Pytanie do Pana Burmistrza

Ja to mam tylko jedno pytanie, bo ja prosty chłop ze wsi jestem i dla mnie jest czarne i białe, szarego nie widzę.
Skoro jak Pan wspomniał, zastał Pan po przejęciu władzy infrastrukturę wodno-kanalizacyjną w opłakanym stanie, to czemu zostały w tym czasie wydane kolejne pozwolenia deweloperom na rozbudowę kolejnych osiedli. Bo wie pan, jak wspomniałem ja głupi jestem, i mnie mamusia zawsze mówiła że z pustego to i Salomon nie naleje. Widocznie się myliła. Skoro jak ja bym wiedział że z wodą krucho, a tu kolejny deweloper przynosi papierki do podpisu, to po prostu bym nie wydał takiemu delikwentowi pozwolenia, bo aktualnie nie jesteśmy w stanie przyjąć nowych mieszkańców którzy mieli by zamieszkać w owej inwestycji. No chyba że deweloper miał zamiar budować wydmy z piasku to ok. Skoro gmina wie o problemach z wodą, prowadzi inwestuję związane ze zwiększeniem jej dostępności i to nie od wczoraj, to chyba rozumie się samo przez sie, że dopóki nie zostaną ukończone to wszelkie inne działania które powodują zwiększenie ilości mieszkańców, zostają na ten czas wstrzymane. Nie wiem, mnie prostemu chłopu wydaje się to logiczne.
Chyba że za całą sprawą kryje się coś innego, coś bardziej mrocznego, może jakieś mieszkanko dla potomnych, nie wiem, nie wiem, nie wnikajmy bo jeszcze nam tu CBA potrzebne. Po za tym, za przeproszeniem z choinki Pan się nie urwał, we władzach gminy jest Pan już długie lata, no może nie zawsze na piedestale, ale problemy i problemiki gminy były Panu znane, więc tłumaczenie się że nagle okazało się że z rury woda nie leci jest troszkę nie na miejscu. No ale ja też święty nie jestem, jak do szkoły chodziłem to też swojej Pani mówiłem że ja tego nie wiem bo mnie na tej lekcji nie było. Generalnie teraz to już musztarda po obiedzie, ja tylko zwróciłbym się z taką refleksją do Pana Burmistrza że nie tylko woda jest problemem w naszej gminie, i warto by było się zainteresować co jeszcze gnębi mieszkańców i zająć się tym zawczasu, gdy nie jest jeszcze za późno, bo kiedyś mogą się Panu wymówki skończyć, a ludzie to pamiętliwi są i naród mamy taki że lubi brudy na wierzch wyciągać.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 4

no fajnie, ale czy te spostrzeżenia wysłałeś też bezpośrednio do burmistrza czy tlko tu na forum, bo jakoś mi się nie wydaje aby on tutaj zaglądał
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chłopie drogi. Zadzwoń do burmistrza i powiedz mu, żeś na forum zadał pytanie i niech od czasu do czasu zaluka tutaj.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

jesteś głupi i nie znasz prawa budowlanego.
Jak od spółki zarządzającą wodą - może i było to Glincz jeszcze inwestor miał Warunki Włączenia do sieci i cały komplet opracowań to co mam burmistrz do tego?

Starostwo sprawdza czy są odpowiednie dokumenty i tyle....
to ewentualnie gestor sieci może nie zapewnić wody i tyle.

Po trzecie wyobrażasz sobie jaki był by huk jakby starostwo nei wydawało PnB, a tu obok sie budują, a ja nie mogę, kupiłem działkę i nie pozwalają.. szuje tylko sobie kabzę nabijają..

trzeba po ludzku ograniczyć się i pozwolić działać, wygląda na to że sprawy są popychane w dobrą strone...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10

Następujące informacje przekazał dyrektor spółki komunalnej na spotkaniu w poniedziałek: Nowa spółka komunalna wydała około 300 warunków do podłączenia się do wodociągu. Podobno były warunkowe - konieczność budowy własnego ujęcia w przypadku niewydolnej sieci.

Ile wybudowano w tym czasie ujęć indywidualnych? Obawiam się, że blisko zera. Jesteśmy na terenach ochrony ujęcia wody - nie jest łatwo zdobyć pozwolenie na ujęcie.
W zeszłym roku przyłączono 700 odbiorców w Baninie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pytanie do Pana Burmistrza

