Re: CLOSTILBEGYT A CIAŻA część 10:-)

zatem jestem i ja:-))

...z wiarą.. na lepsze jutro, nadzieją, która umiera ostatnia..i miłością, która trwa wiecznie..:-)

nie brałam clo,ale że się tutaj wypowiadam i Dziewczyny są fajne no to jestem:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja tez mam wole wyrzucone na zewnatrz..bo sa tez takie co sa w srodku i ich nie widac..one sa bardziej niebezpieczne.. ktos kto zna sie na tarczycy tyle co my czyli laiki - tyle,ze na to choruje itd to ja widze u kogos jak tarczyca jest wieksza.. i na fotkach niektorych u mnie tez ja widac.. ale ogolnie to ona mi nie przeszkadza.. leczone wole i pod stala obserwacja nie sa straszne i nie tak duze jak na fotkach..medycyna jest bardzo do przodu.. teraz wole operuja jak sa za duze.. mi w ciazy np. powiekszone wole powoduja ze jak ide szybko to szybciej krew sie pompuje do tarczycy a wole sa jak gąbka..wchlaniaja ale wolniej wypuszczaja i np. mam wrazenie jakbym sie dusiala..mam od razu odruch wymiotny..dlatego ucze sie chodzic w ciazy spokojnie..wolniutko:-)

wszystko sie da..glowa do gory:** a jakie leki bierzesz?

Tak i szyja spuchnieta pózniej,a mocno u Ciebie widać?
Lek mam przepisany,biorę od dzisiaj,nie wiem tylko czy o ciążę mogę się dalej starać czy najpierw to wyleczyć?

Ania nie panikuj, wole to nic strasznego też je mam . dostaniesz leki na TSH i będzie wszystko ok:)

A mnie dziś lekarz nastraszył,wypisał receptę,dał skierowanie na USG tarczycy i powiedział że widzi że mam powiększoną i może zaczyna się wole,tak się pzrestraszyłam,zaraz w necie szukałam informacji,noi jak zobaczyłam zdjęcia z tym wolem to w szoku jestem i boję się jutrzejszego USG!
Dziewczyny macie w tym doświadczenie,podpowiedzcie coś,bo noc mam z głowy.

no jak juz mówiłam, cieszę się, że wszystko jest w porządku Stokrotko! :))

no to jestesmy po wizycie. Najpierw dosc dlugo szukalismy drugiego maluszka,ale jest..znalazl sie:-)
oto co mam w opisie z usg - macica wielkosci 15tc, usg tv - w jamie macicy 2 plody o polozeniu dowolnym, biometria odpowiada 14tc.
opis plodow:- ASP 140/min, zaobserwowano ruchy plodow, struktury mozgu prawidlowe, przepoma kompletna, pierscien pepekowy zamkniety, zaobserwowano zoladek, pecherz moczowy, uklad kostny prawidlowy, kanal kregowy zamkniety, trofoblast na scianie przedniej ilosc plynu owodniowego prawidlowa.. gin mowila,ze wszystko jest ok i ze dzieciaczki sie ladnie rozwiaja..

no i mam zaczac brac witaminy dla kobiet w ciazy i do tego kwas foliowy gdyz potrzebujemy podwojnej dawki skoro dwoje dzieci:-)

jak dostalam witaminy itam byl juz kwas foliowy to lekarz oprocz tego kazal mi brac folik. A jaki masz poziom hemoglobiny?

stokrotka powodzenia i daj znać jak po wizycie :)

Mam pytanie - może któraś będzie umiała mi pomóc. W badaniach okresowych do pracy wyszła mi za niska hemoglobina, w związku z czym poszłam do apteki zaopatrzyć się w preparat z żelazem. Pani poleciła mi Chela Ferr który ma dodatkowo w składzie kwas foliowy (0,4mg czyli tyle ile ma np 1 tabl. folicu). W związku z tym pytanie - czy przyjmując to żelazo powinnam zaprzestać przyjmowania kwasu foliowego?

a ja mierzylam tempke 4-5 cykli i i juz po pierwszym cyklu pelnego meirzenia wiedzialam, czy i kiedy mialam owu bo byl skok..i jesli byl skok a pozniej tempka nie piela sie w gore to jasne bylo,ze raczej nici z tego..owszem bywaly cykle keidy to tempka ladnie piela sie w ogre a np. w 12 dniu fazy lutealnej nagle bum i niska tempka..i @ po paru godzinach..
ten ostatni cykl byl taki,ze w 16 dc mialam skok tempki..potem sie piela do gory..keidy w 24dc mialam juz 37.03 a kolejny dzien 37.09 to wstapila we mnie nadzieja..w 28dc test pokazal 2 kreseczki a bylo to 12d po owu.. chce dodac,ze moje cykle wczesniej byly i po 60 dni..takze w moim przpadku testy owu nie sprawdzily sie,gdzyz musialabym robic je od okolo 10dc do 45?
a tak obserwowalam tempke..pozniej jak juz bylam w ciazy to na poczatku tez mierzylam..a po wizycie juz zaprzestalam..uwazam,ze to dobra metoda..takze by poznac swoj organizm..

dzisiaj ide do gin..z lekka sie stresuje,czy wszystko ok z dzieciaczkami..

