pewien lekarz, Afrykanin, doznał udarów, w wyniku których uszkodzeniu uległ płat potyliczny mózgu odpowiadający za kontrolę wzorku. Narządy wzroku pozostały nienaruszone, ale czlowiek oślepł. Leczący i badający go naukowcy postanowili przeprowadzić na nim eksperyment. Zaczęli od pokazywania mu rozmaitych czarnych kształtów na białym tle, Sfrustrowany facet zaprotestował, bo przecież nic nie widział, ale mu poradzili żeby po prostu strzelał. Wynik był fifty: fifty.

Ale na tym się nie skończyło, W następnej fazie pokazali mu twarze, szczęśliwe lub nieszczęśliwe, a twarze, proszę pamiętać, to rzecz niezwykle ważna dla ludzkiego umysłu. Trafność wskazań wzrosła do dwóch trzecich.

W trzeciej fazie poprosili faceta o przejście przez korytarz zawalony rozmaitymi przeskodami, facet przeszedł bez trudu omijając wszelkie przeszkody. Okazuje się więc, że ludzie dysponują rozmaitymi ścieżkami , które przesyłają dane do mózgu i pozwalają na ich przetwarzanie, niezależne od świadomości. A to dobre jak i złe strony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Palec Boży ?

co ma facet z udarem i jego kompensacja deficytów
do tego co powiedział Tobie Aradash?
w twojej jednostce nie ma kompensacji--jest kumulacja--wszystko ze wszystkim pomieszane i czasem fifty/fifty--trafione czasem 1/3 a czasem zupełnie nic

Aradashowi był i tak łagodny i wtrwały

bo sam Michał Archanioł nie wytrzymałby z Toba i powidziałby,zebys sie ....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ isztar

Ty masz wadę wzroku jeszcze gorszą ode mnie ?

Nie widzisz roli mechanizmów nieświadomych ? Jak nie wierzysz, odżałuj trzy dychy na "Nieświadomu mózg" Leonarda Mlodinova.

W twoim przypadku tak jak i w przypadku Aradasha ogon macha psem i to własnie o te nieswadome mechanizmy chodzi.

Kolejny mechanizm nieswiadomy wiąże się z traktowaniem ekranu komputera i zamieszczonego na nim wpisu jak czlowieka. To też dawno udowodnili naukowcy. Na ekranie masz tekst, masz piksele, nie masz żadnego autora. Autor nie jest na ekranie, jest hen daleko, niepoznawalny, niedotykalny, może to specjalny program komputerowy, jakiś bot ten tekst generuje, a ty jak dziecko dajesz się miotac iluzjom. Możesz stanowić kolejny przyczynek do badań nad rolą nieświadomości.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

łowca ;)

Gdybyś (jak twierdzisz) przeczytał chociaż JEDNĄ książkę w swoim życiu pewnie zauważył byś - na co zresztą zwróciłem ci uwagę - że przed znakami interpunkcyjnymi i takimi kończącymi zdanie spacji się nie robi ;)

Zaimki osobowe natomiast pisze się wielką literą ;)
Nie wspominałem o tym, bo wydawało mi się że robisz to z tego samego powodu co ja pisząc do ciebie - znaczy z powodu absolutnego brak szacunku. Ale jednak to nie to, bo moja ksywka jest z wielkiej litery, a do innych też piszesz 'ty', 'tobie', 'wy' :)

Teraz jasne jest, że swoją wiedzę czerpiesz pewnie z youtuba :D a książki żadnej nawet nie trzymałeś w rękach.

Także specu od języka polskiego i związków przyczynowo skutkowych:
-przeczytaj chociaż jedną książkę w życiu ;D
-naucz się czytać ze zrozumieniem
-nie wciskaj ludziom kitu bo wszystko co piszesz to bełkot...

A propo przyczyny i skutku... Taki bystry jesteś a pominąłeś jedną kluczową kwestię:
jesteś głupi -> więc nikt cię tu nie chce :D

ps.
zbyt delikatnie ci naubliżałem, ale więcej nie mogę bo mi skasują post :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ Aradash

Zostałeś już dokladnie rozgryziony i jak na razie nie mam zamiaru grzebać się w Twojej nieświadomosci.

