Poród w Wejherowie

Gosma opisała swoje przeżycia więc ja opisze swoje ze Szpitala w Wejherowie.

Prze 1,5 doby leżałam na patologi ( z uwagi na wysokie ciśnienie),w pokoju miałam jedną dziewczynę,która oczekiwała na bóle porodowe po podaniu żelu...bóli dostała ok.20 i biegały koło niej 3 położne -pielęgniarki a mniej więcej co dwie godziny zjawiał się lekarz, który ją badał. Poza tym podłączano jej KTG, aby wiedzieć czy z maluchem jest ok.Wszystkie te czynności odbywały się na patolgi z uwagi iż 4 porodówki były wciąż zajęte. Mi z uwagi na nadciśnienie podano relanium (ciśnienie miałam 155/100), a ponadto co dwie godziny mierzone miałam ciśnienie i w ciągu tej 1,5 godziny trzy razy leżałam pod KTG - przez około godziny. o rodzącą dbały do samego odwiezienia jej na porodówkę (około1 w nocy), przy czym nigdy nie wykazały znudzenia i zniecierpliwienia.
Na patologii nie było żadnych minusów - wg mojej opinii.

Porodówka - same plusy,mimo iż trafiłam tam akurat podczas zmiany pielęgniarek i położnych, poród trwał w nocy. Moja położna Pani Ewa- złota kobieta, dzięki której nie byłam ani cięta ani nacięta!żadnych aluzji co do nie uczestniczenia w szkole rodzenia, wszystko mówiła, wyjaśniała. sala porodowa super wyposażona, pod prysznicem i na piłce spędziłam około 2 godzin. ŻADNYCH WAD!!!!!

Oddział poporodowy, w pokoju byłam z jedną dziewczyną i jej synkiem nerwuskiem.Miała problem z karmieniem i natknęłam się na jedną wredną siostrę, ale to był wyjątek. Poza nią miła obsługa, która znów co chwilę mierzyła ciśnienie, pomagała mi małą przystawiać do piersi. i dość często zaglądały. Pani z poradni Laktacyjnej - Super baka z fantastycznym podejściem do matki i jej maluszka. Dała dużo cennych rad!

Podsumowując:
WADY:

1.Firma cateringowa - i ich jedzenie obrzydliwe,
2.Brak środków czystości, typu papier toaletowy, ręczniki papierowe, mydło w płynie - ale tak podobno jest we wszystkich szpitalach,

ZALETY:

1.Bardzo fachowa opieka, sympatyczni lekarze, położne,pielęgniarki,

2. Robią maleństwu badania na miejscu: słuchu, oraz pobierają krew na muskowiscydoze i tarczycę (wcześniakom badają również oczy),

3.Bardzo dobra pomoc przy nauce karmienia,

4. Z uwagi iż posiadają ISO mają dużo papierów do wypisania, ale dzięki temu wszelkie szczegóły pobytu w szpitalu są odnotowane, nic nie zostaje utajone. Dowiedziałam sie,że muszą nawet do karty danej pacjentki wklejać numery z opakowań wysterylizowanych narzędzi i materiałów używanych podczas porodu.

5.Miło wspominam poród i tamtejszą obsługę, drugie dziecko oczywiście również tam zamierzam urodzić.

popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Poród w Wejherowie

marto-doskonale rozumiem Twoje odczucia.ja od tego szpitala bede uciekac jak najdalej...przy ewentualnej nastepnej ciazy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

witajcie dziewczyny,ja rodzilam w wejherowie 7 marca 2009.o godzinie 5.20 mialam skurcze odrazu co 3-4 minuty,wody mi nie odeszly.wyjechalam z gdyni spokojnie po 6,w szpitalu bylam kolo 7,na izbie byly jeszcze 2 rodzace.i tak chwile potrwalo zanim mnie przyjeli i zbadali.o 8.15 bylam juz na porodowce.mialam porod rodzinny,polozna pani Dorota (cudowna kobieta) pomagala,co chwile bylam podlanczana do ktg,czulam sie jak w domu.no a o 11.35 urodzilam coreczke,ktora miala 4070g. duze dziecko ale urodzilam silami natury.jestem bardzo zadowolona z tego ze rodzilam w wejherowie.jesli chodzi o oddzial polozniczy tez nie mam zastrzezen,pielegniarki byly na kazda prosbe,zawsze z usmiechem na ustach,pomagaly,radzily a najbardziej to pomocne byly przy probach karmienia piersia.nawet jedzenie szpitalne nie bylo tak tragiczne jak pisza dziewczyny,zjadalam wszystko choc mam dlugie zeby do nowego jedzenia.moja mala wypisana zostala cala i zdrowa.nie zamienlabym tej tecyzji na zaden inny szpital-polecam wszystkim
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja rodziłam w Wejherowie w sierpniu i nie mam dobrej opinii o tym szpitalu. W 35 tyg ciązy o 2 w nocy zaczeły odchodzić mi wody o 4 na izbie przyjęć zbadał mnie lekarz, który stwierdził że jest jeszcze duż wód i odesłał mnie na patologię tam zaczęłam mieć skurcze. Pielęgniarki przygotowały mi łóżko zmierzyłyl temperaturę zrobiły KTG i tyle na badanie lekarza doczekałam się dopiero o 9 rano na obchodzie gdzie miałam już 6 cm rozwarcia, kazał zaprowadzić mnie na porodówkę ale pielęgniarce się nie śpieszyło musiałam iść ją popędzać mówiąc że zaraz urodzę to się wkońcu zebrała. Na łóżko porodowe położyłam się o godz 10 a mój synek urodził sie o 10.15 na szczęście cały i zdrowy.

