Pytanie o wydziały

Witam, w tym roku liczę ze zostanę studentem na PG, interesuje mnie air ale no wlasnie nie moge podając decyzji czy na ETI czy na EiA :( czy ktos z obecnych moze mógłby mi przybliżyć co i jak o tych wydziałach, który na co bardziej nastawiony, w którym lepszy sprzęt etc?

Z góry dzieki za odpowiedzi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pytanie o wydziały

Szczerze Eia to wydział o dziwnej atmosferze, bardzo lubią rzucać kłody pod nogi. Jeżeli chodzi np. o 3 terminy to zalatwienie takiego temrinu na Eia graniczy z cudem. Eti jest pod tym względem bardziej przyjaźnie nastawionym wydziałem dla studenta, nowocześniejszy sprzęt i dużo lepsza atmosfera.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzieki za tak szybka odpowiedz, a mógłbyś mi powiedzieć jak to jest pod względem tego co sie uczysz? Na eti bardziej idzie sie w elektronikę a eia w mechanikę? Czy no wlasnie jak to jest na obu wydziałach, przyznam sie szczerze ze juz troche czytałem na forach (wszędzie piszą co innego) oraz zapoznałem sie z informatorami, które sa moim zdaniem zerowym źródłem informacji. Tak z ciekawości jesteś studentem tego kierunku? Jeśli mógłbyś cos więcej go jakoś opisać byłbym bardzo wdzięczny :)

Ja jestem automatyce, na EiA. Podoba mi się tutaj, nie zamienił bym tego kierunku na inny. Różnica jest taka, że na ETI jest ciągłe programowanie na komputerach. Na EiA mamy również informatyke, lecz nie w takiej ilości.
Jeśli chcesz pracować w przyszłości przed komputerem, to wybierz ETi, jeśli nie, to polecam EiA.

a jak wygląda na EiA sytuacja ze sprzętem na którym się pracuje? jest możliwość poznania nowych technik etc czy wszystko się robi na urządzeniach których nigdzie w pracy nie ujrzymy bo są takie stare?

Uczysz się na różnych sprzętach, na jednych przedmiotach masz sprzęt historyczny, na innych np dość nowe sterowniki. Ogólnie sprzęt nie ma aż takiego znaczenia, bo techniki pracy są praktycznie takie same zarówno na nowych jak i starych.

Co do porównania sprzętu na EiA i ETI to podobnie wypada (studiuję zarówno na EiA jak i na ETI, więc wiem z doświadczenia :)).

Co do wyboru, który wydział, aż tak się nie różnią te kierunki, jednakże na ETI masz bardziej nacisk na teorie, programowanie, projektowanie.
Na EiA masz więcej praktyki oraz dużo przedmiotów powiązanych z elektryką, gdzie uczysz się o silnikach elektrycznych lub projektowania układów zasilania i sterowania co nie znaczy, że nie mamy także programowania czy teorii.

Ogólnie co do samej atmosfery na wydziale to tak jak już ktoś napisał, na EiA kładą trochę kłody pod nogi, o 3terminy jest ciężko. No ale jeśli się uczysz to nie masz problemów.

Przejrzyj sobie katalogi ects jakie są gdzie przedmioty etc, może pomoże ci to wybory dokonać.
Jeśli natomiast interesuje cię później robotyka to polecam EiA, jest tam specjalizacja dotycząca robotyki, na ETI słyszałem że z tym bieda.

ETI: http://www.eti.pg.gda.pl/ects/2012/Pakiet_ECTS_2012_krotki.pdf
EiA: http://ects.pg.gda.pl/index.php?PHPSESSID=k01lnb14bebb68nnen3qhdnslksorsbl&d=4&s=siatka&w=4&k=6&p=1&p2=1&pid=&siatka_strumien_id=-2&siatka_specjalnosc_id=-2&siatka_profil_dyp_id=-2&l=pl&snr=1
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0