Pierwsza spowiedz a mieszkanie razem??

Hej dziewczyny. Mam pytanko. Normalnie przed slubem trzeba odbyc 2 spowiedzi ale znajoma mowila i ze im ksiadz powiedzial ze w przypadku kiedy mieszka sie razem, wowczas z 1 spowiedzi jest sie zwolnionym, bo jest ona bezpodstawna gdyz po spowiedzi i tak mieszkac bedziemy razem, a to przeczy istocie spowiedzi (postanowienie poprawy itd). Pozostaje wiec tylko spowiedz przed slubem. Czy spotkałyscie się z taką interpretacją?? bo nie wiem co sądzić, a naszego proboszcza wole nie pytać bo delikatnie mówiąc jest dziwny;) Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierwsza spowiedz a mieszkanie razem??

ojeeej grubasek mamy ślub tego samego dnia :) :) :)

chodzi o tą delikatną różnice, że tak zbudowany jest Twój organizm, że daje Ci możliwość współżyc tak aby począć dziecko, albo tak, żeby odłożyc to na inny czas.

a prezerwatywy są już ingerencją zew.

a cala różnica polega na tym, że w NPR nie współżyjesz kiedy nie chcesz począć dziecka, a w każdej innej metodzie tak.

"W metodach naturalnych nie ma sterowania płodnością. To jest raczej podporządkowanie i zaakceptowanie naturalnego rytmu kobiecego ciała."

a w używaniu gum jest sterowanie?

....yyyyyyy... faktycznie, sie nawet nie pozegnałam....
ale już jestem :)
nie bede ukrywac, ze wzbudziłas barakudo moją ciekawość :)
zadam to niedyskretne pytanie: czy mozna wiedziec coz sie stalo, ze postanwilas wziac slub koscielny?

Ta wypowiedz teraz nie jest do Ciebie (a przynajmniej nie bezpośrednio, bo nie wiem jak sie do tego odnosisz):
ale jesli ktos sie decyduje wziac ślub koscielny (juz nie wnikam z jakich powodów), to musi sie liczyc, że trzeba wziac na siebie wszystki czynności i obowiazki z tym związane jak spowiedz, nauki przedmałżenskie itp., wiec narzekanie na kościół i księży jest moim zdaniem poprostu nie wporządku...

Księża pewnie tez woleliby dawać śluby parom, które odbędą te dwie spowiedzi, biorą ślub koscielny z powodów wiary itp,
moge sobie tylkko wyobrazic jakie demotywujące dla ich powolania jest udzielanie kolejnego ślubu 'dla picu'

kredkaaa napisał(a):

ponawiam: PO CO PAN BOG NAKAZUJE NAM ZACHOWYWAć CZYSTOść??
JAKA PAN BóG MA Z TEGO KORZYSC???

Żadnej nie ma, ot co.
Bo jaka, myslicie, ze sie cieszy w niebie ze nie wspolzyjemy? ( a dobrze im tak, powiedzialem ze nie wspolzyc to nie wspolzyja, hahaha)

Pomijajac w tej chwili aspekty religijne, a wiec przykazan, co MY z tego mamy ze nie wspolzyjemy:

1. Nie ma obawy ze zajdziemy w ciaze przed slubem, a wiec w momencie kiedy nie jestesmy jeszcze na to gotowe, dziecko nie ma zapewnionego ojca ( ilez znamy przypadkow, kiedy po zajsciu dziewczyny w ciaze, facet nagle sie rozmyslił ze on jej jednak nie kocha). Pan Bóg nie ma problemu z tymi nieslubnymi dziecmi, to MY je potem mamy!!! My kombnujemy jak wychowac, szybko bierze sie slub zeby glupio przed innymi nie bylo, ze to dziecko jest nieslubne... albo zostaje sie panna z dzieckiem w przypadku wyzej opisanym jak sie facet rozmysli... Moze napiszecie, ze Wasz facet sie nie rozmysli, ale teraz wrocmy do Waszych słów z wyzszych postow: seks jest bardzo wazny w zwiazku, pare razy probowalismy i jakos niefajnie bylo to sie rozstalismy. No i co jak w ciagu tych paru razy zaszlybyscie w ciaze? Ale przeciez jestescie niedopasowani seksualnie, wiec trzeba sie rozstac...
2.Nie ma niebezpieczenstwa chorob przenoszonych droga plciowa, w kazdym razie jest ono minimalne, bo wspolzyjemy z jednym partnerem - naszym mezem, a nie z kilkoma wczesniej podczas staran o "seksualne dopasowanie"

3.Wspołzycie nie odbywa sie w strachu przed zajsciem w ciaze, poniewaz bedac w malzenstwie czujemy sie bezpieczni i gotowi na przyjecie dziecka. Taką pewnosc o przyszlosc dziecka i poczucie bezpieczenstwa odczuwamy tylko jesli mezczyzna jest naszym mezem :) Wspolzyciie w pełnym komforcie zapewne wplywa tez na jego jakos i radosc z niego :)

Dla mnie osobiscie wazne jest, zeby moj pierwszy raz przezyc z mezem, a nie z kims innym, ale to juz indywidualne preferencje :)

Kredkaaa ty ignorantko:) Czyzbys poszla lulu tak bez pozegnania?:)

Dobranoc, i do jutra?:)

barakuda1982 chętnie, ale "później", zmykam poczytać i spać.
Dobranoc!

