Pierwsza spowiedz a mieszkanie razem??

Hej dziewczyny. Mam pytanko. Normalnie przed slubem trzeba odbyc 2 spowiedzi ale znajoma mowila i ze im ksiadz powiedzial ze w przypadku kiedy mieszka sie razem, wowczas z 1 spowiedzi jest sie zwolnionym, bo jest ona bezpodstawna gdyz po spowiedzi i tak mieszkac bedziemy razem, a to przeczy istocie spowiedzi (postanowienie poprawy itd). Pozostaje wiec tylko spowiedz przed slubem. Czy spotkałyscie się z taką interpretacją?? bo nie wiem co sądzić, a naszego proboszcza wole nie pytać bo delikatnie mówiąc jest dziwny;) Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierwsza spowiedz a mieszkanie razem??

fakt jest faktem- współżycie przed ślubem jest grzechem w obliczu kościoła i tego się nie zmieni. Tak to jest i tyle. I czy nam sie to podoba czy nie. A to czy się wyspowiadamy księdzu z tego to nasza prywatna i indywidualna sprawa. Osobiście też mnie denerwują pewne sprawy i przewracam oczami jak słucham co niektórzy księża mówią ale co... poglądów Kościoła sie nie zmieni i trzeba je zaakceptować. Nie uważam sie za osobę głęboko wierzącą ale jeżeli chodzi o spowiedź to ma ona dla mnie znaczenie. ja się będe się musiała wyspowiadać i z seksu i antykoncepcji... jeszcze nie wiem tylko jak mi to przez gardło przejdzie w konfesjonale :D

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak wróciłam do domu z niewyraźną miną i powiedziałam, że jestem w szoku i nie chce rozmawiać na ten tamet ale właśnie byłam u spowiedzi u Jezuitów... mama się mnie zapytała, a po co do tych dziadków tam szłaś :P

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A no własnie ja tam przy Bomi własnie mialam spowiedz przedślubna i od tej pory mam poglady jakie mam:)

Dominikanie to nie Ci przy Bomi, nie myl z Jezuitami! Bo tam możesz traume przeżyć! Dominikanie to Ci w kościele Świętego Mikołaja nieopodal Szerokiej... Jako dziecko chodziłam tam z rodzicami do kościoła :)

Wiesz co kazdy ma swoje podejscie do spowiedzi- ja juz swoje w zyciu przeszlam wiec wiem co mowie
A na dzien dzisiejszy to az strach isc do spowiedzi widzac co ci ksieza wyprawiaja (np molestowania dzieci) a potem udaja niewiniatka i chca zeby im sie powiadac.
To oni najpierw powinn9i sie wyspowiadac bo 3/4 z nich ma tyle grzechow na sumieniu ze polowa z nas tyle nie ma
A co do grzechu smiertelnego to mialam na mysli nikogo nie zabilam wiec grzechu nie mam i to by bylo na tyle

Jezeli czujesz potrzebe mowienia ksiedzu o swoich sprawach łzokowych i uwazasz to za grzech - to sie spowiadaj nikt ci nie zabrania

Agnieszka2404 napisał(a):

>z sexu nie musze sie ksiedzu spowiadac

zatajenie grzechu powoduje ze spowiedz jest niewazna, jak mozna odbyc niewazna spowiedz przed własnym slubem????

> tym ze to slubna to znerwow zapomnialam:)

dobre :)

> A grzechu smiertelnego nie mam nikogo nie zabilam

mozna z krzesła spasc jak sie to czyta :P

Ja nie moge, przeciez nie masz pojecia co to grzech smiertelny....

Dominikanie to tam koło bomi przy dworcu??

Mar-chew - fajny masz nick :)
no nie mialas szczęsci do Ksiedza, ale Ci strszej daty nie są przyzwyczajeni do tego, ze na spowiedzi omawia sie różne problemy...
jesli się jeszcze nie zraziłas, polecam zakonników - Dominikanie w Gdańsku, Jezuici w Gdyni, powinnas mieć wiecej szczęscia :)

powodzonka :)

Dziewczyny mam prosbe. Zalozcie nowy watek bo ten to musze z 20 razy odswiezac zeby mi sie caly otworzyl:(

A kto powiedzial z enie załuje ?? ja poprostu uwazam ze pytania typu ile razy gdzie z kim i jak sa nie wpozadku i ksiedza nie powinny obchodzic

spowiedź jest tak samo nie ważna jak nie żałujesz za swoje postępowanie... to co za różnica czy księdzu powiesz? Skoro nie żałujesz! Na to samo wychodzi...

Dla mnie spowiedz to spowiedz i nie ma znaczenia czy to slubna czy normalna- z sexu nie musze sie ksiedzu spowiadac a o tym ze to slubna to znerwow zapomnialam:)
A grzechu smiertelnego nie mam nikogo nie zabilam wiec nie musze sie nawet ksiedzu spowiadac tylko przed Bogiem

Agnieszka... po co Ci taka spowiedz....???
ona jest i tak nieważna skoro nawet na spowiedzi nie umiesz byc szczera...

nie mówiac o tym ze komunie przyjmiesz świętokradczo...
no tak, ale pewnie Tobie zupełnie to nieprzeszkadza...

tylko po Ci taka spowiedz???

