Parowar - na co zwrocic uwage?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Zastanawialam sie nad zakupem Termomixu, ale stwierdzilam, ze to za duzy wydatek jak na moja kieszen, dlatego zaczelam sie rozgladac za parowarem.

Moze potraficie mi podpowiedziec na co zwracac uwage kupujac parowar? Czym sie kierowac? Jakiej firmy oparowary macie (z typami) i czy jestescie zadowolone?

Ja zastanawiam sie nad Tefalem i Zelmerem, ale nie wiem co wybrac....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Parowar - na co zwrocic uwage?

jestem użytkowniczką parowaru od ok 2 tyg.
nie wiem dokładnie na co powninnaś zwrocic uwagę, jedyne co moge poradzić to by parowar był 3 piętrowy. pięrta do przechowywania i tak złożysz, a jak masz większą porcję do "ugotowania" to lepiej.

moge polecić ten, poki co sprawuje sie dobrze. używany dopiero 4 razy, ale jest si.
http://www.electro.pl/produkt-PHILIPS_Parowar_HD_9140_2F90_2B_udzial_w_losowaniu_wyprawy_do_Afryki-83628,129.html

ja mam tefala o taki:

http://www.neo24.pl/index.php?target=products&product_id=212&aff_id=101372

Jest 3 piętrowy, gotowanie ziemniakow, warzyw zajmuje mu okolo 25 min, (ma jeszcze dodatkowa funkcje do zatrzymywania witamin (choc nie wiem ile w tym prawdy ;D)
Dodstkowo pojemnik do gotowania jajek czy ryzu

tez tefal (a nawet dwa :)

z doswiadczenia powiem ze wazne jest aby bylo pokretlo to ustawiania czasu gotowania - te bez pokretla sa do kitu (niestety jeden taki wlasnie mam)

mia, a jaki model masz tego "lepszego"?

ja się właśnie kierowałam wyborem bezpokrętłowym. ale jak mówię ... dopiero zdobywam doświadczenie parowarowe.

moi teściowie maja zelmer, bardzo sobie chwalą. wygląda bardzo podobnie do naszego. już długo użytkują.
teść tefala odradzał, a też braliśmy pod uwagę.
prawdę powiedziawszy, postawilam na wygląd, a wydaje mi się że philips to dobra firma.

oczywiście się nie upieram

hello,ja od dawna uzywam parowara, mam tefala,2pietrowy, to akurat minus bo duzo gotuje,caly obiad dla siebie i dziecka wnim przyrzadzam,dla meza osobno bo lubi smazone rzeczy:),polecam tefala,mi zrobienie obiadu zajmuje okolo 20 min,ziemniaczki miesko i warzywa,polecam , zdrowe,dbajace o figure jedzenie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

olcia - a jaki typ masz?

a tak z innej beczki - nie potrzebujesz czyszczenia chemicznego lub np. prania koszul z recznym prasowaniem za jakas dietke :-)))?

caroca, mam cala szafe prasowania:) a diete moge CI jakas ustalic,bez niczego:),a parowar mam taki http://www.allegro.pl/item838688738_parowar_tefal_steamer_aquatimer_vc_100930.html.....zaden super hiper,ale jest i sprawuje sie dobrze,duzo tez pieke dla siebie,wiadomo bez tluszczu,caroca ile masz czasu na gotowanie,?jaki sttyl zycia? jak czesto odwiedzasz kibelek? na te i wiele innych pytan musisz mi odpowiedziec zebym mogla dobrac do ciebie diete, no i podstawa ,ile chcesz schudnac? z jakich miejsc

Ola - napisze do Ciebie maila :-)

ok, czekam,

ja też polecam Tefala, trzy piętrowy, z pokrętłem czasowym, jest super, a jakie dobre jedzonko:)

noo wlasnie zaluje ze nie mam 3 pieter, no ale prezent slubny wiec nie mialam wyboru, w sumie pokretla czasowego nie ma ale wida ile wody potrzeba na ile minut parowania

hop, moze jeszcze ktos sie wypowie, cos podpowie :-)

uuuupppppp

Caroca - a dlaczego jednak nie Thermomix? Zgadzam się, że kwota spora, ale w nim masz oprócz parowaru (a?);) wiele innych urządzeń, m.in. szatkownice, jogurtownicę, malakser, blender, maselnicę, młynek, itp. :) no i kawusia:):):) zaoszczędzi Ci czasu i pieniędzy na zrobienie np. surówek! wiem co mówię - moje córeczki są prawie w takim samym wieku jak Twoi chłopcy:) i też mamy dwa lata różnicy!
ja mam go ponad 6 lat i w dalszym ciągu jestem zakochana w thermomixie:) polecam!!!
pozdrawiam!

pisząc, że "mam go" miałam na myśli oczywiście Thermomixa:):):)

Podłączę się do wątku bo właśnie planuje zakup parowaru.
Chciałabym tefala zastanawiam się nad kupnem tego ale nie wiem czy nie będzie za mały bo mąż ma zamiar jeść razem ze mną.
http://www.euro.com.pl/parowary/tefal-vs4001.bhtml

my wlasnie mamy zamiar tez kupic parowar takze podlaczam sie do pytania;)

