Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 30*

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 29*

Rozpakowane:
20.06. gianella - termin na 02.08. - Rozalka, 2,03 kg, 44 cm / Kliniczna / CC

2-paki:
Sierpień:
Eliska - 03.08. - dziewczynka Gaja -Zuzanna / Zaspa
Sylwia- 04.08.- chłopak! :) / Kliniczna (?)
Sanszajn - 04.08. - chłopczyk / Redłowo
mariols - 05.08. - dziewczynka Wiktoria :*/ Kliniczna
Mamafipcia (Pati 25) - 06.08. - dziewczynka:)
karing - 07.08.
agag_agag - 09.08 - chłopczyk Szymek /Zaspa
ania84 - 12.08. - dziewczynka Liwia / Kliniczna
kasiowa87 - 12.08. chłopiec Antoś / Kliniczna
Ania32 - 13.08. synek Filip / Kliniczna
asela - 15.08. - dziewczynka Gaja Daniela / Redłowo
Kasita - 17.08. - Synek Tymek / Kliniczna
Ola81 - 17.08. - dziewczynka :) / Wejherowo
GosiaS - 18.08.
Zetka- 18.08 synek, Wojtuś :)/ Zaspa
Paula - 19.08. chłopczyk Antoś :)
AgusiaB - 20.08. - synek Wojtuś :) / Kliniczna
KArolina - 20.08. - synek Tomasz / Redłowo
Bimka - 21.08. - chłopczyk Adaś ;) / Redłowo
aga81gd - 23.08
Martek - 25.08 - chłopczyk
łucja81-26.08- synek:)- Maciej / Wejherowo
Mammamia - 28.08 - synek Maciuś / Redłowo
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08 - dziewczynka / Kliniczna
asiaM - 30.08. - chłopczyk

Wrzesień:
ania85 - 01.09. dziewczynka
Galuszka-03.09.córcia Nina albo Maja/Wejherowo lub Redłowo
nanik - 03.09.- dziewczynka Wiktoria
Asiunia81 - 05.09. - chłopczyk
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09. - chłopczyk / Redłowo
Fretka - 15.09. chłopczyk
agusp - 15.09. dziewczynka / Swissmed
LADY_D - 16.09. synka¤ Jasia:)
miskab - 17.09 - synek Jasiek / Wejherowo
Roli - 17.09. - synek / Kliniczna
Alana - 18.09. - córeczka Laura / Redłowo
gomarried - 18.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.- dziewczynka :) Amelia / Kliniczna
malutka22 - 22.09. - synek Fabian / Redłowo
okruszek_ - 22.09 - synuś Marcin / Kliniczna
ivi83 - 09.09. - synek Olaf / Borys, może Zaspa
krasnal699 - 24.09.synalek Konrad :)/Klinczna ale to wszystko na razie raczej:)
Iskierka28 - 29.09 - córeńka / Wojewódzki/Zaspa

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

link do starego
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-sierpniowo-wrzesniowe-2012-29-t396251,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeśli chodzi o facetów to mój jest jedynakiem, typowym, jeszcze mamusia niczego go zupełnie nie nauczyła, ale cóż na tyle ile się udało to coś sobie wypracowaliśmy, a do resztę wad poprostu zaakceptowałam ;-)

wczoraj byłam na wizycie i maluch waży już 2300, musze brac zelazo bo mam kiepskie wyniki i zrobic wyniki tarczycy, bo od jakiegos tygodnia mam mega suchosc w buzi, a to moze byc od niedoczynnosci, nastepna wizyta za 3 tygodnie, juz z KTG i wymazem na paciorkowca

mój maluch tak mnie cisnie juz glowka, ze czasami to isc nie moge, a nie wspomne o lataniu do kibelka

Galuszka fotka super, bardzo podobaja mie sie takie zdjecia brzuszków.

Moja Zosia od poniedzialku chodzi do przedszkola, narazie na pol dnia i jest bardzo zadowolona, obylo sie bez placzu i wogole, kazala mi juz pierwszego dnia szybko ja zostawic, a jak przyjechalam, to za wczesnie bo ona chciala jeszcze zostac, oby tylko jej tak zostalo ;-)

Bimka...coś się babci chyba pomyliło...eh musisz powiedzieć że mają dzwonić tylko w nagłych sytuacjach

Ja się bawiłam z chrześnicą przez 4 godziny i brzuch mi wysiada...ale to dlatego że mała chce się przytulać do dzidzi, wrzucała mi pod bluzkę zabawki, żeby Ninka się bawiła, no i najchętniej chrześnica - Emka weszła by do mojego brzucha:) Bo u cioci w brzuchu fajnie jest.

