Patio Róży budynek 5

Temat dostępny też na forum: Inwestycje i deweloperzy
Kupiliśmy mieszkanie w Patio Róży budynek 5, ten do oddania szybciej, jest może ktoś na forum kto dokonał też takiego zakupu? Może jacyś sąsiedzi?
Pozdrawiam
;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Patio Róży budynek 5

My się właśnie z Mężem zastanawiamy i mamy bardzo sporą zagwostkę :)
Jak pierwsze wrażenia przy współpracy z Hossą?

Do tej pory nie było żadnych problemów, wszystko sprawnie, ale zazwyczaj na etapie płacenia jest dobrze a po pełnej wpłacie już olewają, przynajmniej takie opinie krążą.

Niedawno dostaliśmy list, że można się umawiać i oglądać, bo zakończyli etap surowy zamknięty dodajże.

Ogólnie mamy znajomych mieszkających w budynkach Hossy, czy to Zielenisz, Sokółka czy Patio i sobie chwalą, dlatego też się zdecydowaliśmy.

Wiem, że zdarza się dużo niedociągnięć, znajomi w Gdańsku u innego dewelopera też mieli dużo usterek, ale to chyba u każdego coś się znajdzie.

Ja się boję tego grzyba, o którym czasem piszą, ale dostosujemy się do wskazówek znajomych budowlańców, żeby mieszkaniu dać odpocząć/ wysuszyć się przed wykańczaniem.

Powodzenia w podejmowaniu decyzji, bo nie jest prosta :)

Oj nie jest, zdecydowanie :)

Znajomi też walczą z grzybem, który wyszedł po 5 miesiącach mieszkania - wynika z tego, że nie ma reguły.

Trochę mnie zastanawia to, co nam powiedzieli w Hossie - po odbiorze mieszkania może się okazać, że mieszkanie jest mniejsze - deweloper oddaje nam pieniążki ale może się okazać, że jest większe i wtedy trzeba dopłacić ale nie więcej niż 2%....

My patrzymy na dwupokojowe i póki co nie możemy wziąć hali garażowej :(

My mamy podwójne miejsce parkingowe ale w budynku nr 5, jakby co to jakoś się można dogadać ;)

Aż się dziwię, że rodzaj mieszkania czy to 2-3 pokojowe czy loft, robi różnicę i nie można wykupić miejsca.
Bez sensu i tak je trzeba zapłacić przecież.

Chyba, że masz na myśli cenę tego miejsca to już inna kwestia, ale po wypisaniu plusów i minusów stwierdziliśmy, że jednak warto je zabrać.

Przy okazji chciałam zaznaczyć, że nie mam żadnych układów z Hossą, nie jestem ich pracownikiem czy rodziną.
Kupiłam tam z mężem mieszkanie i albo dołączymy do szczęśliwców albo i nie, ale wyboru w takich cenach i lokalizacji niestety nie ma, a trochę szukaliśmy.

My patrzyliśmy właśnie na budynek 5 :)

W kwestii miejsca chodzi o możliwość wykupienia. Pierwszeństwo mają mieszkania 3 pokojowe i większe. Jak jakieś miejsca zostaną to dopiero będą sprzedawane pozostałym, ale chętnych może być więcej więc i cena może być dużo wyższa niż normalnie.

My w dużej mierze patrzymy na lokalizację. Chcielibyśmy po pracy trochę uciec z miasta i nie patrzeć na magazyny, kominy, tory czy ciągle jeżdżące samochody.

A jesteście już umówieni na oglądanie mieszkanka? Bo już wchodzić można na budowę, tak?

Tak na 16.04, co prawda będzie raczej tylko mąż, bo ja zapewne wolnego nie dostane ;)

Pewnie jeszcze ścianek działowych nie ma, więc chyba nic nie stracę, w kolejnym miesiącu mam nadzieję dam radę.

A co do miejsc parkingowych to mieliśmy do wyboru w tej samej cenie pojedyncze szerokie, ale nadal na jeden samochód albo podwójne rodzinne chyba (jeden samochód za drugim), to decyzja wydawała się prosta, zobaczymy jak to będzie w praktyce.

A jeśli można podpytać to ile daliście za to rodzinne miejsce? Wiem, że ceny są różne w zależności od szerokości czy wygody wjazdu/wyjazdu.

