Prawdziwy marcepan

Witam wszystkich na forum . Jestem nowym uczestnikiem imam pomysł na domowo-internetowy biznes . Otóż jestem absolwentem średniej szkoły gastronomicznej i mam już 50-tkę na karku . Jestem z pod znaku PANNY -bardzo dokładny o zdolnościach manualnych , uporządkowany Chciałbym produkować słodycze z prawdziwego marcepanu ( minimum 50 % migdałów ) . Cały osprzęt mogę mieć w ciągu tygodnia . Zastanawiam się tylko , czy da się z tego interesu zarobić na chleb ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Prawdziwy marcepan

Primo.. Znak zodiaku nie ma nic do rzeczy
Secondo.. Uważaj bo ktoś może Ci podebrać pomysł
Tertio.. To zależy od tego jak to będziesz robił.. Od pomysłu, marketingu, sposobu podania.. Generalnie nie ograniczaj się tylko do marcepanu, ale zrób z tego coś co będzie znakiem rozpoznawczym.
Miejsce i lokal też jest ważne, oraz target, czyli na jakich klientów się nastawiasz.
Ponadto umiejscowienie lokalu jest ważne, bo na przykład umieszczając coś gdzieś gdzie jest tanio można stracić na klientach. Rozważ otworzenie małej kawiarnio cukierni, nastawionej na jakość nie na ilość. Osobiście uwielbiam marcepan, ale zbyt szybko się nim przesładzam.
Myślę ze dobrym pomysłem byłoby też wytwarzanie na zamówienie okolicznościowych słodyczy np. czekoladowych kamei z portretem państwa młodych w białym marcepanie itp. (To już wyższa szkoła jazdy)
To czy da się z tego zarobić na chleb zależy w dużej mierze od Ciebie..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Prawdziwy marcepan

Tylko za dobre miejsce (np. Boh. Monte Cassino w Sopocie i boczne uliczki wzdłuż deptaka czy Świętojańska, 10 Lutego, Abrahama w Gdyni) trzeba też dużo zapłacić. Lepiej chyba na początek poszukać miejsca dogodnego komunikacyjnie, ale niezbyt drogiego (np.w Gdańsku okolice przystanku SKM Żabianka, Politechnika czy pętli tramwajowej w Oliwie albo centrum Rumii, Redy, Wejherowa). Jeżeli chodzi o sam Gdańsk, to trudno się utrzymać (zwłaszcza na Długiej, Szerokiej i okolicach tych ulic).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Flextronics Tczew - Opinie (16 odpowiedzi)

Za tydzień mam rozmowę w tej firmie na stanowisko operatora (giętarka) produkcji przez agencję...