curry z najlepszego przepisu na świecie :
http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=1892
cyt. "Kremowy Kurczak Curry na Ostro
autor: foody.pl
ocena:
(liczba głosów 12)
wyślij przepiswydrukuj przepis
Składniki: 4-6 porcji
4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)
250 ml śmietany 18%
2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)
1 łyżka kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
½-1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub1 łyżeczka sproszkowanego)
1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny)
1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
olej
sól, pieprz
zielona papryka, pokrojona w paski, do dekoracji
Opis przygotowania: 40 minut
Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i deliktanie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną.
wskazówki
Opcjonalnie do kurczaka możemy dodać świeżo posiekane liście kolendry lub/i kilka łyżek mleczka kokosowego."