Poprawiny i kłopoty

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dziewczyny, pomóżcie!! Mam problem związany z poprawinami i nie wiem jak go rozwiązać? Jak to zorganizować i kogo zaprosić? Poprawiny będą w domu moich rodziców. Oni chcą zaprosić swoich przyjaciół, generalnie osoby z dalszej rodziny, znajomych, którzy nie będą na weselu. Wszystko by było ok, gdyby nie rodzina mojego narzeczonego spoza Trójmiasta (15 osób- będą spali w hotelu) To juz 25 osób mniej więcej, dodac moją rodzinę........nie wspomnę o naszych znajomych. Co tu robić, bo już się kłótnie zaczynają. Robi się kurcze małe wesele, a chciałam żeby było skromnie i kameralnie chociaz w domu po duzym weselu :( Może nic nie robić i niech rodzic esobie zapraszją?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poprawiny i kłopoty

odpiszcie coś. . :((

Haniu, ja mam podobny kłopot- ale postanowiłam po prostu nie przejmować się i tak wszystkim nie dogodzisz :(

my tez mielismy taki problem: poprawiny mialy byc w domu ale jak obliczylismy potencjalnych gosci to wyszlo duzo za duzo osob

wiec wpadlismy na pomysl by na czas poprawin wynajac swietlice na dzialkach-wychodzi bardzo tanio 250 zl za trzy dni- bo dale mamy do dyspozycji juz w piatek wiec mozemy zawiesc tam takie rzeczy jak talerzyki jednorazowe i kubki no i troche wystroic

Haniu , ja tez miałam problem jak tu zrobić poprawiny , i czy wogóle robić .poniewaz do końca nie wiem ile osób zostanie ,na pewno rodzina i miejscowi znajomi, ale wiadomo że do czerwca może coś komuś wypasc i nie przyjdzie na poprawiny :(:(Więc zdecydowałam się że w ramach poprawin , zrobimy na drugi dzien , duzy piknik, grilowanie ,plus jedzonko z wesela .Impreza na swiezym powietrzu ,w takiej leśniczówce z dala od ludzi , także swobodnie mozna się wyszalec .Nie chcieliśmy wpedzac sie w kolejne koszty , ani robic w restauracji ...Na razie tak to zaplanowałam dziś musze zadzwonic zarezerwowac tylko miejsce :):)

No tak, właśnie ze względu na koszty postanowiliśmy zrobić to w domu żeby było miło i kameralnie (w ogrodzie) I teraz juz nie wiem sama, bo cholera wie czy oni zostaną...

Myśmy nie zapraszali innych osób na wesele a innych na poprawiny. Na poprawinach byli ci co na weselu, oczywiście tylko niektórzy. A tak w ogóle to nie zaprazsaliśmy prawie żadnych znajomych tylko moja najlepsza koleżankę i męża kolegę. Uważam, że znajomych można kiedy indziej zaprosic. Z drugiej strony też nie zapraszaliśmy osób z rodziny z którymi a jakiś względów się nie spotykamy i po kłopocie.

Hania, jeśli dużo osób przyjeżdża na wesele spoza 3miasta, to nie wypada nie poczęstować ich niczym na drugi dzień i puścić do domu na głodniaka;) Może wykombinuj jakieś niedrogie rozwiązanie poza domem - jak np. wspomniana leśniczówka? U mnie od razu zapadła decyzja o poprawinach w lokalu - nie chcę męczyć mamy drugi dzień z rzędu - nie dość, że będzie się musiała uwijać na weselu (plus stres), doglądać gości, dopilnować czy wszyscy mają czego im potrzeba itd., to nazajutrz miałaby stać przy garach i obsługiwać 30 osób przyjezdnych...? W restauracji płacimy 30 zł/ os. i mamy drugie wesele. I po problemie:) Może przekonaj swoich rodziców do pomysłu wyprawienia poprawin poza domem wizją zmęczenia po całonocnych harcach i koniecznością zajmowania się w tym umęczonym stanie gośćmi?

