Poród Swissmed

Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród Swissmed - grudzien 2009

Monika :)Bardzo dziękuję za szczegółowy opis :)O to mi właśnie chodziło :)My już po kwalifikacjach :)Dzisiaj byłam rano. Widzę że mamy podobny termin :)Może się spotkamy w Swiss :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

;))) u mnie to ja wszystkim zarzadzam ; ) wiec dlatego pytam ;) ale pewnie juz w momencie porodu to maz przejmie ;)
Czyli teraz Monia jak zaczeniesz rodzic to odrazu jedziesz do swiss jesli juz jestes po kwalifikacji?

Z tego co ja wiem mąż dostanie fakturkę po - i można zapłacić i przelewem i gotówką. Jeśli przelewem - przed wypisem musisz pokazać dowód zapłaty.

Kamyk - ja mam to szczęście że w ogóle nie przejmuję się płatnością - to w naszym układzie należy do obowiązków Męża :) ja mam tylko myśleć o sobie i maleństwie a nie o pieniążkach i papierkach :)

Czyli platnosci dokonuje sie w dniu porodu czy po?

Demi,

po krótce wygląda to tak - zgłszasz się na oddział (I piętro) i mówisz że chciałabyś dokonać kwalifikacji do porodu. Jesteś zaproszona do Izby Przyjęć - tam wykonuje się KTG i USG (lekarze sami muszą sprawdzić czy z maluszkiem wszystko jest ok) i wówczas masz wypełnianą kartę. Jeśli masz dodatkowe zalecenia dobrze abyś zabrała ze sobą kserówki takich dokumentów - jak również najważniejsze - ksero wyniku z posiewu. Od tego momentu chodzisz co tydzień na KTG - jeśli cokolwiek się dzieje lekarz wykonuje czy to USG czy badanie (albo jedno i drugie) i nic za to nie dopłacasz. Jedynie co istotne to nie otrzymujesz wydruków dla siebie ale są one wkładane do karty (co w obliczu tej sytuacji wydaje się być oczywiste).

Aha - i co ważne - na kwalifikacje musisz zgłosić się jak juz było wcześniej pisane od 8 do 13 w dni powszednie - bo tylko wówczas ją wykonują. I przewidzieć na to max godzinkę - chyba że ktoś inny ma robione USG lub KTG - no to wówczas więcej.

demi u góry na pewno jest już na ten temat, trzeba tylko dobrze czytać:) nic nie płacisz za ktg czy usg no chyba,że za wymaz jeżeli nie robiłaś u swojego gin.

napiszcie prosze jak wygladaja kwalifikacje do porodu w Swissmedzie. Trzeba zglosic sie na poloznictwo i co dalej?Wiem ze wizyty sa wliczone w cene porodu ale czy placi sie cos za np KTG a pozniej odejmuja to od ceny porodu?bede wdzieczna za info :)

Dziewczyny sa jakies nowe relacje? ktoras moze urodzila?

Kamyk1
Jestem teraz w 36tyg.mam wielką nadzieję, że na prawdę lekarz się pomylił i będzie jednak ta córa.Do 32tyg była córka.potem nagle lekarz znalazł jajeczka.ale jak to nie jajeczka mi pokazywal w swiss na usg to co to było innego??tak bardzo chciała bym córkę.ale trudno,ważne że zdrowe.

na Zaspie nie ma wstępu do sal dla nikogo. jest ogólna sala odwiedzin. jedynie na pooperacyjnej jak leżałam, to mąż mógł trochę z nami pobyć

masz rację to nie tak powinno być przy takiej cenie...można liczyć że akurat pokój będzie pusty , no ale nadzieja matką głupich jak mawiają :)
tylko i tak lepsze to niż np na kliniczej gdzie sale są wieloosobowe i również masz gości swoich "koleżanek" non stop... Zaspa miała fajnie jak była epidemia grypy bo wtedy nikogo nie wpuszczali na sale poporodowe w ramach odwiedzin no ale już "epidemia" przeszła ...