A co do moich błędów ortograficznych, to po pierwsze - błędów ortograficznych nie popełniam z natury, bo mam pamięć ortofotograficzną, są to zwykle literówki związane z latami wystukiwania bibuły na zwyklej maszynie do pisania, a przecież wiadomo,że klawiatury komputerowe nie są dostosowane do specyfiki języka polskiego.
Dodatkowo wady te pogłębiaja nawyki anglojęzyczne, bo w swoim czasie więcej pisałem po angielesku niż po polsku.
A to wszystko razem stanowi doskonałą ilustrację działania mechanizmów nieświadomych.
A drobne błędy orto to nie wymówka by ignorować swoje błędy merytoryczne, wyraźnie wskazane w tekstach i komentarzach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

No wiem, twoich błędów merytorycznych jest pewnie ze 3x więcej niż twoich wpisów :D

Tak - literówki się zdarzają.
Ale ty baranie chcesz komukolwiek wmówić, że kilka razy pod rząd przypadkiem zrobiłeś spacje przed "?" w kilku różnych wątkach ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ Aradash

A ty przypadkeim nie jesteś wyznania mojżeszowego, bo mi tu Talmudem pachnie:

"spacje przed "?"

Uśmiałem się jak norka. Wychodzą z czlowieka elementy nieświadome, jak słoma z butów. Ale ci mojżeszowi takich głupot by nie pisali, chyba że dla prowokacji.

Mocne słowa jak na kogoś, kto swoją wiedzę czerpie z youtuba i portali typu fronda :D

Jesteś gorszym kmiotkiem niż autor tego artykułu:
http://www.fronda.pl/a/bledy-logiczne-u-racjonalistow-i-ateistow,79864.html

Ja nie jestem MWzWM i nie mam w rodzinie cioci Wiki, wuja Google czy szwagra Youtube.

Mam za to sporą, stale uzupełnianą bibliotekę. Mnie nie żal grosza na wsparcie dobrych pomysłów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

a Kamasutre masz?..bo jak nie to--k..nie biblioteka!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kamasutra ?
Głodnemu chleb na myśli ?

Moja bibliotek pączkowała przez dziesiątki lat więc być może Kamasutra tam byla w czasie gdy na nią była moda. niewykluczone. Ale nigdy nie była w centrum zainteresowania.

"Kamasutra tam byla w czasie gdy na nią była moda"
to się nazywa "problemy z potencją"

"Ale nigdy nie była w centrum zainteresowania"
Bo próbowałeś samemu... stary do tego musisz mieć drugą osobę!
image

Fazystowski!
Żydzi są wyjątkowymi ludźmi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Makumba:

A co w nich jest wyjątkowego?
Mają mp. jakieś inne cechy anatomiczne (poza nabytymi)?

> Dodatkowo wady te pogłębiaja nawyki anglojęzyczne, bo w swoim czasie więcej pisałem po angielesku niż po polsku.

Brednia.
Powiedz jeszcze, ze na codzień myślisz po angielsku i musisz sobie tłumaczyć.
Ja przez długie lata pracowałem w Polsce w środowisku anglojezycznym i nigdy nie miałem podobnych problemów.
Mózg jest na tyle elastycznym tworem, ze łatwo potrafi sie przestawić z jednego języka na drugi. Tak jak ty mogą powiedzieć wyłącznie ci, ktorzy wyjechali z Polski w wieku 5 lat i przez całe życie żyli w innym środowisku językowym w domu, w pracy, na ulicy.

Najpewniej więc poza kompleksem czegoś małego najpewniej rozumku masz tez kompleks polskości.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ależ Łowca nie porozumiewał się po angielsku, tylko "angielesku" ;)

Tak, żal mi było wytykać mu jeszcze literówki, bo to trąci już naigrywaniem się z niepełnosprawności.

Ha, ha, ha

Nie jesteście w stanie ugryżć meritum, musicie skupiać się na literówkach. Będziecie mieli zajęcie do końca mego pisania na forum, a to zależy tylko od wyroku Góry.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

a co z koncepcją obywatelską - oddolną, gdy wszyscy forumowicze zaczną cię ignorować ;P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ wdr

"a co z koncepcją obywatelską - oddolną, gdy wszyscy forumowicze zaczną cię ignorować ;"

Masz problemy z analizą realnego świata ?
Wizyta w wirtualu to jest działalność obywatelska ?
Działalność obywatelska odbywa się w realu, w przestrzeni publicznej i pod nazwiskiem. Kartki wyborczej na nick ci nie wydadzą.

Ale wróćmy do fundamentów cywilizacji 0 znalazłeś argumnety za czymś bądź przeciw czemuś ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czytanie ze zrozumieniem znów szwankuje ;)
Matury z polskiego byś nie zdał w obecnych czasach ;)
Nie umiesz zinterpretować tego co czytasz matole, nie wszystkie użyte słowa muszą odpowiadać przekazowi słownikowej definicji :D

@ Aradash, biedaku

Słów nie uczymy się ze słownika, i nie z definicji jak ci sę wydaje, lecz z ust innych i z kontekstu. Jak ktoś nie ma własnej rodziny musi korzystać z pomocy cioci Wiki i wujka Googla.

