Prośba do Świadków Jehowa

Już od pewnego czasu noszę się z zamiarem pójścia do sali królestwa (po raz pierwszy). Czy możecie polecić mi jakiś przyjazdny zbór w trójmieście?
Z góry dziękuje
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Re: Prośba do Świadków Jehowa

-do sekty,po co?
na youtube poogladaj na temat tej sekty.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Od roku 1988 ŚJ to Zarejestrowany Związek Wyznaniowy w Polsce. To by oznaczało, że nie sekta tylko legalna religia. Ale mało kto o tym wie i dlatego ciągle pokutuje ten stereotyp sekty.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

To zależy w jakiej dzielnicy mieszkasz. Bo np. w Oruni przy ul.Trakt św.Wojciecha, tylko nie znam numeru sali zboru, ale niedaleko ul.Sandomierskiej. Spróbuj tam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Notak i poco Ci to???
Yehowa=sekta.
Moze jeszcze na islam przejdz i za Allaha
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

w sumie to czym się różni "legalna religia" od sekty ? ;P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

WDR

Legalna = zarejestrowana - czytaj mój koment wyżej
czyli do 1988r ŚJ byli niezarejestrowani jako religia, tak jak zarejestrowany jest KK czy Prawosławni i inni

Sekta = niezarejestrowana, na ogół wątpliwa, a czasem nawet groźna.

To tak naprościej, bo nie będę tego tłumaczył i wywoływał sporów (niepotrzebnych zresztą) i gucio mnie to obchodzi jak i kto będzie sobie to tłumaczył. Więc nie zadawaj mi więcej głupich pytań. Tyle w temacie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

I tym sposobem wyznawcy Latającego Potwora Spaghetti mają problem.
W opinii biegłych dla potrzeb rejestracji związku w Sądzie stoi jak byk, że pastafarianie mogą być uznani za wspólnotę religijną w sensie indywidualnym i prywatnym, natomiast w sensie urzędowym nie.
No i co? Sekta to?
Brzanka i Czarnecki w ekspertyzie napisali: nie można dać jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy pastafarianizm to religia.
Już choćby samo to stwierdzenie stoi w sprzeczności z tezą, że religia aby być religią musi być zalegalizowania.
Nie musi.
Popytaj chrześcijan sprzed Chrystusa albo Koptów z Algierii współcześnie.

Na koniec powiem tak: albo dużo tu ŚJ, bo do nich skierował pytanie autor wątku, albo znowu cała fura filozofów ma coś do powiedzenia w temacie, który ich nie dotyczy. No niestety włącznie ze mną :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

>>znowu cała fura filozofów ma coś do powiedzenia w temacie, który ich nie dotyczy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

znowu cała fura filozofów ma coś do powiedzenia w temacie, który ich nie dotyczy

Manson
i właśnie rzecz w tym, że autor wątku napisał jasno i zrozumiale. Osobiście napisałem tak, jak mi na to pozwala moja znajomość tematu.
I co widzę? Ludzką głupotę. Wystarczy podać hasło ,ŚJ' i wrzawa gotowa. I okazuje się, że w tym temacie nawet zapytać nie wolno, bo od razu powstaje, niczym nie uzasadniona awantura i agresja. Ludzie skończcie wreszcie, do cholery, z tą religijną fobią, bo sami pokazujecie jacy naprawdę jesteście - a jesteście jednym wielkim obrazem rozpaczy i religijnego otumanienia, kierowaną watykańską mafią. Tyle się mówi o religijnej swobodzie, a w rzeczywistości, to religijny terroryzm, obłuda, fobia i ciemnogród.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Spoko free. Z tym się zgodzę. Ale z drugiej strony przyznasz, że znaleźć samemu ŚJ w Tripolis nie jest trudno, a wyjątkowo ciężko wyobrazić sobie, że ci odnalezieni nie mieli by ochoty pogadać :-))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Manson - kto wie, może i tak. Choć ŚJ do rozmowy na temat swojej religii zawsze są ochoczy, no chociaż może też zależy gdzie. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Autor wątku napisał/ała ;) wyraźnie...
Tak to było jednoznaczne pytanie. Dziękuję za odpowiedz spróbuje na Oruni tylko jeszcze muszę doszukać się godzin.

Na ul. Schuberta vis a vis Carrefour jest miejsce, gdzie spotykają się ŚJ. Lokalizacja: Morena - Suchanino.