To moze jakis maly watek filmowy? Bo tu tylko te sluby, spowiedzi, suknie, makijaze itd:)

barakuda1982 abstrahując od kościoła, ślubów itd. podzielam zachwyt "Katyniem"... też płaczę i też powracam do filmu.

"Katyn"- przeryczalam pol filmu, ale bardzo mi sie podobal.

Dlaczego nie zrobilismy tego wczesniej... Nie ze wzgledu na mode, bo to jest glupota. Moze zrobilibysmy to wczesniej ale ( nie chce zebys mnie zle zrozumiala) chcialam calej tej otoczki. Tego wesela i bialej sukni. Wiekszosc z nas o tym marzy i planyje od dziecinstwa. Ale nasi rodzice nie byli nam w stanie pomoc, wiec na wszystko musielismy zarobic sami... Poza tym nie do konca bylam pewna czy chce slubu koscielnego, ale pewne wydarzenie (kiedy juz mialam podejmowac ta decyzje) sprawilo ze jestem tego pewna jak nigdy.

stokrota15 napisał(a):

> Kazda metoda zapobiegajaca zajsciu w ciaze to
> grzech,.

radze sie zastanowic nad sensem tej wypowiedzi: to by oznaczalo ze jak nie wspolzyjesz wkolko od rana do wieczora to popelniasz grzech, no bo zapobiegasz zajsciu w ciaze.

dla waszej ciekawosci, jestem po slubie koscielnym juz dwa lata

npr rozumiem wyznaczaja swe wewnetrzne metody, a wiecie co?? dla mnie to jest bez sensu. Tak mozna a tak nie, Bóg tak ustalił czy kto? Kazda metoda zapobiegajaca zajsciu w ciaze to grzech,. A nie ustalanie sobie własnych zasad, mówie tu o kosciele......

stokrotko, oczywiscie ze nie udaje mi się zyć całkowicie bez grzechu,
jestem tylko człowiekiem i nawalam w wielu kwestiach- nie jestem ideałem.

ale staram sie żyć tak, aby sie niczego nie wstydzic ani niczego nie żałowac, dlatego zachowuje czystośc do ślubu.
A NPR bede stosować po slubie :)

a co to za film??? :)

wiesz, nie mi was oceniac - ani was nie znam, ani sytuacji...
skoro mieszkacie juz razem i współżyjecie i wiecie ze chcecia spedzic ze soba reszte życia, to czemu wczesniej nie przysieglisice sobie tego przed Bogiem?
moda jest teraz inna...
Mi sie wydaje ze to jest tak rodzice zakazuja dziecku rożnych rzeczy dla jego dobra, tak samo Pan Bóg chce nas ostzrec, żebysmy sobie zycia za bardzo nie skomplikowali.
Slub ma byc gwarancją i poczuciem bezpieczeństwa, zresztą pewnie smaa wiesz, po co biezesz slub :)

Ok to jako naczelna grzesznica ide spac, hmmm wtulona w mego żyjącego w grzechu męża rozwodnika, który kocha mnie jak nie wiem co.

Stokrota15 z tym kalendarzykiem to rzeczywiscie troszke nie wypal...:)
Natomiast npr to, jak uslyszelismy na naukach w kosciele w obecnosci ksiedza, to jedyna dopuszczana przez kosciol metoda ANTYKONCEPCJI!

Tak skonczyl sie:( Ale byl na prawde swietny:) Chyba obejrze jeszcze raz:)
A tak powaznie. To pytanie chyba nie do mnie powinnas kierowac, bo ja sie moge tylko tego domyslac.To co ja uwazam to ze czesc przykazan jest konkretna czyli nie zabijaj, nie kradnij, a czesc mozna interpretowac tak jak wlasnie nie cudzoloz. Widzisz ja pomimo ze mieszkam z moim Miskiem od 5 lat, a wpolzyjemy troszke dluzej nie uwazam sie za grzesznice, a to dlatego ze go nie zdradzam. Zyjemy razem bez blogoslawienstwa kosciola (jeszcze), ale czy bez blogoslawienstwa Boga?Skoro sie kochamy i chcemy byc razem do konca zycia?

kredkaaa ŻYJESZ w grzechu

no właśnie... może nie wiesz co to NPR a co to kalendarzyk... więc jak się dowiesz, stokroto to się odezwij w tym temacie :)
Poza tym, polecam pójście do poradni i dowiedzenie się dlaczego NPR nie jest przez kościół zabronione!

Inne tematy z forum

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?