Pieknie ,soczyscie i jak prosto zadane pytanie . Po prostu "miód z mlekiem " a zadawać pytania to mozna wszedzie nawet sprayem na murach i mysle ze pan szanowny i wspanialy nader uczciwy uwielbia forum czytac ☺ pozdrowienia dla prostego chlopa ! I dla ziejacych ogniem czytaczy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pan Burmistrz nie wie nawet, jakie ma prawa, a nawet, jeśli przypuszcza - ostatnio niesłusznie - że ma, nie ma cojones, żeby z nich skorzystać i prosi grupę mieszkańców o pozwolenie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

na forum Burmistrz urasta do rangi wielkiego KIMA ;)
Kim Burmistrz - blokuje budowę dróg
Kim Burmistrz - wydaje własnoręcznie pozwolenia na budowę
Kim Burmistrz - przegląda warunki technczne włączenia do sieci wodociągowej
Kim Burmistrz - osobiście sprawdza stan techniczny stacji pomp
Kim Burmistrz - osobiście szykanuje mieszkańców
Kim Burmistrz - robi dziury w drogach

nasz wielki burmistrz to pracowity człowiek
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ależ skąd. Pan Burmistrz ma po prostu zadanie spiąć wszystko do kupy, dobrać sobie współpracowników i ustalić priorytety tak, żeby gmina działała. A nie działa. A skoro nie działa... W Biedronce praktycznie ciągle jest nabór...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

pozwolenia na budowę wydaje s t a r o s t a. Gmina nie ma na to wpływu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A kto wydaje warunki do przyłączenia wody? Brak możliwości technicznych (brak wydajności pomp) to powód by wydać takie warunki negatywne? Bez warunków przyłączenia wody lub prądu nie ma możliwości wydania pozwolenia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

też nie burmistrz ;)

no i z tego co jest napisane powyżej wydawali warunki z zaznaczeniem, że nie zapewniają wody i w przypadku braku ciśnienia należy zapewnić źródło lokalne (te 600 czy ileś warunków) ale to sie jeszcze pewnie buduje.. albo deweloperowi ciśnienie starczało

znowu powtórzę, co byś powiedział, jakbyś dostał Warunki odmownie? kumoterstwo swoim pozwalają a mi nie .

warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - wskazują że w braku wodociągu należy sobie zrobić studnie... ale po co ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

większość warunków wydawano zanim rozpoczęto budowę, więc jeszcze się chyba mzuk glincz załapał. Albo dla świetego spokoju przy przenosinach wszystko zaakceptowali, bo w bałaganie SK Zukowo jeszcze nie wiedziało, ze jest taki brak wody. I teraz dopiero się obudzili, jak zebrali fakty do kupy.

pewnie wydawała jakaś pani od obsługi ksera;0
fakt jest ze 3/4 deweloperów tu to lokalni kaszubi no i jak tu kaziowi, mietkowi, józiowi nie wydać warunków, no jak?
jakoś to będzie
to przekazanie spółce komunalnej to idealna wolta
oczywiście ten zapis w warunkach o ciśnieniu to tak na wypadek jakby ktoś miał pretensje że wody nie ma;) no przecież lojalnie uprzedzaliśmy
a co mają powiedzieć ci którzy budowali 15-20 lat temu i na nieszczęście też są podpięci do tej samej rurki ...skarżyć ZUK, SK, burmistrza, deweloperów? czy może modlić się do św.Rity od spraw beznadziejnych
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nikogo nie masz jak skarżyć..
W całej Polsce nie ma gestora sieci wodociągowej, który gwarantuje wydatek i ciśnienie... zawsze zaznaczone jest że może nie być wody/ciśnienia, a ewentualne deklarowane ciśnienie nie wystarcza nawet dla hydrantów.
W wielu miejscach projektanci sami biorą na siebie ryzyko zasilając hydranty, a i całą masa zbiorników p.poż. z pompowniami z tego tytułu powstaje...

sam byś nie gwarantował, bo wszystko się może stac..
nie masz woy to za nią nie płacisz, ewentualnie wystąp o rekompensatę i wskazanie miejsca skąd możesz wziąć wodę

Pozwolenie na budowę jest decyzją administracyjną. Jeżeli spełnione zostały warunki - decyzja pozytywna musi zostać wydana.
Natomiast plan zagospodarowania przestrzennego, od którego zależy, co i gdzie będzie wolno budować uchwala urząd gminy. Ile razy można to tłumaczyć?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Reasumując prawie wszyscy macie rację i co z tego wynikło, ktoś się czegoś dowiedział, nauczył?
Jedyne za co odpowiada Burmistrz to gmina i jej mieszkańcy i tu trzeba sobie zadać pytanie, jak nie on to kto ;-)?!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za zaopatrzenie w wodę odpowiada Urząd Gminy, którą kieruje burmistrz. Niestety, z tego zadania się nie wywiązuje, chociaż - nie przeczę - od niedawna stara się nadrobić zaległości - mission impossible? - za które odpowiada nie tylko on, ale także poprzednicy. Także niestety, obecna władza już przy poprzednim kryzysie (zalane drogi) wykazała się arogancją, wręcz chamstwem, radząc interweniującym, żeby sobie kupili terenówki lub ogrodzili prywatne drogi, na które UG kierował ruch, chociaż nie miał do tego prawa.
Czy burmistrz się czegoś nauczył? Nie wiem. Nie wiem też, kto, jeśli nie on - na razie nie znam listy kandydatów. Wiem za to, że trudno mi będzie zagłosować na obecnych włodarzy, chyba, że uznam, że są oni mniejszym złem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (12 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

fotowoltaika (188 odpowiedzi)

Czy opłaca się założyć panele fotowoltaiczne.Chodzą z firmy i zachęcają do zakładania.Co sądzicie...