Napisałem: chrześcijan sprzed Chrystusa ???
A to się ubawiłem :-))
Nie pytaj, bo było ich wtedy wyjątkowo mało :-)))
No ale powiedzmy że przez pierwsze 300 lat istnienia mieli też wyjątkowo przerąbane :-)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Legalna = zarejestrowana - czytaj mój koment wyżej
czyli do 1988r ŚJ byli niezarejestrowani jako religia, tak jak zarejestrowany jest KK czy Prawosławni i inni

Sekta = niezarejestrowana, na ogół wątpliwa, a czasem nawet groźna."

A czy niewierzący nie powinni się gdzieś zarejestrować ? , może wtedy przestaliby ich uważać za "groźnych" ???

cotozakot
a gdzie tolerancja, a poza tym pisz poprawnie - Jehowa, nie ma tego przez Y, gdzieś ty to widział?

JEHOWY nie jehowa naczu się najpierw języka polskiego

hmm... to w końcu z dużej czy z małej litery?

Nie ma to jak poprawiać innych, samemu robiąc błędy...

Świadek / Świadkowie Jehowy

nie "naczu", tylko "naucz"

nie "z dużej / małej litery", tylko "dużą / małą literą"

Miło, że w końcu ktoś bardziej oczytany :)

legalni,weseli,bez skladek itd...
http://www.klps.pl/

Nie dużą tylko wielką jak już się tak czepiamy ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurcze, Niulka, nie widziałam Twojego wpisu rok temu - jak już się czepiać czepiania, to mając poparcie ;P
Pozwolę sobie zacytować profesora Miodka:
"Czy zauważyli Państwo, że w całym dzisiejszym odcinku posługiwałem się tylko wyrażeniem "duża litera"? - Będę tak robił do końca życia, bo "wielka litera", która wdarła się do słowników i podręczników szkolnych, też mnie wyjątkowo irytuje. Przecież parom przeciwieństw typu zimny - ciepły, niski - wysoki, wąski - szeroki, lekki - ciężki, pionowy - poziomy, prosty - krzywy, chudy - gruby itp. od zawsze towarzyszy przeciwstawna para mały - duży. Wielki to jest duży + nacechowanie emocjonalne (wielkie chłopisko, wielka baba, wielki gmach, wielki zwierz). Jak można określać mianem wielkiej literę?!!"

Czytaj więcej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/704179,jan-miodek-nonsensowne-wielkie-litery,id,t.html

@ no tak
po 1 - z dużej litery (Jehowa)
po 2 - nie przejmuj się tym wcale, bo złośliwców w takim temacie to tutaj nie brakuje, łącznie ze mną, tyle że ja w sensie pozytywnym :)))

a Ty może zacznij wreszcie czytać Biblię, to się dowiesz, a język polski to ja umiem i chciałbyś umieć tak jak ja, ale pewnie nie jest ci to dane :)))))

Do mnie mówisz Freewolny czy ogólnie?
Z małej, duże litery - w ogóle nie zrozumiałeś kontekstu.

@ notak - wybacz
to bez wątpienia nie było do ciebie tylko do tego literowca pod moim wątkiem wyżej - po prostu nie wpisałem do kogo

Jak już tam pójdziesz, to spróbuj nawiązać jakąś dyskusję, wdać się z nimi w polemikę, zadać kilka dociekliwych pytań. Zobaczysz, co wtedy zrobią. Jak to ktoś kiedyś ujął: mamy przed sobą urządzenie z dostępem do ogromnej wiedzy, a wykorzystujemy je do oglądania zdjęć zabawnych kotów. Mało to o jehowych można w sieci poczytać? Mało świadectw ludzi, którzy do nich trafili, chodzili regularnie a potem coś im zaczęło nie stykać? Lepiej uczyć się na cudzych błędach niż na własnych
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

To akurat zależy od poziomu świadomości.
Czasem lepiej uczyć się na własnych błędach, bo taka wiedza dobrze wrzyna się w podświadomość i nie wymaga weryfikacji.
A cudze błędy, o których dowiadujemy się bez wysiłku, są niewiele warte, bo do świadomości nie przemawiają.
Róbta co chceta.
Tylko nie dziwta się konsekwencjom.
I nie gadajcie, jak Was dopadną, że to nie Wy i nie o to chodziło.