Ale to ty durniu nie zrozumiałeś 'z kontekstu' ;))))))))))))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ Aradash

Ciśnienie ? Ostrzegam przed udarem.
Podzielisz los tego faceta, co to był ni ślepy ni nieślepy i zostaniesz przydatnym obiektem do badań i eksperymentów.

@ Aradash

Ty nie usiłuj zamazać faktu, że palec Bozy zdemaskował Twoje standardy. Nie zadzieraj z Górą.

Ja sam bym przeleciał przez te komentarze w błogiej, nomen omen, nieświadomości prawdziwego stanu rzeczy i nie zauważył Twoich "wysokich" standardów. Ale inni zauważyli i się wydało.

A przy okazji wyszło na wierzch parę mechanizmów nieświadomości umysłowej. Mało tego, że ten palec Boży zdemaskował Twoje standardy, to jeszcze podkreślił moje, odmienne od Twoich.

Typowy strzał w stopę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gadaj zdrów ;)

Boli cię bo nazwałem rzeczy po imieniu.

Jedyne co się okazało to to, że nie umiesz czytać :)
Ani pisać... Używasz - w twoim mniemaniu - niepopularnych słów i wydaje ci się, że w ten sposób brzmisz mądrzej - nie :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

@ Aradash

Jedyne co ujawniasz to fakt, że w Twoim środowisku ( Piła, Drawsko) nauka jest wielce niepopularna, po co zresztą MWzWM dalsza nauka, oni wszystką wiedzę już posiedli, w gimnazjum. Co to teraz będzie, jak gimnazja zlikwidują ?

Przecież to ty stwierdziłes, że "kultura zachodu"obejmuje również Mezopotamie i Egipt, bo tak ustalono układając program nauczania w szkole :)(a jak wiadomo każda szkoła jest wybitna jednostka badawczą)Takze trochę konsekwencji by się przydało -drwiny z gimnazjum są zupelnie niepotrzebne:). Poza tym jak to jest :) ?Jeden użytkownik forum zakłada osobny wątek po to, żeby"poskarżyć się"na innego forumowicza ?!?Nie ukrywam, że mój światopogląd dość znaczenie różni się od poglądów Aradash'a, ale wszystko ma swoje granice :)Człowieku naprawdę szczerze-chociaz w twoim wypadku jest to mieszanina niechęci ze wspolczuciem-wez się za siebie:). Naprawdę przydałaby ci się jakaś porada, chociaz za jedno jestem ci wdzięczna -utwierdziles mnie w przekonaniu, że Isztar jest naprawdę życzliwa istota a twoja reakcja na Jej wyjątkowo osobisty wpis dotyczący"Czarnego protestu"w moich katolickich oczach odbiera ci prawo do pisania o Bogu.ty możesz mieszać wątki, mogę to robić i ja-a małe litery dotyczące ciebie od samego początku były zamierzone :) Poprostu jesteś małym czlowiekiem

Dodaj jeszcze: zakompleksionym, sfrustrowanym, który - nierozumiany przez wszystkich wokół - zniża się do najniższego poziomu i pluje obelgami... A to chyba nie przystoi wykształconemu religioznawcy i lingwiście, prawda?
"Ty się człowieku puknij w ten durny arogancki łeb..."
"Ty chyba naprawdę jesteś rąbnięty..."

@ Mimbia

Wątek nie służy prywacie.
Czy dokladnie przeczytałaś tekst i wzmiankowane komentarze z innego wątku ? Żeby coś zrozumieć trzeba samodzielnie się przekopać przez masę szczegółów, nie wystarczy tv ani internet.

Wręcz przeciwnie prywatne kwestie, które przecież wszyscy tu ujawniają, służą jako dowód na rzecz dzialania mechanizmów nieświadomości - jak wskazują neuronaukowcy, 5% zachowań kontrolowanych jest przez świadomość, 95% podejmowanych jest pod wpływem mechanizmów nieświadomości.

Dowód przedstwiłem na swoim przykladzie bo jest mi lepiej znany niż Twój. Jeśli jesteś katoliczką to powinnaś pamiętać,że należy dać świadectwo - no to je masz.

Widzisz tu jakieś błędy w rozumowaniu ? Jakoś jesteś tolerancyjna wobec swoich błędnych przekonań na temat Zachodu. Możnaby Ci tysiąc razy powtórzyć a Ty swoje, zamiast zerknąć do poważnego opracowania.

Co do "czarnego protestu", to chciałbym Cię zapytać, czy widziałaś te buźki na zdjęciach ? Twarz jest zwierciadłem duszy i nie będę się wypierał żadnej z moich ocen, bo je mogę oprzeć na faktach. Kolor czarny - ulubiony kolor NSDAP. Lord Vader też go lubił.

