RANKING WÓZKÓW

Strega napisała :
Może zrobimy taki ranking wózków, razem z wklejonymi zdięciami i wpiszemy wszystkie za i przeciw. To napewno pomogłoby wielu z nas w zakupie odpowiedniego, bo jest tyle na rynku, że można zwariować. Nie ukrywam, że mi bardzo to by pomogło, a jest pewnie wiele dziewczyn, które mają jakieś doświadczenie. Co wy na to? :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: RANKING WÓZKÓW

wózki Graco nie mają pompowanych kół tylko piankowe. Z doświadczenia wiemy że nic siew nie dzieje z tymi kólkami jedynie mogą ewentualnie troche zetrzeć bieżnik...

Dziewczyny na dniach będę sprzedawała swojego atlatica kolor niebieski.
Spacerówka nowa nigdy nie używana... gondola uzywana 6 miesięcy ale też prawie jak nowa.
Niebawem wkleję kilka fotek. Stan naprawdę super!!
a co do ceny to muszę się zastanowić:)

uffff ;))))

muszę w tym tyg wyciągnąć męża i pojeździć po sklepach na żywo pooglądać
GRACO

zaraz poszukam sklepów z wózkami w trójmieście

wydaje mi się, że Graco mają gumowe kółka, ale nie wiem czy pompowane... moze sie myle...

nie! absolutnie... :)) Sądze że mój następny wozek to będzie GRACO :)) Mowię o tym Voyagerze.

zuzka mówisz o GRACO???

Mi tego typu wózki w ogóle się nie podobają, ale to rzecz gustu. Z opinii kolezanek - wielkie, ciężkie kolumbryny, wnosić to na 2 pietro to jest dramat, ciężko nimi skręcać. Wszystkie trzy powiedziały, że nigdy więcej takiego wózka by nie kupiły. Schowac do samochodu nielada sztuka (widziałam jak wygląda pakowanie do Astry).

ja to poważnie myślę o GRACO ma i przekładaną rączkę i skrętne kółka

a pytanie do mam mających ten wózek jakie on ma kółka???
piankowe, plastikowe??

moim foworytem byl x-lander...tylko kolorystyka byla malo ciekawa ja sie uparlam na jakis kolor dla dziewczynki i stad skonczylo sie na wozku implast driver 4xl(na sprzedaz!!!!) niczym sie nie rozni
Wymiary:
- szerokość całkowita: 66,5cm
- wysokość rączki: 77,5÷111cm
- długość wózka: 103÷119cm
- wysokość siedziska spacerówki: 50cm
- wewnętrzne wymiary gondolki: 80x36cm
- wymiary wózka po złożeniu: 50x66x90cm
Waga:
- wózek głęboki: 15,3kg
- wózek spacerowy: 13,8kg
tez jest 3 funkcyjny ma pompowane kola co jest bardzo wazne latwiej sie jezdzi po naszej miejskiej dzungli
siedzisko jak i gondola montowane przodem i tylem do kierunku jazdy
amortyzatory!!!dzieki ktorym nie czuc wybojow raczke mozna dopasowac do wysokosci no i kosz na zakupy taki w sam raz

a co myślicie o takim
http://www.allegro.pl/item346392347_0001_wozek_city_voyager_wozki_tako_wysylka_0zl.html

dla mnie atutem jest ta przekładana rączka i pompowane koła, ale waga troche duza 20 kg

Jeśli 74 cm to więcej niz 79 to ktoś chyba powinien się cofnac do podstawówki...

Gondola Mutsy jest większa od X-landera !!!

no tak... A ja specjalnie zmierzyłam swoj wozek, zeby sprawdzic czy nie ma przeklamań w tym co pisze producent :) A jakieś drobne odchylenia mogą być, bo wystarczy że użyją pianki o 4mm gruszej lub cieńszej i juz na długości możesz miec różnicę 1 cm.

Patrze na opis Roana i tam są wymiary 84x36, w Bartatinie 80x35 i rzeczywiście tą różnicę między Roanem i x-landerem się widzi. Moja kuzynka zdecydowala się na Roana wlaśnie ze względu na to, że podobno to najwieksza gondolka na rynku.

Ja wiem co podaje producent i nic nie naprężałam , jak dla mnie to x lander może mieć i 82 bo ja jak pisałm go nie mierzyłam więc się nie sprzeczam i nie piszę że ma małą gondolkę, piszę tylko że są różnice i warto samemu wszystko pomierzyć

Poza tym producent Emmaljungi podaje wymiar 79, tak samo jak w x-landerze. Jak ja w swoim wózku zmierzę "na maxa" naprężając materiał to też wyjdzie 80 cm! Ale tak jak mówię dla mnie różnica 1 cm jest smieszna!

