Re: Potrzebuje sprwdzony przepis na krokiety z miesem
Farsz:
Najpierw gotuję mięso (np. Łopatkę) w niewielkiej wody (około 2 szkl na 1,5 kg mięsa)z przyprawami (sól, pieprz liśc laurowy i ziele angielskie)długo, bo lepiej się mieli/ miksuje jak jest mocno ugotowane.
Jeśli lubisz mozesz także dodać warzywa (marchew, pietruszkę seler, por lub cebulę).
Później zostawiasz do przestynięcia (tak, zebyś mogła chwycić ręką (lepiej się mieli/miksuje jak jest lekko ciepłe).
W międzyczasie siekasz namoczone grzyby leśne lub smażysz pieczarki z cebulką drobno posiekaną (grzyby suszone najlepiej namoczyć na noc). Możesz także pokroić kapustę kiszona na drobno i ją też obsmażyć , aby zmiękła
No i miksujesz mięso w blenderze albo przez maszynkę - tylko, ze przez maszynkę to ze 2 lub 3 razy razem z warzywami. Ja dolewam także trochę tego rosołu co się gotowało mięso, bo wtedy jest lepsze.
Mieszasz wszystko razem (mięso, grzyby i kapustę). Jeśli jest za suche to dodajesz rosołu z gotowania mięsa. Musisz spróbować, czy farsz nie jest za mdły, wtedy doprawaisz jeszcze przyprawami. Mozesz jeszcze dodać jajko surowe (ja raz daję a raz nie).
zawijasz ten farsz w naleśniki i panierujesz tak jak pisałam wcześniej.
uff, ale elaborat... :) mam nadzieje ze Ci wyjdą...
0
0