Pierwsza spowiedz a mieszkanie razem??

Hej dziewczyny. Mam pytanko. Normalnie przed slubem trzeba odbyc 2 spowiedzi ale znajoma mowila i ze im ksiadz powiedzial ze w przypadku kiedy mieszka sie razem, wowczas z 1 spowiedzi jest sie zwolnionym, bo jest ona bezpodstawna gdyz po spowiedzi i tak mieszkac bedziemy razem, a to przeczy istocie spowiedzi (postanowienie poprawy itd). Pozostaje wiec tylko spowiedz przed slubem. Czy spotkałyscie się z taką interpretacją?? bo nie wiem co sądzić, a naszego proboszcza wole nie pytać bo delikatnie mówiąc jest dziwny;) Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierwsza spowiedz a mieszkanie razem??

Ponury, przygladajac sie Twoim wypowiedziom, z ktorych az wylewa sie krytyka wobec kosciola i wszystkiego co z nim zwiazane, czegos tu nie rozumiem. Dlaczego bierzesz slub koscielny? Przeciez Cie nikt nie zmusza, jestes w koncu wyzwolonym, odpowiedzialnym, dorosłym czlowiekiem ktory sam za siebie decyduje.

a jeszcze co do krytyki Kościoła, w wielu miejscach masz rację, ale za bardzo generalizujesz - ja np. mieszkam w dużym mieście i nie "s****" na to - nie ze wszystkim się zgadzam, nie boję się samodzielnie myśleć, ale wierzę w Boga i dla Boga i przed Nim chcę wziąć ślub kościelny.

bo mimo wszelkich grzechów i pomyłek Kościoła jego pierwotnym założeniem jest prowadzenie nas do Boga. i są tacy księża, a szczególnie zakonnicy, którzy naprawdę starają się być uczniami Chrystusa...

pozdrawiam :)

a powiedz Ponury jak w takim razie zinterpretujesz słowa Chrystusa do Apostołów:
"którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane"
??

pytam, bo jestem ciekawa Twojego zdania, nie żeby wywołać jakąś kłótnię :)

nusia85 napisał(a):

> A co do ślubu kościelnego - dla mnie skrajną obłudą jest brać
> ślub katolicki z takim nastawieniem do Kościoła. Jak napisała
> mir001, lepiej iść na łąkę..

Nie da rady. Sam kościół ze swoim zacofaniem, nastawieniem ludzi do "mających tylko ślub cywilny" wymusza kłamstwa i stwarzanie pozorów. Bo jak się mówi na tych co nie mają ślubu kościelnego? Na takiej wsi? :)

> Albo może załóżcie własny kościół, który będzie miał jedną
> zasadę - każdy stanowi sam sobie moralność, gdzie nie będzie
> żadnych księży, spowiedzi, nauk przedślubnych, gdzie będzie się
> żyło idealnie i różowo.

Nie trzeba. Kościół sam podąża po równi pochyłej. Już jest więcej muzułmanów na świecie niż katolików. I co ty na to? Ta jedna wiara katolicka jest jedyna i nieomylna?

> Dla mie branie ślubu by móc ochrzcić dzieci jest żenujące -
> przy chrzcie rodzice obiecują - BĘDZIEMY WYCHOWYWAĆ DZIECI W
> WIERZE, a jak tak podchodzą do Kościoła to jaka to jest

Społeczeństwo i groźba zepchnięcia na margines to wymusza. Myślisz że ja będę się bawił w jakieś straszenie dzieci szatanem już od przedszkola?
Pewnie że pokazę im kościoł, poczytam biblię, ale bez przesady i fanatyzmu.

> przysięga? Kolejne kłamstwo.
> Mnie się bardziej wydaje, że ślub kościelny ludzie biorą bo
> głupio przed rodziną i znajomymi nie brać, a i szkoda
> zrezygnować z "szopki" - pięknej białej sukni i welonu, ave
> maria na skrzypcach vitp.

Jaka przysięga? Przysięgam codziennie swoim życiem z moją narzeczoną. I zawsze nawet po pięciu latach mogę jej spojrzeć w oczy i powiedzieć że mam sobie niewiele do zarzucenia. Na pewno nie zdradę czy inne podobne.

> W tym momencie bardziej szanuję osoby, które biorą ślub
> cywilny, a kościelnego nie, bo nie mają szacunku ani poważania
> wobec Kościoła. Przynajmniej nie są obłudne, nie udają czegoś,
> czego w nich nie ma.

Ten kraj nie pozwala na taki konfort zbyt wielu. Presja rodziny jest zbyt silna.

Podsumowując - dla mnie spowiedź to relikt poprzednich, zamiechrzłych czasów. Kościół niestety się nie potrafi dostować do współczesności, a przykład Zachodu pokazuje, jak to się kończy. Puste kościoły, zero powołań, minimum ludzi wierzących.