No i w końcu wybrałam się do Sali Królestwa ŚJ

Nomen omen pomógł mi w tym świadek czy były świadek, który na forum jest znawcą tematyki gejowskiej. I on też mi pomógł dokonać wyboru ale nie tylko on bo okazało się że świadkowie nie są tacy święci za jakich próbują uchodzić hehe.

U świadków jest bardzo zwyczajnie, nie jest tak dostojnie jak w kościele, nie kultywuje się żadnych obrządków religijnych. Dla mnie kościół ma taką specyficzną atmosferę, która sprzyja prywatnym rozmową z Bogiem, bo tak z wszystkim co deklaruje kościół to też się nie zgadzam.
Tam za to panuje taka atmosfera ogromnej sympatii (może tylko dla nowych-nie wiem) ale czułam się nieswojo gdy starsze kobiety biegły z końca sali tylko dlatego by mi uścisnąć rękę.
Widziałam także szereg niepokojących sytuacji ale o tym już nie będę pisała bo każdy powinien to ocenić sam. Powiem tylko, że niektórym spryt wprost bije z oczu a inni to całkiem mili i sympatyczni i pewnie pomocni ludzie.

Przeszukałam internet w poszukiwaniu informacji i znalazłam taką myśl, która wydaje mi się bardzo głęboka. Myślę, że jeśli ktoś będzie chciał tam zostać to powinien kierować się poniższym zdaniem, a jeśli nie uda się to trzeba odejść bo pozostanie będzie mijało się z głównym celem jakim jest naśladowanie życia Chrystusa.

"Wcześniej, kiedy zastanawiałem się nad jakimś problemem dotyczącym ludzkich zachowań, a nie opisanym jakimś prawem biblijnym, myślałem: "A co Jezus uczyniłby w takiej sytuacji?". Myśląc podobnie o tym co wydarzyło się w Kluczborku, przeanalizowałem wydarzenie z życia Jezusa, kiedy kobieta cierpiąca od 12 lat na upływ krwi przyszła do Jezusa i została uzdrowiona. Choć z punktu widzenia Prawa Mojżeszowego była nieczysta i nie wolno jej było przebywać w tłumie osób cisnących się do Jezusa, aby ich nie zanieczyścić (Kapł. 15:25-27), ona powodowana rozpaczą i wiarą przyszła do Jezusa i została uzdrowiona. Najbardziej wzruszająca jest reakcja Jezusa: "Córko, wiara twoja uzdrowiła cię, idź w pokoju" (Łuk. 8:48, Bw). Jezus jej nie potępił, ale wczuł się w jej położenie i pomógł jej. Czułem, że tego nam brakuje."

proponuje " mieszanie krwi".. ,wsparcie finansowe dla wyznawców.., i mogę nauczyć się wszystkiego na pamięć..

"Mieszanie krwi" czyli zbiorowe orgie seksualne; jakiś czas temu został wysłany list z centrali do starszych zboru (przewodziciele duchowi coś jak u nas proboszcz) mówiący o grupowych weekendowych spotkaniach Świadków którym towarzyszy rozpusta.
Ale tej rozpusty to oni bardziej na własną rękę ze "światusami"(wyznawcy pozostałych religii) próbują.
Wsparcie finansowe - raczej to Ty będziesz musiał łożyć z własnej kieszeni, ale pewnie pomogą pracę znaleźć a jak prowadzisz własną działalność to klientów nagonią.
Nauka na pamięć - jak 100 razy będziesz wałkował to samo to też i samo wejdzie do głowy, nie trzeba być specjalnie inteligentnym.

Ale sam musisz spróbować a później możesz nam opowiedzieć, chętnie posłucham szczwanego liska:)

Przeczytałam książkę "Świadek" Roberta Rient-a,to pozycja ze zbioru książek zakazanych dla wyznawców Jehowy.Nie byłam i nie jestem a tym bardziej nie będę Świadkiem a wszystkim tym ,którzy chcą się nimi stać polecam ten tytuł.

prawdziwę BOŻE IMIĘ jest inne...

amightywind(kropka)com

Inne tematy z forum

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (729 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Czy mężczyźni mogą chodzić w spódnicy? (29 odpowiedzi)

Tu i ówdzie kreatorzy mody zachęcają mężczyzn do założenia spódnicy. Chodzi o spódnicę szytą dla...

Trójmiasto do bani (385 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...