Potowki!!!

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny poradzcie czym mozna smarowac potowki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Potowki!!!

Hej. Na potówki stosuje się spirytus salicylowy, nadmanganian potasu i tormentiol. No i przede wszystkim należy dzieciaczka rozebrać, moze leżeć w samym pampersie przykryte pieluszką tetrową i ochłodzić pomieszczenie w którym przebywa. Potówki powstają od przegrzania, a na buźce przeważnie od karmienia(temperatura piersi mamy i buźka dziecka)

Bepanthen krem (nie maść) oraz Oliwka NIVEA BABY

a moja ma na buźce i nic na to nie stosuje

Położna ze szkoły rodzenia mówiła żeby przecierać 70% spirytusem i delikatnie je ścierać. Moja ma na jednej rączce.

zasuszac spirytusem albo smarowac sudokremem moj maly mial straszne potowki i jedyne co pomoglo to spiryt:(

Nie przegrzewać bobaska! A jak są na buzi, to przemywać letnią przegotowana wodą i nie smarować tłustymi rzeczami, bo skóra nie będzie mogła oddychać w tym upale.

mój maluszek miał potóweczki na buzi, najczęściej po karmieniu (wiadomo jest ciepło, czasami mu coś się ulało i potówki gotowe... jak sobie poradziłam? Bardzo prosto, często przecierałam mu buźkę zwilzonym wacikiem (2 razy w ciągu dnia rumiankiem), za każdym razem kiedy mu się ulało lub się oślinił :) i teraz mam buźkę jak "pupcia niemowlęcia" :)
higiena, nie przegrzewanie i nie bedzie potówek :)

ja tez słyszałam o kapieli z dodatkiem mąki ziemiaczanej , ale sama tego nie stosowałam
u nas wystarczyło posmarować kremem emolium - jest rewelacyjny !!!!!

Inne tematy z forum

Drewniany plac zabaw dla dzieci? (45 odpowiedzi)

Dziewczyny chciałabym zrobić Nikosiowi plac zabaw w ogrodzie.Drewniany,wiadomo jakis domek ze...

otworzyć firmę ?? (37 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...