Potrzebuję prawnych porad na temat.....

Moi rodzice w bardzo sędziwym wieku chcą zostawić mi mieszkanie(dom wolno stojący) w zamian za opiekę. Nie wiem co o tym mówi prawo. Czy mam w tym jakieś prawne obowiązki, przywileje bądź inne, do których musiałbym się odpowiednio nastawić. Jeśli ktoś z was ma już jakieś doświadczenia w tym temacie i wie dostatecznie dużo, to bardzo proszę, podzielcie się swoją wiedzą. Nie oszczędźcie mi pokierowania do odpowiednich kodeksów i artykułów, z których mógłbym skorzystać. Pozdrawiam wszystkich na forum.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Potrzebuję prawnych porad na temat.....

Jednym z rozwiązań jest umowa dożywocia, uregulowana w Kodeksie cywilnym - art. 908- 916. W zamian za przeniesienie własności nieruchomości zapewniasz rodzicom dożywotnie utrzymanie (jedzenie, ubranie, pomoc, opiekę w chorobie itp.).
Umowa powinna być zawarta w formie aktu notarialnego.

Re: Potrzebuję prawnych porad na temat.....

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Wkrótce będzie mi to potrzebne.
Pozdrawiam.

Inne tematy z forum

koszta utrzymania domu (8 odpowiedzi)

Przymierzam się do zakupu domu w Baninie, ale ciekawa jestem ile wynoszą opłaty m.in gaz, prąd,...

Kredyty na mieszkanie (43 odpowiedzi)

Hey powidzcie mi czy korzystaliście z usług pośredników kredytowych jeżeli tak to jakich...

koszty utrzymania domu a mieszkania (275 odpowiedzi)

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki...