Pierś z kurczaka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Przepisy :)
Jak macie coś fajnego :)
Ja mam w tej kwestii wypróbowane już wiele pomysłów, ale może jest coś, czego nie znam :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

ja robie dewolaje nadziewane serem topionym, bananem jak ktos lubi na słodko. Robie piersi ala stogonof z torebki ;-) i pieczarkami. Gulasz. Ale moge dac ci przepis na szybkie danie z tuńczyka i drugie makaronowe z brokułami
pycha.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

dawaj :)

ps. z bananem? to brzmi ciekawie :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Piersi rozbijasz jak na kotlety w środek wsadzasz banana i zawijasz jak dewolaje. Tylko nie sól i nie pieprz bo to na słodko. Potem bułka tarta, jajko i znowu byłka tarta i można podawac z ryżem a do tego jakaś surówka zaostrzająca. Nawet dobre :-). Moja teściowa tak robi.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Nie wiem, czy już nie podawałam...

Kurczak w cieście piwnym

Pierś z kurczaka pociąć na wąskie, długie fileciki (ok.5-7 z jednej piersi) wzdłuż włókien mięśniowych. Lekko stłuc tłuczkiem do mięsa, namoczyć w jasnym sosie sojowym, popieprzyć, zostawić na min. 1/2 h.

Przygotować ciasto jak na naleśniki, ale zamiast mleka lub wody dać jasne piwo (mąka, jajka, piwo, sól +trochę pieprzu)

Mięso dokładnie maczać w cieście i smażyć na dość głębokim, bardzo gorącym oleju.

Podawać (najlepiej) z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z kolorowymi warzywami.

Smaczne i wychodzi tego dużo (dobre dla niespodziewanych gości!)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Fajny przepis a jak smakowo możesz do czegos przyrównać ;-) ?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Trudno z czymś porównać... Jest to dość łagodne w smaku, ale nie mdłe, bo piwo i sos sojowy robią swoje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

na przyprawie imbiru knorra był zawsze przepis na potrawkę z kurczaka :) pychotka, często to przygotowuję :)))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

imbir? poszukam przy okazji wizyty w sklepie :) może jeszcze jest

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

up

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Ja też mam fajny przepis na pierś z kuraka :) Polecam!
A znalazłam go w serwisie extra.smaczny.pl

Składniki:
1 pierś (połowa "serduszka")
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
2 jajka
10 dag żółtego sera
Sposób wykonania:
Pierś pokroić w kostkę. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużego płytkiego naczynia. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa z kostkami mięsa. Z powstałej masy usmażyć placki na rozgrzanym do przezroczystości oleju.

Na jeden kotlecik przypada 2-2,5 łyżki masy. Z podanych składników otrzymamy 4-5 kotlecików.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

W przepisie nie dodali tylko, że całość należy doprawić. Sól i pieprz wystarczy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

To ja podam ostatnio który wypróbowałam.

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka
1 śmietana do gotowania Rama
1 zupa knor cebulowa
35 dag pieczarek

pieczarki obieramy lub nie ( jak kto woli) krolimy w talarki zupę rozmieszamy razem ze śmietaną dodajemy pieczarki i pierś. Zostawiamy to na jakieś 4 godziny w naczyniu zaroodpornym. Później wkładamy to do piekarnika na ok. 40 min. pieczemy w tem. 190stopni. Najlepiej żeby naczynie miało górę bo inaczej sos wyparuje.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

E, Paulina ja też tego kurczaka po pokrojeniu moczę przez chwilę w sosie sojowym, więc potem daję tylko ciut soli, mnóstwo pieprzu mielonego, dużo papryki słodkiej i ciut ostrej. Dopiero wtedy jest dobre, garkotłuku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Sama jesteś garkotłuk :) Gdyby nie ja to byś tego przepisu nie znała ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Ale ja ulepszyłam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

garkotłuk :) jak pięknie :)

Dawajcie więcej pomysłów na kurczaczka...

ja dzisiaj robię w sosie curry :) tak mi smaczek naszedł :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

No, niestety. Siostra ma to po mamie. Jak robią coś w kuchni, to nie potrafią cicho, tylko tłuką garami.

Kiedyś, jeszcze na weselniku, podawałam przepis na kurczaka "po chińsku"... Muszę zobaczyć, czy ktoś nie przeklieił tutaj.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Nie ma tego w rodzinkowych przepisach, więc przeklejam z dopiskami Wiper:


Podam jeden z moich ulubionych przepisów na bardzo szybkie danie.

Przepis dobry na jesień, bo jest tania papryka i ogórki... W dodatku danie jest "podzielne"...

