Re: Proszę o podpowiedź odnośnie menu na małą, kolację urodzinową synka :)
konto usunięte
(14 lat temu)
Paulyn ja zawsze na imprezy przygorowuję dużą drewnianą deskę,mam taką z grubego drewna i na niej kładę swojskie wędliny,kabanosy,pieczone mięsa na zimno,rózne kiełbasy z dzika,sarniny,suszone,dojrzewające...świetnie to wygląda,obok na tej wielkiej desce stoją też trzy sosy,oraz musztarda,chrzan.
Polecam również tatar z łososia,podaję go w jakieś salaterce,stawiam na wielki kwadratowy talerz i na około układam chleb razowy twardy,kupuję zawsze schustat(nie wiem jak się pisze) i kroję w trójkąciki....
Polecam również z przekąsek,krakersy albo placuszki posmarowane kremem chrzanowym,na to łosoś i trochę koperku,jeżeli to kolacja dla synka podaj pół arbuza a w niego wbite koreczki,takie jakie lubisz najbardziej,robię również krewetki zawijane w boczku(muszą być cieniutkie plasterki)jak nie masz boczku to cienka wędzona szynka,zawijam,posypuję pietruszką.
Świetnie sprawdzają się również takie nagetsy,ale większe..pierś kroisz na podłużna paluszki i moczysz w mleku i płatkach,przyprawiasz wczesniej,na głęboki olej,podawać z sosem słodko-kwaśnym...
Jezeli chodzi o zimne przystawki to szaszłyki z mozzareli i pomiodorków kokatajlowych,tyle że musi być mozzarela w kulkach,polewasz sosem wiegretem.
Może z czegoś skorzystarza:)
a i jeszcze na zimno,sery pleśniowe...kilka gatunków z winogrono ciemnym i jasnym,sery z plescią,brie,camembert itd...no i do mozzareli(szaszłyków) bagietka czosnkowa obok:)
0
0