Piersi z kurczaka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Macie jakies przepisy na piersi z kurczaka, zwykle kotlety juz mi sie znudzily?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Całe połówki zamoczyc w mleku na godzinę,rozbic na wielki kotlet,położyc na nim szynkę i ser żółty,zwinąc na pół opanierowac jak schabowe i upiec.Pyszne są i kruche po moczeniu w mleku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

piersi z kurczaka (przyprawic sola itd)
surowa marchewka 8 szt
majonez
przyprawy

Piersi z kurczaka kroimy na jak najciensze kotlety. Marchewke scieramy na tarce na duzych oczkach.
Na dnie zaroodpornego naczynia rozkladamy marchewke, na to piersi z kurczaka, warstwa majonezu ( nie za grubo) i dalej marchewka itd
Pieczemy 45 minut.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Placuszki z piersi kurczaka 
•4 piersi z kurczaka (połówki)
•4 duże pieczarki
•połowa papryki czerwonej świeżej
•duża cebula
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•10 dkg sera żółtego startego na tarce, 2 jajka
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną,ulubioną sałatką. Coś wspaniałego!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Fajne, łatwe, szybkie devolaile:
Pokroić piersi na drobne kawałki, doprawić wedle uznania i zlepić z nich wałeczki do środka wsadzając ser. Obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na dosyć głębokim tłuszczu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Można też zrobić zwykłe kotlety a potem położyć na wierzch ananasa i ser i na chwile do piekarnika żeby ser sie stopił. To samo można zrobić z brzoskwinią, z pieczarkami, z papryką, opcji wiele.

Można też do panierki dodać sezamu albo płatków migdałowych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Można jeszcze z piersi zrobic gyrosa - sałatkę lub zapiekankę,usmazyc w kawałeczkach z sosem meksykańskim ze słoika i podac z ryżem,mam tez przepis na danie chińskie (pierś,papryka,ogórek kiszony,pędy bambusa,kukurydza marynowana i sosy seczułańskie) można zrobic sałatkę z piersi na słodko, albo jako schabowe ale zapiekane z serem topionym w plastrach i ananasem,strogonowa drobiowego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Albo jeszcze można pokroić piersi na małe kawałki, albo na paski, obtoczyć w jajku i bułce tartej i w takiej postaci usmażyć. Też zawsze coś innego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

piers z kurczaka pokroic na male kawałki
w misce rozbełtać jogurt naturalny i 1 jajko i przyprawy dowolne jako kto lubi (sol, pieprz, papryka, oregano itd)
kawalki piersi wrzucic do "marynaty" jogurtowej i odstawic (najlepiej na noc)
Platki kukurydziane rozdrobnic, obtoczyc w nich kawalki kurczaka z marynaty połozyc na blaszce wylozonej pergaminem i piec w piekarniku na zlocisty kolor (okolo 15-20 min)

Sa pyszne, chrupiące i zdrowe bo pieczone i bez tłuszczu :)
Moja córka uwielbia :)

Podawac mozna z dipem czosnkowym lub innym jak kto lubi!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Dziewczyny ale fajne przepisy, az chce sie jesc:-) dzieki i prosze o wiecej;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

o jaaaa, głodnaaaa.

mam też taki sposób. przyprawić wedle uznania, ja robię na smak (tak se mówię) indyjski, zatem dodaję curry. i również moczę w mleku. jak się trochę pomoczy to zamiast bułki tartej -i bez jajka daję płatki owsiane, lub mix 5 płatków. w sensie obtaczam. potem na patelnię. płatki w odrobinie spadają. pozostałe mleko wlewam na patelnie, jak już się podsmaży. czasem dolewam jeszcze więcej. i jeszcze dodaję curry.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

SZASZŁYKI:

piersi z kurczaka
cukinia
papryka
czerwona cebulka
patyczki do szaszłyków
przyprawa grillowa


lub

ROLADKI

piersi z kurczaka
ser mozzarella lub feta
pomidor
szynka szwarcwaldzka
Zwijamy w roladki poszczególne składniki i pieczemy w piekarniku ok 30-40 minut!!!

