Progi zwalniające - Algida

Od wczoraj jesteśmy bogatsi o 3 progi zwalniające na wysokości zakładu Algida. Uzupełnieniem są znaki ograniczające dozwoloną prędkość do 30km/h. Dotychczas obydwie te role skutecznie sprawowały dziury w jezdni. Niestety, dziury zostały.....

Czy ktoś z Państwa orientuje się, jaka była idea zamontowania tych progów w tym miejscu? Podejrzewałem przystanek autobusowy ale po pierwsze, trochę za dużo tych progów, po drugie, istnienie przystanku nie implikuje wprost w potrzeby progów zwalniających.

Dobrze, że coś dzieje się z infrastrukturą drogową, widać, że na Lipowej to nie koniec prac, pytanie tylko o zasadność takich a nie innych działań.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Progi zwalniajace - Algida

Akurat na tym odcinku wszyscy jeździli i bez progów z normalną prędkością, więc progi są zupełnie zbędne.
Już za poprzedniego burmistrza zwracałem się do radnych o naprawę jezdni w tym miejscu po jej dewastacji przez firmę kładącą kanalizę (Marszałkowski z Glincza), ale nie znalazło to oddźwięku. Wiosną była ekipa pana Zenka, która łatała dziury gumofilcami ugniatając "asfalt" zrobiony na miejscu w taczce. Dziś nie ma po tym śladu.
Przy okazji nasuwa się pytanie, czemu gmina nie potrafiła wyegzekwować od Marszałkowskiego naprawy uszkodzonej w trakcie prac nawierzchni?
A! Poza terenem zabudowanym pojawiło się na Lipowej ograniczenie 50 (było 70) i tam lubi stać policja.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na Lipowej co niektórzy rzeczywiście bili rekordy prędkości, ale dalej, w kierunku Pępowa.

Tragedia sprzed 4 lat, oraz wypadek z tego tygodnia potwierdzają, że nie jest bezpiecznie. Mimo wszystko progi na drodze tej klasy to nieporozumienie.

Tegoroczny "remont" lipowej, to rzeczywiście była komedia w stylu Barei. Bez sensu jest taka praca. Jedyne co poprawiono, to jezdnia przy przejściu dla pieszych - tam spod asfaltu i betonu wystawały już zbrojenia wiec czas był najwyższy.

Mam wrażenie że Bylejakość nadal jest w modzie...

Ponawiam zapytanie o progi... Może na spotkaniu w piątek czegoś się dowiem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hehe a co mają progi zwalniające przy Algidzie do wypadku przy Kolejowej czy Pszennej. Samochody mijają wyboje w asfalcie i rura po Lipowej. Już pomijam, że są przypadki, że jedziesz wymijasz dziure (mniej niż 50km/h) a tu wyprzedza Cię jeszcze jakiś ćwok !! (służbówką pewnie)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

No właśnie też się zastanawiam jaki jest ich cel...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ten rozwalony asfalt przy przejściu na skrzyżowaniu z Lotniczą to także dzieło naszych gminnych speców. W zeszłym roku (lub dwa lata temu) zalało cały park przy remizie i tak udrażniali dreny, że rozryli drogę. Rozumiem, że trzeba to było zrobić, żeby opanować kryzysową sytuację, ale naprawić szkody to już nie łaska? Dziura w poprzek jezdni była tam przez kilka miesięcy, a i teraz uskok jest mocno wyczuwalny.
Po co robić nowe drogi skoro o stare nikt się nie troszczy? Zamiast zrobić drobne naprawy za niewielką kwotę to bezmyślnie czeka się, aż jezdnia cała się rozleci.
Taką patlogię można sobie tłumaczyć tylko jednym - zrobimy kosztorys naprawy tak absurdalny jak przy planach budowy ul. Księżycowej i paru znajomych "prezesa" trochę się obłowi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

progi są tylko na wysokosci Algidy - czy to ich decyzja? w ogole nie widze sensu, a do tego sa one tak wysokie, ze mozna sobie zeby wybic nawet zatrzymujac sie przd nimi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

To droga gminna, ale faktycznie Algida mogła wystąpić z takim wnioskiem.

lol ale to już było
http://forum.trojmiasto.pl/Bogate-Banino-Apel-t642699,4,12.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ten wątek pojawił się wcześniej, niż ten który podlinkowałeś.

dlaczego nadal nie ma chodnika. Wtedy mozna by jeździć i 70 km/h

Re: Progi zwalniające - Algida

Progi zwalniające na Lipowej to pomysł i sponsoring ALGIDY.
Zapewne za zgodą Gminy.

