Płatne nauki przedmałżeńskie ??????

Temat dostępny też na forum: Wesele Wesele bez ogłoszeń
Czy ktoś wie czy za nauki przedmałżeńskie trzeba płacić? Słyszałam że w Konwikcie Św.Leona w Wejherowie, owszem. I w poradni rodzinnej, nie trzeba lecz będzie płacić lecz kupić jakąś książkę. A co do tej poradni, czy to jest przymusowe?? Będę wdzięczna za odpowiedź.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Płatne nauki przedmałżeńskie ??????

Niestety musisz mieć spotkania z poradnią rodzinna - inaczej nie będziesz miała nauk przedmałżeńskich. Nie wiem czy wszędzie jest to płatne bo u mnie w parafii są organizowane takie spotkania bezpłatnie (spotkania z księdzem jak i z panem z poradni). Jedyny koszt jaki ponieśliśmy to 4 zł za jakąś broszurkę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Rumi płacisz 50 zł za parę za wystawienie świadectwa ukończenia nauk. Przy naukach w poradni dostajesz nauki za darmo ale trzeba kupić broszurki wg. ustalonej stawki (my płaciliśmy 20 zł).

Nie trzeba mieć poradni, żeby mieć nauki, ale generalnie potrzebujesz jedno i drugie. Są nauki bezpłatne i poradnie bezpłatne również. Na nauki polecam Okrąglak na Przymorzu, a z kolei w Rumi w Okrąglaku ponoć jest bezpłatna poradnia :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A gdzie zrobić poradnie szybko tzn w ciągu jednego spotkania wRumi, Redzie lub Wejherowie?

dołączam się do pytania :)

i do Hadzaja - gdzie w Rumi?

wiecie moze gdzie teraz mozna znaleźć w Gdańsku bezpłatną poradnie - żeby tych kalendzrzyków się nauczyć?

Niektóre parafie "fundują" nauki swoim parafianom.
Ale generalnie od jakiś 2 lat poradnia wszędzie "odgórnie" jest płatna - 100zł

Witam

Jeśli chodzi o nauki przedmałżeńskie, to opłaty są różne w zależności, czy są to normalne nauki popołudniowe, czy weekendowy kurs.
My za nauki u dominikanów płaciliśmy 50zł, ale jeśli ktoś nie chciał, nie musiał płacić.

Natomiast opłata za poradnię rodzinną jest stała w archidiecezji gdańskiej i wynosi 100zł. Jest to dosyć logiczne, biorąc pod uwagę to, iż porad udzielają osoby prywatne, poświęcając swój czas.Poza tym dostaje się materiały szkoleniowe z płytą CD oraz dosyć dobrej klasy termometr.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

porod w słynnym szpitalu w wejherowie ---byl najwieksza pomyłką!! (214 odpowiedzi)

Moja ciaza przebiegala bez komplikacji, mialam urodzic dziewczynke,cieszylam sie ogromnie!!!...

przedszkole mapeciaki (16 odpowiedzi)

prosze o opinie o tym przedszkolu

Gdzie kupic okna PCV w Wejherowie? (6 odpowiedzi)

Musze wymienic okna mozecie polecic jakas sprawdzona firme.