Poród dziecka ponad 4kg

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Jestem w 40 tc. Wczoraj obliczono że dziecko ma już ok. 4100 (może być plus minus 500). Jeśli się okaże że będzie 3600 to spoko, ale jeśli 4600...

To moje pierwsze dziecko. Oznak zbliżającego się porodu nie widać. Boję się. Zwłaszcza jeśli biorę pod uwagę że porodu ani widu ani słychu, a dziecko wciąż rośnie...

Czy są tu mamy które mogą się wypowiedzieć na temat porodu dużego dziecka? Jak to było u Was?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród dziecka ponad 4kg

Urodziłam w 42 tc córkę ważącą 4300.
W sumie nie było problemu żadnego, wszystko zależy od Twojego nastawienia i pomocy położnej.
Staraj się nie objadać słodyczami teraz, bo od tego dziecko szybko przybiera na wadze.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Moje dziecko w 39 tyg ważyło wg usg 4900 wiec byłam przerażona ale na szczeście mój lekarz prowadzocy stwierdził że pewnie nie dam rady sama urodzić wiec miałam planowanę cesarke. Jak sie okazało mój klopsik ważył tylko 4,650 ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rodziłam w 40 tyg. lekarz mi wróżył że dziecko bedzie miało ponad 4kg w szpitalu to samo.To cyba też zależy od budowy ciała,zmierzono mnie i powiedzieli że dam radę i rzeczywiście córcia urodziła się z wagą 4150 g dł.56cm byłam nacięta 4 szwy,lekarz powiedział ze o dziwo w środku nie popękałam :)

Dasz radę myśl pozytywnie usg może sie tez mylić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja dzień przed terminem urodziłam 4270, sporo mi popękało + nacięcie, ale z mojej perspektywy jakoś strasznie źle nie było :) Dobrze mnie pozszywali, tylko po samym porodzie kilka godzin byłam nieprzytomna (nie dosłownie, tylko nie wiedziałam, co się dzieje), bo sporo krwi straciłam i musieli przetaczać. Ale cieszę się, że rodziłam SN.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

na sali poporodowej poznałam mamę dzicka urodzonego naturalnie o wadze 5700!! tak tak

zagadalam do niej bo patrzac na dziecko zastanawialam sie czemu z dwumiesieczniakiem dali ja na poporodówkę a nie oddzial dzieciekcy!!

wsio ok - laska mówiła ze waga dziecka to nic - najważniejszy obwód główki
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

U mnie 4700 i 62 cm, poród siłami natury - szybko i sprawnie, nawet nie miałam większych szkód "na dole".
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że nie potrzebnie się nastawiasz na "straszne" przeżycia. Z własnego doświadczenia Ci powiem, że wielkość dziecka wcale nie musi wpływac na ciężar porodu. Ja np. miałam małe dziecko - 3 kg, a byłam nacinana i miałam pęknięcie szyjki macicy. A poród wcale nie był jakis b. ciążki i traumatyczny. Sama akcja porodowa trwała 5,5godz. Wcześniej dobę miałam skurcze i byłam nimi osłabiona (nie spałam wsumie 48h).
Moja kol. rodziła dziecko 3600 czyli takie "akuratne", a popękała masakrycznie, miała plastykę krocza itd.
Z kolei moje dwie inne kol. miały dzieci pow. 4 kg i urodziły super bezproblemowo i szybko - jedna nawet bez nacięcia.

NIe nastawiaj się, myśl pozytywnie! Będzie dobrze! Weszło to i wyjdzie ;-). A przecież lekarze pomogą CI wrazie jakbyś nie dawała rady.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak na prawdę wielkość dziecka nie ma dużego znaczenia ( prócz ekstremum oczywiście) najważniejszy jest obwód główki, to ona jest najwięksaz i napiera pierwsza, mój syn przy wadze 4370 miał 38 obwodu głowy i było co szyć, córa ważyła 4470 i 36 cm urodziłam prawie bezboleśnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pierwszy poród 4340 i 62 cm- byłam nacinana,fakt troszkę popekalam ale poród sn,szybko i sprawnie,bo dwie godz łącznie z bólami.

