Psy bez kaganca

Temat dostępny też na forum: Przymorze Małe
Witam, czy znajdzie sie ktos, kto dobrze zna sie na prawie? Chodzi o wyprowadzanie psa bez smyczy i kaganca. Mowie tu nie o trzesacej sie sarence, ale o rotweilerze, nalezacym do kategorii ras agresywnych. Na Przymorzu (okolice Szczecinskiej) jest taki ziomek, ktory wyprowadza swojego psa w ten sposob. Na zwrocona mu uwage zaslonil sie jakimis przepisami, zgodnie z ktorymi (tak twierdzil) pies nie musi miec kaganca ani smyczy, bo przeszedl szkolenie. Dla mnie to oczywista bzdura, ale moze jest ktos kto otarl sie o te przepisy i wykaze, co ten pan zle zinterpretowal. Przeciez ten pies nawet nie musi byc agresywny, wystarczy, ze w rozpedzie w pogoni za pileczka 50kg bydle wpadnie na male dziecko (10kg) i tragedia gotowa. Nie mowie juz o suytuacji, ze cos akurat psa zdenerwuje i rzuci sie na dziecko (albo doroslego). Ja znalazlem tylko uchwałę nr XXXII/684/12 w sprawie Regulaminu utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Gdańska - nic tam nie ma o szkoleniu psow i wynikajacym z tego zwolnieniu z obowiazku kaganca/smyczy. Jest tam za to napisane, ze "Na terenie miasta Gdańska pies może zostać spuszczony ze smyczy jedynie w miejscach mało uczęszczanych przez ludzi, pod warunkiem, że będzie miał on założony kaganiec, a jego opiekun będzie w stanie kontrolować zachowanie swojego pupila."
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Psy bez kaganca

Nawet najbardziej ułożony zwierzak jest tylko zwierzęciem i NIGDY nie wiadomo, kiedy odezwie się w nim naturalny instynkt, coś co go rozdrażni.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Smycz i kaganiec posiada niemal każdy właściciel psa. Ale kiedy ich obowiązkowo używać większość właścicieli już nie. Nic dziwnego, bowiem w Polsce nie ma jednolitych przepisów nakazujących prowadzenia psa na smyczy i w kagańcu. Obecna regulacja skąpa i w wielu miejscach niepełna sprowadza się do dwóch aktów prawnych powszechnie obowiązujących:
- ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt
- ustawa z dnia 20 maja 1971 r. Kodeks wykroczeń

Jednak ani Ustawa o ochronie zwierząt ani Kodeks Wykroczeń nie precyzuje, w jakim stopniu musimy kontrolować swojego psa udając się z nim w miejsca ogólnie dostępne. Brak jest jednoznacznego przepisu nakładającego na właściciela obowiązek wyprowadzania na smyczy czy w kagańcu. Nie oznacz to jednak, że właściciel może wypuścić swojego czworonoga jak mu się tylko podoba. Obowiązek szczególnej ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia nakłada bowiem na właściciela art. 77 kodeksu wykroczeń:

Art. 77. Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.

Wykroczenia tego może dopuścić się każdy, kto trzyma psa nie tylko właściciel (Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Karna z dnia 29 kwietnia 2003 r. III KK 26/2003). Przez trzymanie psa należy rozumieć natomiast zarówno jego chów jak i typowy spacer. Dla przyjęcia odpowiedzialności za to wykroczenie obojętne pozostaje czy posiadacz psa nie zachował należytej ostrożności z winy umyślnej czy nieumyślnej. Zwykła ostrożność obejmuje przeciętne środki ostrożności związane z trzymaniem danego zwierzęcia, przy czym będą one zróżnicowane w zależności od gatunku zwierzęcia i przede wszystkim od stopnia niebezpieczeństwa, jakie zwierzę może stwarzać. Konkretne środki ostrożności mogą wynikać z ustawy jak i prawa miejscowego. Dlatego też wyraźny obowiązek wyprowadzania psa na smyczy lub w kagańcu częściej znajdziemy w stosownej uchwale Rady Miasta (np. w Gdańsku).
Mnie taki jeden z wielkim psem groznej rasy bez kaganca i smyczy ok. 50 kg wagi psa w okolicach szczecinskej pogonił jak chcialam obronic malego kotka. Zaczal szczuc mnie psem uzywac niecenzuralnych slow, zwial jak zaczelam dzwonic na policje, ale niestety widuje go czesto a pies lata sobie luzem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie którzy ludzie na prawdę przesadzają , pies będzie się bawił piłką i wpadnie na dziecko ? , większej głupoty nie słyszałam .
Dzieci bawią się na placach zabawach a psy na terenach wolnych , chyba , że lata po chodniku . Ale jeżeli nawet to pies nie jest tak głupi , żeby wpaść na dziecko. Psy są mądrzejsze niż nie które osoby na tym forum.
Jeżeli pies odbył szkolenie to nie musi mieć kagańca , co to smyczy to nie wiem jak to jest. Ale według przepisów psy musza być wyprowadzana na smyczy , jednak może istnieje jakaś luka prawna dotycząca szkolenia.

Ludzie na prawdę są idiotami , wiecie tylko tylko że rotwailery są groźne i to tyle. A , że to bardzo mądre psy , szczególnie po szkoleniach to już nie .
I nie przesadzajcie, że pies to pies i komuś zrobi od razu krzywdę.

Jak widzę dziecko , które boi się małego kundelka to aż się we mnie gotuje , jak można dziecku wciskać takie rzeczy , że każdy pies to wielkie zło.
Ile jest przypadków , ze pies zagryzł dziecko ? chyba tylko na wioskach gdzie psy są stworzone do bronienia swojego terenu i nie przebywają z ludzmi wtedy do prawdziwe bestie.

Jak coś się nie podoba to zawsze można zadzwonić do straży miejskiej i zapytać czy sąsiad może tak postępowac.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 17

Kazdy ma prawo sie wypowiedziec, ale nie kazdy dysponuje zdrowym rozsadkiem. Pani Agnieszko, jak bedzie Pani miec dzieci to porozmawiamy. Dziekuje za wypowiedz (prosze o przepisy na ktore sie Pani powoluje).
Moja mama jest chirurgiem dzieciecym i niejedno dziecko juz widziala (i zszywala) w strzepach po tym, jak dorwal ja pies, ktory "do tej pory byl lagodny jak baranek i jeszcze niegdy nikogo nie ugryzl prosze pani!"
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jestem właścicielem pinczera miniaturki (sarenka ) i zawsze wyprowadzam na smyczy pupila obawiając się innych psów, które przez nieodpowiedzialnych właścicieli są wyprowadzane często bez nawet smyczy, nie mówiąc o kagańcu. Spotykam właścicieli trzech psów rasy bulgod, którzy własnie wyprowadzaja swoje psy beż kagańców i smyczy. Zadzwoniłem po straż miejską i doszliśmy do porozumienia. Więc osobiście polecam podobne rozwiązanie problemu. Zawsze można sie dogadać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"50kg bydle"- cytuje, już samo to stwierdzenie pokazuje jaki jest Twój stosunek do psów. Jesteś uprzedzony.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Znam ten przypadek!
Kilkukrotnie omijałam szerokim łukiem ten teren, pies biega beztrosko. Raz już pogryzł mnie pies, który "nigdy nikogo"... :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Pseudohodowla (330 odpowiedzi)

Przestrzegam przed zakupem psów z hodowli na Osowej. Psy mają nużyce, wady genetyczne....

Czy mój kociak jedzący karmę dla seniorów pogorszy jego stan? (3 odpowiedzi)

Mam dwie kotki, Sansę-10 i Persefonę- 6 miesięcy. Sansa je karmę dla starszych kotów Purrina,...

Hodowla z Wyczechowa (13 odpowiedzi)

Nie polecam kupna psa z Wyczechowo. Kupiliśmy pieska który miał ważyć 2 kg i być miniaturka...