Parada infamisów

Pojawiają się w mediach nawoływania by nie obciążać dzieci odpowiedzialnością za czyny rodziców. Wydawałoby się, że to rozsądny postulat. Ale nie do końca - przecież dzieci resortowe nie wzięły się znikąd. Poza tym, przyjrzyjmy się temu bliżej - dlaczego mówi się tylko o tej jednej stronie medalu, skoro medal ma dwie strony ? Popatrzmy na problem od strony rodziców. Czy rodzice podejmując określone działania publiczne biorą pod uwagę konsekwencje jakie to może mieć dla ich dzieci ?

Parafrazując, możemy przypomnieć całkiem rozsądne hasło - Hańba na was i na dzieci wasze. Nie należy więc się dziwić, że nieprzemyślane i niegodne zachowanie rodziców odbija się potem na dzieciach. Na tym polega rola tradycji.

Weźmy np. skandaliczne zachowanie Bronisława Komorowskiego nagradzającego generalskimi szlifami kapciowego z BOR, Mariana Janickiego, Inne, równie żenujące występy tego nieszczęśnika darujmy sobie. I co sobie myślał pan Komorowski, że takie skandaliczne zachowania przejdą niezauważone ? Czy można się potem dziwić, że zasadne uczucie antypatii do BK przenosi się potem na stosunek do jego dzieci? Ludzie przecież pamiętają, że jabłko niedaleko pada od jabłoni. Że co ? Że stereotyp ? Stereotypy niejednokrotnie ludziom życie uratowały. Po to zresztą są.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Re: Parada infamisów

Po części masz rację. Aaron Szechter też nie wziął się znikąd ;)
Ale często dzieci, wstydząc się za rodziców, są zupełnie od nich inne.
Trudno wówczas obciążać je winami ich rodziców.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

@ sadyl

Mam rację w całości - przeczytaj jeszcze raz, uważnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przeczytałem i podtrzymuję swoje zdanie.
Masz rację, że osoby podejmujące jakieś działania, powinny mieć na uwadze dobro ( w tym: dobre imię) swych dzieci.
Masz rację, że często dzieci kontynuują niechlubne tradycje rodziców.
Ale... nie zawsze.
I to też trzeba brać pod uwagę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

@ sadyl

"Wydawałoby się, że to rozsądny postulat"

Napisałem czy nie ? Napisałem.
Dodałem o dwóch stronach medalu czy nie ? Dodałem.
Więc czemu marudzisz ? Z przyzwyczajenia ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Już ci nie raz wspominałem, że nie posiadasz umiejętności ZROZUMIAŁEGO przekazu myśli.
Mimo lingwistycznego wykształcenia (a może właśnie na jego skutek) starając się pisać precyzyjnie, piszesz niezrozumiale.
Twój pierwotny (założycielski) wpis brzmiał tak, jakby dzieci ZAWSZE były odpowiedzialne za swoich rodziców.

Paniał?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ sadyl

A czy Ty zrozumiałeś, że wpis jest o rodzicacha a nie o dzieciach ?
Nie zrozumiałeś, bo to efekt braku lektur. Teksty czyta się calościowo, fotograficznie a nie liniowo, literka po literce. I na tym właśnie polega problem, bo to jest wbrew naturze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ok.
https://www.youtube.com/watch?v=TG3NDtHcs40
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jakie to prawo czy tradycja stała się inspiracją do wysuwania takiej karkołomnej "myśli", by dziedziczyć odpowiedzialność za czyny rodziców ?
Może warto zadać także pytanie : do jakiej tradycji odwołuje się ta wasza IV RP ? Mówi się że chcecie być kontynuatorem najlepszych polskich tradycji.
Nacjonalistyczni mądrale, wykażcie się.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Łowco, bzdurzysz i w dodatku wykręcasz kota ogonem.

W pokrętny sposób usprawiedliwiasz prawo do bezkarnego najeżdżania na dzieci przeciwników politycznych i odgrywania się za nazwisko.

'(...) całkiem rozsądne hasło - Hańba na was i na dzieci wasze. Nie należy więc się dziwić, że nieprzemyślane i niegodne zachowanie rodziców odbija się potem na dzieciach. Na tym polega rola tradycji (...)'.

... koniec cytatu; o czym to według Ciebie jest - o krasnoludkach (sorry, MtF)?! I co to w ogóle za podejście? Nie czas byłby już wyrosnąć z mentalności kargulowo-pawlakowej? To może bawić na ekranie, w życiu zawęża horyzont i generuje kretyńskie tradycje wzajemnych niechęci.

Mam alergię na pana Ziobrę - nie trawię faceta, ale nie wyobrażam sobie, aby w jakikolwiek sposób przenosić tę niechęć na Jego synów. I wypominać im, że maja tatę takiego czy innego, w związku z czym worki pokutne powinni nosić do końca życia i jeden dzień dłużej...
To samo dotyczy córek p. Jaworskiego, którego też nie znoszę ani dzieci p. Kołakowskiej, o której zdanie mam chyba jeszcze gorsze niż o posłance Pawłowicz...

Rodzice to rodzice. Dzieci to dzieci, nawet jeśli już dorosły i w taki czy inny posób kontynuuja tradycje czy punkt widzenia i życia rodziców. Są odrębnymi bytami, autonomicznymi jednostkami. Koniec. Kropka.

Ps. Nie mam ani grama szacunku dla ludzi, którzy nie mogąc podgryźć rodziców albo próbując jeszcze mocniej im dokopać, dobieraja sie do ich dzieci. To jest małostkowe, wredne sku...wo. Tyle.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Łowco, bzdurzysz i w dodatku wykręcasz kota ogonem.

