Poród Swissmed

Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród Swissmed

hm..... ja mialam cesarke w szpitalu wojewodzkim.
Dostalam tyle znieczulenia ile poprosilam po operacji.
Dziecko przystwiano mi do piersi na moje zyczenie 3 h po operacji i potem znow po 3h. Po 12 h wstaje sie z lozka- boli ale tak trzeba. Dostaje sie dziecko do opieki, uwazam ze to ma sens, w ten sposob wymusza sie na matce ruch, a to jest wskazane po operacji. Jak bolalo, wzywalam polozna i mi pomagala, robila to w przyjemnej atmosferze i wspominam wszystkie polozne bardzo dobrze. Dzieki czestemu przystawianiu dostalam szybko pokarm i bez ani jednej butli karmilam noworodka, tak iz w 4 dobie przybral na wadze! a to byl sukces u maluszka 2500 gram.
Pierwsza ciaze mialam porod naturalny- tez wspominam bardzo milo i sympatycznie.
W obu ciazach zaliczylam patologie ciazy- to jest chyba najlepszy oddzial jesli chodzi o polozne- przemile, szczegolnie polozna Dorota- Aniol!
Wszystko zalezy od naszego nastawienia i od naszych oczekiwan.
Ja poszlam do szpitala liczac na pomoc wykwalifikowanego personelu z podejsciem do pacjenta- i to mialam.
Nie oczekiwalam traktowania mnie jak Ksiezniczke, bo to jest szpital a nie Palac, to jest porod a nie zabieg kosmetyczny.
Sa lzy, jest bol, jest placz ale rodzimy nasze Skarby! i na tym trzeba sie skupic!
Zycze wam pieknych porodow! Cudownych poloznych i pozytywnego nastawienia! I zdrowych dzieci!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

może i wątki stare ale myślę że w swissie nic sie nie zmieniło od czasu ich edycji..ja rodziłam tam prawie rok temu ,w tym samym czasie rodziło mnóstwo moich znajomych w różnych szpitalach w gdańsku i w naszych relacjach jest mega różnica- ja wyszłam stamtad jak z hotelu,spokojna,wyspana, z ketonalem pod ręką:) bo miałam cc..w każdym razie to co słyszałam -przynajmniej o cc -od nich nie mieściło mi się w głowie..jak mozna dac dziecko na noc matce której kilka godzin wcześniej rozcięto brzuch...cc to operacja a nie zabieg,dziecko jest najważniejsze owszem ale komfort psychiczny matki niejednokrtonie może zaważyć nad podjęciem decyzji o kolejnym dziecku,nie mówiąc o tym że moje dziecko zostało zaszczepione szczepionką co do której nie było żadnyh wątpliwości i podejrzeń...pielęgniarki miały 4 dzidizoli tej nocy a nie 14...więc żadne z nich nie płakało dłużej niż kilka sekund,to spora kwota ale jeżeli ktoś kupuje kiecke na wesele za 3 tys i wódke za 2 tys to chyba nie ma porównania rabga wydarzenia na którą przeznacza się ta kwotę,teraz mieszkam w innym mieście,wiele km od gd ale przy następnej ciązy zrobię wszystko żeby to był Swiss

ja byłam bardzo zadowolona z wejherowa, bo miałam znieczulenie i mąż był ze mną cały czas, bo nawet nocował ale fakt, wejherowo daleko. ... i już przy drugim pewnie nie pojadę tam. jeszcze wchodzi w grę kliniczna ale tam potrafią odesłać niestety jak mają tudne przypadki i brak miejsc:(

Po porodzie na Zaspie stwierdzam, że jesli macie na to kasę to warto urodzić w godnych warunkach.

A już na pewno możecie liczyć na dobrą opiekę poporodową. Ja tego na Zaspie nie doświadczyłam. Było beznadziejnie i wyszłam stamtąd prawie z depresją.

