Re: Protokół przedślubny
_karolcia_pf
(17 lat temu)
jestem świeżo po rozmowie z moim Proboszczem i po spisaniu protokołu, więc mogę co nieco powiedziec, chociaż to trochę skomplikowane,
na wstępie powiem, że bierzemy ślub poza swoimi parafiami, czyli potrzebna jest nam licencja (pozwolenie)
otóż do spisania protokołu potrzebne były dokumenty:
- dowody osobiste
- świadectwa chrztu (razem ze świadectwem bierzmowania)
- ostatnie świadectwa szkolne z oceną z religii
- dane świadków (imię, nazwisko, adres, wyznanie)
po spisaniu protokołu dostaliśmy kartki do spowiedzi (pierwszą mamy odbyc jak najszybciej, drugą max. w przeddzień ślubu), kartkę na zapowiedzi, którą mamy przekazac do parafii narzeczonego oraz skierowanie na nauki (kartki, na których będziemy zbierac pieczątki ze spotkań)
po odbyciu nauk i po pierwszej spowiedzi odbieramy "zapowiedzi" z naszych parafii (z informacją czy nie zgłosił się nikt, kto widzi przeciwskazania do naszego ślubu), ode mnie z parafii otrzymam licencję i wszystko przekazujemy do parafii, w której weźmiemy ślub
w międzyczasie oczywiście zaklepujemy sobie godzinę w kościele, w którym weźmiemy ślub i przedstawiamy całą sytuację tamtejszemu Proboszczowi
mogliśmy również protokół spisac z księdzem z parafii, w której bierzemy ślub, wtedy od niego otrzymalibyśmy kartki na zapowiedzi do naszych parafii i do spowiedzi
Zapowiedzi wychodzą tylko w parafiach narzeczonych, gdyż nikt nie zna nas w parafii trzeciej, w której bierzemy ślub.
Protokół to szereg pytań, ściśle wg scenariusza, do którego link podałam wyżej, więc trzeba na to sobie zarezerwowac godzinkę.
0
0