To jest kwintesencja sposobu myślenia naszych rodaków spod znaku dobrej zmiany. Przychodzi mieć nadzieję, że nie wszyscy z nich mają takie poglądy.
Albo kolejna prowokacja zetłowcy. On to lubi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

I jeszcze swołocz wstawia mi negata.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Masz drugiego
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czekam na te źródła, tradycje, inspiracje które stoją za ideą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

"To jest kwintesencja sposobu myślenia naszych rodaków spod znaku dobrej zmiany."

Niesłychana łaskawość ze strony postkomuny nas spotyka. Uznał nas za rodaków. Ale tak się składa, że pamietam o paru rzeczach i komuchów za rodaków nie uznaję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

@ Jaq, squirrel , sadyl

Oczywiście macie racje, ze dzieci jako odrębne od rodziców byty nie mogą ponosić odpowiedzialności za czyny rodziców.

Ma racje także Ratlerek, który twierdzi, ze haniebne postępki pojedynczych osób okrywają hańbą całe rody. Wyobraźcie sobie bowiem niczemu niewinną studentkę prawa Kingę Dudę, która siedzi na wykładzie prawa konstytucyjnego. Przecież na jej miejscu każdy z nas zapadlby się pod ziemię. Mieć ojca, który publicznie głosi pogardę wobec Polaków, a konstytucję ma tak głęboko w dooopie, a za kilka lat będzie skazany przez Trybunał Stanu za sprzeniewierzenie się złożonej na Konstytucji przysiędze. Jakimze autorytetem dla takiej dziewczyny może być ojciec, który zhańbił nie tylko nazwisko, ale i środowisko z którego się wywodzi ?
Nie dziwie się zatem zdecydowanym wystąpieniom rodziny Pierwszej Damy, która to zdecydowanie zabiera głos, odcinajac się od hańby którą zięć-prezydent okrywa zacną krakowska rodzinę Kornhauserow,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

" Nie mam ani grama szacunku dla ludzi, którzy nie mogąc podgryźć rodziców albo próbując jeszcze mocniej im dokopać, dobieraja sie do ich dzieci. To jest małostkowe, wredne sku...wo. Tyle."

To zabawne stwierdzenie świadczące o zupełnym odlocie od rzeczywistośći.

Czy ktoś musi podgryzać Komorowskiego ? Sam się skompromitował ostatecznie. Ktoś musi podgryzać Tuska ? Sam uciekł do Brukseli z obawy przed odpowiedzialnością.

Zapomniał Kali jak to jest, jak najeżdzano na córkę L.Kaczyńskiego czy na córkę Dudy, osoby zupełnie niezainteresowane medialnym celebrytyzmem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

>Czy ktoś musi podgryzać Komorowskiego ? Sam się skompromitował ostatecznie. Ktoś musi podgryzać Tuska ?

Czy ktoś musi podgryzać Dudę ?
Nawet żal się z niego śmiać. Taki ma żałosny uśmieszek trzymając ten torcik otrzymany od półnagiej Dody. Sam się skompromitował do tego stopnia, że w tej sytuacji żadne słowa nie są w stanie wyrazić Himalajów żenady.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie mierz wszystkich swoją miarą - nie każdy zieje nienawiścią do innych (tym bardziej do ich dzieci) tylko dlatego, że mają

odmienne od moich poglądy. Piszę zawsze we własnym imieniu i z odpowiedzialnoscią za napisane przez siebie słowa.

Znajdź w sieci choć 1 (słownie - JEDEN) post mojego autorstwa szkalujący którąś z tych pań czy w ogóle - dzieci któregokolwiek z politykow PiS. O córce p. Dudy piszę dopiero teraz, a o córce Kaczyńskich pisałam 6 (słownie - SZEŚĆ) lat temu - z wyrazami współczucia z powodu śmierci Jej rodziców.
Można? Można.

Zastanawiam się za to, kim Ty jesteś - Twój styl coraz bardziej mi sie kojarzy z ludźmi, którzy nie mogąc dokopać moim rodzicom za brak entuzjazmu dla jedynie słusznej partii... dokopywali mnie. Co przeszliśmy to nasze. A po latach ze zdumieniem oglądałam na dzielni tych przejetych niegdyś rolą UBeków, ptysie z MO oraz ich żonki, jak pomykają z baldachimem asystując księdzu podczas Bożego Ciała... A jeszcze później miałam okazję poczytać ich wynurzenia na temat swój, rodziców i naszych znajomych.

I dlatego od tej pory ludzi wykorzystujących nasłabsze ogniwo czyli dzieci do rozgrywek z ich rodzicami uważam za zwyrodniałe, tandetne szuje. Oraz za tchórzy.

Tak mi sie właśnie kojarzysz. Ten sam poziom, podobna retoryka...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Nie mierz wszystkich swoją miarą - nie każdy zieje nienawiścią do innych (tym bardziej do ich dzieci) tylko dlatego, że mają

Łowca jest prowokatorem. Który to już temat w jego różnych wcieleniach sondujący granice możliwego absurdu i groteski ?
Przy okazji dygresji : wolę podać rękę emerytowanemu Ubekowi i dorzucić się do renty milicjanta, niż dokładać się do Piotrowiczów i smoleńskich pomyleńców.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Nie mierz wszystkich swoją miarą - nie każdy zieje nienawiścią do innych (tym bardziej do ich dzieci) tylko dlatego, że mają

Tak, tak, całuski dla zomowców i ormowców, obrońców i utrwalaczy waaadzy ludowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wskazałem na kolejność poważania wymienionych grup.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (729 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Trójmiasto do bani (385 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

Własna firma? (47 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...