Cześć wszystkim,

piszę, bo stoję przed wyborem opału na kolejny sezon i mam spory dylemat. Do tej pory paliłem pelletem mieszanym, ale coraz częściej natrafiam na opinie, że pellet iglasty jest lepszym rozwiązaniem ma wyższą kaloryczność, mniej popiołu i lepiej się spala. Z drugiej strony słyszałem też, że przy niektórych piecach może powodować większe osadzanie się nagaru. I tu zaczyna się mój problem.

Mam kocioł na pellet w domu jednorodzinnym, powierzchnia około 140 m². Zależy mi przede wszystkim na stabilnym spalaniu i jak najmniejszej ilości czyszczenia. W poprzednim sezonie musiałem dość często zaglądać do palnika, bo zbierał się spiek i popiół. Zastanawiam się, czy pellet iglasty faktycznie może ograniczyć takie problemy, czy to raczej kwestia jakości konkretnej partii, a nie samego rodzaju drewna.

Czy ktoś z Was pali wyłącznie pelletem iglastym i może powiedzieć, jak to wygląda w praktyce? Interesuje mnie przede wszystkim ilość popiołu, czystość wymiennika i ogólna wydajność. Czy rzeczywiście spalanie jest bardziej efektywne? Czy zauważyliście różnicę w zużyciu w porównaniu z pelletem liściastym lub mieszanym?

Zastanawiam się też nad ceną. Pellet iglasty bywa droższy, zwłaszcza jeśli ma certyfikat jakości. Czy Waszym zdaniem warto dopłacić, czy lepiej szukać tańszej opcji i po prostu częściej czyścić piec? No i jak sprawdzacie jakość pelletu przed większym zakupem kupujecie próbnie kilka worków czy od razu całą paletę?

Będę bardzo wdzięczny za Wasze doświadczenia i konkretne wskazówki. Chciałbym uniknąć rozczarowania w środku sezonu i wybrać rozwiązanie, które faktycznie się sprawdzi. Dzięki z góry za każdą odpowiedź!