Drugi poród 4040 i 56 cm- dwa szwy w tym jeden rozpuszczalny.:-) szybko i sprawnie:-)

Na pewno zdecyduje się jeszcze na trzecie dziecko:-) duże dziecko nie oznacza strasznego,bolesnego,pełnego komplikacji porodu. Jak widać nie masz po co się nakręcac. :-) Powodzenia!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aha,Jaś urodzony w 43 tc,z usg wychodziła waga 3600. Marysia urodzona w 42 tc,z usg 3300;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nawet spojrzałam Zośka miała obwód główki 33cm klatki 35cm

No właśnie - a moja 3 kg córeczka miała obwód główki 34cm. Dlatego może popękałam. Poza tym na poród ma wpływ "elastyczność" skóry/krocza ;-). Widocznie nie jest z tym u mnie najlepiej ;-). Podobno ćwiczenia mięśni Kegla pomagają w późniejszym porodzie - ja nie ćwiczyłam ;-). Można też masowac sobie wejście do pochwy - też niby pomaga, ale już u Ciebie na to za późno, bo to od II trymestru chyba się już robi...też nie robiłam ;-).

Syn mial 3650 wiec akuratny, ale glowka az 38 cm. Porod w 42tyg. wywolywany, i wspominam go jako masakre....niestety . Syn kuzynki 4300, miala naciecie, po porodzie powiedziala,ze moglaby rodzic za wszystkie babki:) a dziewczyna malutka i chudziutka.... wiec mysle,ze z ta waga roznie bywa...czasem ma wplyw na porod,a czasem nie

ja rodziłam córeczkę 4150, położne sprawdziły rozstaw miednicy i stwierdziły że dam radę i dałam bez problemu chociaż jestem szczupła i mam dość wąskie biodra,
To chyba zależy ogólnie od kondycji ciała i organizmu, nie martw się, jak nie będziesz dawała rady to zrobią Ci cesarkę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

moja mama rodzila naturalnie mnie siostre i brata wszyscy ponad 5,100 bez zadnych problemow,wszystko zalezy od kobiety

moje jedno i drugie ponad 4 kg
wszystko zależy od wielu czynników
ja nie dałam rady naturalnie bo byłam "za ciasna" i Miśka nie mogła się wstawić w kanał rodny dlatego cesarka po 2 godzinach porodu
za drugim razem nie pozwolili mi rodzić naturalnie bo dziecko za duże i blizna za cienka więc z automatu cc

Synek miał 4315. Na porodówce spędziłam ok. 3,5 h a ważę 50 kg i nie mam nawet 90 cm w biodrach.
Nie stresuj się niepotrzebnie. Poród zależy od mnóstwa czynników, waga dziecka jest mniej ważna.

Dzięki za informacje i wsparcie! Obwód główki u Zuzi to 33,5cm, za to brzuszka ponad 37 - będzie mała "pulka", grubasek. To tak jak każdy noworodek w rodzinie z obu stron... Cóż widać taki urok naszych rodzin... Skoro Wy dałyście radę to ja też dam.

moja miała obw. główki 33 i żadna pulka nie była i nie było problemu z jej wyparciem.
A wagą z usg nie ma się za bardzo co sugerować.

4310 poród wywoływany w 42t.c trwał w skurczach 1h i super wspominam.

ja urodzilam Blanke w 39tc 4500g, wzrost ok 60cm, ciuszki na 62 byly bardzo akurat...zaczal sie porod naturalnie od odejscia wod, ale po 40h gdy probowalam SN, podjeto akcje o emergency cc, bo ja troszke odjechalam im...nie nastawiaj sie, w pl raczej lekarz sie myli...ja z druga ciaza mialam ostatnie 10 dni przed porodem usg i mala wazyla 3300g, 10 dni pozniej urodzilam z waga 3900g, poczatek 38tc, wiec gdybysmy doczekali terminu to pewnie znow by bylo 4500g...wzrost tez dluga...aha i planowe cc, bo bylam na pompie insulinowej i porod mial byc jak najkrotszy i taki byl, gorzej bylo z przygotowaniem, bo wszystko na sucho bylo...

obwod glowki i jedna i druga nie maja duzych, po prostu moje cialo nie moglo urodzic tak dziecka, ona Blanka pchala sie na swiat, ale ja nie rozwierlam sie na tyle aby doszlo tylko do 5cm rozwarcia po oxy

natura wie co robie, i nie nakrecaj sie, niedlugo bedziesz tulila swe malenstwo...