Tyle że dom rodziców jest właśnie poza miastem :) i jest ogród o wogóle jest miło. Tylko mamie chciałabym oszczędzic roboty i stresów, same rozumiecie...

no zależy skąd bierzecie jedzonko na poprawiny , my poprostu bedziemy mieli ognicho , grilla , i to co zostanie z wesela , wiec nie będzie się duzo trzeba angazować ...no ma być tak na luzie :):):) A znając moją mamę to i tak bedzie sie koło tego krzątac a ja i mój mąż chętnie pomożemy :):):):)

Haniu najlepiej zrob poprawiny tak o 16 po poludniu i ci spoza trojmiasta nie beda mogli przyjsc, bo beda sie musieli zbierac hihi :) Albo jak chcesz kameralnie to mow ze nie robisz poprawin i tylko wybrancom powiesz.

same kłopoty :( dzieci na weselu to kłopot, poprawiny to kłopot...
może więc zamiast się zastanawiać - to po ślubie w kościele, czy też w UC zabrać manele i wyjechać na upojny tydzień na mauritius, co? ....

witch....
ja juz wymiękam, jak niektóre wypowiedzi czytam... wszystko przeszkadza... to pewnie i goscie przeszkadzają i faktycznie to wesle to jedna wileka pomyłka...

dziewczyny-zastanówcie sie czy faktycznie chcecie wesele...

ja też wymiękam
dla mnie nie ma problemu ani z dziećmi ani z poprawinami ;-) heh
tylko się właśnie zastanawiam, czy rzeczywiście - jezeli ktoś nie chce mieć taaakich "kłopotów", to mógłby poprostu tego wszystkiego nie robić, ani wesela, ani obiadu, ani poprawin - i finito !

witch,
trzymam kciuki z całych sił, ale mocniej tego lewego, bo prawy jeszcze nie jest sprawny...

cmokasek w nosek... :-)))

To jest moje zdanie i spytałam chy ktoras z Was ma pomysł jak rozwiązać taka sprawę. Tak poprawiny w tym przypadku sa kłopotem, bo rodziny przyjezdnej jest dużo, ich pozostanie kolejna noc wiąze się z kosztami i ustalaniem co i jak. Dzieci także są kłopotem. I mi nie mówcie, ze przygotowania do ślubu i wesela są miłe , lekkie i przyjemne. Ślub mam w czerwcu, a od stycznia non stop cos załatwiam.I nie jest łatwe pogodzic wszystkiego choćby z pracą.
Naprawdę niemiło mi sie zrobiło, bo wyszłam na osobę, dla której ślub i wesele to zło konieczne...Witch napisał(a):

> same kłopoty :( dzieci na weselu to kłopot, poprawiny to
> kłopot...
> może więc zamiast się zastanawiać - to po ślubie w kościele,
> czy też w UC zabrać manele i wyjechać na upojny tydzień na
> mauritius, co? ....
>
>

P.S I chyba na przyszłośc sie ograniczę do czytania forum bez wpisywania czegokolwiek żeby sie nie narażać na więcej takich komentarzy o nieprzemyslanym slubie etc.

nieprawda hania - ja czytam forum dużo dłużej od ciebie i powiem ci że czasami trzeba to wszystko traktować z przymrużeniem oka, te wszystkie wypowiedzi....

nie będe się tłumaczyć ;) bo znów wywołam burzę z piorunami!!!

pomyśl tylko, robisz to dla siebie i dla rodziny, bo gdybyś nie chciała tego wszystkiego robić, to byś znalazła prostsze i mniej kłopotliwe rozwiązanie ;-)
a na maurituisie tak pięknie :P

..no ja się wziełam za sprzątanie a tu goraca dyskusja się zrobiła ....;) poruszałam się troszku okna umyłam , pranie , zmywanie hehehe nabieram wprawy przed małzeńskiej...;)

fajnie Ci Sabra... a ja w pracy na necie, z pupcią na krzesle -nabieram kształtów każdego dnia... :))) pewnie dlatego taka zła jestem i nastawiona bojowo

No pewnie że bym znalazła lepsze i mniej kłopotliwe, ale slub jest wydarzeniem kiedy trzeba iść na kompromisy z rodziną. Czasem nad tym boleję, bo bym wolała po swojemu i inaczej , ale się nie da...
A co do forum, to naprawdę większość dobrych i cennych pomysłów czerpię stąd i jestem wszystkim wam za nie wdzięczna.