Mam parowar od września.Model tefal vita cuisine 3 w 1.Znany z reklamy.Jest naprawde super,osobno wkładam ziemniaki,w drugi koszyk fasolkę,brokuły,a na górę ryba albo jakiś filet z kury.W trakcie można polac sosem albo pózniej na talerzach.Moim dzieciom robię jabłka albo brzoskwinie z rodzynkami miodem pycha.W sezonie pyszne były pomidory z fetą :)Jeśli macie jakies fajne przepisy,chętnie się wymienię :)

maz dzis zamowil taki
http://www.tefal.pl/All+Products/Urządzenia+do+gotowania/Steamers/Products/Vitamin/Vitamin+Plus.htm
mam nadzieje ze bedziemy zadowoleni

oba moje parowary sa juz stare - wiec pewnie nie ma juz takich modeli w sprzedazy
natomiast pomimo intensywnego uzytkowania zaden sie do tej pory nie zepsul co uwazam za bardzo wazna ceche :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kiccek - ja zastanawiam sie wlasnie nad tym co Ty,
ale moze rzeczywiscie wazne jest to, ze gdy kupie taki 3 pietrowy i jak nie bede go uzywala, to bede mogla go zlozyc (jedna misa w druga) i bedzie zajmowal mniej miejsca???

Termomixowi mowie NIE - napisalam z jakich wzgledow, ja mam slomiany zapal, jak by mi sie po tygodniu znudzil, co jest bardzo prawdopodobne, to bym nie byla zbyt szczesliwa, ze tyle kasy wyrzucilam w bloto...

wracajac do tematu, od kilku dni jestem posiadaczka parowaru tefala vitamin+ i jak narazie mega zadowolona!!! jedzonko w 25 min gotowe, pysznie i zdrowo takze polecam:)

Jolga - fajnie, ze napisalas, bo wlasnie po dlugim namysle i eliminacji innych zostal mi ten Tefal i jeden Zelmer. maz sprawdzi mi, ktory jest bardziej ekonamiczny w uzytkowaniu i kupuje :-)

w koncu kupilam moj wymarzony parowar, zdecydowalam sie na Zelmera i teraz pytanie do Was dziewczyny:
czy potrawy przyrzadzacie zgodnie z czasem podanym w instrukcji?

ja wczoraj robilam pierwsza probe, gotowalam rownoczesnie rybke, ziemniaki i mrozone wazywka, max. czas w instrukcji wynosi 22 min dla ziemniakow (dla pozostalych jest krotszy czas), wiec taki czas ustawilam i niestety wszystko bylo surowe :-(
w rezultacie gotowalam wszystko 50 min i dopiero bylo dobre do zjedzenia... czy u Was tez tak jest?

i jeszcze jedno, moze znacie jakies fajne stronki z przepisami do dobrych, ale takich zwyczajnych potraw z parowaru?

mi gotowanie zajmuje ok 35 min, ziemniaki szybciej dojda jak pokroisz w plasterki,

Caroca czy mogłabys podac ktory model Zelmera wybrałas?Od dłuzszego juz czasu rozwazam kupno parowaru,juz wiem ze bedzie to Zelmer,tylko nie wiem czy kupic:37ZO11 czy 37ZO10,ciągnie mnie do 37ZO10 bo troche boje sie tego wyswietlacza w 11.

hopka

asia - kupilam 37ZO10, kierowalam sie glownie radami dziewczyn, ze dobrze by bylo, gdyby mial regulator czasu reczny, a nie tylko automat.

olcia - dzieki za rade, ja pokroilam ziemniaki na cwiartki, a w mojej instrukcji jest czas 22 min. dla polowek, takze nadal tego nie rozumiem....

podbijam, bo chcemy kupić. Zastanawiam się nad Philipsem. Do tefala mamy uraz po kiepskim opiekaczu do kanapek :/
Z moich typów dwa mają 900 W a jeden 2000 W. Myślicie że 900 W wystarcza?

Poleceam Thermomix a wraz z nim Varoma czyli przystawka do gotowania na parze, gratis ksiazki lekka kuchnia oraz pełna para.

Sprzet naprawde warto zakupic... Pierwsze moje podejscie było tak jak wiekszosci 4000 tys zł za sprzet do kuchni ciut za duzo, po czasie przekonałem sie do jego zalet poniewaz na studiach w mieszkaniu kolega z uczelni posiadał TM-21, Jako Studenci nie dawalismy chwili odpoczynku thermomix-owi, przy okazji docenilsmy ile mozna zaosczedzic do kieszeni.

Przekonalem sie do zakupu po studiach...
Osobiscie znam przedtsawiciela z pełnym profesjonalizmem przedstawia oferte dla wymagajacych klientów...

Pozdrawiam

sampith@gmail.com
791 129 561

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

Przeprowadzka- jaka firma? (44 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...