REM: Reklama Old Spice'a dyskryminuje pracujących mężczyzn

Właśnie trafiłem na takiego "niusa" i szczerze mówiąc trochę się przeraziłem...
Jak to traktować w tych czasach? Czy faktycznie mężczyźni powinni czuć się dyskryminowani? Bo dla mnie takie skargi to przejaw zniewieścienia facetów i zachowywanie się właśnie jak "baba".
Zamiast podejść do sprawy racjonalnie i z dystansem, a przede wszystkim z przymrużeniem oka - robimy raban bo jakiś (nota bene bambus - dla wyjaśnienia zawczasu, nie jestem rasistą) z reklamy mówi naszym kobietom, że nie jesteśmy ich godnymi. So f*king what? Takimi żalami tylko sami się ośmieszamy..

A więcej o sprawie poniżej:

Rada Etyki Mediów ustosunkowała się do skargi jednego z telewidzów uznając, że wielokrotnie nagradzana reklama Old Spice'a dyskryminuje pracujących mężczyzn.
W reklamie kosmetyków model Isaiah Mustafa odgrywa rolę prawdziwego mężczyzny. Aktor jest arogancki, pewny siebie i zaborczy. Model męskości przedstawiony w reklamie nie spodobał się jednak jednemu z telewidzów, który skierował sprawę do Rady Etyki Mediów.
"Jestem zniesmaczony reklamą Old Spice, która ukazuje dobrze zbudowanego mężczyznę, który mówi, żeby kobieta spojrzała na niego i na swojego mężczyznę (...) Reklama skierowana tylko i wyłącznie do kobiet poniżająca ich mężów, mężczyzn natomiast wpędza w kompleksy i buduje tylko i wyłącznie frustrację. (...) Reklama ta poniża obraża i wpędza w kompleksy normalnych mężczyzn ciężko pracujących na rodzinę i niemających czasu na siłownię" - napisał w uzasadnieniu skargi skierowanej do Rady zdenerwowany telewidz.

Przedstawiciele Procter and Gamble (firmy produkującej kosmetyki) przekonywali, że reklama z założenia miała prowokować i być traktowana z przymrużeniem oka. Rada Etyki Mediów tych wyjaśnień jednak nie przyjęła.

"Spot nie mieści się w ramach przyjętych norm etycznych, ponieważ dyskryminuje mężczyzn, w sposób ocenny porównując ich wygląd z wyglądem modela" - napisała REM w oświadczeniu. W konsekwencji, z reklamy ma zniknąć fragment "Spójrz na swojego mężczyznę i na mnie, jeszcze raz spójrz na niego i na mnie. Szkoda, że nie jest mną".

Źródło - http://media2.pl/reklama-pr/88794-REM-Reklama-Old-Spicea-dyskryminuje-pracujacych-mezczyzn.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: REM: Reklama Old Spice'a dyskryminuje pracujących mężczyzn

"dyskryminuje mężczyzn, w sposób ocenny porównując ich wygląd z wyglądem modela"
Proszę, raz ktoś to zrobił w stosunku do mężczyzn i nagle jaka krzywda się dzieje ;)

Od dzisiaj w reklamach tylko brzuchate miśki i płaskie panny!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hehe, wyobrażam sobie już Panią Basie w reklamie jakiegoś perfuma i hasło w stylu "zaje*iście capi" :]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To musiał być faktycznie bardzo sfrustrowany i z niską samooceną delikwent.

Szkoda, że Panie tak ochoczo nie podają do rady etyki reklam, w których młode lub sfotoszopowane starsze reklamują kremy na zmarszczki. Lub inne reklamy gdzie tylko występuje chude, piękne kobiety??

