Poród Swissmed

Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród Swissmed - grudzien 2009

Spokojnie jeśli jest pierwsza cesarka to z reguły kolejne rozwiązanie też jest zakończone cesarką. Także głowa do góry i miłego pobytu życzę.
Jak już urodzisz to daj znać na forum, może jakieś nowinki nam przyniesiesz:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jadę 1 kwietnia i juz spac po nocach nie mogę.boję się że nie zgodzą mi sie na cc.nie mam skierowania, bo mój gin nie dał.pierwszą cesarkę mialam 4 lata temu.ale ja nie chcę rodzic naturalnie!!!K

czy sa jakies nowe relacje ze swiss?;)

bylam na oddziale i cisza mnie pozytywnie zaskoczyla;)
czekamy na nowe relacje porodowe!

Mimo wszystko wypełniasz kartę przyjęcia do szpitala i ja jeszcze jakąś ankietę dostałam.

Kkaja,

ja jestem umówiona na 24 marca na 8 rano - ale z tego co wiem raczej przychodzi się "z biegu" ważne aby pomiędzy 8 a 13 (w tym czasie z tego co już wcześniej czytałam są lekarze upoważnieni do dokonania kwalifikacji). Kwalifikacja z tego co mi lekarz mówił trwa około godzinki - bynajmniej w naszym przypadku prosił abyśmy sobie mniej więcej tyle czasu zarezerwowali.

Na moją wizytę mam mieć ze sobą całą dokumentację z przebiegu ciąży (kserokopie wyników badań oraz zaświadczeń do cesarki) jak również wydruki z USG. Na miejscu zostanie pobrana mi krew i zrobione badanie moczu (pewnie odpłatnie ale ja i tak chodzę i robię te badania prywatnie). To akurat jest moim zdaniem fajne bo później jak zaczynasz rodzić to nie stoisz i nie wypełniasz tych ogromnych ilości papierów bo wszystko już jest na miejscu :)

DZIEWCZYNY NAPISZCIE CZY NA KWALIFIKACJE DO PORODU TRZEBA SIĘ UMÓWIC CZY PRZYCHODZISZ Z BIEGU?ROZUMIEM ŻE MAM CZEKAC DO 36 TYG?JAK TO WYGLADA??

ja tez bardzo polecam dr Wojcika :)U niego pacjentka czuje ze jest w dobrych rekach :)

slyszalam duzo dorego o doktorze Wojciku tylko jest baaaaardzo rozchwytywany :) :) :) no ale wiadomo jak kazdy dobry lekarz :) ja chodze do Gosciniaka tez jest ok :)

Karolla,

począwszy od pierwszej wizyty przed ciążą (kiedy to planowaliśmy maleństwo) do chwili obecnej jestem pacjentką dr Dariusza Wójcika :) bardzo sympatyczny człowiek i kompetentny lekarz :)

Czy ktoras z was bedzie chodzic od kwietnia do SR w swiss?

Monika81 bardzo dziękuję za odpowiedź :) mój maż mi powtarza że skoro teraz tak dobrzę znoszę ciażę to i nie bedzie komplikacji przy porodzie - pewnie zupełnie się uspokoję jak tam pojedziemy i porozmawiam z kimś na miejscu (oczywiścię na .
Zgadzam się z Tobą że najcześciej niepotrezbnie przedłużana akcja porodowa (np. na siłę poród naturalny) to ogromne zagrożenie dla dzieciaczka - w Swiss mam tą świadomość że jakby co to z cesarką nikt nie będzie czekał :)
Pozdrawiam !!!!

monika81 a kto Cie w swissie prowadzi? jaki lekarz?

Sorha,

synek mojej koleżanki która rodziła w Swiss rok temu miał żółtaczkę - mówiła że nie był to dla nich problem - jedynie musiała zostać w szpitalu prawie 2 tygodnie zamiast kilku dni. Mówiła że lekarz zaproponował jej że jeśli chce może otrzymać wypis - natomiast noworodka muszą zostawić jeszcze kilka dni - jednakże jak pewnie każda z nas nie wyobrażała sobie zostawić maleństwa samego i pójść do domu, dlatego byli tam razem.