USG się myli,nie patrz na to bo mi w szpitalu w dniu porodu doświadczony lekarz powiedział że waga to 3400 a synek urodził się z waga 3800.Poród odbył się 12 dni po terminie,do tego czasu dziecko urosło,ja miałam dość ciężki poród,obwód główki wynosił 37 i było mi bardzo ciężko go wypchnąć.Do dziś mam skutki tej długiej ciąży,brzuch jak w 6 miesięcu ciąży,choć minęły już 3 lata.

wody odeszły mi 3 tyg przed terminem, jeszcze w szpitalu lekarz na usg stwierdził że mały ma 3700 a położne myślały że pomyliły mi się daty i termin zamiast na 20 grudnia miał być 20 listopad..
brak rozwarcia i ostatecznie cc, adaś miał raptem 3,2 :)
także nic się nie da przewidzieć, moja ginka też mówiła że duże dziecko noszę, ale cc nikt nie przewidział

Ja ostatnio urodzilam synka ponad 4 kg :) Wiele zalezy od szpitala i lekarza prowadzacego. Na Zaspie wiekszosc duzych dzieci rodzi sie przez cc :) Tak tez bylo w moim przypadku! Powodzenia

ja urodzilam 4080 naturalnie bo rodzilam w niedziele a w niedziele zadko kiedy na klinicznej robia usg ;/ i nie wzieli pod uwage ze 2 dziecko moze byc wiksze ;/ przez co maly nie reagowal po urodzeniu i w 1 min dostal 2 pkt i do tego byl pepowina owiniety
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no u mnie w rodzinie wlasnie sie urodzilo 5300 i 64 dluga:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie ma co do końca wierzyć tym pomiarom usg..
mi 2 tygodnie przed porodem podawali (2 różnych lekarzy) że mała ma ok 4600! Byłam spanikowana, że będę miała dziecko giganta!
Jak trafiłam na porodówkę to tylko próbowałam lekarza dorwać, żeby jednak cc bo nie dam rady... Powiedzieli, że spróbujemy a jak się nie uda to będzie cesarka
Ale się udało i to bez problemów, a mała miała 4140

Moja koleżanka rodziła w listopadzie lekarz przy przyjęciu wymierzył 4400 a mały urodził się 5800.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mój synek ważył 4,350 kg, urodził się dwa tygodnie po terminie. Poród miał być naturalny, ale w końcu była cesarka (którą tak na marginesie wszystkim polecam :-) )

Autorce wątku życzę szczęśliwego rozwiązania !
Pozdrawiam

Mi 4 tyg przed porodem lekarz z USG wróżył 4,5 kg (już wtedy)

Urodziłam w 42tyg. 3,780

też cc, i też polecam ;-) zaraz w łeb dostane :P

ja urodziłam synusia 4710, 59 cm i 39 cm główka. Byłam nacinana, ale mimo to strasznie popękałam, miałam przetaczaną krew po porodzie i długo miałam problemy :( Rodziłam na Zaspie i nawet nikt nie zmierzył mi miednicy, żeby sprawdzić czy dam radę urodzić SN. Na usg cały czas wychodziło, że moje dziecko będzie duże, więc mówiłam o tym każdemu lekarzowi jakiego spotkałam w szpitalu (przed porodem leżałam na patologii) Od jednego usłyszałam, że duże dziecko to takie które waży 6 kg a nie ponad 4,5. Ciekawe czy gdyby on miał rodzić, to też byłby takiego zdania...

Jeśli możesz to spróbuj załatwić sobie cesarkę

no to moja miala łepek jak ufo bo wazyla 3000g a lepek miala 35 tyle co jej kuzynka ktora wazyla 4,200 :P ale ja mialam cc ze wzgledu na ulozenie :p

ja mialam ciezki poród,6 godzin,nie mogłam dojsc do siebie przez miesiąc chyba.:( mała wazyla 4025.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Moja Agata 3.800 w 42 tyg wywoływany. Ale się trochę bałam, bo mój mąż ważył 4.800, ale teściowa miała cukrzyce.

do: "mała ciężarówka"

Zazdroszczę Ci 6-cio godzinnego porodu!