Nam też proponowali właśnie odwiedziny na budowie i obejrzenie mieszkanek

Ceny z tego co pamiętam kształtowały się od 28 tys po 40 tys tylko było to w listopadzie, te jeszcze tańsze były już wykupione, nie mieliśmy za dużego wyboru. Zdecydowaliśmy się na tańsze, tylko mamy miejsca plus piwniczkę obok :)

Czyli zapewne wolnych miejsc dla małych mieszkań nie będzie. Mówili nam właśnie o tych miejscach z piwniczką.
Jeżeli w święta pogoda dopisze to przejedziemy się na wycieczkę na osiedle podpatrzeć dokładnie co i jak :)

Pozostaje nam wybierać z tego, co jeszcze zostało lub poczekać jak za rok będą sprzedawane kolejne budynki na Patio. Potem ok 2,5 roku oczekiwania i można się za jakieś 4 lata wprowadzić :) hehe

Nie wyobrażam sobie tak długo czekać, już do tego września się strasznie dłuży :(

A pogoda jak widać za oknem chyba nie dopisze, my co jakiś czas jeździmy zobaczyć co się dzieje, ale teraz już od zewnątrz się nie zmienia tylko się za środek wzięli :)

Myśmy chcieli piwnicę bo to jednak wygoda, jakieś głupoty znieść a nie, że potem po mieszkaniu się walają ;)

Niestety pogoda nie dopisała i budowa nie zaznała naszych odwiedzin.
W wyniku rozważań świątecznych bierzemy pod uwagę jeszcze Zielenisz i Wiczlino-Ogród. Ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła :)

Mieliśmy ten sam wybór i ten sam dylemat ;)

Wątpliwości póki co rozwiane. Wróciliśmy do Patio :)
Wybraliśmy mieszkanie w budynku nr 6 ale czekamy jeszcze ponieważ jest na nie rezerwacja :( W tym tygodniu się wyjaśni.
Mam nadzieję, że będę mogła przywitać się jako sąsiadka z budynku na przeciwko :)

Też miałem w bloku numer 6 mieszkanie kupować, ale 2 miesiące nie było tam już totalnie nic poza mieszkaniami od strony północnej (grzyb i ciemność) oraz mieszkaniami nad wjazdem do hali garażowej. Zdecydowałem się na Wiczlino Ogród.

Czyżby pozwalniały się jakieś ciekawe mieszkania w 6?

Ja już wiem, ze zwolniło się wybrane przeze mnie mieszkanie i teraz mam rezerwację na siebie :).

II piętro, z balkonem od strony pola/lasu czyli tam jest słoneczko popołudniu.

Tylko, że my szukaliśmy mieszkania dwupokojowego.

No to zazdroszczę bo właśnie tamte mieszkanka też mi się podobały :-)

od 10 lat mieszkam na Sokółce co do wilgoci i grzyba mieszkam na parterze nigdy nie miałam z tym problemu. Sąsiedzi natomiast tak i to duży ,ale to w związku z oszczędnością ogrzewania to taka pseudo oszczędność. Moje dzieci odbierają mieszkanie na Patio w budynku 6 na przed odbiorze miałam swojego inspektora po za drobnymi usterkami ,powiedział że życzył by każdemu młodemu człowiekowi takiego standardu .uważam ,że jest to najlepsza lokalizacja w Gdyni

Już powoli wykańczają od zewnątrz, a wewnątrz klatki A, B i C miały na pewno już kafelki.

Podobno możliwe że już w czerwcu zaczną się przed odbiory.

Pozdrawiam
Przyszła Mieszkanka Budynku 5

My zdecydowaliśmy się na 6 :) akty podpisane teraz czekamy na odp z banków :) zazdroszczę, że już niedługo będziecie się wprowadzać. My w czerwcu może dopiero pierwszy raz będziemy mogli wejść.

Pozdrawiam
najprawdopodobniej Przyszła Mieszkanka Budynku 6

Zdjęcia z niedzieli budynek 5 i kawałek 6 :)

image image image

image image image

image image image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To duża zmiana od kiedy widziałam ostatni raz :)

Czy mocno zmienił się komuś metraż od strony klatki A?
Powód zmiany to mniejsz grubość ścian niż w pozostałej części budynku...