Myślę, że wykonanie aż czterech progów zwalniających i w dodatku tak "nieprzyjaznych" w takim miejscu to pomyłka. Mnie osobiście po prostu co rano złoszczą i denewują. Czy naprawdę musimy się na nie godzić?
I żeby było jasne - nie jestem zwolenniczką szaleńczej jazdy, ale to co nam zafundowano to przesada.

Proponuję pisma do Dyrektora Algidy. Może mają jakiegoś rzecznika.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Skandalem moim zdaniem jest zamontowanie tych progów na zniszczonym i dziurawym asfalcie, nie ma w tej chwili możliwości ominięcia tych dziur ani ich załatania! Poza tym w tych miejscach bardzo często stoją ciężarówy dowożące coś lub wywożące towar z Unilewera...stoją, zajmują cały pas, bo kierowca musi listy przewozowe do cieciówki zanieść, żeby bramowy szlaban podniósł...zachowują się jak udzielni książęta uprzykszając na codzień życie okolicznym mieszkańcom a my musimy skakać z radości, jak rzucą z 2x w roku kilka lodów dla dzieciaków- rozdawanych po mszy...:/
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Akurat dla mnie te progi nie są pomyłką. Szkoda, że nie potrafimy, czy nie chcemy, jeździć zgodnie z przepisami. Gdybyśmy tak jeździli nikomu nie przyszłyby do głowy progi. Nie jest też prawdą, że duże przekroczenia prędkości dozwolonej obserwuje się dopiero po minięciu Algidy, w stronę Pępowa> Także na tym odcinku, gdzie są progi można to z łatwością zaobserwować. Nie chcę już pisać o problemie wyjazdu z ul Pogodnej, o dzieciach, które w porze lepszej pogody wyjeżdżają z tej ulicy na rowerach, także o pieszych, którzy mają pierwszeństwo itd.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

To wytłumacz jeszcze po co namalowano przejścia dla pieszych prowadzące z chodnika przy Algidzie prosto w płot lub pas zieleni po drugiej stronie?

tam jest przystanek autobusowy,
tam tez jest najkrótsza droga na pętlę autobusową dla mieszkańców Lodowej i osiedli przy Księżycowej
tak dla przypomnienia zmotoryzowanym - w naszej wsi również mieszkają piesi i korzystają z infrastruktury

Latwiej tez jest wyjechac/wyjsc z ul. Przemyslowej...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może niech po prostu zamkną tę drogę, albo zrobią tam deptak skoro samochody są tak niemilie widziane..
jeździ toto, drogę psuje... po co to komu ? komu to potrzebne ?

taka sytuacja...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

gdy zaczęli robić światła przy Biedronce, to też były głosy, że niepotrzebny wydatek itp...

jak widać, bezpieczeństwo pieszych, w tym przypadku dzieci, w ogóle nie było istotne więc nie dziwią mnie słowa krytyki pod adresem progów zwalniających przy Algidzie ...;/

na szczęście sama Algida ma inne podejście do bezpieczeństwa swoich pracowników, BRAWO!

o ile dobrze rozumiem krytykantów, macie problem zwolnić na tym odcinku drogi bo....tak Wam się spieszy?
argument, że zawieszenie/podwozie pójdzie WAM w samochodzie jest śmieszny, jeśli tak, bo Wasze samochody nie są przystosowane do polskich warunków drogowych, tyle w tym temacie

pozdrawiam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

samochodów nie projektuje się na progi zwalniające i jadąc nawet 10km/h będą one przeszkadzać.
Powiem więcej, na rowerze także przeszkadzają - i co, powiesz, ze mam rower nie na polskie drogi? WTF?

Natomiast zgadzam się z tym, że szybka jazda jest problemem. Ale jak stoisz godzinę w korku a potem jedziesz po dziurawej drodze, to jak jest chwila prostej i bez świateł niestety nerwy ponoszą ludzi i noga się sama dociska.