Re: do:

Witam. Jak to jest obecnir jestem po wizycie u gina termin na 19.06 mala wazy 4 kg. W ciagu 4 dni przybrala kg-wydaje mi sie ze to duzo. Czy jesli mala bedzie dalej przybierac to robia cc czy nalezy rodzic sn

Mysle, ze 1kg w ciagu 4 dni to blad pomiaru. To chyba pomylka. Ja rodzilam corke 4590g pierwsze dziecko. Porod ciezki, mala miala uszkodzony splo barkowy. Jesli porod nie bedzie postepowal to radze cisnac na cesarke. Waga 4kg to ni jest wskazanie do cc, chyba ze jest niewspolmiernosc porodowa tzn. Waskie biodra.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie jest to błąd pomiaru gdyż tydzien temu mała miala 1600kg pi paru dniach 2700 a obecnie w ciągu 4 dni przybrala kg i ma 4 kg. Jestem szeroka w biodrach. Lekarz prowadzący powiedzial ze od 4.500 robią xx

Sory, ale nie wierze, ze w ciagu niespelna 2 tygodni dziecko przybralo 2400g? U zdrowego plodu niemozliwe.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam na to dokumentacje z usg z roznych aparatow. Usg z 27.05 waga 1600 usg z 3.06 waga 2753 i usg dzisiejsze waga plodu 4kg. Dziecko zdrowe i parametry w normie.

Moje dzieci ważyły kolejno:
USG w dniu proodu: 3700 waga ur 4340
USG w dniu porodu 3500 waga ur 4040
USG w dniu porodu 4300 waga ur 4855

Wszystkie naturalne, szybkie, bez komplikacji na szczęście, szczególnie przy ostatnim nie było wskazań po USG. Moja koleżanka rodziła na Zaspie SN a mały ważył prawie 6kg 5 z hakiem ;-)
Pozycja dziecka, zagrożenie jego albo twojego życia i inne wskazania zdrowotne( wada wzroku, kręgosłupa) to wskaz do CC.
Nie wolno się nastawiać negatywnie, ja nie czułam różnicy w porodzie pomiędzy moim 2 a 3 dzieckiem, dopiero położna mówi, że on waży chyba z 5 kg ;-) To ja wyśmiałam ;-)

wskazaniem do cc jest waga powyżej 4500g, moja córka też z usg wyszła 4350 a urodziła się 4140g i nic jej nie było. poza tym, nie liczy się szerokość bioder, to najczęściej powtarzana bzdura. Liczą się wymiary na kolcach miednicy i ten najważniejszy to wymiar między kręgosłupem a dnem miednicy. W szpitalu będą to mierzyć taką specjalną miarą.

Jakbym czytala o sobie! Też lekarze na Zaspie bagatelizowali- a synek mial 4600, co kilkakrotnie wychodziło na USG. Ciężki poród sn.

6h to bardzo krótko. Ja rodziłam 16h. Wody odeszły o 21.30 a urodziłam następnego dnia o 13.30. Synek 4290.

Mój synek miał 4510g - urodzony naturalnie w 2 godziny :)

Z USG prognozowali max. 3800g

Jak ja zazdroszczę takich szybkich porodow, ja co prawda dwa mam za sobą, pierwsze dziecko waga 3800 i poród całe 8 godzin a na koniec najgorsze parę które miałam prawie 2 godz i z oksytocyna ból nieziemski.Drugi poród waga 3500 obwód główki co prawda o wiele mniejszy wiec było trochę lżej ale i tak szyjka rozwierała się 7 godzin a godzinę parę co daje taki sam czas poprzedniego porodu, teraz będę rodzić trzeci raz I boję się jak cholera.Nie wiem od czego to zależy ze jedne kobiety mają szybkie porody, inne długie i meczace.Jestem drobnej budowy ciala, szczupla, nie wysoka wiec może dlatego.

Nie nastawisj się tak, u mnie też 2 pierwsze porody sporo trwały, 5-6 godz. a przy 3 jak przyjęli o 15 to o 17 10 było po
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

No wiesz dzięki,może są szanse ale jak mam się nastawiać skoro dwa były niemal identyczne,a nastawiałam się pozytywnie na szybszy poród właśnie ten drugi,więc teraz wolę nastawić się że będzie podobnie i wolę być mile zaskoczona niż rozczarowana że znów tyle godzin cierpień.

Czy ktoras z was moze sie podzielic doswiadczeniem, jak obecnie wyglada w gdanskich szpitalach podejscie do porodow duzych dzieci? Czy w przypadku pierwszego porodu i wagi ponad 4 kg sa szanse na cc? Jestem w 36 tc, dziecko wazy juz ok. 3,5 kg. Przy porodzie moze byc 4 do 4,5 kg. Strasznie sie boje komplikacji :(

Ja rodziłam 4230 (w 42 tyg ciazy) ... było widać na usg ze jest duży ..ale nikt nawet nie chciał ze mna rozmawiać o cesarce (wytyczne podobno są ze na usg musi wyjsć 5kg , przy cukrzycy ciążowej 4,5 kg zeby była podstawa do cesarki ) . Rodziłam na Klinicznej.