"Chińszczyzna"

Piersi z kurczaka
ogórki szklarniowe lub cukinia
papryki (czerwone, lub czerwone i żółte)
sos sojowy (nie ciemny!)
pieprz czarny
mąka ziemniaczana
olej
ryż

Pierś kurczaka (ok. 1 pojedyncza na "łebka") pokroić w kostkę ok. 2x2 cm.
Wrzucić do miski, zalać kilkoma łyżkami sosu sojowego. Dodać pieprz, wymieszać. Mięso trzymać w sosie min. 15 minut. Raczej nie solić, bo sos sojowy jest b. słony.

W podobną kostkę pokroić paprykę i ogórki szklarniowe bez skóry. Ogórków i papryki powinno być objętościowo min. 2x tyle, co pokrojonego mięsa (jeżeli mamy 1 miseczkę mięsa, to musimy mieć min. 1 miseczkę ogórków i 1 miseczkę papryki). Nie kroić w dobną kostkę, bo warzywa i mięso skurczą się podczas smażenia. Warzywa lekko skropić sosem sojowym.

Rozgrzać dużo oleju na patelni (jeszcze lepszy jest wok).

Do miski z mięsem dodać trochę mąki ziemniaczanej, wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był oblepiony cienką warstewką mazi z mąki i sosu. Szybko wrzucić na bardzo rozgrzany olej. Jeżeli jest odpowiednia ilość i temperatura oleju, mieszane mięso powinno szybko poodzielać się od siebie (jeśli nie, trzeba mu pomóc łopatką). Smażyć krótko, często mieszając, aż kurczak lekko zbrązowieje. Wtedy wyjąć mięso z patelni, na ten sam olej wrzucić warzywa (bez mąki) i podsmażać aż się nie "zeszklą". Wtedy wrzucić do warzyw mięso i chwilkę dusić na małym ogniu (dosłownie 2 minuty).

Zwyczajnie ugotowany ryż wysypać na talerze, na wierzchu nałożyć mięso z warzywami. Smacznego!

Oczywiście do warzyw i mięsa można wrzucać cokolwiek się nawinie: kukurydzę, kiełki, selera pociętego w słupki, seler włoski, pieczarki... ale ja najbardziej lubię wersję podstawową...




Re: obiad
Autor: wiper 23-10-2006 14:24 wyślij odpowiedź

zmodyfikuję trochę przepis Agathy-wiem coś o tym bo mój dziadek był przez 10 lat w Wietnamie

jak dajesz sos sojowy to już bez soli, do kurczaka warto dodać trochę wódki i wstawić do lodówki na pre godzin-będzie lepsze

kurczaka nie trzeba obtaczać w mace ziemniaczanej; można to zrobić w inny sposób
podsmażonego kurczaka i warzywka wrzucasz do garnka; mąke ziemniaczaną rozpuszczasz w zimnej wodzie i zalewasz tym mięso i warzywka i podgotowujesz lekko-zrobi sie fajny galaretowaty sosik i wszystkie smaki fajnie się wymieszają







Re: obiad
Autor: Agatha 23-10-2006 14:30 wyślij odpowiedź

Zawsze nazwy "chińszczyzna" używaliśmy ironicznie, zastanawiając się, czy prawdziwy Chińczyk by choć na to spojrzał :)

Z twoich rad chętnie skorzystam, ale chyba nie z tej z mąką... To mięsko jest smaczne, bo jest podsmażone, a nie ugotowane... Chyba, żeby ten manewr zrobić na koniec... Hmmm...




Re: obiad
Autor: @gnieszka 23-10-2006 14:31 wyślij odpowiedź

Aghata, ja właśnie robię na koniec:), ale nie wiem, jak jest w przepisie Wipera:)




Re: obiad
Autor: wiper 23-10-2006 14:43 wyślij odpowiedź

na sam koniec Agatha to ma się tylko podgrzać lekko i nic nie będzie miękkie-ja nie lubię miękkiego tylko chrupiące ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

I klasa - tornister i piórnik jaki?? (20 odpowiedzi)

Możecie podpowiedzieć jakie tornistry sprawdziły się waszym dzieciom w I klasie?? Czy w I klasie...

Jak dojechać do LuxMedu w Gdańsku? (3 odpowiedzi)

Podano mi adres Al. Zwycięstwa 49. Będę jechać kolejką i jak wysiądę na Stoczni do będzie ok? I...

macierzyństwo zamiast "kariery" (61 odpowiedzi)

Tak sie zastanawiam...czy jest tu jakaś mama, która wybrała tą drogę? Bo ja zawsze myślałam,...