Poród w szpitalu Morskim w Gdyni Redłowie

Witam . Mam termin porodu wyznaczony na koniec marca 2013 r. Jestem w 25 tygodniu ciąży i jeszcze nie spakowałam torby , ponieważ nie za bardzo wiem co do niej włożyć . Proszę o pomoc i podanie takiej listy co konkretnie potrzeba właśnie tym szpitalu . Dziękuje i pozdrawiam Karolina
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Poród w szpitalu Morskim w Gdyni Redłowie

Kochane jesteście !!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja dorzucę od siebie :
- maść do brodawek

Dokumenty:

dowód osobisty
książeczkę ubezpieczeniow lub druk RUMA
orginalna grupa krwi
karta przebiegu ciąży
aktualne badania (mocz, morfologia, cukier)
wymaz z pochwy w 34-36 tyg. ciąży
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proszę bardzo :) dostałam ja od dziewczyny która rodziła tam w czerwcu 2012 r.

Karolka Kochana jesteś ! już skopiowałam i zaraz drukuje ;)

Dla mamy:
- koszulka do porodu 1 szt
- stanik laktacyjny 1 szt
- wkładki laktacyjne mam 60 szt ( do szpitala biorę 3 bo tak są pakowane )
- koszula do karmienia 3 szt
- kosmetyki :
* płyn do hig. intymnej
* pasta do zębów i szczoteczka
* szampon
* płyn do kąpieli
* żel do mycia twarzy ( ja używam na codzień )
* żel antybakteryjny do rąk
te kosmetyki to najlepiej małe opakowania takie turystyczne
- majtki poporodowe ( ja mam 8 szt)
- wkłady poporodowe ( mam 20 szt , 10 szt biorę do szpitala)
- szlafrok cieńszy
- pomadka wazelinowa do ust
- papcie
- skarpetki ciepłe lub cieńsze ( w zależności czy jest Tobie chłodno w stopy)
- ręcznik kąpielowy 1 szt i ręcznik mniejszy 1 szt
- ręcznik papierowy 1 szt
- papier toaletowy miękki
- chusteczki higieniczne
-majtki bawełniane 3 szt
- laktator
- woda mineralna niegazowana
- kubek , sztućce
- telefon i ładowarka
- jasiek i poszewka

Dla dzidzi:
- rożek i kocyk cieplejszy ( na wyjście )
- sudocrem lub jakiś krem na oparzenia
- linomag
- sól fizjologiczna do przemywania oczek i noska ( ja kupiłam 10 szt. a do szpitala biorę 5 szt)
- kompresy nie jałowe ( mam 100 szt)
- spirytus 70 % lub octenisept ( do pępuszka)
- pieluszki tetrowe 2-3 szt i pieluszki flanerowe 2 szt ( do wycierania buzi)
- podkład do przewijania 5 szt
- chusteczki nawilżane 1 opakowanie
- Pampers newborn 1 opakowanie
- body 6 szt ( 4 krótki rękawek i 2 długi rękawek) lub śpioszki całe rozpinane 6 szt ( 4 szt z krótkim rękawkiem i 2 szt z długim rękawkiem)
- czapeczka wiązana cieńsza i jedna ciepła na wyjście
- koszulki rozpinane 6 szt
- niedrapki
- skarpetki 2 pary
- ręcznik kąpielowy 1 szt
chyba napisałam o wszystkim

to może teraz, któraś z doświadczonych mam zrobiłaby listę najpotrzebniejszych rzeczy, które trzeba zabrać ze sobą do szpitala ;)))))))?????
bo mi ciąża uciska na mózg i albo pewnych rzeczy nie doczytam, albo czegoś zapomnę albo coś przeoczę. mam jeszcze czas ale takie coś przydałoby się też innym pierworódkom ;)))))

Dziewczyny, a jak wygląda dr Żółtowski?
To taki młody?
Nie mogę skojarzyć. Moją ciąże prowadził dr Piskulak.

A ile kosztuje wizyta u dr i gdzie dokładnie przyjmuje?

Pamiętajcie dziewczyny, nawet jeśli czegoś zapomnicie to napewno koleżanki z sali Wam pożyczą :). Jest jeszcze tatuś który może systmatycznie wszystko dowozić.

Re: Poród w szpitalu Morskim w Gdyni Red?owie

Hej,
ja, jako doświadczona mama hehe, powiem wam że rzeczywiście parafina jest fajna. Tez się tego obawiałam - tłustego dziecka, ale ona się b. szybko wchłania i zanim doniesiesz dziecko na swoje łóżko (polecam wziąć ze sobą podkłady poporodowe, które ja używałam właśne jako taki przewijak na swoim łóżku, żeby dziecka nie kłaść gołego na mojej pościeli) owiniete w pieluszkę tetrową, ubierzesz pampersa, to skóra jest już sucha. Takze żadne ciuszki nie były zafajdane od tego. Octanisept polecam wam wziąć ze sobą i psikać pępek przy każdej zmianie pieluchy (w szpitalu tylko rano babki to robią) szybciej odpadnie, no i psikać sobie ranę krocza lub po cc - super się goi, nie szczypie itd. Ja piskałam sobie krocze po każdym myciu (po każdym skorzystaniu z wc to robiłam) i szybko mi się zagoiła rana. Najpierw płukałam sobie tatum rossa które miałam rozrobione w butelce z "dziubkiem" i tak sobie psikałam tym roztworem, potem wycierałam krocze ligniną np. i psikałaam octanisteptem.
Po powrocie do domu z dzieckiem kąpałam ją w oliatum, nie uzywałam już zadych kosmetyków innych, bo była nawilżona. A jak widziałam, że jest potrzeba to smarowałam parafiną. Jakieś balsamy itd. wprowadziłam po ok 3-4 m-ca, wczesniej nie bylo potrzeby. Oliatum jest świetny.

