Poród w szpitalu Morskim w Gdyni Redłowie

Witam . Mam termin porodu wyznaczony na koniec marca 2013 r. Jestem w 25 tygodniu ciąży i jeszcze nie spakowałam torby , ponieważ nie za bardzo wiem co do niej włożyć . Proszę o pomoc i podanie takiej listy co konkretnie potrzeba właśnie tym szpitalu . Dziękuje i pozdrawiam Karolina
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Poród w szpitalu Morskim w Gdyni Redłowie

a ja mam pytanko - czy tam jest teraz zimno czy ciepło?
w sensie na porodówce i na oddziale położniczym? bo ja ostatnio rodziłam w lato i było mega gorąco, ale teraz nie wiem...
mam same koszule z krótkim rękawem i się zastanawiam czy nie dokupić jakiejś z długim ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jaką byście poleciły w gdyni badz rumi

szkołę rodzenia podobno dobrze zacząć około 24.tygodnia, więc jesteś akurat. ale to zależy od szkoły :)
z tego co wiem, szkoły rodzenia zazwyczaj są płatne :/ bardzo rzadko są bezpłatne, niestety.

chodzenie do szkoły rodzenia sporo daje :) wiesz czego się można spodziewać i przynajmniej część rzeczy, spraw, sytuacji będziesz miała teoretycznie omówionych i nie zaskoczą Cię tak bardzo :)
pampersy zabierz i nawilżane chusteczki do mycia pupy - w domu polecam używanie wody i wacików takich większych, ale w szpitalu położne kazały mieć chusteczki nawilżane.
tetrowych weź ze trzy do pięciu - np. do podkładania sobie przy karmieniu piersi, do odbijania i ulewania :) przydadzą się w innych celach, niż do pupy maluszka :)
kolor koszuli do porodu bądź po porodzie - jak dla mnie bez znaczenia. i nie słyszałam, żeby położne zwracały na to uwagę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

pieluchy tetrowe przygotować do szpitala czy tylko pampersy?

jestem w 25 tygodniu to nie za pózno zacząć chodzić? a gdzie w gdyni bądz w rumi sa takie zajęcia . najlepiej jak by nie były płatne

Co do koszuli - to weź sobie kilka, najelpeij jak będą czarne, nie będzie widać np. krwi. Ja spodnie też miałam, bo bardzo nie lubie koszul i tak się lepiej czułam. Pamiętaj też o szlafroku.
Weź także butelki wody, takie z dziubkiem żeby nie trzeba było odkręcać nakrętki i pomadkę nawilżającą bezbarwną bo wysuszają się usta podczas porodu.
Co do ubranek dla dziecka na wszelki wypadek przygotuj więcej i dla siebie też i trzymaj w domu - to tak jakbyś musiała być dłużej w szpitalu. Ja miałąm wzorową ciążę i wszytsko było ok, a skończyło się tak że trafiłam z przenoszoną ciążą na patologie i miałam cesarskie cięcie :/

Karolkarumia - ja sobie nie wyobrażam nie chodzić do szkoły rodzenia. I tak poród to jest duży stres, ból i dobrze wiedziec co w danej chwili się z Tobą dzieje. A także jak się zachowywać, oddychać prawidłowo i tym samym wspomagać dziecko - je też to bardzo boli.

chodzi któraś z Was do szkoły rodzenia?

spoko, ja tez zadawalam najróżniejsze pytania :) chcialam wszystko wiedziec i byc dobrze przygotowaną a i tak nie wzielam kremu do pupki bo bylam przekonana ze szpital daje ten samo-robiony :)

Właśnie zamówiłam sobie szarą . Mój mąż niestety nie ma takiej duzej ;)

a ja mam trzy szare w rozne aplikacje na piersiach ;)

ja zadaje takie pytania bo to pierwsze dziecko i jestem jeszcze zielona w te klocki ;)

Karolkarumia ja rodziłam za pierwszym razem w niebieskiej a drugi raz w czerwonej :)

no ja tez spodni od piżamy nie polecam, dziewczyna na mojej sali miala to lekarze kazali jej zmienic na koszule.
położne tez bez problemu dają po porodzie leki przeciwbólowe, jest tez psycholog i babeczka od laktacji (przynajmiej tak bylo rok temu)

Koszulka do porodu musi byc biała czy może być jasna szara?

ja na szczescie przy drugim porodzie miałam tę salę z wanną więc nie musiałam chodzić pod jakiś inny prysznic :D

Teraz we wrześniu rodziłam w małej salce bez wanny, bez piłki, bez niczego, ale spędziłam w niej tylko kwadrans zanim urodziłam więc nie były potrzebne ;)

Pilotka, nic się nie zmieniło póki co - niestety

Pilotka ja rodziłam w lipcu tego roku i warunki są takie nadal jak opisujesz. Z tymże jak miałam skurcze to miałam gdzieś czy ktoś mnie widzi jak szłam ledwo pod prysznic z mężem. Na szczęście nikogo nie było albo i nie widziałam :/
Ale ogólnie szpital i personel oceniam na plus.

ja rodziłam w kwietniu 2011.
wanna była wtedy na jednej sali porodowej. Akurat nie w mojej ;] ale wiem, że jak jesteś na tej sali, to możesz wanny używać tylko do partych, rodzić w wodzie nie pozwolą.
Piłkę przyniosła położna sama z siebie, nie na prośbę. Cały czas byłam podłączona do sprzętu i kroplówki. Więc trochę było niewygodnie z tymi wszystkimi przewodami :] trzeba było uważać.
Można korzystać też z prysznica, niestety, warunki baaaardzo słaaaabe były, mam nadzieję, że się zminiło. Łazienka z prysznicami między dwoma oddziałami - porodowym i poporodowym, przy sali do widzeń z mamami po porodzie, przy schodach i windzie, czyli taka obolała i rodząca musisz się przejść się koło ludzi. W łazience dwa prysznice obok siebie - jak dwie rodzące chcą równocześnie wziąć prysznic i idą z nimi mężowie, żeby pomóc - no masakra, ogląda cię obcy facet.
kibelki obok pryszniców, więc korzystanie z nich też łączy się ze spacerem przed ludźmi i wszyscy doskonale wiedzą, że rodzisz.
czy to się zminiło?!?
w lipu drugi poród, mam nadzieję, że warunki sanitarne lepsze będą :)

Bombelkowa, 3 dni to nie jest dużo.
Tydzień po terminie poszłam do Redłowa na KTG, żeby sprawdzić, czy wszystko OK z moją małą. I było OK, ale jako przeterminowana musiałam zostać na patologii.
W sumie spędziłam 10 dni w szpitalu.
Rekordzistki były po kilkanaście tygodni....

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...