Powtorka Komunii po 2 latach!

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
prosze podpowiedzcie dziewczyny JESLI ZNACIE TEMAT: w Hdiecezji plockiej po dwoch latach od I Komunii jest tzw. druga Komunia, obcodzona jest tak samo jak ta pierwsza, z impreza w lokalu wlacznie i tym samym gronem rodzinnym!
jesli wiecie i znacie ten zwyczaj, prosze podpowiedzcie jak w takim razie jest z przenetem, kartka itp. czy rowniez wyglada to tak samo?
nie piszcie prosze czy to jest normalne czy nie, bo to nie ma zadnego znaczenia!! jade na taka impreze do chrzesniaka meza i chce wiedziec jak sie przygotowac!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Powtorka Komunii po 2 latach!

pierwsze słyszę o czymś takim! Przynajmniej w moich rejonach (lubuskie) czegoś takiego nie ma.

Tez o tym pierwsze słyszę naciąganie na kasę i tyle w temacie,czego ludzie nie zrobia dla kasy,może najlepiej co roku odnawiać komunię.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

zapomniała dopisać, że wydaje mi się, iż wystarczy karta okolicznościowa, ewentualnie jakiś drobny prezent:)

U nas kiedys byl zwyczja obchodzenia tzw rocznicy pierwszej komunii. Ale to byla po prostu bardziej uroczysta msza, chyba tez czesc dzieci w swoich strojach komunijnych przychodzila (o ile sie miescily jeszcze). No i moze w domu jakis troche bardziej uroczysty obiad, ale nie jakas impreza wielka, bo to chyba wypadalo w inny dzien, niz niedziela (dokladnie rok po).
Ja bym najwyzej kartke z zyczeniami dala, jesli juz na cos takiego jedziecie. Ewentualnie jakas ladna bombonierka.

rocznica owszem, wydaje mi sie, ze tak jest wszedzie z uroczystym obiadem itp. ale bez gosci, bez calej tej otoczki.

dziewczyny, dziekuje wam za odpowiedzi, ale chodzi mi o kogos, kto ZNA ten zwyczaj, bo on istnieje i znam osoby, ktore go znaja, ale ze swojego dziecinstwa, nie wiedza jak to sie odbywa teraz, nie piszcie prosze o wyciaganiu kasy itp. nie o to mi chodzi! prosze...

u nas jest obchodzona rocznica komunii - czyli rok po i wygląda to podobnie jak komunia(chodzi o uroczystość w kościele) ale przychodzą zazwyczaj tylko chrzestni, dziadkowie i jest obiad trochę bardziej uroczysty i to wszystko

o cholerka, ale jaja! znalazłam coś takiego...
http://klub-internautow.pl/index.php?topic=896.10;wap2

No proszę, ile można się dowiedzieć z forum :)
W sumie ciekawa rzecz. Ja w ogóle byłabym za tym aby dzieci później przystępowały do Komunii i aby było to bardziej świadome z ich punktu widzenia.

Dokładnie janteż znam tylko rocznicę:)
Kiedyś był większy obiad,niewykluczone że teraz robi się w lokalu czasy się zmieniają,a od mojej komunii już trochę minęło:)

Moi znajomi byli w Płocku na takiej „rocznicy komunii” i rzeczywiście obchodzą ją tak jak tą pierwszą. Jeśli nawet nie lepiej, tak samo jest z prezentami.

Dzieciom to pasuje, bo dwa razy dostają prezenty. Gorzej, gdy rodzice muszą po raz drugi zaciągnąć kredyt, żeby imprezkę wyprawić, a pierwszego jeszcze nie spłacili hehe

u mojej babci też była zawsze mała i duża komunia. ale nie pamietam jak było z prezentami

jest cos takiego jak powtorka, sama ja mialam ale nie bylo takiej imprezy, rozmachu i prezentow jak na "pierwszej" komunii....poprostu uroczysta msza w strojach komunijnych i tyle...

Ja też znam i jest to w mojej parafii praktykowane, że obchodzi się rocznicę Komunii św. (rok po), ale jest to mała uroczystość, tylko dzieci, rodzice, chrzestni i dziadkowie. Na mojej rocznicy to chrzestnych nie było, ale była moja kochana babcia z dziadkiem. Prezentów już nie dostałam, jedynie kwiatki i kartki.

A ten mój poprzedni post dotyczył, tej powtórki Komunii po 2ch latach z takim samym rozmachem jak tak pierwsza...

Inne tematy z forum

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

krzywe ząbki (26 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...