Piersi rozbić i ponadziewać
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

piersi rozbić i ponadziewać mają być do szaszłyków ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

a ja bardzo lubie w cieście kokosowym:)ale mozna tez zrobic w innym cieście :) zamiast kokosu dodac roznorodne przyprawy

składniki

piersi z kurczaka
po sporej szczypcie soli i pieprzu

ciasto kokosowe:
1 jajko
1 żółtko
2-3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
sól
kieliszek wódki-nie trzeba:)
olej do smażenia

sposób przygotowania
Piersi tnę na kawałki 2 na 2 cm. Solę, pieprzę, odstawiam na bok.

Wszystkie składniki ciasta mieszam bardzo dokładnie i dodaję tyle wody, by otrzymać raczej bardzo gęste ciasto. Odstawiam je na kilka minut, by "odpoczęło".

Do ciasta wrzucam kawałki kurczaka i dokładnie je nim oblepiam (nie będą całkowicie oblepione, ale to nie szkodzi) .

Bardzo mocno rozgrzewam olej w małym, a dość wysokim rondlu.

Kiedy prawie zaczyna wrzeć, wrzucam kawałki mięsa w cieście i smażę po 3-4 minuty, często obracając.

Wyjmuję na bibułę, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję z sosem, np tym chinskim TAO-TAO słodko-pikantny, ryżem oraz tą surówka

Składniki
1 główka białej kapusty (ok. 1 kg) 2 marchewki średniej wielkości 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry słodki sos chili kilka kropel octu winnego (białego)
szczypta soli (do smaku)
3 - 4 łyżeczki cukru

Kapustę poszatkować na szatkownicy. Posolić, dodać cukier, skropić octem i dobrze wymieszać. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko posypać curry i skropić sosem chili i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny do przegryzienia.
Surówka jest pyszna, a jeszcze lepsza następnego dnia. Polecam do wszelkiego rodzaju dań chińskich, a szcególnie do sajgonek. Smacznego.


Proste, a bardzo pyszne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

marynia a w jakiej temp to piec i czy przewracać te kawałki mięsa? trochę mi się spaliły płatki ;/ ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

ja robie tak samo tylko duuuzo pieprze i sole bo inaczej jest mdłe, a jak się dobrze doprawi to super smakuje
haha to uwaga do piersi z marchewką ale sporo dalej się wyświetliło :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

zamarynować z maślance minimalnie 2 godziny w lodówce razem z ziołami (np: majeranek + pieprz czy czubryca + sól), wyjąc obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych i piec w piekarniku na blaszce (obłożonej papierem do pieczenia). Nie polewać olejem - nie potrzeba.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

ja z piersi robie miesko kfc w płatkach kukurydzianych :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

ja te KFC robię trochę inaczej wg Nigelli :)

Moczę wąskie paski w maślance, najlepiej przez noc, mięsko jest bardziej kruche, ale przez godzinę też jest ok. Potem zwykłe krakersy tłukę na drobniutko w woreczku i wrzucam do tego te piersi (oczywiście nie wszystkie na raz, bo mi się nie mieszczą ;)) , jak się potrzęsie workiem, to krakersy pięknie oblepią mięsko. Od siebie dodaję jeszcze cayenne do krakersów. Potem wszystko na blachę i do piekarnika, KFC może się schować ;)
Podaję z keczupem lub tzatzyki.

Ogólnie, to ja tylko kuraki robię. Jak mi się nie chce, to po prostu w paski, na patelnię i przyprawa gyrosowa. A jak jeszcze bardziej mi się nie chce, to przyprawiam albo ziołami, albo przyprawą grillową, albo gyrosową, kawałek piersi, zawijam w folie alu i do piekarnika - to już tak totalnie na lenia ;)