Jak tutaj poprzedniczki napisały i tak ważniejszy jest obwód głowy, Starszy syn ważył "tylko" 3500 g ale miał większy obwód głowy 35 cm, natomiast młodszy ważył równo 4000 g ale miał mniejszą głowę 34 cm i ten drugi poród był łatwiejszy, szybszy. Rodziłam ponad rok temu w wojewódzkim. Dziecko nie miało być takie duże. Dwa dni przed porodem lekarz ocenił wagę na 3800g i raczej takiego się spodziewałam zwłaszcza że brzuch miałam mniejszy niż w pierwszej ciąży. Kuzynka urodziła pół roku później na Zaspie (pierwszy poród) malucha 4300 g naturalnie i tez dość dobrze wspomina.

Dzieki za odpowiedzi. Moj maluch ma juz teraz (wg usg) obwod glowy 33 cm. To chyba dosc duzo? Generalnie jego wymiary odpowiadaja tygodniowi 38 zamiast 36. Brzuch ma jak w 39 tc :o
Dodam ze jestem szczupla, bmi 22, w ciazy przytylam 11 kg

Te wymiary są baaardzo orientacyjne. Chyba za bardzo przywiazujesz do nich wagę. Zwłaszcza ze jeszcze masz troche czasu.. . Nikt Ci dokładnie nie wyliczy obwodu głowy i od tego nie uzależni sposobu rodzenia . Nie masz wpływu na to czy bedą komplikacje (mogą byc niezależnie od wagi) ani na to jak urodzisz (chyba ze komuś zapłacisz). Twoje bmi to juz w ogóle nie ma znaczenia bo szczupłe kobiety tez moga urodzić duze dzieci. Skup sie może na ubrankach dla dziecka , po co sie stresować :) a w ogóle to przestań myślec tylko o sobie , najważniejsze jest dziecko i dla niego większa (w granicach rozsądku ) waga jest lepsza niż mniejsza, tak samo kazdy dzień dłużej w brzuchu (oczywiście tez do pewnego momentu) .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie każda kobieta jest w stanie urodzić ponad 4 kg dziecko bez żadnych komplikacji.Moja mama drobna ,filigranowa kobieta ja z wagą 4300 urodziłam się tylko z połamanymi obojczykami i to nie był jej pierwszy poród ale w tamtych czasach opcja cc nie wchodziła w grę no i usg nie było więc nie mierzcie nikogo swoją miarą bo to że Grażynka urodziła ponad 4 kg dziecko bez komplikacji nie znaczy,że w przypadku Krysi też tak będzie.Ja przy dziecku o podobnej wadze miałam już cc chociaż usg też nie wykazywało takiej wagi i dużej objętości głowy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiem z czego wywnioskowalas, ze mysle tylko o sobie. Pisalam, ze obawiam sie komplikacji, ktore jak wiadomo, najgrozniejsze sa dla dziecka (uszkodzenia ciala, niedotlenienie).
Bmi dotyczylo tego, ze jestem szczupla i przybralam malo, wiec nie spodziewalam sie bardzo duzego dziecka.
Zlosliwosci mozesz sobie darowac.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja rodziłam 3 miesiące temu. Moja lekarka mówiła że na Zaspie cc robią od 4200 a w wojewódzkim od 4500. Mi dzień przed porodem u lekarza prowadzącego wyszła waga 4 kg. W dniu porodu na Zaspie 3700 (lekarka uprzedzała ze tam zaniżają), a dwie godziny później w wojewódzkim 4200. Urodziłam tego samego dnia 4kg przez cc właśnie w wojewódzkim (wskazania ortopedyczne plus duża waga dziecka) Pierwsze dziecko rodziłam na Zaspie 4200, ale tam nie mierzą obwodu bioder a w wojewódzkim tak. Więc jeśli masz niewspółmierność to lepiej wojewódzki...i wagi nie zaniżają..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rodziłam 3 lata temu w Wojewódzkim- po terminie, poród wywoływany. Z USG waga dziecka wychodziła pomiędzy 4200 a 4,5 kg. Skończyło się CC bo akcja się nie rozkręcała i do dzisiaj dziękuję lekarzom -młody 4640, 39 cm w głowie, 38 cm w barkach.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