Wiecie co, ja tam nie rodziłam ale zastanawialam się mocno nad porodem właśnie tam. Jednak się nie zdecydowałam. Już wyjaśniam czemu. Otóź urodziła tam dziewczyna z mojej rodziny i ona była bardzo a nawet BARDZO zadowolona. Ale mnie zraził fakt, że sale poporodowe są 2-osobowe a nie ma limitu odwiedzin. Kurcze, jak się płaci 5 czy 6 tysięcy, to powinni zapewnić salę na wyłączność pacjentki. No bo jak tu mówić o poszanowaniu intymności, kiedy trzeba dziecko karmić, zmienić podkład (bo krwi trochę jest po porodzie) w obecności gości sąsiadki, którzy mogą siedzieć na okrągło. Mąż dziewczyny, która mi o tym opowiadala, siedział do nocy aż ok północy przyszła polożna i delikatnie zasugerowała, że może już pojedzie do domu (byli spoza Tczewa więc jak już przyjechał to siedział), bo i żonie, i pani z sąsiedniego łóżka przyda się odpoczynek. Mnie to odrzuciło. W końcu cena za poród jest spora i nawet jeśli reszta jest super, to ja nie chciałabym być zaraz po porodzie narażona na obecność czyjegoś męża w pokoju. Ja pamiętam, że po każdym porodzie nie dało rady być szczelnie zakrytą i wszelkich czynności związane z... kawałkiem golizny nazwijmy to :-) dokonac w łaziencie. I co innego, jak za towarzystwo mamy drugą świerzą mamę a co innego jak jej męża :-). Myślę, że jeśli komuś to nie przeszkadza, to swissmed będzie świetną alternatywą. Ale jak ktoś nie życzy sobie obecności obcego męża, to chyba nie. Bo jaką gwarancję będziemy mieli, że akurat będziemy w sali same lub że trafimy na wyjątkowo delikatną i wyrozumiałą współpacjentkę, która nie pozwoli gościom długo siedzieć.

hop do góry

Kaja a w ktorym tygodniu jestes? ja do dzis nie wiem czy syn czy corka bo lekarz wciaz zmienia albo nozki sa zlaczone i nic nie widac.. ale rozumiem ze ty cala ciaze wiedzialas ze corka a tu nagle chlopak ;))) czyli nic tak naprawde do konca nie wiadomo ;)))

A Ja dziś byłam na kwalifikacji i mam wyznaczony termij na 21 kwietnia.za tydzien jadę na ktg i jeszcze za 2 tyg.dziś miałam ktg,usg no i wymaz.i kurcze dowiedziałam się że to nie córcia tylko syn!To będzie nasz trzeci chłopak.ale ciagle mam nadzieję,że może jednak córka?!!

Dzieki Monika ;) Mam nadzieje ze wlasnie moj gin jakby co to nawet w 34 tyg jakos mnie pokieruje, jako ze pracuje w swiss.
Jesli chodzi o samo ogladanie to polecam soboty, nikogo nie ma i wlasnie polozna oprowadzi i odpowie na wsz. pytania.

niestety kwalifikacje są od pon do pt do godziny 14, ale w weekend możesz pojechać zobaczyć oddział i porozmawiać z dyżurującą położną

Kamyk1 ja byłam w 35/36 tygodniu na kwalifikacji. Jednakże już na wizycie w 34 tygodniu otrzymałam informację iż w razie gdyby coś się działo mam tam jechać - w takich sytuacjach lekarze porozumiewają się pomiędzy sobą w przypadku stałych pacjentek i bezproblemowych ciąż.

Rodzę przez CC - skierowanie od ortopedy i neurochirurga.

dziewczyny a kiedy najlepiej wybrać się na samo oglądanie - chciałabym z mężem podjechać do nich i zobaczyć warunki, a przede wszystkim porozmawiać z kimś jak wygląda u nich poród (mam sporo pytań na które forum nie pomorze), kwestie kwalifikacji i płatności - czy w weekendy mozna ??

Monika- czyli pierwszy raz na kwalifikacje bylas na poczatku 36 tygodnia tak? chcesz rodzic sn w swiss?
Fajnie ze szczepionka jest super ;) inkuobatory tez sa - przynajmniej jak bylam na ogladaniu to widzialam i polozna podekreslala ze jak cos sie dzieje to nigdzie nie jada tylko wszystko odbywa sie u nich.

Inne tematy z forum

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...