Jest też fajny przepis z serem tarkowanym, jajkami, musztardą i majonezem, ale nie pamiętam proporcji. Wychodzi sporo pysznych placuszków - na ciepło i na zimno. Może któraś z dziewczyn sobie przypomni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

ajeczka w tym przepisie z krakersami na drobniutko tzn drobny pył z tych krakersów czy występują tam też kawałeczki?
dzięki za odp
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

ania: no trochę "pyłu" trochę większych okruchów, ale ogólnie na drobno trzeba miażdżyć
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Piersi z kuraka rozbić , posolić , popieprzyć,
pieczarki z cebulką drobno pokroić lekko posolić, popieprzyć i lekko podsmażyć
nagrzać piekarnik, blachę wyłożyć folią aluminiową , położyć rozbite piersi (tak , żeby w trakcie robienia pieczarek się grzały). piersi posmarować majonezem, na to położyć pieczarki , na to ser żółty i zapiec, do czasu , aż piersi będą gotowe.
Całość zajmuje jakieś 20 min.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)





*** PIERSI W CIEŚCIE***

Bardzo smaczne są też piersi w cieście

piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut :)
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy) :)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote :)

podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki



jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie) :P





ostatnio robiłam piersi curry w wariacji beszamelowej :P

piersi pokrojone w dużą kostkę, obsypane curry - podsmażone na patelni :) do tego tarta marchewka i pokrojona cebula :) razem podsmażyć :)
w garnku roztopione masło + mąka + mleko = ciągle mieszać trzepaczką, żeby nie było grudek :) dodać piersi z warzywami, garść siekanego koperku i odrobinę Vegety :) pycha :)
(podałam z makaronem)




kiedyś znalazłam przepis na kurczaka kfc - ale faktycznie kfc ;) a nie "próba podrobienia" ;) niby wyniesiony przez pracownika :P banalnie prosty :) i faktycznie pyszny :) jak go znajdę, to wrzucę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

cytuję


""bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).

kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"


najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"

http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

pierś nadkroić przez środek, napchać sera pleśniowego lub szpinaku z fetą lub czegokolwiek do środka (jak jest dużo w środku, to brzegi mięsa "złapać" wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków - łatwiej wyciągnąć przed jedzeniem :P) i usmażyć lub zapiec :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

podbijam, bo pysznie sie zapowiada ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Przepis bardzo łatwy i pyszny. Piersi z kurczaka pociąć na małe kotleciki (ja kroje na cztery podwojna piers), posypac przyprawa do kurczaka po staropolsku, włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego majonezem, posmarować po wierzchu także majonezem i posypać płatkami kukurydzianymi. Wsadzamy do piekarnika 180 st, ok 30-40 min. Pychota!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

AgusiaGda czy ten przepis cytowany to ten na te skrzydełka KFC? I one wychodzą faktycznie w takiej chrupiącej panierce? bo ja myślałam, że ja maczają w jakiś chrupkach czy coś, że one takie chrupiące są:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

no właśnie ja zawsze robiłam w płatkach kukurydzianych żeby były chrupiące :P

a to wychodzi takie lekko chrupiące ciasto :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

z pomidorami:
piersi z kurczaka kroimi na nie za duże kotleciki, przyprawiamy, następnie panierujemy w mące,jajko, znowu mąka, smażymy na patelni, po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego
na patelnie :(jeśli olej sie nie przypalił można użyc tego od smażenia) por pokrojony w prążki (ja robie zwykle z jednej dużej piersi na dwa obiady to tak około 10 cm pora) + 2-3 pomidory pokrojone w kostke(obojętnie w sumie jak bo i tak sie rozgotuja) + troszkę rosółku winiary do smaku to wszystko chwilkę pod przykryciem na patelni, jak juz pomidory sie rozmiękczą dodajemy śmietanę z kartonika 12 - 18 %
tak przygotowany wywarem zalewamy piersi, można podawać odrazu, lub jeśli chcemy na potem to podgrzać w piekarniku (ale do przechowywania na póżniej napewno lepiej przykryć folią aluminiową)

kotleciki z cebulką:
kotlety z piersi robimy tak samo jak wyżej panierując w mące, na tłuszczy który został po smażeniu kroimi 3-4 cebule w krążki dodać rosołek i inne przyprawy do smaku, kotlety rozkładamy w naczyniu żaroodpornym rozkładając na każdym kilka krązków wcześniej przygotowanej miękkiej cebulki i układamy wartwami, mięsko zupelnie inaczej smakuje i jest bardzo miękkie ( można też zrobić ze schabu)