Wiesz, jeśli 1 cm to jest dla Ciebie rożnica... Dla mnie żadna! Gdyby to było 5 cm...

X-lander ma 79, a np Mutsy, gdzie gondolke uważa się za malutką ma 74.

Zuzka jednak nie jest do końca tak jak piszesz odnośnie tych gondolek, bo ja w sklepie byłam z miarką i są różnice nawet między emmaljungą (80 cm)a roanem (81) , wózki mierzyłam w środku gondolki; nie wiem jaki rozmiar ma gondolka x landera czy mutsy bo mnie to nie interesowało

Fajnie wygląda, tylko siedzenie w spacerówce z tego co widzę się nie rozkłada.

Znajomi kupili Mutsy. Oglądali naszego x-landerka i mówili "ale ciężki". Byłam ogladać ich zakup i Mutsy jest dopiero ciężki! Nam pani w sklepie z wózkami tłumaczyła, że wózki wielofunkcyjne maja podobną wagę, czyli ok 15 kg. Cały szkopuł jest w wyważeniu wózka, dlatego x-lander wydaje sie byc lżejszy i łatwiej się prowadzi, niż jego tańszy odpowiednik np. atlantic czy twister. Do tego dochodzi kwestia, jakie koła ma wozek - pompowane, czy piankowe - wiadomo te drugie beda lżejsze. Trzecia kwestia to rodzaj rączki. Wózki z "łamaną" rączką będzie łatwiej prowadzić, bo siła cieżkości przy podnoszeniu przednich koł inaczej się rozkłada. Przy rączce teleskopowej będzie ciężej (tak jak ma np. mutsy, czy ww OVO BREVI).

Podobnie jest z wielkoscią gondoli, czego dowiodłyśmy wcześniej - gabarytowo są takie same, to jedynie złudzenie optyczne. Jeśli wózek jest szerszy, to nie zmienia postaci rzeczy, kiedy dziecko z niego wyrosnie, skoro na długość drugi wózek jest taki sam. jedynie dziecko w spiworku będzie miało wiecej luzu.

Jeśli mogę coś doradzić, bo my również pół roku zastanawialiśmy się nad wyborem, zróbcie sobie tabelkę, określcie jaki typ wózka Wam sie podoba np. tradycyjny, wypiszcie cechy tych wózków takie jak cena, wymiary, waga, ceny akcesoriów oraz wady i zalety wymieniane na forach i może się Wam coś wyklaruje. Bierzcie przy tym pod uwagę pore roku w jakiej urodzi sie dziecko!
Bez sensu jest porownywanie Emmaljungi do x-landera, bo to sa dwa różne typy wozków!

Może zaparoponuje typy popularnych wózków:

Tradycyjne: Roan Maritta, Jedo Bartatina, Emmaljunga,

Ze skrętnymi przednimi kołami: X-lander XA, Coneco Toledo, Babysmile Twister, Baby Dreams Atlantic, Implast - Volant4, Bolder4.

Ze skrętną tylnią osią: Mutsy Urban Rider, Babysmile - FX, Micrus

Trójkołowce: Implast Bolder3, Pulse 3; Quinny Buzz, X-lander XT

a to mój typ jak na razie OVO BREVI
image

Różnica między gondolą w x-landerze,a gondolami w emmach,roanie czy bartatinie jest OGROMNA.Na forum wózkowym gazety jest sporo opinii o x-landerach,mamy piszą że średniej wielkości dzieciaczki wyrastają z x-landerów ok 4 mca (mniej więcej takie dzieci przestają się mieścić w kombinezonach zimowych),więc trzeba wziąć pod uwagę po prostu porę roku kiedy maluch przyjdzie na świat.Jeśli będzie miał te 5-7m-cy wiosną czy latem jest szansa że spokojnie pojeździ w gondoli aż sam będzie potrafił siedzieć,jeśli będzie to zimą to może będzie trzeba go przesadzać do spacerówki wcześniej niż powinno się to robić.

Inne tematy z forum

pierwsza randka (16 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

pediatra Zdzisław Janowiak (8 odpowiedzi)

czy któraś z Was zna tego lekarza i ma namiary na jego gabinet? Podobno kiedyś przyjmował na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...