Pierwsza spowiedz a mieszkanie razem??

Hej dziewczyny. Mam pytanko. Normalnie przed slubem trzeba odbyc 2 spowiedzi ale znajoma mowila i ze im ksiadz powiedzial ze w przypadku kiedy mieszka sie razem, wowczas z 1 spowiedzi jest sie zwolnionym, bo jest ona bezpodstawna gdyz po spowiedzi i tak mieszkac bedziemy razem, a to przeczy istocie spowiedzi (postanowienie poprawy itd). Pozostaje wiec tylko spowiedz przed slubem. Czy spotkałyscie się z taką interpretacją?? bo nie wiem co sądzić, a naszego proboszcza wole nie pytać bo delikatnie mówiąc jest dziwny;) Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierwsza spowiedz a mieszkanie razem??

po pierwsze mysle ze zadne z nas nie korzysta z kalendarzyka - to przestarzałe i mało skuteczne :)
Stokrotko widac ze poprostu pojecia nie masz o czym piszesz... a przynajmniej tak to wygląda....

po drugie mysle ze chodzilo Ci o NPR, który nie jest antykoncepcją, to jest korzystanie z naturalnego rytmu Twojego ciała.

tAK KOCHANA WIEM I DLA MNIE TO NIC INNEGO NIŻ ANTYKONCEPCJA!! i TO ŚWIADOMA ANTYKONCEPCJA! CZYLI JAK MÓWI KATOLICYZM ANTYKONCEPCJA = GRZECH

stokrota15 napisał(a):

> pROSZE CIE TAKIE RODZINY ZYJA W SKRAJNEJ BIEDZIE I PACZKA OD
> CARITASU?? mYSLISZ ZE TO POMAGA, ZWIAZAC KONIEC Z KONCEM?

Skoro tak martwisz się o los innych, zaangażuj się i pomóż! Antykoncepcja nie jest rozwiązaniem problemu biedy...

stokrota15 napisał(a):

> Ja mówie o przypadkach skrajnych, ludziach wychowanych w wierze
> katolickiej mieszkajacej na wsi. Kto im pomoze, jesli ksiadz
> ciagle powtaża ze dzieci to skarb. Im jest ich wiecej tym
> lepiej. Byłam 2 tyg temu na komuni w parafi za Tczewem i w taki
> włsnie sposób Ksiądz uswiadamiał młodych ludzi. To jest zdrowe
> uważacie?

Skoro żyją w takich przekonaniach to chyba lepiej uświadomić ich najpierw co do płodności a później polecać antykoncepcję? Lepiej dać wędkę niż rybę.

pROSZE CIE TAKIE RODZINY ZYJA W SKRAJNEJ BIEDZIE I PACZKA OD CARITASU?? mYSLISZ ZE TO POMAGA, ZWIAZAC KONIEC Z KONCEM?

stokrota15 a wiesz co to kalendarzyk? :D

Bzdura wieeeelkkaaaa! Kalendazyk małżenski to tez forma antykoncepcji!! Radze sie wyspowiadac!! Też zyjecie w grzechu, bo nieDOPUSZCZACIE do poczecia!!

czy film juz sie skonczył?? :)

barakudo, prosze powiedz po co Pan Bóg dal nam przykazania??

i znowu czuje sie zignorowana!
a ja nie mam wykładów w poradni rodzinnej??? :)

podpisuje sie pod wszystkim co napisali: niusia, mir i robert!!

radze wam wszystkim skorzystac a ich isług jesli takową poradnie prowadzą :)

znasz NPR???
myslisz ze najbardziej zapracowana kobieta na wsi nie ma czasu na 1 min na zmierzenie temp i rozpoznanie śluzu???

to mniej czasu niz stanie w kolejce po pigułki czy prezerwatywy.... i mniej kosztuje :)

własnie roberta1983 mir001, nusi85 w której poradni rodzinnej macie wykłady buahauhaa

Ja mówie o przypadkach skrajnych, ludziach wychowanych w wierze katolickiej mieszkajacej na wsi. Kto im pomoze, jesli ksiadz ciagle powtaża ze dzieci to skarb. Im jest ich wiecej tym lepiej. Byłam 2 tyg temu na komuni w parafi za Tczewem i w taki włsnie sposób Ksiądz uswiadamiał młodych ludzi. To jest zdrowe uważacie?

Co do przykazania, daleko szukac nie trzeba:
6. nie cudzołóż
"Pan Jezus tłumaczy to przykazanie: Kto oddala żonę swoją, a bierze inną, popełnia cudzołóstwo względem niej. I jeśli żona opuści swego męża, a wyjdzie za innego, popełnia cudzołóstwo (Mk 10,11–12)."

I gdzie tu mieszkanie razem? Moze potrzebne mi okulary? Albo wieksza wyobraznia? To chyba cos o rozwodach:)
Jezeli czulas sie ignorowana przeze mnie to wybacz ale akurat bardzo dobry film ogladalam:) Ciekawszy niz ta dyskusja...

Wracajac do antykoncepcji oto cytat z wypowiedzi nusi85
Z innego miejsca: "Antykoncepcja oznacza wszelkie świadome działania mające na celu zapobieganie ciąży przy użyciu środków stosowanych w celu zapobiegania zapłodnieniu i z wykorzystaniem metod sterowania płodnością."
Dla mnie jest to bardzo wyrazne. Unikanie wspolzycia w dniach plodnych jako srodek do zapobiegania ciazy. Srodek nie w znaczeniu tabletka czy gumka ale jako sposob lub metoda. Cel jest ten sam... A inerpretujcie sobie do woli:)
Przytoczony przez ciebie nusia85 artykol tez zawiera ciekawa informacje
"Teoretycznie sam fakt wspólnego zamieszkania nie jest grzechem. "

I jeszcze jedno witam roberta1983 czyli kolejna odslone mir001, nusi85 i nie wiem kogo jeszcze...

po pierwsze to znaczy ze nie umieja NPR - a to zupełnie inna bajka, że trzeba by ludzi faktycznie troche uświadomić. Mam nadzieje, że wiecie ze NPR to nie kalendarzyk??

po drugie oczywiście, że Kosciol pomaga! u mnie w parafii sa paczki dla ubogich i to nie tylko od święta... poza tym czym sie zajmuje Caritas?

Koscioł przede wszystkim stara sie zapobiegac takim sytuacjom, wlasnie dlatego przed ślubem powinno odwiedzac sie DOBRą(!) poradnie rodzinną.

stokrota15 napisał(a):

Napewno rodziny zyjace na wsi znajdą czas na kalendazyk
małżenski i metody nauralne, prosze cie.

A to tyle czasu potrzeba, żeby codziennie zmierzyć temperaturę i obserwować swój śluz? No bez przesady! Skoro nie wiesz co to jest NPR i metody objawowo-termiczne, to nie wypowiadaj się w tych kwestiach.

stokrota chyba nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi odnośnie cierpliwości. Chyba każda kobieta wie, kiedy ma dni płodne i właśnie wtedy, mając ileś dzieci, nie chcąc kolejnego mąż potrafi poczekać aż będą mogli kochać się bez antykoncepcji i bez "ryzyka" zajścia w ciążę i urodzenia dziecka, którego nie byliby w stanie wychować. Jedna decyzja pociąga za sobą kolejną - decyzja o czystości przed ślubem chyba znacznie ułatwia podjęcie decyzji o okresowej wstrzemięźliwości w małżeństwie.
Zakładam, że osoba, która nie stosuje żadnej antykoncepcji interesuje się, w jaki sposób kontrolować swoją płodność.

Napewno rodziny zyjace na wsi znajdą czas na kalendazyk małżenski i metody nauralne, prosze cie.

Heh,
kazdy czlowiek ma swoj rozum. Jesli kogos nie stac na szescioro dzieci to moim zdaniem nieodpowiedzialne jest planowanie az tylu. Co do seksu bez antykoncepcji - radze poczytac o NPR (chocby wspomniany przeze mnie Billings), daje swietne wyniki, gdy obserwacje prowadzone sa rzetelnie i w odpowiednio dlugim okresie czasu.

Ok wszystko rozumiem, mamy życ w czystości zachowac ja do slubu itd. Tylko naturalne zabezpieczenie po Ślubie, bo inne to grzech. A gdzie jest Bóg i kosciół kiedy rodzina katolicka jak Bóg i religja mówi , bez srodków antykoncepcyjnych. Co z taka rodzina gdzie jest 6 dzieci bo antykoncepcji 0000000 było i dzieci sie rodziły bo zyli nie w grzechu jak Pan Bóg przykazał? . Kosiół pomaga? Gdzie jest Bóg, kiedy te dzieci nie maja co jesć i zyja w skrajnej biedzie?

kredkaaa napisał(a):

ponawiam: PO CO PAN BOG NAKAZUJE NAM ZACHOWYWAć CZYSTOść??
JAKA PAN BóG MA Z TEGO KORZYSC???

kredkaaa mogę tylko powiedzieć w jaki sposób ja to interpretuję... kwestia szacunku i nauki cierpliwości. Szacunek dla siebie i intymności partnera. Cierpliwość, która pomaga w późniejszym pożyciu... jeśli nawzajem partnerzy nauczą się czekać później jest im łatwiej... nie widzę sytuacji w stylu ona nie ma ochoty, on idzie z gazetką do kibla albo on nie ma ochoty ona chwyta wibrator... (abstrakcje trochę, ale się zdarzają!)
Sądzę, że nie chodzi o korzyść dla Boga, a o "korzyść" dla nas. Bogu nie są nasza czystość, nasze uczynki itp. do niczego potrzebne, one są potrzebne nam.

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?