a i jeszcze do waszych przepisów wyżej do kotelcików w płatkach kukurydzianych ja dodaję jeszcze migdały ale takie malutkie nie płatki nie pamiętam teraz jak to sie fachowo nazywa ;) Smacznego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

a zapomniałam dopisać że te z cebulką to trzeba troszkę tą cebulkę podlewać wodą i tak poddusić żeby zmiękła ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

dzisiaj pierwszy raz zrobiłam placuszki z piersi kurczaka z przepisu Kachnat75 :)))) REWELACJA!!!! :))))


aż mój Mąż zapytał - "czemu nie robiłaś tego wcześniej?" ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

dodałam do obserwowanych,na dniach też zrobię. :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Aga - z tych 2 podwójnych piersi(ok 1kg) wychodzi tego cała fura ;)

nasmażyłam chyba ok 16 placków :) czyli (teoretycznie)na 2 obiady dla naszej trójki ;) (w praktyce na jutro mamy już coś innego zaplanowanego - więc chodzimy i podjadamy placki ;P)


bałam się, czy to wszystko nie będzie mi się rozpadało na patelni :P ale ładnie się trzyma :]
no i akurat nie miałam sera w kawałku - wczoraj Mariusz(seromaniak) kupił 3 rodzaje sera w plasterkach ;) więc wzięłam ok 10dkg i drobniutko pokroiłam :]

następnym razem dam tarty :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

mam pytanko czy do tych kotlecików musi być mąka ziemniaczana?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

robiłam tak jak jest w przepisie - z mąką ziemniaczaną :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

a ja ja robe pierś z kurczka to tak; myje pierś nastepnie rozkrajam i faszeruje grzybkami troch suszonych troche pieczarek przyprawiam pieprzem doddaje troche sera i zawiajm w foli do pieczenia tak pieke 35mnin w 180stopniach i pycha podaje z ziemniaczkami z koperkiem dzieciaki sie zajadaja piersia he he
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

słuchajcie co do piersi przypomniało mi się danie z baru w Gdyni. Kurcze na skwerku bliżej banku pkonie pamiętam jak się nazywał. I tam była pierś nadziewana i zastanawialm się jak zrobić kulkę z piersi. Miało to kształt kuli nadziewanej pieczarkami z serem. W panierce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

dobry wątek szczególnie ze czesto robię cos z piersi kurczaka :) polecam przepis rabbitki - z majonezem, pycha, szczegolnie moj małż lubi, np z frytkami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Agusia a te placuszki z piersią,to trzeba wymieszać mąkę z jejkiem,włożyć pierś pokrojoną w kostkę i cebulę,paprykę,ser wymieszać i smażyć placuszki? A to się nie rozwali?

Mam dziś manię gotowania,bo mam lekkiego kaca,a na kaca zawsze gotuję,oj za dużo wina hihiihi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Pytanie co prawda do Agusi ale odpowiadam - nie rozwali się:)
Ja jeszcze dodaję do tego pieczarki starte na dużych oczkach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Ola - też się bałam, czy się nie rozwali na patelni ;)


cebula, czerwona papryka i pieczarki - drobniutko pokrojone w kostkę i podsmażone :)
mąka ziemniaczana wymieszana z jajkami i przyprawami, do tego piersi pokrojone w kosteczkę - chwilę odczekać, dodać warzywka(podsmażone) i żółty ser :)

ładnie smażą się - dokładnie jak placki ziemniaczane ;)


bałam się też czy ten żółty ser się nie przypali - ale nie :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Moj przepis na kotleciki z piersi z kurczaka

Pierś kroję w drobną kosteczkę, solę i pieprzę dodaję jedno jajko, łyżeczkę mąki, łyżeczkę majonezu i świeżą natkę pietruszki i odstawiam do lodówki na 30min. Mięszam i smaże malutkie placuszki.
Pycha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

curry z najlepszego przepisu na świecie :
http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=1892