Ale widze że nie ma sensu juz o tym gadac, wracam wiec do pracy. Pozdrawiam

gorzej, że te piękne i ciekawe pomysły trafiają często na "beton" ze strony rodziny (na szczęście u mnie tak nie jest) ....
ale jak to mi powiedziała Elajza parę dni temu - tylko śnięte rybki płyną z prądem, tak więc trzeba czasem stanąć okoniem i postawić na swoim... nie żeby za wszelką cenę, ale Hania - twoj ślub, twoje wesele, twoje poprawiny - miały być kameralne, niech takie będą!! rodzice swoich gości niech zapraszają na swoje święta (urodziny i rocznice ślubu). moim zdaniem - to poprawiny powinny być bardziej dla znajomych i przyjaciół pray młodej - koleżeństwa ze studiów, z pracy itd...
jak wiadomo wszystkim dogodzić się nie da ;)

meg..pozdrawiam cię:):) wiesz ja teraz mam wszystkie przygotowania na głowie bo mój "męzulek" wyjechał na miesiac wrrrrr i tez czasem nerwy mi puszczają.. tez sie nie raz dałam uniesc emocjom ;) ale dziewczyny grunt to czasem spojrzeć na to z boku i choć na chwilkę przystanac i nacieszyć sie tym czasem , bo pomimo że stresujacy to fajne te przygotowania ...oczywiscie są problemy kogo z kim itd zapraszać , usadzac....ale trzeba troszkę ustapic , troszkę postawic na swoim .....i znalezc chwilkę na odrobinę romantyzmu miedzy soba:):):):):) Sama nie wierze że to napisałam chyba będe to czytać w chwilach zwątpienia :):):):)

hihihihi,
dobre Sabra, no proszę jak takie chwile potrafia pokazac nam pewne rzeczy które straciłysmy sprzed oczu...
luzik, u mnie wszystko dobrze, a wręcz rewelacyjnie... tylko przykro mi iż tak mało osób szanuje swoja rodzinę... as a to bardzo wazne osoby...
wiem ze niektóre małżeństwa sa mało odpowiedzialne za swoje dzieci i faktycznie -spija się i zostawia je na pastwe losu... ale nie wszyscy są tacy i trzeba ich szanowac...ale wiadomo zaelzy to od rodzaju przyjecia...

wspierajmy sie, wspierajmy...

P.S. w sobote ide po butki :o)))

...tak dla rozlużnienia to wam powiem co mnie spotkało ze strony rodzinki .....moja mama zadzwoniła aby upewnić się czy przyjdą( pomijam to ze na zaproszeniu pisałam ze proszę o potwierdzenie telefoniczne ,nawet dwa numery podałam --ale nkit nie dzwoniłhehehe) a oni na to że patrzyli w internecie i ta knajpa( czyli zloty ul) to jest dla jakiś ekskluziv gosci i oni zastanawiają sie czy przyjda bo na fraki ich nie stac ..........pozostawiam to bez komentarza...........

hihihihi, faktycznie... ale przynajmniej wesoło.... do mnie pewnie tez nikt nie zadzwoni.... ale ja przed wysłaniem zaproszen dzwoniłam (bo w końcu nie jezdilismy) I W SUMIE JUZ WSTĘPNIE PYTAŁAM CZY BEDA CZY NIE i wiem ze bedą, ale pewnie i tak jeszcze raz bede dzwonic... ;))))

cmokas Sabra!!! jejku witch i Ty juz tak niedługo :)))) a ja tydzien po was ;)))

Sabra!!

podoba mi sie pomysl z lesniczowka - napisz prosze gdzie to jest, tez mam przyjezdna rodzinke, a nie mamy domu z ogrodem, zeby gosci tam zebrac nastepnego dnia,. klasycznych poprawin tez nie chcemy, najlepiej jakis fajny plenet gdzies blisko.
help!

http://www.trojmiasto.pl/ob.phtml?id_ob=2954 to jest srona na któej znajdziesz namiary na nadleśnictwo i tam , wejdż w turystyka i rekreaja. Jest kilka punktów gdzie można zorganizowac taką imprezkę , ja wybrałam Borodzieja --to taka tradycja często tam kiedys mieliśmy takie imprezki przy ognisku , wiec wypróbowane mam to miejsce , jest zadaszenie ,ławki i hulj dusza cały las dla nas hehehe ....szkoda tylko że sukienka na poprawiny tam sie nie nadaje :(:(

marszewo tez fajnie wyglada -- to jest koło koleczkowa:)

Inne tematy z forum

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?