A były już mierzone mieszkania?, byliście może już na przed odbiorze?

http://imageshack.us/g/27/imag0636u.jpg/

Od przyszłego poniedziałku zaczynają się odbiory xD

Chyba przedodbiory? To zasadnicza różnica od odbioru...

fakt zjadłam przed :)

Czy już się zaczęły odbiory?

Dziwna sytuacja- niby nie ma odbiorów jeszcze- nawet daty nie podają, a już niektórzy mają klucze do mieszkań. Napisalem w tej sprawie do Hossy, ale na razie bez odpowiedzi. A podobno PRL już za nami...

Widać i słychać, że niektórzy już rozpoczęli urządzanie

Jak widać są równi i równiejsi.
Chyba, że ktoś brał standard pod klucz, może to te remonty już. Zresztą co za szybko to nie zdrowo ;)
Zobaczymy czy lepiej nie wyjdą Ci którzy tera dłużej czekają.

A czy jest taka opcja, że osoby które miały na przedodbiorze wszystko ok odebrały już mieszkanie wcześniej?
Panie, które wchodziły do ostatniej klatki (w weekend) nie wyglądały na ekipę remontową :)

Możliwe, kto to wie. Myśmy mieli tak naprawdę kosmetyczne usterki, żadnych poważnych, to mówiła nam w piątek, że do końca miesiąca zostaniemy powiadomienie o możliwości odbioru, a w tym tygodniu umowy czerwcowe.

A możesz wskazać jakie to były usterki? Mieliście kogoś do odbioru czy sami? Nasze mieszkanie jest w bud. 6 i już się nie możemy doczekać :)

Umowy czerwcowe - czyli obowiązuje kolejność podpisywania umów?

Jedynie lekko uszkodzone parapety, niedociągnięcia przy gładzi na ścianach zewnętrznych, niewyregulowane okna, to z tych co pamiętam.
A mieliśmy Pana, który się zajmuje odbiorami i też się dziwił, że tak mało u nas ;)

A co do odbiorów, to najpierw umowy czerwcowe bo im płacą już za spóźnienie ;) potem kolejni

To rzeczywiście drobnostki. Aha, czyli niektórzy mieli w umowach, że budynek będzie gotowy już w czerwcu a nie w lipcu?

Podobno Ci co kupowali na początku :) Potem wydłużyli do końca lipca.

No to ciekawe co będzie u nas :)

ja juz od kilku dni nie mogę się od nich dowiedzieć co i jak. Pani z Hossy mydli mi oczy, że trwa rozruch techniczny budynku... a tu własciciele niektórych mieszkań już sobie robią remonty i nie są to Osoby, które w "normalnym trybie odebrały mieszkania";) Ja mam termin odbioru w umowie na 31. 07, ale zapewniano mnie, że około 15. 07 moje mieszkanie będzie do odbioru (żadnych większych usterek w mieszkaniu nie było- tylko kosmetyczne poprawki). Moja ekipa remontowa czeka w blokach startowych, a ja tracę urlop... . Wszystko było ok do czasu kupienia mieszkania, potem zaczęły się z Hossą problemy, mieli już na mnie totalnie wylane.

Tylko w umowie jest napisane, że 31.07 nie jest datą do które mamy odebrać klucze, tylko datą do której muszą nas poinformować o takiej możliwości, a potem po 7 dniach odbiór.

Akurat sądzimy, że ta zmiana wyjdzie nam na dobre, zdążą trochę lepiej podeschnąć tynki, i tak planowaliśmy kafelki dopiero w sierpniu kłaść jeśli nie później.

My mamy termin 30.11 i nam tłumaczono, że to jest data, do której musi być zgłoszona gotowość budynku, o czym zostaniemy poinformowani listownie. Potem przyjdzie czas na odbiory i mamy się liczyć z tym, że możemy nie dać rady przed świętami odebrać bo na dzień odbiera się jakieś 3 mieszkania :/
Czyli w sumie każdemu chyba tłumaczą inaczej

Tynki już raczej wyschły. Mieszkania od dawna są gotowe (przynajmniej moje było już w czerwcu gotowe do odbioru). Ci, którzy mają taką możliwość już mogą wykańczać mieszkania. To jest nie fair, bo widać, że klienci nie są równi, chociaż płacą tak samo...