cyt. "Kremowy Kurczak Curry na Ostro
autor: foody.pl
ocena:
(liczba głosów 12)
wyślij przepiswydrukuj przepis
Składniki: 4-6 porcji
4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)
250 ml śmietany 18%
2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)
1 łyżka kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
½-1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub1 łyżeczka sproszkowanego)
1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny)
1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
olej
sól, pieprz
zielona papryka, pokrojona w paski, do dekoracji
Opis przygotowania: 40 minut
Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i deliktanie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną.
wskazówki
Opcjonalnie do kurczaka możemy dodać świeżo posiekane liście kolendry lub/i kilka łyżek mleczka kokosowego."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Zrobiłam te placuszki z piersią,super przepis:)
Polecam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

a ja robię w sosie śmietanowo pieczarkowym.
porcja dla 2-3 osób
pojedynczy filet z piersi
duża cebula
20dkg pieczarek
słodka śmietana 12 lub 18% 250 ml
pierś pokroić w kostkę ok 2 cm podsmażyć na oleju aż się delikatnie ze złoci, pokrojoną cebulę i pieczarki wrzucić do mięsa, smażyć ok 5 minut, wlać szklanęi wody i dusić pod przykryciem ok 15-20 minut.
wlać śmietanę i przyprawić do smaku, gotuję na małym ogniu jeszcze z chwilę aż sos zacznie gęstnieć.najlepiej smakuje z ryżem i surówką z kapusty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

ja to mam z plackami ziemniaczanymi problem że mi sie przyklejają i obawiam sie ze te tez będą:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Można nafaszerować suszonymi pomidorami i fetą, pyyycha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Boże az się obśliniłam :)))))))))) pyszności
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

mniam lubię fetę ale w tym wydaniu nie jadłam muszę spróbować:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

podbijam, bo dziś pierś wzięłam na warsztat :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Kurczak w cieście piwnym:

Pierś pokroić na 4-6 pasków wzdłuż włókien mięsa, lekko rozbić, zamarynować przez min. pół godziny w sosie sojowym.

Przygotować ciasto jak na naleśniki, ale wodę/mleko zastąpić jasnym piwem, czyli: piwo, mąka, jajko, szczypta soli, plus sporo pieprzu.

Mięso maczać w cieście, smażyć w głębokim oleju na złoto. Podawać z ryżem i surówką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

A dziś zrobię takie w sosie pomidorowym (do makaronu):

piersi pokroić na małe kawałki, doprawić, podsmażyć na patalni razem z cebulką i papryką. Jak sie ładnie zarumieni dodać wywar z rosołu (albo prościej z kostki rosołowej) i koncentrat pomidorowy. Jak ktoś lubi mozna zabielić śmietanką. I gotowe :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

nie zapominajcie o tym wątku ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka na jutro wyciągnięte z zamrażalki hmmm co tu wybrać? Suszone pomidorki są, fetę można kupić hmmm chyba już mam pomysł :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

pierś podsmazam na patelni posypuje karu dosaje przeszklona cebulke i pieczarki i faszeruje wczesniej usmazonymi nalesniki posypuje serem i pycha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

ostatnio taką wersję robiłam:
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3046515,title,Kurczak-w-ciescie-francuskim,index.html?ticaid=6b51e


Rewelacja - super wygląda, jeszcze lepiej smakuje a nie wymaga dużo pracy :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

ja dwa dni temu zrobiłam placuszki z piersi ;) nawciągaliśmy się samych - bez ziemniaków czy surówki ;) nawet Gabrysiowi bardzo smakowały :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

ja z piersi kurczaka robie kieszonki z szpinakiem i serem feta oraz kieszonki z serem plesniowym i ananasami i na patelnie aby zrumienic z kazdej strony na zloto,,,pycha

wczesniej piersi mocze w mleku okolo 2 h
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piersi z kurczaka

Ten sam przepis w 2 wersjach:
1) roladki "imprezowe"
2) rolady "obiadowe"
w zależności od wersji: pokroić piersi w paseczki (imprezowe), bądź rozbić w formie kotletów (obiadowe).
Do środka rolad włożyć suszone śliwki (opleść je mięsem) a wokoło takiej rolady okręcić plaster boczku wędzonego. Przebić wykałaczką.
Te małe smażę na patelni, te większe można upiec w piekarniku.
Co do przypraw: sól, pieprz, papryka słodka + ostra.
Naprawdę są mega pyszne, zwłaszcza ta wersja imprezowa, gdyż na zimno też się sprawdzają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...