Piwo w beczkach na weselu

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dziewczyny, oprocz innych trunkow, chcielibysmy rowniez poczestowac naszych gosci piwem. Nie chcemy jednak postawic butelek na stole, a pomyslelismy o beczkach z piwem, ktore beda sie o wiele lepiej prezentowaly. Czy wiecie gdzie mozna je zakupic i jakie sa ceny?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piwo w beczkach na weselu

My planujemy zrobić to na poprawiny. Takie metalowe beczki są w kazdym hipermarkecie, chyba że chodzi wam o taką prawdziwą drewnianą, to nie wiem. Uważam że to bardzo dobry pomysł.

Przepraszam ale wydaje miesię, ze piwa nie podaje ię z drewnianych beczek. Zapewne chodzi o kegi. Ja miałam na swoim weselu 2 kegi, zamówione w miejscu gdzie było wesele. Zapytaj, może restaurator bądź organizator dysponuje piwem w beczce.

O, a co to jest te kegi?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Beczka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kega-beczka na piwo wykonana z aluminium. Piwo jest gazowane, więc przetrzymuje się je dziś w takich beczkach. Wystarczy, będąc w knajpie, zajrzeć barmanowi za bar;)

piwo w kegu jest bez gazu to po pierwsze

mieliśmy na poprawinach piwo super sie sprawdziło
zanim kupisz zapytaj czy lokal ma lorbar do danego piwa każda grupa ma inne końcówki

My będziemy mieli na weselu piwo bo w naszej rodzinie jest kilku piwoszy. Trunek ten załatwia nam lokal. Piwo będzie w kedze.

To ja nie wiedziałam, że piwo jest napojem niegazowanym....

Dawniej keg oznaczało małą beczkę wytwarzaną przez bednarza i stosowaną do transportu materiałów drobnicowych takich jak np. gwoździe. Obecnie keg to typ beczek metalowych wykonanych ze stali nierdzewnej, stosowanych do przechowywania pod ciśnieniem piwa lub innych płynów (np. oranżady).

keg jest również jednostką objętości.

1 keg = 58.6738829 litrów

Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Keg"

To się dowiedziałaś :P
Gaz podłącza się osobno po podłączeniu kega do rolbara

Owszem, ale to jest gaz potrzebny do "wypchnięcia" piwa z beczki.

Autor: Agacik 20-04-2008 11:38 wyślij odpowiedź

Kega-beczka na piwo wykonana z aluminium. Piwo jest gazowane, więc przetrzymuje się je dziś w takich beczkach. Wystarczy, będąc w knajpie, zajrzeć barmanowi za bar;)

ta rozmowa nie ma sensu...

poprawiłam to, co napisałaś na górze, a TY nadal próbujesz udowodnić, że masz rację i jedyną poprawną odpowiedź na pytanie koleżanki. z resztą nieważne
pozdrawiam

No wiesz, jeśli w zamieszczasz w poście ikonki z wystawionym do mnie językiem, to ja też ciągnę dalej;)
he he

Dziewczyno jeśli uważasz, że taka ikonka jest dla Ciebie obraźliwa, to przykro mi
dla mnie ona jest żartobliwa

A dlaczego myślisz, że jest obraźliwa?? Przecież mój post wyżej jest napisany żartem, przypatrz się dobrze;)
Ta rozmowa faktycznie nie ma sensu. Chyba jesteś przewarażliwiona.

mi takie piwko pasowałoby do wiejskiego stołu ;) (antałek)
http://www.beczkapolska.pl/pl/

http://www.allegro.pl/search.php?string=anta%C5%82ek

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=45881

image

fakrycznie wiejski ten stol....

my jakoze nie mamy wodki na weselu, zamowilismy beczke piwa w lokalu, w ktorym mamy wesele - na sali jest taki mini bar, gdzie sa wszystkie potrzebne rurki do nalewania piwa dobrej jakosci.

taki bar musi miec podlaczenie do specjalnej maszyny ktora piwo oziebia i gazuje.

wedlug mnie to lepsze rozwiazanie niz butelki na stole ( na to mam strrrraszna alergie) i walajace sie skrzynki miedzy stolem mlodych a co obrotniejszych kuzynow.

szkoda ze wlasciwie zajeliscie sie zlosliwosciami a nikt nie odpowiedzial na pytanie choc troszke, czyli np. jkie sa ceny takiej beczki? z tego co widzialam w supermarkecie to te beczolki maja 5 max 10 litrow - nie znam ceny niestety, jestem zainterwsowana rowniej - jak wiecie piszcze

Piwo zawsze sie sprawdza na poprawinach :)

Beczka 50 litrowa - ok 450-700 zł
Beczka 30 litrowa - ok 250-400 zł
wszystko zależy od marki piwa i marży.

kegów do rolbaru nie kupisz w markecie - mają je browary i hurtownie alkoholu. Kupując pamiętaj, że do ceny musisz doliczyć kaucję na kega - jak oddasz pustą puchę, to oddadzą CI pieniądze - warunek: nie może być uszkodzona (czyli na przykład otwierana "domowymi sposobami") niektóre hurtownie przyjmują też nieotwarte pełne kegi, które nie zostały wykorzystane - ale radzę sie dopytać przed kupieniem.

Ja podałam ceny w knajpach organizujących imprezy. Ceny z zeszłego roku - pewnie się nie zmieniły:)

my placimy 500 zlotych za 30 litrow

male beczulki na stol nie potrzebuja specjalnego sprzetu do nalewania, wystarczy dokrecic lejek.
Jednak musza one stac wczesniej w chlodni i oczywiscie stojac na stole z czasem piwo nabierze temperatury pokojowej.

najlepiej zeby lokal dal wam bar, dogadajcie sie co do ceny beczki piwa (w hurtowni kosztuja ok 350 zeta), wiec nie dajcie zbytnio robic w balona i z glowy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

trochę drogo bo 8,33 za piwko.

to niezle kasują. beczka w lokalu nie powinna kosztowac więcej niż 300 - 350 zl, 500 to juz przesada.... , w zakupie np tyskie 30 litrow kosztuje ok 146 zł ;), sam keg kosztuje kosztuje ok 100 zl ale to inna inszość bo w lokalach daje się go na wymianę tzn nie płaci się za niego tylko na koniec współpracy zdaje ;)

teraz dopiero zobaczyłam że to strasznie stary watek no ale moze moje informacje na coś sie przydadzą ;)

a powiedz, skąd znasz te ceny?
mysmy się jeszcze w temacie piwka nie rozglądali, ale chcemy... właśnie mieć piwo "z kija"
nie wies,z czy te stoiska można eż wypożyczyć (nie podejrzewam naszej agroturystyki o posiadanie)

sie wie niektore rzeczy (taka praca;). Wypozyczyć pewnie mozna ale ile to kosztuje to nie mam pojęcia. Trzeba by bylo podzwonic np. firma Analda żywiec albo SEZAM FURMAN, pewnie mozna by bylo sie z nimi dogadac na takie jednorazowe wypozyczenie. Tel do przedstawicielki furmana- p.Jola 505191720. Jeżeli oni nie beda mogli to ona na pewno coś sprubuje doradzć. Gdybys chciała swoj rolbar to musisz dokuić jeszcze gaz- butla kosztuje ok 50-60 zl i starcza na kilka kegów.( firma halon z pruszcza gdanskiego)

AgaB, Państwo Rychertowie mają takowy sprzęt :-)

slonecznik - dzięki za info:) to musimy pamiętać, by o tym z nimi przy najbliższej okazji porozmawiac:)

Inne tematy z forum

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...