Gosiu wlasnie bardzo zalezy mi na komforcie psychicznym, kilka razy trafilam do szpitala w czasie ciąży i bylam przerazona warunkami i traktowaniem przez personel :-/ ... Być może niepotrzebnie panikuje ale chciałabym przezyć poród w spokju i poczuciu bezpieczeństwa, niezależy mi na tv i internecie, chcę mieć komfort psychiczny... :-)

Asiu, ja tam rodziłam 15 maja. Polecam. Niezależnie czy SN czy CC, cena jest taka sama. Drugie dziecko tylko tam! Udało się odłożyć pieniądze i wiem że były one dobrze zainwestowane. Czemu zainwestowane? Bo ani córka ani ja nie wyniosłyśmy gronkowca czy innego świństwa, byłyśmy otoczone dobrą opieką, ja mogłam wypocząć (tzn. oddać dziecko na noc na oddział noworodkowy - po CC to ważna sprawa, jak się nie można ruszyć), więc trafiłam do domu zadowolona i na pewno bardziej wypoczęta niż po porodzie w innym szpitalu. I mąż był traktowany jak człowiek.

Przede wszystkim masz ogromny komfort, poród odbywa się z poszanowaniem godności, a pobyt w szpitalu przypomina pobyt w hotelu ;-) Przynoszą całkiem dobre jedzenie pod nos, masz własną łazienkę, TV, internet etc. Znieczulenie oczywiście jest dostępne i są to środki najwyższej jakości. Bez problemu dostaniesz leki przeciwbólowe po porodzie i jeśli trzeba mleczko dla dziecka też. Za nic się nie dopłaca. Partner czy osoba towarzysząca może być ciągle przy Tobie (przed, w trakcie i po porodzie). W trakcie porodu i pobytu w szpitalu jest zachowana prywatność i intymność kobiety i jej rodziny (pokoje maksymalnie 2-osobowe, ale z reguły pacjentka leży sama). Odwiedziny nie są limitowane czasowo. Personel jest na każde zawołanie, zawsze z uśmiechem i konkretną pomocą.

W razie pytań pisz na maila z profilu.

Ja tez 2 razy zastanawiałam sie nad swissmedem ale przyznam szczerze ze szkoda mi bylo forsy - mozna ja znacznie lepiej wydac na maluszka.
Za pierwszym razem zdecydowalam sie na wojewodzki i ogolnie bylo ok. Zaplacilam za pojedynczy pokoj - tym razem tego nie zrobie - wole lezec z dziewczynami, czas szybciej leci. Poza tym maly lezal przez 3 dni na noworodkach a nie wiem jak to wyglada w swissmedzie i czy musieliby go przetransportowac do innego szpitala (co wtedy ze mna? ) w sumie lezelismy 10 dni.
Rzecz ktora mi przeszkadzala to szyba w pomieszczeniu odwiedzin ale rozumiem po co ona jest. Wolalabym zeby tata mogl wejsc do mnie i dotknac maluszka ale przy wieloosobowych salach jest to nierealne.

Teraz tez wracam do Wojewodzkiego. Gdyby nie to ze lezalam tam teraz na patologi i wlasciwie znam juz polozne i lekazy i czuje sie tam dosc swobodnie, moze wybralabym Wejherowo (tyle ze dla mnie daleki dojazd).

Mam przyjaciolke ktora 2 x miala cesarke i uwazala ze tylko swissmed - bo po zabiegu maz mogl jej pomoc.
Z tego co sie orientuje taka sama opcje masz w Wejherowie.

Wiadmo zdrowie dziecka jest najważniejsze, ale nie rozumiem czym ma się różnić opieka medyczna przy dziecku w państwowym i w prywatnym szpitalu? I tak więcej badań mu nie wykonają, cesarkę zrobią tak samo jak w państwowym w razie czego.

Ostatecznie kiedyś kobitki rodziły w stodołach i dzieci były zdrowe ;)

Jeżeli zależy Ci na znieczuleniu to możesz rodzić na klinicznej tam podają za darmo, a jeśli na samotności po porodzie możesz wykupić salę jedynkę to 350 zł a nie 5500 ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Asiu - mysle ze trzeba miac naprawde pecha aby trafic do panstwowego szpitala i byc tam zle potraktowanym. Jesli tylko bedziesz pozytywnie nastawiona do personelu obdarza cie swoim wsparciem i pomoca na 110%. Ja rodzilam 2 razy w szpitalu Wojewodzkim i nie mam zastrzezen co do personelu, opieki, szpitala. Czulam sie tam dobrze, bezpiecznie i jestem wdzieczna perosnelowi szpitala za pomoc i wsparcie w ciezkich chwilach.
Badz pozytywnie nastawiona i wierz mi, warto rodzic w prywatnym szpitalu, ale sa ciekawsze rzeczy na ktore mozna wydac prawie 6 tys.

Zycze Ci zdrowia i wsparcia rodziny, oraz slicznego zdrowego dzidziusia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...