Papiery i formalnosci

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dziewczyny ( i chlopaki tez) - kiedy nalezy wszystkie papiery zalatwiac? Wczoraj bylismy u ksiedza i powiedzial, ze tak z 4 miesiace przed ceremonia, ale tutaj czytam, ze papiery sa wazne 3 miechy... help! i Napiszcie jeszcze jak mozecie, jakie sa wszystkie oplaty..
A i mam pytanko w sprawie nauk malzenskich, byl tu podobny temat, ale nie doczytalam tego co potrzebuje. Jak mam jeszcze z liceum swiadectwo katechizacji przedmalzenskiej, to ono cos w daje? zwalnia z czegos? narzeczony nie ma takiego kwita, kiedy powinnismy sie zglosic na takie nauki no i gdzie, jestesmy z Gdyni. Czy musi byc jakies "skierowanie" :) od ksiedza? Czy takie nauki cos kosztuja?

Wiem, wiem duzo pytan, ale wiem, ze niektore z was juz to maja za soba i najlepiej poradza! :))

Pozdrawiam!

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Papiery i formalnosci

widze ze masz duzo czasu jeszcze :))) papiery wazne sa 3 miesiace. w USC zostawiasz 86 zl, reszta papierow (w kosciele) co laska.
jesli chodzi o nauki to mi ksiadz ustnie kazal zglosic sie do parafi NSPJ na swietojanskiej- zadzwonilam tam i powiedzieli kiedy jest kurs - idzie sie na pierwsze spotkanie i juz (nie trzeba sie wczesniej zapisywac). nie wiem ile kosztuja bo sami dopiero sie wybieramy. ten kurs to 4 spotkania w miesiacu po 2 godziny.
image

mówisz o NSPJ w Gdyni? jeśli tak to on nie jest na Świętojańskiej, tylko na Armii Krajowej :)

Czyli mozemy tam zadzwonic i dowiedziec sie kiedy sa i po prostu przyjsc i odbyc? i pozniej z tym kwitem do "naszego ksiedza"? a czy to nie za wczesnie by bylo jakbysmy zaczeli powiedzmy za miesiac? czy nauki maja jakis termin kiedy sie uniewazniaja?

nauki przedmalzenskie w parafiach nic nie kosztuja - kosztuja jedynie trzy spotkania w poradni zycia rodzinnego,bo dostaje sie na nich specjalne ksiazeczki. cena to chyba ok 40 zl od pary.

kosztuja za to wieczorki dla zakochanych (super sprawa, sa organizowane u Jezuitow w Gdyni, Dominikanow w Gdansku,w Matemblewie) koszt to chyba jakies 50zl od pary. Jest to cykl 8 spotkan (lub caly weekend od pt.wieczorem do niedzieli), podczas ktorch pary maja szanse poznac sie lepiej,odpowiedziec sobie na najwazniejsze pytania itp.wszystko w formie zabawy, czasem z ciastami, kawka i przemila atmosfera:) tak jest na pewno w matemblewie - w tym roku sa w maju,z zapisami trzeba sie spieszyc,bo pary zglaszaja sie tam drzwiami i oknami:))

pzdrawiam

"Przygotowanie bezpośrednie - po zawarciu zaręczyn powinno mieć następujący przebieg:

1.katechezy dla narzeczonych (w okresie 6 do 3 m-cy przed ślubem)
po katechezach trzy spotkania w Katolickiej Poradni Życie Rodzinnego (w ciągu około 1 miesiąca)
2.spisanie protokołu przedślubnego w kancelarii parafialnej w miejscu zamieszkania narzeczonej lub narzeczonego (3 miesiące przed ślubem)

3.Najpóźniej trzy miesiące przed ślubem oboje narzeczeni zgłaszają się do kancelarii parafialnej w miejscu zamieszkania narzeczonej lub narzeczonego i przynoszą ze sobą:
- dowody osobiste,
- metryki chrztu do ślubu (wypisane do 6 m-cy przed dniem przedłożenia w kancelarii),
- 3 kopie z USC stwierdzające stan wolny narzeczonych (te dokumenty potrzebne są w celu zawarcia tzw. ślubu konkordatowego czyli ze skutkiem cywilnym). Są ważne tylko 3 miesiące od daty wydania i muszą być aktualne (ważne) w dniu ślubu. W innym wypadku potrzebny jest dokument kontraktu cywilnego,
- indeks ukończenia katechizacji,
- świadectwo ukończenia Katechez dla narzeczonych i odbycia spotkań w Katolickiej Poradni Życia Rodzinnego"

jesli chodzi o spotkania przedmalzenskie,to musicie podzwonic po parafiach i dowiedziec sie, gdzie sa organizowane - moze wlasnie w Twojej parafii?

pozdrawiam:)

Czy "indeks ukończenia katechizacji" to może być świadectwo maturalne na którym jest ocena z religi? Czy to jakiś inny dokument?

indeks ukonczenia katechizacji to dyplom z religii. wydawany byl wtedy,gdy konczylas szkole i zdawalas mature. pozdrawiam

hmmm... nic takiego nie dostałam...

A ja dostałam i zgubiłam :(, ale do niczego się to nie przydaje. Jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś miał na tej podstawie zaliczone nauki przedmałżeńskie.

A my idziemy na nauki do jezuitów, podobno tam jest ok. pozdrawiamy Aga&Bart

No to my tez zaczniemy sie mocno zastanawiac gdzie sie udac. Skoro to az 6 miesiecy przed trzeba zalatwic, to lepiej teraz..

Joanka a bralas udzial w tych naukach u Jezuitów?

Kurcze, jednak nie tak latwo wyjsc za mąż :))

nie.ale slyszalam od znajomych, ktorzy byli,ze sa super, ciekawe, duzo daja...

No to moze tez sprobujemy! Dzieki za info! :)