Apropo spowiedzi, jej roznych aspektow i jej sensu, jest bardzo fajna strona oparta na pytaniach i odpowiedziach apropo spowiedzi, bardzo ludzkie, przyziemne problemy (m.in. tez wspolne mieszkanie razem przed slubem), polecam strone:

http://www.spowiedz.pl/

a co do wypowiedzi niektorych osob uwazajacych, że powinnismy sie spowiadac prze Bogiem a spowiedz przed ksiedzem to jakies wymysły :

"Którym odpuścicie grzecy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane|" Ewangelia wg św. Jana 20,23

To są słowa z Pisma Świętego, więc niepodważalne dla ludzi wierzących (niewierząca część naszego forum może to opuścić, bo pewnie nie ma to dla nich większego znaczenia).

Wiec dlaczego spowiedz przed ksiedzem?
poza tym, co wynika z Pisma Św, uważam, że jest jeszcze pare plusow i korzysci dla nas wynikajacych z takiej spowiedzi.
Po pierwsze spowiadamy sie przed czlowiekiem, wiec spowiedz ta, w kazdym razie dla mnie ma bardziej "wymierny" charakter, słysze słowa rozgrzeszenia, i wierze ze to Bóg mnie rozgrzesza za posrednictwem ksiedza.

Spowiedz przed ksiedzem nie ma w zamiarze byc czyms ponizajacym czy uciazliwym. Jesli czujemy niechec dp spowiedzi przed ksiedzem, czy to nie oznacza ze po prostu mamy wyrzuty sumienia i nam wstyd z powodu naszych grzechow? czy to nie jest przyczyna naszych oporow przed ksiedzem? Spowiedz ma tez, w kazdym razie dla mnie, motywujacy charakter. Po spowiedzi jakby zaczynamy od nowa, mamy kolejna szanse by byc lepszymi. Im czesciej sie spowiadamy tym wiecej jest motywacji i pragnienie bycia lepszym jest ciagle zywe.

Poza tym w trakcie spowiedzi mozemy porozmawiac z ksiedzem o naszych problemach, wysłuchac jego madrych słów i byc moze uzyskac porady jak łatwiej sobie z grzechem poradzic. Oczywiscie w tym celu TRZEBA znalezc odpowiedniego ksiedza, dobrego spowiednika. Pewnie wymaga to troche wysilku, ale jesli chcemy zeby spowiedz byla owocna, mysle ze warto go podjac :) Oczywiscie te słowa kieruje do osob, dla ktorych spowiedz jest wazna i potrzebna, a nie tych, ktorzy spowiedz "odbebniaja" zeby kartke dostac bo bez tego slubu nie bedzie....

Wiec wszystko wg mnie sprowadza sie do znalezienia ksiedza, ktory jako spowiednik bedzie nam odpowiadal. Wtedy spowiedz przestanie byc straszna i meczaca, a zacznie byc srodkiem do faktycznego stawania sie lepszym :)

Wszystkim tego zycze i pozdrawiam

No sami "nie moga" to chociaz posłuchac chca o sexie a jak sie tak na słuchaja.........

poszłam do pierwszej spowiedzi - niby spowiedź życia - chciałam z księdzem porozmawiać, bardzo tego potrzebowałam - a on do mnie po 2 minutach - czy uprawiasz seks dziewczyno? - omal ja nie wypadłam... Ja tu z problemami a jemu tylko jedno w głowie ;P

U nas nie bylo problemu ale mielismy 2 spowiedzi mimo ze bylismy juz 2 lata po cywilnym ale za to u swiadka jak sie zapytal czy sypia z dziewczyna to ten cep sie przyznal haha a jak sie spytal czy mieszkaja razem to mowi ze nie to ksiadz mu na to to dobrze bo rozgrzeszenia bys nie dostal grzeszniku!!!! masakra normalnie- ja wcale sie nie przyznalam ze to przedslubna tylko na konie cmu kartke dalam ale sie wkurzyl haha mało zkonfesjonalu nie wypadl

ktos już napisał, że mieszkanie samo w sobie nie jest grzechem ciezkim, ewentualnie grzechem zgorszenia, ale nie czarujmy sie...
jesli ktoś ze soba mieszka, a nie współżyje to albo jacyś herosi, albo faktycznie ludzie z problemamy zdrowotnymi....

dziewczyny ja naprawde nie moge tego pojac, jesli jestecie takie pewne ze to ten jedyny i ze sie kochacie i wogole, to czemu nie wzieliscie wczesniej ślubu??
Ziwązek byłby sakramentalny, Pan Bóg by błogosławił pełną parą :) a ksieża dawali rozgrzeszenia :) Świat byłby piekny :)

a najwyzej teraz zrobilibysice wielka impreze, na której miałbyscie teraz biała suknie i to wszystko inne o czym każda z nas marzy....

wybrałyście inaczej i to byla wasze decyzja, wiec o co teraz macie pretensje do księzy...

no wlasnie i dla mnie jest to dziwne... dlaczego niby mieszkanie razem jest az tak strasznym grzechem?? niech mi ktos to wytlumaczy... mowie o mieszkaniu razem a nie o uprawianiu seksu przed slubem...

no ale niestety do dnia ślubu pozostajemy strasznymi grzesznikami :(

Inne tematy z forum

Garnitur ślubny dobrej jakości gdzie mogę kupić??? (99 odpowiedzi)

szukamy z moim przyszłym mężem dobrej jakości garnituru.... czy ktoś coś wie??

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...