W 40tc urodziłam córkę, ważyła 4460 :)
Też pierwsza, wymarzona, ja młoda, niedoświadczona, miałam 23lata.
Na porodówce spędziłam 7godz, urodziłam naturalnie, wszystko dobrze :)
Nie bój się, i tak będziesz chciała jak najszybciej mieć to za sobą, bez znaczenia czy dziecko będzie ważyło 3 czy 5 kilo :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

urodzilam w 40tyg ciąży 4380 zdrowa córkę 2lata temu 4400.lekko nie było ale wszystko do przeżycia

Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi, szczególnie te pocieszające :)
Urodziłam we wrześniu, jak się okazało, synek ważył 4 kilo. Rodziłam naturalnie, poród był naprawdę do przeżycia i był w miarę szybki, dzięki położnej nawet udało się bez nacięcia. Rodziłam na Zaspie i byłam bardzo zadowolona z opieki na porodówce i potem na położniczym.

Pomyślałam że napiszę kilka słów już po fakcie, bo może teraz ja dodam otuchy jakiejś dziewczynie. Nie jest prawdą co ktoś tu napisał, że na Zaspie nie mierzą bioder. Pytałam o to na izbie przyjęć i zapewniono mnie, że zawsze mierzą. Rzeczywiście już na porodówce położna zmierzyła mi biodra tym specjalnym przyrządem. Jeżeli chodzi o wskazania wagi na USG, to mój lekarz robił mi pomiary na dwóch aparatach. Na jednym zawsze wychodziło więcej, a na drugim mniej. Na Zaspie dzień przed porodem wyszedł im wynik mniej więcej pośrodku - 3900 g. I rzeczywiście ten pomiar był właściwy. Czyli wcale niekoniecznie zaniżają, nie jest to żadną regułą. Albo może zależy, kto robi usg :)
Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny, które czekają na swoje duże dzieci, dacie radę :)

Mój pierwszy bobas ważył 3910g. Przy drugim jak mnie przyjmowali do szpitala to usg niby pokazywało ok. 4500g. Urodziłam dopiero 9 dni później i miałam obawy czy dziecko nie jest zbyt duże, na szczęście bobas ważył 4250g, więc pomiar wcześniejszy był grubo przesadzony, bo przez tyle dni bobas dobił by spokojnie do ok. 5000g :)

Potwierdzam. Na Zaspie mooocno zaniżają!

U mnie odwrotnie - zdecydowanie zawyżyli ;p

Nie tylko na zaspie. W Wejherowie pierwsza córka miała ważyć 3600kg a ważyła 4600kg, a synek 2700kg a ważył 4060kg to ogromne różnice!!! Mało tego przy synu też w Gdańsku na Klinicznej mówili że malutkie dziecko będzie... Taaaa hehe

Ja rodziła pierwsza córkę w wieku 17 lat, miała ważyć 3600 a ważyła 4600,oczywiscie byłam nacinana ale poród przeszedł szybko, bez komplikacji... Ponoć dzięki temu miałam łatwiej w dwóch następnych porodach. Druga córka 3770(bez nacinania) 5 lat później, poród trwał 2 godz wliczając w to pierwsze skurcze w domu, syn po 9 latach od pierwszego porodu 4060 (bez nacinania) i od jakiegokolwiek pierwszego skurczu 40min...szok

Dodam że synek miał ważyć 2700 max
Nie wiem jak to jest ze u mnie tych większych kg nie widzą u maleństwa :-p

Lekarze to chyba coś mają z tym trafianiem na oślep jeśli chodzi o przyszłą wagę dzieci. W drugiej ciąży cały czas mi wmawiano, że dziecko jest za małe, że coś może być nie tak. Po przyjęciu na oddział straszyli, że bobas nagle strasznie duży, że może być problem z urodzeniem. Co lekarz to inny punkt widzenia hehe

Mają bardzo z trafianiem na oślep.U mnie synek miał mieć góra 3.700 po 21 godzinnej męce gdy ktg już zaczęło spadać uwolnili mnie cesarka.Synek miał 4.500 kg.Nie przytyłam w ciąży więcej niż 12 kilo nie objadalam się jakoś niesamowicie.A leżałam na sali z naprawdę dużymi kobietami które rodziły dzieciaczki po 3 kilo.Nie wiem gdzie tu zależność.

Ja urodziłam synka wazyl 4600i byl wczesniakiem z powodu cukrzycy.Teraz jestem w drugiej ciazy i tez bede mieć duże dziecko

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie