Przedszkole - Morena i okolice, które wybrać?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko
Muszę wybrać przedszkole/-a dla córki i kompletnie nie wiem, od czego zacząć. W ogóle nie mam rozeznania ani wśród publicznych ani prywatnych. Na pierwszy ogień z oczywistych względów pójdą publiczne. Polećcie, co możecie na Morenie lub w dzielnicach przyległych. Wszelkie wskazówki dotyczące procedur też mile widziane ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przedszkole - Morena i okolice, które wybrać?

Mój młody chodzi do przedszkola publicznego nr 74 przy ul. Magellana i jesteśmy bardzo zadowoleni. Z czystym sumieniem mogę polecić to przedszkole. Synek bardzo lubi tam chodzić, są fajne zajęcia dodatkowe (codziennie mają j. ang., są też zaj. twórcze, tańce, karate itp.) Nie wiem jak inne przedszkola na morenie, ale akurat to mogę polecić.

A ile trzeba płacić za takie przedszkole?

jeżeli ci się dziecko dostanie. Ja mam dwójkę i rok po roku startowałam do państwowych na morenie i nic, nie dostały się.Musiałam dać do prywatnego. Przeszliśmy kilka różnych i najwięcej dobrego mogę napisać o przedszkolu prywatnym na morenie na Marusarzówny koło szkoły nr 2 Morenowy Raj. Cenowo było taniej niż w okolicy, mają swoją kuchnię, ogródek, z resztą codziennie wychodziły na dwór, obok jest las, dużo ciekawych wyjść, dziecko mi manualnie bardzo podskoczyło a to ważne w wieku przedszkolnym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No właśnie słyszałam, że na Morenie to trzeba być kumplem-psa-sąsiada, żeby się dostać ;) Albo być, w którejś z wysoko punktowanych grup (np. samotny rodzic). Ja nie łapię się chyba na żadne dodatkowe punkty :/ Ale będę próbować przynajmniej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

lucy pierwsze 5 h w państwowym są darmowe, za kolejną godzinę płacisz złotówkę. My co miesiąc za p-le płacimy ok. 120 zł. (bo chodzi na wszystkie zajęcia dodatkowe). P-le 74 jest super, bo jest praktycznie w lesie, dzieci często chodzą tam na spacery, mają też fajny plac zabaw (jest tam spora górka z której zimą zjeżdżają na sankach itp.) Także ja polecam.

Nie wiem czemu tylko 120 zł ;).
U nas zajęcia dodatkowe to koszt 50 zł miesięcznie, jeśli dziecka nie ma za zajęcia nie oddają, do tego 34 zł komitet rodzicielski, to już daje 84 zł ;), a gdzie wyżywienie i opłata stała za godziny?

No chyba, że dziecko chodzi tylko na 5 godzin dziennie, ale to chyba cud się tak dostał bo pierwszeństwo mają dzieci zapisane na pełny wymiar czyli 8 godzin

idaiza - powodzenia, próbuj, ale nastaw się ze się nie dostaniesz. Wśród moich znajomych nikt się nie dostał, my również.

Z prywatnych z całego serca polecam Królestwo Fantazji na Morenie. No ale koszt jest nieporównywalny z państwowym, bo 800 zł.

Sylwia mój synek chodzi na 5 h od tego roku, bo zmieniłam pracę i pracuję w godz. 6-11. Ale jak go zapisywaliśmy, to przez pierwszy rok chodził na 8 h i koszta były trochę większe.

Do państwowego trzeba oczywiście próbować się dostać, ale lepiej się za bardzo na to nie nastawiać, bo szanse na dostanie się są nikłe, jeżeli nie masz dodatkowych punktów albo znajomości :/ Więc lepiej od razu rozejrzeć się wśród prywatnych. Koszt prywatnego to w tej okolicy 750-800 zł (już z wyżywieniem), do tego zwykle dochodzą jakieś zajęcia dodatkowe (tańce, karate itp), czyli kolejne kilkadziesiąt złotych.
A tak z ciekawośi do mamy: czy Twoje dziecko miało jakieś dodatkowe punkty w rekrutacji, czy jakoś to "załatwiliście"?

Dostać się na morenę to podobno cud, ale no przecież są przedszkola, nie kojarzę ile bo tam nie mieszkam ;), są grupy więc logiczne że ileś dzieci się dostanie.
Trochę szczęścia potrzeba przy losowaniu, wybieraniu itd ;)

Moje dziecko chodzi do przedszkola językowego na Warneńskiej od roku. Jestem zadowolona ponieważ przedszkole jest kameralne, całoroczne a dzieci mają świetną opiekę od rana do wieczora. Dyrekcja przedszkola potwierdziła, że od września 2015 zostanie zmieniona kwota czesnego na 250zł / miesiąc czyli będę miała przedszkole niepubliczne z wszystkimi zajęciami dodatkowymi w cenie przedszkola publicznego.

Czy możesz napisać z jakiego powodu czesne będzie obniżone? Czy chodzi o grupę 4 latków i dofinansowanie dla tej grupy wiekowej z państwa?

Jeżeli nie dostanie się do państwowego to polecam Morenowy Raj. Własna kuchnia, zróżnicowana wiekowo kadra sporo młodych ale doświadczonych pan. Moja córka mówi, że kocha panią Basię. Chętnie chodzi do przedszkola - ale jesteśmy po zlobku i to też ma tu znaczenie. Z wad to niewyremontowana łazienka oraz ogród przy przedskolu nie jest używany - nie wiem jaki jest powód - dzieci wychodzą codziennie. Jedzenie jest dobre i moja córka w miarę je. Uważam że jest duże znaczenie między catteringiem a własną kuchnia. Catering miala w zlobku i to była porażka. Kadra nie robi też wielkiego problemu z kataru czy kaszlu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

moja córa chodzi do Cudownej Krainy na Warneńskiej od września i jesteśmy mega zadowolone, z tego co się orientuję to przedszkole dostało chyba jakieś dofinansowanie z miasta ale nie tylko dla 4-latków, dla wszystkich czesne od września będzie wynosiło 250 + ok 215 posiłki czyli niecałe 500 zł za cały dzień, 3 posiłki (a jedzenie jest bardzo dobre) i wszystkie zajęcia są w cenie a zajęcia mają super, moja mała poszła jako 2-latek więc nie zakładałam ze dużo z tych zajęć wyniesie a ona mi w domu figury z baletu prezentuje :) widać że zajęcia prowadzone są tak zeby dzieci jak najwięcej z nich skorzystały.

tak morenowy raj to naprawdę dobre przedszkole, najstarsze z prywatnych na morenie bo kiedyś było państwowym ale się przemianowało. Mam porównanie z jeszcze dwoma innymi przedszkolami prywatnymi. Nie mówiąc już,że ten codzienny angielski zaowocował tym,że teraz w szkole moje dziecko z angielskim nie ma problemów i sporo zapamiętała.

ja polecam Wesołą Wyspę. Panie opiekunki są oddane, dzieci szczęśliwe. fajne, kreatywne miejsce.

Co Wy z tymi państwowymi tak szalejecie? Jakoś nieporównywalna do prywatnych (niepublicznych) bo oni walczą o klienta i naprawdę się starają. Wiemy, bo przeglądaliśmy miesiącami i w końcu stanęło na dwujęzycznym i powiem szczerze, że to najlepiej wydane pieniądze na edukację dziecka, a nie powiem, że nam się przelewa, rodzina się dokłada jak trzeba. Choćby ilość dzieci w grupie i poziom opieki i nauki- niebo a ziemia!

Wiem, ze są miejsca w Wesołej wyspie.

Moja córka chodziła, a teraz synek chodzi do Edu. Mogę szczerze polecic. Obawiam się tylko, ze moze nie być już wolnych miejsc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Teddy The Bear ma chyba jeszcze coś wolnego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Od 1 grudnia otwiera się nowe Przedszkole na Kolumba (gdzie kiedyś było Step By Step), Nazywa się Morenowy Porcik. Teraz trwa remont, widać, że to duży remont, dobrze się zapowiada :-) Będą otwarci do 20.00 (dwuzmianowe), będzie też opieka weekendowa i nocna. Aktualnie mają promocję, widziałam na FB.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mają bardzo fajną ofertę i aktualnie promocję. Zapisałam do Morenowego Porciku moją córeczkę. Po remoncie, pod koniec listopada wybieramy się oglądać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Polecam Martolandie na Mysliwskiej :) grupa 2.5-3 latkow jest super, a panie naprawde bardzo zaangazowane:)

Do panstwowego nr 74 nie ma szans żeby się dostać, rozmawiałam z pania dyrektor , przez zmiany rządu nie ma miejsc na 3 latki. Więc przeszłam sie po pobliski przedszkolach morenowy porcik ok ale jest jedna sala tylko i wyszło z rozmowy że to nie przedszkole tylko punkt. Byłam jeszcze w dwóch na ul. Magellana w tym pierwszym jest lista rezerwowa a to drugie ma jeszcze wolne 4 miejsce i wydaje mi sie ze jak na przedszkole to przystepna cena. Wiec zapisze chyba tam dziecko.

Inne tematy z forum

Leśna Dolina (39 odpowiedzi)

Lokalizacja osiedla Leśna Dolina pośród drzew i w bliskiej odległości od Parku Krajobrazowego...

prof. Sworczak - gdzie obecnie przyjmuje prywatnie? (11 odpowiedzi)

dzien dobry, pytanie jak w tytule. Bardzo pilnie potrzebuje konsultacji, prosze o pomoc osoby,...

Bieganie zimą (22 odpowiedzi)

Witam szukam chętnych na wspólne bieganie raczej amatorów :-). Najlepiej z okolic Nałkowskiej,...