Opierasz swoje opinie na małej próbce reprezentatywnej, a to jest błąd.

Błędem jest "możnaby". Piszemy osobno, panie znawco języka polskiego ;)

> Kolor czarny - ulubiony kolor NSDAP

No patrz pan.. a ja myślałem, że brunatny - a czarny to księża noszą ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na "czarnym proteście"widziałam "buźki"swoich przyjaciół na żywo (a oni moją -zadne zdjęcia nie były potrzebne) Budziły sympatię:).I zanim zaczniesz się rozwodzić nad"neuronaukowcami"przeczytaj sobie może "Socjobiologie"Wilson'a, co? Sporo można dowiedzieć się też o własnym gatunku-jakby nie patrzeć należącym do świata zwierząt :)

*przeczytaj

Fakt, że to faszyści nosili czarne, ale przecież najbardziej rzucało się w oczy czarne umundurowanie SS i Gestapo.

@ Mimbia

Wilson ? To jakieś zamierzchłe czasy, nic już z tego nie pamiętam, mam gdzieś zadołowane w piwnicy. To prawie jak prof. Lorenz.

W międzyczasie, dzięki rozwojowi technologii obrazowania pracy mózgu, neuronauki i kogniwistyka poszły lata świetlne do przodu, polecam prace amerykańskiego neurobiologa Antonio Damasio, czy antropologa i kognitywisty Michaela Tomasello.

Oo...serio masz Wilsona w piwnicy:)?Jakie pozycje?-szukam jednego tytulu i wrazie czego chętnie odkupie :) Ponieważ widzisz, zarowno on jak i Lorenz nadal są guru w swoich dziedzinach :)

Lorenz i Wilson to jak Sienkiewicz i Żeromski w literaturze, William James w psychologii czy Maria Curie w fizyce. Daj se spokój.

Ty bardziej nie odczujesz straty :)No więc co masz ?

Pewnie nawet nie ma piwnicy ;P

Tak gwoli prawdy historycznej:
1. mundury NSDAP, a konkretne SA, były koloru khaki, bo takie udało się korzystnie kupić w latach dwudziestych i tak już zostało, nazwa "brunatne koszule" ma charakter popularny,
2. mundury SS początkowo były takie same jak SA, od lat trzydziestych specjalnie zaprojektowano dla nich czarny mundur mający charakter galowego, codzienne mundury SS był szare, a na polu bitwy tożsame z formacjami, w których walczyli,
3. GESTAPO była działem policji i najczęściej jej funkcjonariusze nie byli w ogóle umundurowani, natomiast w ramach SS funkcjonowała Służba Bezpieczeństwa SD, której funkcjonariusze byli umundurowani jak normalni członkowie SS, a odróżniał ich jedynie czarny romb z napisem SD na prawym rękawie.
4. W czarnych koszulach w historii występowała faszystowska milicja Mussoliniego oraz piłkarze Polonii Warszawa.
Przyznam, że też przez parę lat młodego życia wiedzę o mundurach czerpałem z filmów o Klossie, ale w rzeczywistości ludzie od kostiumów polecieli tam sobie po bandzie.

Mansonie, przy całej mojej sympatii do Ciebie - przecież ten serial był... czarno-biały? ;))

Niewątpliwie, Mikro, jednakże nawet na czarno-białej taśmie widać różnicę w kolorze między czarnym a szarym. A na dodatek krój galowych mundurów SS był unikalny. A na dodatek przed serialem Klossa wystawiano w teatrze. A na dodatek po nakręceniu został przeniesiony do komiksu - już w kolorze.

Ok, ok, przekonałeś mnie :)

A mnie nie ;]

http://www.cda.pl/video/5363635b

dla tych co nie mają czasu mogą zacząć od 13:45 ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ Manson

Masz rację co do faktów historycznych, ale mnie tu bardziej interesują wątki jaki zaistniały w popkulturze. Faszyzm jednoznacznie kojarzony jest z czarnymi koszulami, bo są ewidentnie bardziej spektakularne. Umysł spopkulturyzowany nie bawi się w rozróżnienia typu brunatny:czarny, on woli jednoznaczność, w tym przypadku - czerń.

@ Aradash

Przyznaj się nieboże,że przynajmniej Ty jeden na tym forum znasz się na wiecznych prawach ekonomii i kapitalizmu bo przeczytałeś wszystki tomy "Kapitału" Marksa.

Marks był socjalistą durniu... jak ty...

Nie dyskutuje z durniami :)

ps. zauważyłem od razu jak napisałeś tą bzdurę pierwszy raz, czekałem aż powtórzysz parę razy - żeby nie było mowy o pomyłkach czy literówkach ;)))

Inne tematy z forum

Trójmiasto do bani (385 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (6 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...

muza na dziś (781 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...