Ja w sierpniu rodziłam Córe w Wejh. Zapłaciłam łącznie 600zł...za poród rodzinny w sali 1-osobowej+ pokój poporodwy gdzie byłam ja,mąż i córcia.

aaaa takie "buty":)
Moni- wiec mialas farta albo dobrego lekarza prowadzacego.ogolnie w wejherowie króluje teoria-w 14 dniu.

w sumie nic się nie działo- rozwarcia prawie wcale, tylko skórcze przepowiadające ale jak powiedziałam,że będę z gdańska do nich jechać, to stwierdzili,że to daleko i lepiej żebym została. W końcu na własną prośbę wyszłam następnego dnia, bo nie było wiadomo, kiedy mogę urodzić, lekarz stwierdził,że może już a może za tydzień. Wypisałam się, powiedzieli,że zapraszają spowrotem a ja poszłam z mężem na pizze, przespałam się i wróciłam w nocy już rodzić:)

a my mielismy sie zglosic do szpitala po 10 dniach, nie 14tu :P

Betrisa-skierowali Cie ,bo pewnie po zbadaniu na izbie stwierdzili,iż byly jakies ku temu wskazania.
Jesli nic sie nie dzieje(czyt. np.brak skurczy czy ubywania wód )to w zyciu nie poloza na patologie,nie w tym szpitalu.zresztą w zadnym innym tez nie poloza tylko dlatego ze nastąpiła data wyznaczonego terminu.

tak,to własnie była dr Dubaniewicz,dobra z niej lekarka,dokładna i nie spieszyła się by zbadać kolejna cieżarną,jak robią to inni.dam znać co będzie z nami,odezwe się napewno-dzięki za te wszystkie wypowiedzi i pozdrawiam

ja tam przyszłam w terminie i mnie na patologię skierowali...

do dr Dubaniewicz całą ciążę chodziłam :)

mnie doktor Dubaniewicz tez przyjmowala na oddzial na patologie w sama wigilię.faktycznie super kobieta:))))))))))
Kasiu-niesttey w wejherowie praktykuje sie polozenie na oddzial dopiero 14 dni po terminie.tez mialam skierowanie zglosic sie w 14 dniu na patologie,ale moja corenka dala mi znac w 12 dniu ze chce juz wyjsc:)
niestety wody mialam juz zielone-taki efekt tej ich teorii czekania do 14 dni po....:/
W redlowie np klada po 10 dniach i to uwazam za bardziej prawidlowe.

o, to pewnie pani dr Dubaniewicz- jest cudowna! :)
Nie pytaj się o opłatę ;)
My się nie pytaliśmy- nie płaciliśmy. Koleżanka się spytała- gdzie się płaci za poród rodzinny? To jej powiedzieli... I zapłaciła... :)

czesc,bylam dzis w szpitalu w wejherowie i nie przyjeli mnie na patologie,bo klada dopiero jak jest 14 dni po terminie.zaopiekowali sie mna bardzo dobrze.najpierw zrobili badanie ginekologiczne(wewnatrz macicy),potem usg i ktg-profesjonalnie.siostry bardzo mile no i pani lekarz tez.wszystko co chcialam to mi powiedzialy.mowia ze jesli do 8 nie urodze to 9 mam przyjechac sie polozyc,ale mam rozwarcie na 2 cm,skrucona szyjke i powinnam urodzic szybciej.jesli chodzi o oplate by maz byl przy porodzie-to zapomnialam sie zapytac poloznych bo one sie tym zajmuja-pozdrawiam

zobaczymy jak bedzie ze mna,jutro 4.03 jade do szpitala ze skierowaniem na patologie,bo przenosze ciaze juz 10 dni-mam nadzieje ze nie bede musiala tam lezec nie wiadomo ile

rety....to chore naprawdę...
Co za szpital....
I jeszcze na dodatek jedni placą,inni nie płacą...

Znajoma w lipcu tez placila(mieszka w Redzie),
a inna w pazdzierniku nie placila(tez mieszka w Redzie) ...
Nienormalne i tyle.

dodam tylko, że my płaciliśmy teraz niedawno - w lutym 2009

my też z Gdyni, placilismy 250 zł

My jesteśmy z Gdyni i wszyscy w szpitalu nas informowali, ze za poród rodzinny będzie trzeba zapłacić 250 zł przy odbieraniu wypisu. Jak poszliśmy zapłacić to skasowano 150 zł.

miejsce zamieszkania nie ma zadnego znaczenia:DDDD

Inne tematy z forum

Życie w Anglii- jak to teraz wygląda ? (62 odpowiedzi)

Mam pytanie do forumek, które postanowiły wyprowadzić się z naszego pięknego Kraju i żyją w...

porod w słynnym szpitalu w wejherowie ---byl najwieksza pomyłką!! (214 odpowiedzi)

Moja ciaza przebiegala bez komplikacji, mialam urodzic dziewczynke,cieszylam sie ogromnie!!!...

Catering na chrzciny?? (21 odpowiedzi)

czy moze ktoś by mi polecił jakiś dobry catering na chrzciny?? Pozdrawiam