Polskę też to czeka, ale jeszcze jakoś "nasza" zacofanie i bogobojność się broni. Bo przecież na takiej wsi ksiądz to świętość, nieomylny, zawsze ma rację i jak powie że na ofiarę trzeba dać minimum 1000 zł za ślub, to ludzie płacą, bo przecież kto się śmie księdzu sprzeciwić.

A w dużym mieście? Każdy s****na to. Nie jest tak ?! Ślub byle odbębnić, zero sakramentów. Takie wychowanie i takie czasy. Kościół na tym jedynie cierpi.

Spowiedź i mieszkanie razem? A nie powiem nic na spowiedzi. Mam gdzieś co sobie pomyśli ksiądz.

Bóg nie nakazał spowiedzi. To jedynie wymysł Kościoła. Cały ten kościół jako instytucja jest śmieszny, nierzetelny i niegodny zaufania. Jeszcze wiecej Licheni niech sobie pobudują i niech dalej wierzą że pokolenie JP2 naprawdę istnieje (tak naprawdę z nauk JP2 nie zostało już nic).

Przepraszam jak zanudziłem. Ot, chciałem się wygadać.

łeee... czyli chcecie zakonczyc te burzliwa dyskusje..? ;)
no dobra, dobra :)

duuuuuuuuuużo Miłosci wszystkim życzę :)

wracam do mgrki...

no to ja dodam jeszcze tylko podejmowania samych słusznych decyzji i dużo miłości :D

ja tez Wam zycze tego samego aby szczescie nigdy Was nie opuscilo:-)))))
powodzenia
pozdrawiam

Rozej to rozejm:) Zycze wszystkim pieknego slubu, udanego wesela, szczesliwego pozycia przed i po, rozgrzeszenia za tego diabla za uszami:) i wszystkiego czego zapragniecie. Pozdrawiam.

kazdy go ma:> przynajmniej nie jest nudno eheheeh

hmmm ... czyli jakiegoś tam diabła za uszami mam :P

no w koncu he
rozejm
ale jestes uparta;-)

rozejm ???? :D

dobra dobra tokio..........!!!!!!!

kredkaaa napisał(a):

> tokio, szczerze gratuluje tego, że jesteś szczera wobec siebie
> i innych.

tak, staram się ... ale jak widac święta ani bez grzechu nie jestem ... jednak rozumiem i z pokorą przyjęłam brak rozgrzeszenia ... ale jak widać nie dociera do niektórych i mieszają w rozmowę dizeci i kochanki ...

alcia0111 napisał(a):

> tokio napisalam gamon poniewaz taki ksiadz ktory ma dzieci i
> kobiete to nie powinien mi prawic moralow jaka to jestem zla i
> w ogole.........skoro on sam nie jest nic lepszy tak

alcia, ale nie rozstrząsamy czy ksiądz ma dizeci i kobiety na boku, tylko czy daje rozgrzeszenie osobom uprawiającym seks przed ślubem, czytaj ze zrozumieniem własne wypowiedzi ....

tokio, szczerze gratuluje tego, że jesteś szczera wobec siebie i innych.
Zgadzam się z Tobą całkowicie.

co do księży to niestety zdarza się, że nie są idealni...
ale myśmy wybrali Ksiedza, któremu całkowicie ufamy, bo nawet wiemy jakie czasami ma problemy, jak boli go niedoskonałość kościoła... ale prawda, że takiego Ksiedza to ze świecą szukac...

życzę żebyście też takiego znalazły :)

tokio napisalam gamon poniewaz taki ksiadz ktory ma dzieci i kobiete to nie powinien mi prawic moralow jaka to jestem zla i w ogole.........skoro on sam nie jest nic lepszy tak

barakuda wyjelas mi te wypowiedz z ust ktora napisalas.....

wiesz co odpowiem? no to ja sie nie będę wysilać ....

Do tokio
"w końcu wyznaję wiarę z takimi a nie innymi przykazaniami .... "
Skoro jestes osoba tak wierzaca to dlaczego mieszkacie razem i uprawiacie seks? Wiem, wiem, zaraz mi napiszecie ze czlowiek nie jest dosonaly i ze zdarza mu sie zbladzic. Ale tak wlasciwie wogole nie powinnyscie dopuscic do tych konsekwencji. To nie jest jakis drobiazg typu raz w niedziele nie pojdziesz do kosciola, czy przeklniesz sobie pod nosem albo kogos oszukasz.
A poza tym to nie ksiadz udziela wam slubu tylko wy sami a ksiadz jest tylko swiadkiem.

Inne tematy z forum

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...