Potrzebuje sprwdzony przepis na krokiety z miesem

Temat dostępny też na forum: Sprzedam Rodzina i dziecko
Jak w temcie ,niechce grzebac w internecie ,poniewaz chcialbym jakis sprawdzony przepis ,taki od A-do Z :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Potrzebuje sprwdzony przepis na krokiety z miesem

Ja robię zwykłe pikantne naleśniki.
A do farszu daję zmielone ugotowane mięso np z zupy (albo jak robię pasztet, to zostawiam specjalnie), jajko, sóli dużo pieprzu.
Aby było bardziej miękkie to daje trochę namoczonych pokrojonych grzybów leśnych (mogą byc też smażone pieczarki z cebulką) i jeśli lubicie to troszeczkę kapusty kiszonej usmażonej wcześniej.
Zwijam te ktokiety, panieruję w jajku i bułce tartej i smaże na oleju.

Asiunia ,mozesz mi napisac jak zrobic farsz ,ale tak od A do Z ???? Nigdy nierobilam jeszcze krokietow ,a chcialbym wkoncu sprobowac sama zrobic a nie kupowac gotowe :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Farsz:
Najpierw gotuję mięso (np. Łopatkę) w niewielkiej wody (około 2 szkl na 1,5 kg mięsa)z przyprawami (sól, pieprz liśc laurowy i ziele angielskie)długo, bo lepiej się mieli/ miksuje jak jest mocno ugotowane.
Jeśli lubisz mozesz także dodać warzywa (marchew, pietruszkę seler, por lub cebulę).
Później zostawiasz do przestynięcia (tak, zebyś mogła chwycić ręką (lepiej się mieli/miksuje jak jest lekko ciepłe).
W międzyczasie siekasz namoczone grzyby leśne lub smażysz pieczarki z cebulką drobno posiekaną (grzyby suszone najlepiej namoczyć na noc). Możesz także pokroić kapustę kiszona na drobno i ją też obsmażyć , aby zmiękła
No i miksujesz mięso w blenderze albo przez maszynkę - tylko, ze przez maszynkę to ze 2 lub 3 razy razem z warzywami. Ja dolewam także trochę tego rosołu co się gotowało mięso, bo wtedy jest lepsze.
Mieszasz wszystko razem (mięso, grzyby i kapustę). Jeśli jest za suche to dodajesz rosołu z gotowania mięsa. Musisz spróbować, czy farsz nie jest za mdły, wtedy doprawaisz jeszcze przyprawami. Mozesz jeszcze dodać jajko surowe (ja raz daję a raz nie).
zawijasz ten farsz w naleśniki i panierujesz tak jak pisałam wcześniej.

uff, ale elaborat... :) mam nadzieje ze Ci wyjdą...

Dzieki wilekie ,potem zerkne w zamrazalnik ,jak mam lopatke to zrobie dzis na obiadek ,a jak nie zrobie na dnich i dam znac czy wyszly :)
Jeszcze raz dziekuje :)

Smacznego :)

Nie musi być to łopatka świetne są też z udzca indyczego i dobrze jest dodać do zmielenia część tych ugotowanych warzyw wzbogacą smak i skleją mięsko

dziekuje :) Ale tego te zmieska brak ,udzca z indyka nawet niekupuje ,ale dobrze wiedziec :) mialam tylko schab i karkowke ,wiec to sie chyba nienadaje ???

mysle, ze karkowka da rade :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

O super ,wilkie dzieki ,bozzeee ja niewiem nawet z jakiego miesa zrobic krokiety :D :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

hehe, nie martw sie, kazdy z nas kiedys nie wiedzial :-)

A ja do zmielonego mięsa (oprócz soli i pieprzu) dodaję troszkę oregano i bazylii.Moi domownicy to uwielbiają.Pozdrawiam:)

ja daję ugotowane mięsko :] (najlepiej coś wieprzowego - szynka/karkówka/biodrówka/łopatka + np. skrzydło z indyka)
do tego ugotowaną włoszczyznę(dużo, nie żałować), podsmażoną cebulkę :]
sól, pieprz ziołowy i biały, duuużo majeranku, 1-2 ząbki czosnku :]

taki farsz daję do pasztecików i naleśników ;) krokietów zwykle nie chce mi się robić ;P i poprzestaję na etapie naleśników ;)

Sprawdzony przepis na krokiety http://wysmienity.pl/krokiety/ oraz inne przepisy kulinarne

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??