Jakoś nie idę się pociąć z tego powodu....tylko wręcz przeciwnie:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dajcie spokój, po co sobie wogóle głowę takimi bzdurami zawracać ;]

byłam kiedyś świadkiem takiej scenki: na przystanku, pod reklamą jakiegoś kremu odmładzającego z krzyczącym hasłem "nawet do 5 lat mniej" (czy jakoś tak) stała mała, zasuszona staruszeczka. Popatrzyła na plakat, pokiwała głową. "Rzeczywiście, różnica" - zamruczała i poszła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dobre :)

Reklama Old Spice`a jest rewelacyjna. A skąd wiadomo, że ów model nie jest ciężko pracującym facetem, zamiast spędzać czas przed tv z puszką taniego piwa na swoim opasłym brzuchu, jak być może ów niezadowolony?
Nie czuję się dyskryminowany, że ktoś do mnie powie "o widzisz, ten koleś ma na brzuchu drabinkę, a tym oponkę". To raczej mnie zmotywuje, żeby zadbać o oponkę i zrobić z niej drabinkę^^

A pisząc już zupełnie poważnie, to kompleksy skarżącego i jego subiektywne samopoczucie po obejrzeniu reklamy nie mogą być podstawą określenia tej reklamy jako "nieetycznej".
Nie jestem modelem, mam już swoje lata - nie wyglądam jak model i już zapewne nigdy tak wyglądać nie będę ale nie mam z tego tytułu kompleksów, a reklamę uważam za niezwykle udaną:)

Jeśli kogokolwiek ta reklama miałaby dyskryminować, to chyba tych, którzy nie używają dezodorantów i zwyczajnie śmierdzą.

Eeee tam, styknie samo mydło ;)

W całej tej sprawie złe jest jedno - coraz więcej podobnych oszołomów czuje się "obrażonych" a organy zajmujące się takimi sprawami przyznają im rację - dlaczego? Ja bym powiedział prędzej - facet, wyluzuj, nie zachowuj się jak ciota.
Jeszcze trochę a naprawdę nastaną czasy gdzie człowiek nie będzie mógł niczego powiedzieć aby nie być oskarżonym o obrazę kogoś czy tego kogoś uczuć.
Moim zdaniem albo facet ma naprawdę problemy z samym sobą albo to zwykły pieniacz liczący na odszkodowanie.

a co sądzicie o "szczuciu cycem"?
http://szczuciecycem.blox.pl/html

Według Freuda emocjonowanie się gołym cycem świadczy o niedojrzałości emocjonalnej mężczyzny^^

Freud to i w zazdrość o członka wierzył ;)

Cycem poszczuć można - nie mam, to nie wiem czy działa :))))

Czy wyobrażacie sobie ugrzecznianie spotów Old Spice w przyszłości? Jesteście ciekawi jak zyliardy fanów marki Old Spice komentowało tą sprawę na oficjalnym profilu społecznościowym Old Spice Polska? Wybierzcie sami, która wersja spotu jest według Was najlepsza? -
http://www.youtube.com/watch?v=N3XMhkQk6sw

link do ankiety dla zainteresowanych:
https://www.facebook.com/questions/364277006923283/?qa_ref=ssp

Ciekawe że sfrustrowany autor skargi jest tak zapracowany że nie ma czasu o siebie zadbać na siłowni ale na wypisywanie głupich skarg to czas ma.
A co do dziwnych reakcji na reklamy to w dniu pogrzebu św. pamięci Prezydenta Kaczyńskiego na Wawelu trzeba było usunąć wiszącą w pobliżu reklamę piwa Lech. To też był chyba efekt czyjeś frustracji.

Cross ale przecież on skorzystał z przysługującego mu prawa...powinieneś go wspierać, jako "twardy legalista", a reklamę wykląć, autorów wtrącić do lochu!! ;) Zostało złamane w końcu prawo! Tak orzekła komisja ^^

Nic nie wiem o tym orzeczeniu. To pewnie dlatego że sprawa wydała mi się zbyt śmieszna żeby ją śledzić. I tak na marginesie w życiu bym nie utożsamił hasła tej reklamy ze zmarłym Prezydentem.

Ależ sprawa jest śmiertelnie poważna o_O Rada Etyki Mediów tak orzekła. A Ty nie grzmisz: NA SZAFOT!! NA SZAFOT!!!?

A kiedykolwiek grzmiałem?

Pogrzmiewasz od czasu do czasu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Muza musi grać. (2839 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

telefon do 1000zł (123 odpowiedzi)

Witam, chciałbym wymienić już mojego leciwego smartfona. Co możecie polecić w cenie do 1000zł?

Sauna dla mężczyzn (36 odpowiedzi)

Cześć. Powiedzcie mi, gdzie w 3mieście znajdę saunę tylko dla mężczyzn?