My mamy termin 30.11 i nam tłumaczono, że to jest data, do której musi być zgłoszona gotowość budynku, o czym zostaniemy poinformowani listownie. Potem przyjdzie czas na odbiory i mamy się liczyć z tym, że możemy nie dać rady przed świętami odebrać bo na dzień odbiera się jakieś 3 mieszkania :/
Czyli w sumie każdemu chyba tłumaczą inaczej
Dokładnie o to samo mi chodziło, że to nie jest czas do którego dostajemy klucze tylko zostajemy powiadomieni. A tego nie trzeba tłumaczyć to jest w umowie notarialnej i tak samo powiedziała ostatnio p. Beata. Chociaż też nam mówiła, że odbiory zaczną się od połowy lipca.

A w budynku 5 są mieszkania, których właściciele mieli być powiadomieni do końca czerwca. Więc to może już one są wykańczane.

Skoro budynek nie jest gotowy do odbioru to nikt nie może wykańczać mieszkania! To chyba oczywiste!

Widocznie jest gotowy do odbioru, tylko chyba nie wszystkim na raz będą odbierać. Pierwszeństwo mają umowy wcześniejsze, przynajmniej w teorii.

Pani z Hossy twierdzi, że nie może być odbiorów jeszcze, ponieważ budynek nie jest gotowy do odbioru z powodu rozruchu technicznego... Więc każdy może to rozumieć jak chce;)

Czyli wyszło jak zwykle. Ktoś coś usłyszał (zobaczył w tym przypadku), ktoś inny dodał coś od siebie i nowa plota powstała xD

no tak to wychodzi :)
jednak fakt faktem, że w weekend Panie wchodziły do klatki i prędko nie wyszły :)

To może były te osoby od odbioru czy tam rozruchu technicznego ;)

To nie jest plotka, z jedną z nich rozmawiałem:)

Czyli kto to był? Jedna z osób, które już mogą wykańczać?

Każdy może się sam przekonać jadąc na osiedle;)

Jestem jedną z osób które posiadają umowę "czerwcową" jednak o żadnych odbiorach ani o możliwości wcześniejszego rozpoczęcia prac wykończeniowych nie zostałem poinformowany. Od dłuższego czasu brak jest jakiejkolwiek informacji ze strony Hossy. Ostania informacja "wyciśnięta" od pracownika Hossy. "10 lipca odbyć miał się generalny odbiór budynku, od tego momentu musi upłynąć 14 dni do uprawomocnienia się decyzji, po tym terminie miały odbyć się odbiory."
Przydała by się jakaś oficjalna informacja, bo w tym momencie jest to lekceważenie klienta.

A ja dzisiaj odbieram klucze :)

A my się nie możemy doczekać :(
Żadnej informacji nie ma jeszcze ani w skrzynce mailowej ani pocztowej ;) Ale mu mamy być poinformowani do końca lipca, więc jeszcze parę dni zostało xD

A macie już zamówione materiały?

Nie, nic jeszcze nie kupione/ zamówione, ale wiemy, że na wszystko się czeka :)
Aż tak nam się nie śpieszy z wykańczaniem i przeprowadzką, więc wszystko na spokojnie wymierzymy i dogadamy.
Ale wszystkie meblowe i budowlane już odwiedziliśmy, żeby mieć jakiś ogólny zarys co gdzie, kiedy i za ile.

Odbiory rozpoczęte :) Termin umówiony

My tak samo, odbiór jutro :)

Jak tam po odbiorach?

No właśnie, jak tam odbiory?

Czy ktoś może wie na co chce przeznaczyć rolnik teren przed budynkiem numer 5. Widziałem ostatnio jak uzbrojony w pale grodził swój teren przed zmrokiem.

Też to widzieliśmy, podobno garaże chce postawić.

hmmm. Garaże... skoro jest w każdym budynku hala garażowa, do tego dość sporo miejsc parkingowych. Mało trafiony pomysł, do tego z tego co widziałem ktoś już chyba próbował coś takiego po drugiej stronie i z marnym efektem.