Bimka odpocznij sobie, poleż i dzisiaj już nic nie rób!

bez sensu, to po co Cię wołała...

PS Ja tez mam wolne tylko u dentysty - dlatego od jakiegoś czasu uwielbiam te wizyty ;> Zamykam oczy i sobie leżę. Najlepsze było zakładanie i ściąganie aparatu - godzina spokoju i żadnych dodatkowych atrakcji (w formie borowania np.) :) Muszę sobie jakiś ząb do leczenia znaleźć - własnie!

eh malutka, bo do akpolu masz jednak daleko

mnie tez dzisiaj brzuch boli

wyrwałam sie do fryzjera, po pół godzinie telefon od babci że mam szybko wracać (normalka, tylko od dentysty mnie nie wołają, wiec mam prawdziwe "wolne" tylko u dentysty), no i jak mnie skończył obcinać to wracałam szybko. Za szybko szłam, bo mnie brzuch boli już od 12:00 :-/
Wchodzę a one sie bawią w najlepsze. Nawet Madzia nie zauważyła że przyszłam. I po co ta panika? Żeby mnie zestresować tylko.

Nat nie przejmuj się, mój też lubi grać i zarywa noce..:)ale jak mamy coś robić następnego dnia, to uprzedzam i ma wybór..jak chce być niewyspany - bardzo proszę.
Ale Ty to już masz przegięcie z tym facetem...jakiś ...dobra nie obrażam..ale swoje myślę. Mój też ma wady...ja dużo zaakceptowałam, ale jakby mnie tak traktował i się tak do mnie odezwał to sam by wyleciał z mieszkania i mógłby sobie do swojej mamy jechać - niech mu usługuje.
Proszę nie poddawaj się i bądź dzielna...i olej go ciążowym moczem ile się da!!!
kaska2308 ...musisz pozbyć się śladów:) sprzątnij te wiórki:) i jak coś to Ty nie widziałaś żadnego rafaello:)
Mammamia..noo mój mąż to ma świra na punkcie sylwetki...nie jest jakimś koksem ani nic z tych rzeczy, żadnych sterydów też nie tyka...ale dużo je (wręcz bardzo dużo) i spala to na siłowni...jest chyba od tego uzależniony, całe szczęście pracuje na siłowni więc nie robi tego w wolnym czasie, tylko w czasie pracy:)

Przeszłam się spacerkiem do Akpolu i znowu mnie brzuch boli.

no ja też raczej wyznaję zasadę rozdzielania obowiązków :)
teraz to inna bajka, bo jestem uziemiona, ale jak pracowałam to obowiązki były po równo. Sprzątanie po równo, zajmowanie się dzieckiem po równo itp. Dlaczego ja mam zajmować się dzieckiem, pracować i zajmować się domem, a mąż tylko pracuje...? Wydaje mi się to nie fer. Tak samo jeśli kobieta nie pracuje a "tylko" zajmuje się domem i wychowywwaniem dzieci to i tak uważam że jest to na tyle wyczerpująca praca że jak mąż wraca do domu to powinien poświęcić czas dziecku a żona w tym czasie odpoczywa. A potem żona ponownie zajmuje się dzieckiem a mąż sobie odpoczywa. Ja jestem za podziałem po równo :D

Ja póki siedzę w domu to też nie wymagam by robił nie wiadomo co, ale chociaż takie podstawy jak wrzucenie brudów do kosza czy schowanie rzeczy do lodówki po swojej kolacji dodatkowo go nie zmęczy :)

Co do ogólnego sprzątania to fakt, wolę zrobić sama bo i tak mi się rzadko podoba jak on to zrobi:P bo robi byle jak. Póki co i tak ja piorę, prasuję, zmywam, robię zakupy, sprzątam, myję okna, szafy, lustra, itd. plus wychowuję strasznie zbuntowane dziecko.