Możesz jeździć Kolejową - Twój wybór -to do Hejtera

Ja na szczęście nie jestem zbyt regularnym użytkownikiem tej drogi, ale zbliżone argumenty do tych które te progi tam spowodowały można postawić odnośnie prawie każdej drogi w Baninie.
Uważam że rzucanie niedopasowanych i źle przemyślanych rozwiązań jest gorsze niż pozostawianie dróg w normalnym stanie.

Zamiast tych progów zwalniających trzeba było wymyślić coś sensowniejszego, tak samo jak wspomniane tu skrzyżowanie przy biedrze, światła są najzwyczajniej w świecie złym rozwiązaniem.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

odcinkowy pomiar prędkości ;)

Cokolwiek nie zostanie wymyślone zostanie i tak ostro oprotestowane, bo przecież chodzi o to, żeby nie zwalniać i jeździć według własnego widzi mi się, a nie z uwzględnieniem innych osób
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

mam prawo jechać w zabudowanym 50 km/h. Ale nie stój dwóch w ciągu dnia pojedzie trochę szybciej, to zamiast wezwać Policję żeby się zajęła tym wyzwaniem to lepiej ukarać wszystkich niech jadą 20 bo przy 30 to wyrywa plomby. I dlaczego te progi nie są ciągłe tylko na osi przerwane. Czy tiry to lepsi użytkownicy dróg. No i szukam na gminnych stronach przetargu na te progi i nie znajduję. Kto i ile na te progi wydał? Kto te progi wybudował i czyim jest szwagrem?

Dlaczego garstka terroryzuje wszystkich, nawet w kwestii ruchu drogowego. Przecież nikt nie narzuca obowiązku korzystania ze skrzyżowań niebezpiecznych można alternatywnie wybierać księżycową. Za te progi to ile byłoby prowizorycznego utwardzenia innych dróg w yuomby?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przetargu nie było bo Algida za nie zapłaciła i zainstalowała za zgodą gminy.

Skoro cztery progi w każdym kierunku co kijkanaście metrów nie są pomyłką, to może połóżmy je na wszystkich drogach,
w ogóle nie będzie wypadków, ew. Drobne stłuczki.

ja rozumiem racje pieszych, zresztą sama często nią jestem, ale każda przesada jest nie do zaakceptowania.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

lipowa lipową ale jak dojechać do Gdańska. Tow. Adamowicz nadal nie chce drogi obok lotniska. Rondo turbinowe się zatyka. Kiedyś wyjeżdżając o 6.45. o 7.20. bylem w pracy. Teraz wyjeżdżając o 6.30. jestem o 7.55. I tak to jest jak przystanek PKM jest w czarnej d.... zamiast w Baninie. Po za tym jak ktoś ma bilet na ZTM to nie będzie dopłacał do PKM. W Warszawie (dużo większym mieście niż trojmiast) jest jeden bilet na wszystko i co można!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdzie w Baninie miałby być przystanek PKM? Pociąg to nie autobus, nie może ot tak sobie zjechać z trasy, żeby zebrać ludzi po drodze. W Baninie nie zauważyłem infrastruktury kolejowej, która byłaby tutaj raczej bezzasadna. Tym bardziej, że PKM została uruchomiona na istniejącej linii kolejowej.

Uważam, że i tak już jest nieźle, bo przynajmniej są już jakieś alternatywne środki transportu w niedalekiej odległości od Banina.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daj spokój, szkoda klawiatury. Takie bezsensowne wpisy pojawiają się tu regularnie i nie przetłumaczysz.

Mozna by zrobic przy mostku nad torami, na tej drodze z płyt. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

tam już sam się zrobił :)

Jestem szczęśliwym mieszkańcem domu zaraz przy progach zwalniających. Właśnie piszę wniosek do naszej szczęśliwej władzy która myśli że uszczęśliwia wyborców

- Brak zapewnienia nocnego wypoczynku mieszkańcom. To nie droga wewnętrzna na której jeżdżą w nocy małe autka raz na 2 godziny.

-Wniosek o badanie drgań. Busy i tiry, stare samochody non stop walące w wysokie progi zwalniające. Ciekawe kiedy zaczną pękać ściany.

Algida hałasuje cały rok. Właśnie zagwarantowali dodatkową atrakcje mieszkańcom okolicy....
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (13 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

proszę o opinie rodziców z szkoły A i B (4 odpowiedzi)

dzień dobry. szukam rodziców którzy mogli by się wypowiedzieć o szkole A i B w Baninie. Proszę...