Ja po przeczytaniu na forum wielu, bardzo wielu opinii na temat Swiss jestem zdecydowana w 100% na poród tam niemalże od USG prenatalnego w 12 tygodniu - wówczas Pan Doktor przeprowadził z nami długą rozmowę i na moje obawy o zdrowie maleństwa przyznał iż ponad 90% (mówił nawet coś o 98%) dzieci z wadami (nie mam tu na myśli wad wrodzonych tylko zagrożenie takie jak porażenie mózgowe itp.) to efekt niedotlenienia przy porodzie wynikające najczęściej ze zbyt długo trwającej akcji porodowej lub opieki lekarza/położnej nad kilkoma rodzącymi jednocześnie i nie zauważenia zagrożenia. A jak wszystkie wiemy w Swiss jest nas niewiele - i jest bardzo niski poziom zagrożenia że nikt nie zauważy że dzieje się coś niedobrego. Poza tym z tego co wiem Swiss dysponuje podstawowym sprzętem do ratowania noworodków (zapewne porównywalnym do posiadanego przez większość szpitali w Polsce) - i jak wszystkie wiemy ciąż z jakimkolwiek widocznym zagrożeniem nie przyjmują. Dlatego jestem spokojna i o siebie i o moje maleństwo które niebawem się urodzi.

Ja tutaj nie zamierzam wywoływać żadnej dyskusji o wyższości Swiss nad szpitalami państwowymi - osobiście jak część z Was jestem w pełni zdecydowana wydać na akurat ten cel a nie inny pieniądze na które ciężko pracuję - dlatego uprzejmie proszę o nie komentowanie mojej wypowiedzi przez zwolenniczki porodów w szpitalach państwowych.

u nas była żółtaczka ale po którymś badaniu bilirubina spadła było ok wypuścili, trzeba dużo przystawiać do piersi to naprawdę pomaga, przetestowane w obu porodach. Im mniej się przystawia tum bardziej dziecko żółknie:)

Dziewczyny, a orientujecie się co w przypadkach kiedy zanika tetno maluszkowi albo jak maleństwo ma żółtaczkę po urodzeniu - na razie w opiniach same opisy porodów bez komplikacji i teraz zastanawiam się jak swissmed sobie radzi przy komplikacjach, których miało nie być ?? wiem, że zagrożonej ciąży nie przyjmują do siebie ale są sytuacje że do końca ciazy wszystko wyglada ok a przy samym porodzie coś idzie nie tak? Jeszcze nie byłam na wizycie u nich (pewnie w kwietniu tam pojedziemy z lista pytań) ale może Wy się orientujecie jaki maja sprzet do ratownia noworodków ???? Im bliżej porodu tym więcej mam watpliwości czy w swissmedzie zapewnią Małemu odpowiednią opiekę specjalistów (jakby coś się stało) ???

Dziewczyny czekamy na nowe relacje z lutego moze juz z marca:)

mi w pierwszym porodzie zzo zadziałało aż za bardzo więc z jednej strony zero czucia, nic nie bolało bo jak nie czułam nic od pasa w dół ale w skutek tego mały miał problemy- ja potem zresztą też- tylko to nie w swissie było.
No i jak przyszło mi w sumie na żywca to byłam w szoku jak to tak naprawdę mało boli:) choć może to poprostu efekt że przy drugim łatwiej. Spoko będzie nie bójcie się to naprawdę nic takiego.....

też zastanawiam się nad CC - znim nie zaszlam w ciażę zawsze twierdziłam że chce cesarkę a teraz sama nie wiem (?) analizuje wady i zalety obydwu opcji i na razie jestem bardziej przekonana na porod naturalny.
Swiss wybieram nie dla opcji cc tylko dla komfortu psychicznego (i nie wstydzę się do tego głosno przyznać) - uważam że jak zapłacę za opiekę i usmiech pani połoznej to to dostanę bez zbednych komentarzy czy uwag ... od ponad roku korzystam z prywatnej opieki medycznej i jestem bardzo zadowolona z obsługi - przykre jest to że nie wszystkich stać na taka opiekę i muszą użerać się z publiczną słuzbą zdrowia (zwłaszcza patrząc na wysokość naszych składek zdrowotnych:/);

czekamy zatem na najswiezsze relacje ;)

Inne tematy z forum

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?