Re: CLOSTILBEGYT A CIAŻA część 5.
Domowe sposoby na zgagę w ciąży
Mleko i jego przetwory
Wystarczy wypić pół szklanki ciepłego mleka, by zgaga nieco złagodniała. Niestety nie jest to rozwiązanie, które można stosować często. Mleko ma w sobie sporo alergenów, które już w fazie płodowej mogą uczulać maluszka. Specjaliści zalecają zamiast tego wypijać naturalny jogurt lub kefir. Zminimalizujemy w ten sposób zagrożenie ewentualnych późniejszych alergii.
Migdały
Zawierają magnez i wapń. Są szczególnie polecane w ciąży. Możesz je stosować gdy dopadnie cię głód lub gdy nie możesz jeść słodyczy. Świetnie usprawniają system trawienny. Pomagają także w atakach zgagi. Przyszła mama powinna mieć zawsze ich garstkę przy sobie. Warto zjadać po kilka migdałów po każdym posiłku. Działają zarówno zapobiegawczo w przypadku zgagi w ciąży jak i interwencyjnie, gdy już piecze. Migdały w ciąży są idealną przegryzką, dlatego warto je mieć „poupychane” po kieszeniach.
Siemię lniane
To produkt, który właściwie jest dobry na wszystko. Szczególnie polecany przy palącej zgadze. Wystarczy 2-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego zalać gorącą wodą i odczekać aż ostygnie. Zawiesinę pić, gdy pojawi się piekący ból w przełyku. Dobrze jest pić siemię także profilaktycznie po każdym posiłku. Pomaga ono w trawieniu ciężkich lub kwaśnych posiłków, wzmacnia nabłonek żołądka i przełyku, ochrania delikatne i podrażnione miejsca przed atakiem kwasów żołądkowych.
Sposoby farmakologiczne
Na uporczywą zgagę można przyjmować leki. Warto jednak każdorazowo dokładnie czytać ulotkę dołączoną do medykamentu. Dobrze jest też zapytać o poradę swojego lekarza prowadzącego ciążę. Najlepiej stosuj leki w momencie, gdy zawiodą cię domowe sposoby.
Pamiętaj, że siła zdrowia tkwi w naturze, a nie chemii. Oto leki, które pomogą doraźnie zwalczyć zgagę.
Rennie,
Manti mleczko,
Ranigast (w przypadku zdecydowanej konieczności),
Alugastrin.
0
0