Możliwe, zobaczymy. Ale te chaszcze przy tym naszym równym trawniku strasznie wyglądają ;/

My kiedyś rozmawialiśmy z Panem ochroniarzem i mówił, że Hossa chciała odkupić ten kawałek ale właściciel zażyczył sobie tak wygórowaną cenę, że póki co odpuścili i nie wiadomo czy się dogadają. Póki co wolno mu tam wszystko :(

To pewnie z tym samym ochroniarzem rozmawialiśmy, taki plotkujący ;) Nam mówił, że to Hossa za mało chciała zapłacić i że właściciel blaszaki postawi.
W sumie nie wszystko może bo plan zagospodarowania trochę go jednak ogranicza.

oj tak, plotkujący :) tylko, że u nas wersja kto komu ile chciał była inna :)

No tak, racja i całe szczęście, że jest trochę "ograniczony"

A z której klatki jesteś?

z A ale budynek 6. Pisałyśmy wcześniej ze sobą (ja z log. Karolina) jak my byliśmy jeszcze na etapie podejmowania decyzji :)

Póki co jeździmy, patrzymy na swoje i zazdrościmy Wam :)

Nie skojarzyłam ;P A tak ciężko jedynie po ip.

Ja już mam dość, kafle nie wybrane, kuchnie też nie, nie mamy nadal stolarza :/ ogólnie jestem tak zmęczona, że odechciało mi się tego mieszkania ;)

Widziałam, że dach już zaczęli kłaść i ocieplony do połowy, więc bliżej niż dalej już :)

Rozumiem, a ip też różne bo właśnie czasem z pracy piszę i stąd taka zmiana ;)

byliśmy wczoraj zobaczyć po dłuższej przerwie (bo ciągłe jeżdżenie nic nie daje, nie widać zmian :) ) i już nawet elewacje w jednym miejscu zaczęli robić. Myślę, że może być opóźnienie bo nowe umowy podpisują już z datą grudniową a nie listopadową. Poza tym niby 3 m-ce do obioru a jeszcze nie można wejść na budowę i nie wiadomo kiedy będzie można.

Wierzę, że jest zmęczenie ale jaki będzie efekt końcowy :)

My kuchnię chyba weźmiemy z Elbląga z firmy Verte, znajomi mają od nich i są zadowoleni. Ładnie się też prezentuje.

a kafle to .... co tydzień nowa koncepcja :)

Z tymi kaflami to jak i u nas tylko czas nam się już kończy bo na kafle się czeka, przynajmniej te które wybraliśmy :/

A byliście może w Bokaro za kaflami?

Byliśmy, zobaczyć jaką mają ekspozycję ale kafle raczej gdzie indziej będziemy zamawiać bo w Bokaro drogo ;)

to pewnie zależy od kafli bo koleżanka z pracy miesiąc temu u nich zamawiała i te, które sobie wybrali akurat tam były najtaniej

Dość długo jeździłem za kafelkami i po mimo oferowanych nieznacznie niższych cen jak dochodziło do chęci zamówienia okazywało się że terminy mają dość odległe itp. Dlatego większość zamówiliśmy właśnie w Bokaro. Jeśli chodzi o ceny są dość korzystne. Do tego całkiem sympatyczna obsługa. Od razu rozwieję wątpliwość, nie nie pracuję w Bokrao :)

Akurat wybraliśmy kafle które wychodzą około 15 zł więcej na metrze w Bokaro, czas oczekiwania taki sam :)

Z upustem 10 albo 15%?

Tak nadal taniej, gdzie indziej też mamy upusty ;)
Wystarczy wyjechać trochę poza trójmiasto, nie ważne w którą stronę i już cena idzie trochę w dół za to samo.

Przy wykańczaniu, jeśli nie chce się dużo przepłacić na agd/rtv czy zwykłej armaturze trzeba trochę poszukać a nie jechać do pierwszego lepszego sklepu ;)

A zdradzisz gdzie byliście? Ja mam już upatrzone kafle ale w necie i teraz chcę zobaczyć je na żywo i przede wszystkim kupić tanio :)

Inne tematy z forum

Nowe połączenie autobusowe Bojano - Gdynia (115 odpowiedzi)

Witam. Od pewnego czasu obserwuję jak się żyje mieszkańcom Bojana w zakresie większych bądź...

Wiczlino - Ogród - opinie i oceny (102 odpowiedzi)

Osiedle Hossy to idealne miejsce dla rodzin pragnących zamieszkać w otoczeniu terenów zieleni, a...

Grand House Comfort i Premium (24 odpowiedzi)

Wiczlino to prężnie rozwijająca się dzielnica Gdyni - przybywa tu nowych domów i całych osiedli,...