Co do laktatora - zawsze mąż może dowieźć. Ja nie miałam i nie potrzebowałam, mała pieknie zassała i żadych problemów z karmieniem nie miałam, nawet mnie nie bolały sutki - raz tylko miałam lekko zaczerwieniona to posmarowałam pepantenem i przeszło, trzeba wietrzyć - trochę głupio tak świecić cyckami, ale na szczęśćie nikt nie odwiedza rodzących.

hej Natalia. Na kiedy masz wyznaczoną datę??
Jesteś z Gdyni domyślam się pewnie skoro chodzisz do dr. Żółtowskiego.

ja słyszałam że może się przydać ale lepiej jak wypowiedzą się doświadczone mamuśki :)

Witam wszystkie przyszłe mamusie:) Ja rownież od pewnego czasu przeglądam to forum:) Rownież jak większość mam termin na marzec, dokładnie na 18:) No i moim dr jest dr Żółtowski:) To moja pierwsza Dzidzia, więc trochę zaczynam odczuwać niepokój, bo nie wiem co mnie czeka... :) Moja znajoma też polecała mi na początek parafinę i widzę, że się sprawdza:) A mam takie pytanie do mam, które niedawno rodziły- czy lokator też trzeba spakować do szpitala czy będzie to zbędny gadżet:)?

to dobrze że pępki smarują octeniseptem a nie gencjaną bo ten fioletowy roztwór trochę mnie przeraża (wszystko brudne) :)

dziewczyny a może jest wśród was dziewczyna co miała niedawno robioną cesarkę ?? jak ona przegbiega ?? i jestem ciekawa jak to jest z tym brakiem czucia w nogach??:/ prawdopodobnie mnie czeka cesarka więc proszę o opinie:)

Nie mam pojęcia jak to wszystko wygląda bo nigdy jeszcze nie rodziłam. A słyszałam, że ponoć dziećmi się zajmują przez pierwszą dobę, żeby dać kobiecie wypocząć po porodzie. No zobaczymy. Dopóki tego sama nie przeżyję to nie będę wiedziała.

jak przychodzi czas kąpieli to każą dziecko rozebrać, biorą na przewijak, myją chusteczkami, smarują parafiną i oddają gołe, mama ubiera

MamaDawida - Ty będziesz rodzić w Redłowie??
Jeśli tak, to sama będziesz się zajmowała swoim Maleństwem i sama Je będziesz przecież smarowała i ubierała...no chyba że wiesz że będziesz miała cesarkę to wtedy nie wiem jak wygląda obsługa...

Niemniej co do parafiny - ja używałam przy Pierwszym Dziecku i będę używała teraz też...ona jest tłusta, ale nie tak jak oliwka...wchłania się i wyciera...nie niszczy ubrań...
Poza tym dziwne masz wyobrażenie - że Dziecko gołe Ci podają?? Przecież będzie ubrane...i nie będziesz czuła czy jest tłuste czy nie...a po samym porodzie to Ci będzie wszystko jedno ;)

Ja też nienawidzę czuć mazistości na ciele ;) więc nigdy nie używałam ani na sobie ani na Dziecku...

AsiaczeK Ty to wiesz jak podtrzymać na duchu. No może faktycznie nie będzie tak źle. Poprostu my pierworódki mamy może złe wyobrażenie tego wszystkiego. Damy radę...pieluszka in jechane z koksem ;-)

Storczyk gratuluję trzeciej dzidzi. Kurczę a u mnie dopiero pierwsza. Przez te problemy z zajściem to taka stara się czuję jak na pierwsze ale ważne, że będzie :-). No proszę i żadnych rozstępów? To tylko pogratulować. A żylaki to chyba genetycznie co? Czy też przez ciążę?

przez pierwszy miesiąc należy ciałko natłuszczać, żeby zatrzymać tą wilgoć, którą ma w sobie jeszcze z wód płodowych, dopiero potem nawilżać balsamami (o ile jest taka potrzeba, ja po miesiącu niczym już nie smarowałam i nadal nie smaruję), stąd ta parafina- jest naturalna i nie uczula... a dziecko dają wysmarowane i same mówią, żeby przygotować pieluchę tetrową i chwilę tak potrzymać, żeby się troszkę wchłonęło, resztę wytrzeć (oklepując tą pieluchą) i ubrać.... nigdy nie miałam z tego powodu tłustych ubranek

a ja dziewczyny pierwsze dziecko rodzilam naturalnie drugie cesarka a teraz trzecie mam nadzieje ze znow naturalnie nie polecam cesarki ja na szczescie rozstepow nie mam ale zylaki przy drugim chl;lop0cu mi wyskoczyly

Inne tematy z forum

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...