Podatek od nieruchomości

ponieważ od niedawna jestem właścicielem domku, czy ktoś może mi przybliżyć podstawowe zagadnienia, tzn. gdzie, ile, do kiedy? z góry bardzo dziękuję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: podatek od nieruchomości

jak będziesz wszystko załatwiał w urzędzie gminy to tam też dostaniesz zgłoszenie do wypełnienia i na tej podstawie po jakimś czasie dostaniesz od nich informację o wysokości podatku jaki masz zapłacić a jego wysokość zależy od powierzchni użytkowej domu, do momentu gdy nie dostaniesz od urzędu informacji na temat jego wysokości nie masz się co martwić ale musisz to załatwić w gminie, ja od momentu złożenia zgłoszenia czekałem ponad pół roku zanim dostałem pismo z informacją na temat wysokości opłaty

bardzo dziękuję, a może masz wiedze w zakresie nadawania nr domu, tzn. mieszkanie nabyte na podstawie umowy deweloperskiej, w której był tylko nr działki budowlanej, kto powinien udać się do UG, ja jako właściciel czy deweloper?

Najpierw musisz miec akt notarialny- w akcie powinien nr roboczy byc zastapiony poprawnym nowym numerem wraz z działką. w zwiazku z tym nic nie musisz załatwiać.

mam akt notarialny umowy deweloperskiej przedwstępny, ma być jeszcze umowa ostateczna ale kto ma załatwić nadanie nr domu, nabywca czy deweloper.

nabywca :) jak mieszkanie kupiłeś to deweloper już nie ma uprawnień do załatwiania spraw dotyczących tej nieruchomości :)

Deweloper. Dopiero ten drugi akt notarialny przeniesie własność.

Powiem ci tak. Idz do gminy. Tam są miłe panie. Znają problem i pomogą ci to załatwić. Sprawdzą co trzeba, pokierują gdzie trzeba. To niie gdańsk. Wszyscy się znają a jak nie to się lubią. Podpowiedzą. Naprawde bardzo profesjonalne i MIŁE są panie w urzędzie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

proszę o opinie rodziców z szkoły A i B (4 odpowiedzi)

dzień dobry. szukam rodziców którzy mogli by się wypowiedzieć o szkole A i B w Baninie. Proszę...