Podcinanie wędzidełka u 3,5 latka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Synek chodzi do logopedy z seplenienien międzyzębowym. Wczoraj legopeda pow zebym udala się do lekarza bo prawdopodobnie przez za krótkie wędzidełko ma wadę wymowy. Wiem że podcięcie wędzidełka jest bezbolesne ze znieczuleniem miejscowym. Ale obawiam się że synek nie da sobie najwet zajrzeć do buzi nie mówiąc już o zastrzyku ze znieczuleniem:( ktoś ma może jakieś doświadczenia i rady? Do jakiego lekarza się udać? Laryngologa? Ktoś poleci nazwisko? Zależy mi żeby dr była miła i miała podejście do dzieci
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Podcinanie wędzidełka u 3,5 latka

Mój synem ma 5 lat,tez ma krótkie wedzidełko i w związku z tym wadę wymowy,ma kłopoty w wymawianiem sz,cz,ż. Chodzi do logopedy i pani logopeda ćwiczy z nim i mówiła,że te ćwiczenia mają między innymi na celu rozciąganie wedzidełka.Nic nie mówiła o jego podcinaniu.Więc może nie jest to konieczne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miałam wędzidełko podcinane ze wzgledu na szpare między jedynkami.
Było to 27 lat temu miałam wtedy 6 lat, dostałam zmieczulenie w zastrzyku i zwykłymi małymi nożyczkami przecieli wedzidełko- trwało to kilka minut i nie bolało:) ale do tej pory pamietam ten stres
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mit-Wędzidełko językowe da się rozciągnąć- nieprawda- ćwiczeniami oraz masażami my wędzidełko językowe możemy rozcwiczyć, poprawić jego sprawność ruchową, ale nie uzyskamy nimi wzorcowej wymowy, uzyskamy jej gorszą wersję.

Coś takiego znalazłam w necie...
http://przedszkole352.szkolnastrona.pl/index.php?p=new&idg=zt,47,51&id=518&action=show
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...