Ja używam testów i jestem bardzo zadowolona. Pokrywają się zawsze z obserwacjami (tempki, śluz) oraz z monitoringiem :) Kupuję je na allegro i jak kupuje się większą ilość to wychodzi bardzo tanio (mniej niż 1zł za sztukę) i do tego jest kilka testów ciążowych gratis :)

a zresztą - pójde do Niego na tą wizytę w grudniu bądź styczniu i wtedy zadecyduje w zależności co mi powie :)

już tyle się staram, że ten ewentualnie dodatkowy cykl mnie nie zbawi :D he, he...

aniu - mam nadzieję, że te leki Ci pomogą, oby ;)

A ja właśnie chce zakupić te testy i spróbować,sprawdzić je z moimi obserwacjami,tylko nie wiem czy nie szkoda kasy na nie,bo tanie nie są,no ale czy występuje owulacja pewności nie mam,ale czy one mi dadzą,to też nie wiem.

U mnie @ przyszła,znów się nie udało,to już 6 cykl,ale znam chociaż przyczynę,noi jutro jadę po receptę,zacznę się leczyć,lekarz mówi że po miesiącu już może spaść do 2 tarczyca,a ja mam 5.

Jestem dobrej myśli,choć wczoraj jak odebrałam wynik to spać w nocy nie mogłam,puls mi skoczył i nie szło usnąć.

Nie wiem sama... Rozmawiałam z moim B o zmianie lekarza, już wcześniej, ale uważa, że to bez sensu :( bo ten ma dobrą opinie, zna mnie, prowadził mojej Mamy dwie ciąże (mnie i Brata ;)), ale jest z lekka rztrzepany, to fakt :/

Kurcze mam wrażenie, że mam przez te testy nieszczęsne zmarnowane dwa cykle :( naprawdę nie mam bladego pojęcia co mam robić :/

A co Wy Dziewczyny byście zrobiły na moim miejscu?

Olesia - ja w piątek byłam u mojej gin i dziś ponownie, w innym gabinecie bo na tamtym nie była pewna czy jest ciałko żółte. Pomimo tego, że jestem zdrowa jak ryba - hormony, jajniki, jest owu itp. - to zaprosiła mnie na monitoring od przyszłego cyklu. Tak dla świętego spokoju. I zapłace tak naprawdę tylko za jedną wizytę a dalsze będą jako jedna usługa.
Więc na Twoim miejscu - zmieniłabym lekarza :/
Z resztą ... jakie masz cykle?
Przy Twoich problemach tak naprawdę powinien Ci kazac robić te testy już od 5ego dnia.

żonka - jak wcześniej robiłam, to miałam teoretycznie prawidłowo, chyba 14 dc pojawiły się pierwsze 2 kreseczki i utrzymywały mi się bodajże ok 7 dni :) dzwoniłam do lekrza i powiedział, że to dobrze, bo wówczas byłam płodna... ale teraz w 10 dc (gdzie ostatnio mam 29 dniowe cykle), pojawiła się druga bledsza kreska a teraz w 12 i 14 dc nic... mnie się wydaje, że coś się powinno pojawić!! :)

Nie ufam kompletnie tym testom i jestem zdziwiona, że lekarz posiadający tak dobrą opinię kazał mi zrobić, ale Jemu ufam, więc robię jak karze - najwyżej w grudniu lub w styczniu będę z Nim wojować ;)

Dagolek - nie mierzę tempki, bo nie mam do tego nerwów :) poza tym w to też do końca nie wierze ;) chyba ten monitoring mi pozostaje :D

Iwonus.p - przykro mi z powodu śmierci w rodzinie... tak to już niestety bywa :( co do chęci posiadania dzieci, u mnie też ostatnio jakoś się z tym uspokoiło :) tzn. bardzo chcę dziecko, ale już nie myslę o tym non - stop, staram się wyciszać i myśleć o zbliżjących świętach ;D póki co działa, to już bardziej teraz Mężuś naciska ;D

Hej dziewczyny:)

U nas w zasadzie bez wiekszych zmian. Troszkę smutnawo (pogrzeby w rodzinie) a poza tym jakosik leci powoli do przodu.

Olesia - Ja tam tez jakoś nie ufam testom owu. Ja póki co miałam dużo na głowie więc obsesja na punkcie maleństwa troszku zmalała;p, ale jeśli do końca roku się nie uda to tez chyba uderzę w monitoring. Wydaje mi sie jednak najbardziej wiarygodny. Chociaż może się mylę.

Olesia myślę , że te testy są do d... :/ szkoda na nie kasy. A mierzysz tempke?

Hej. Mi czasami wyjdzie pozytywny tylko 1 dnia, a czasem aż 3 dni z rzędu (robię codziennie). Pęcherzyki są i pękają (potweirdzone monitoringiem) więc tak jak pisałam już wcześniej - testy powinnaś robić codziennie, mogłaś przegapić pik LH

A mnie szlag chyba trafi!! :(

ja nic z tych testów nie rozumiem i jeśli lekarz nie zadecyduje o monitoringu od kolejnego cyklu zmieniam lekarza... Wyobraźcie sobie, że według zaleceń lekarza drugi miesiąc robię te cykle od 10 dc i właśnie w tym dniu wyszła mi 2 kreski, z tymże ta testowa bledsza, ale dość wyraźna a 12 i 14 dc już brak drugiej kreski? Ku... to jest nienormalne, a mnie już cholera bierze :( buuu....

Czy ze mną jest coś nie tak? czy o co chodzi? :/

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Pytanie o wynajem (32 odpowiedzi)

Mam pytanie jesli wynajmuje mieszkanie rodzinie a umowę najmu podpisze tylko 1 osoba. To gdzie...