Kiedy wrócę do pracy to będzie podział obowiązków jak kiedyś, bo nie uważam, że moją rolą jest pracować i robić to wszystko samej.

dziewczyny, weźcie przykład, bedziecie zadowolone i trawa bedzie skoszona....

http://egorzow.pl/ogloszenia/PRACA_POD_ZARAZ__DAM_PRACe____265491.html

hehehe, tak jest mammamia, ja naprawdę wiele nie wymagam, ale żeby chociaz syfu po sobie nie zostawiał wszędzie :P

A mój to chodzi na siłownie czesto za to. 3 razy w tyg. musi być

hej
w Szczyrku od 3 dni słońce!!! A dziś nawet za bardzo grzeje jak dla mnie :>

Laski, czytałam Was dzisiaj i taka mi się nasunęła myśl jedna; biedni Ci Wasi męzowie. Szukuje się na nich jakiś lincz widzę! ;D
Facet łazi do tej roboty, niektórzy na niejednym etacie pracują, do tego stres, żeby w ogóle ta praca była bo przecież dziecko (dla wielu kolejne) w drodze, żona stęka, ciągle coś chce... Ciężko być facetem :>

Chyba bym się źle czuła gdyby mój nie dość, że przy dzieciach pomaga, jest tatą "aktywnym" to jeszcze miałby dom sprzątać, gotować itede?
No ja rozumiem, żeby nie miał wyjścia, bo żona jest leżąca, ale tak to jakos dziwnie - w końcu jaka jest moja rola? To, że chodzę z brzuchem nie usprawiedliwia nicnierobienia. Wiadomo, że firanki zawiesił jak mieliśy po remoncie, okna umył od zewnątrz bo ja bym skończyła rozciapana na ulicy heh ale poza tym i tak się przecież nie nabiorą, że jesteśmy inwalidkami :>

Ja tam za bardzo faceta nie chce widywać ze szmatką od kurzu ;) Ale na siłownie by mógł częsciej chodzić (Gałuszka jaki Twój maż wysportowany och ach ;) Może mu mojego brzuchacza podeślę :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Załatwione wszystko, a nawet i więcej. Pokusiłam się o wstąpienie do akpolu. Zakupiłam obcinaczkę do pazurków, szczotkę do włosków, gruszkę do noska i gacie poporodowe :D Zaszalałam :D

W spółdzielni szybciutko poszło, uff. I zahaczyłam jeszcze o koleżankę i będzie razem ze mną męczyć mojego M. żeby remont zaczął. A, że ona chętna do pomocy, bo ma urlop to trza to jakoś wykorzystać :)

Rano bolało mnie więzadło, i przeszło!! czuję się bosko, po tylu dniach boleści nagle nic nie boli!! tzn. troszkę, ale co to za ból :D oby tak się utrzymało choć przez kilka dni:)

Ahh te Chłopy! Głowy do góry Dziewczynki :)

Łucja pytałaś o muffinki z borówkami amerykańskimi. Zapodaję przepis :
http://mojewypieki.blox.pl/2007/06/Muffiny-mocno-owocowe.html

Ogólnie możesz jeszcze zrobić ciasto jak na murzynek i do tego wsypać borówki... pyyyycha :) My mamy w ogródku wysyp w tym roku i już nie mogę się doczekać, aż dojrzeją...

nat wspolczuje, musisz ustalic z mezem co i jak... moj maz tez gra,ale pozwalam mu na to jak nasz synek pojdzie spac i tyle.Musi byc jakis podzial obowiazkow.

alana ja do sciany uzywam farb akrylowyuch w tubkach

kaska ja potrafie zjesc cukierki michalki prawie cale opakowanie jak mam je w domu, dlatego nie kupuje ich juz ;D

Ale też mam dzisiaj nerwa na mojego dziada... wrrr.... jutro ma imieniny ale dziś wpadają teściowie z jego bratem i dziewczyną i oczywiście wszystko na mojej głowie!!!! Nie mam już dziś na nic siły, pier....lę nie robię! Podejrzewam, że wróci z pracy dopiero jak goście będą juz 2 godziny u nas siedzieli, a ja nie mam ani siły ani ochoty nadskakiwać nikomu. Oczywiście wnerwia mnie mnóstwo innych rzeczy, ale nawet nie chce mi się teraz pisać bo wkurzę się jeszcze bardziej.

No i macie racje, najgorsze to przyzwyczaić dziada do luksusu, muszę zacząc terapię odwykową.

Właśnie zjadłam ponad pół opakowania raffaello na raz, jak tak dalej pójdzie to będę przodowniczką wagi :) a najgorsze jest to, że teraz dookoła wszędzie są wiórki kokosowe...

nat szczerze wspolczuje ale Ciebie tez bardzo rozumiem. Moj mezulek od 2 miesiecy nie pali i wyzywa sie najbardziej na mnie bo na mala nie pozwalam mu podnosic glosu. Ach ci faceci...z nimi zle bez nich tez nie lepiej ale zawsze mozna ich kilim i gdzies w ogrodku zakopac zeby Rutkowski nie znalazl :))

no to nat nieciekawie :/ może bądź kilka dni miła dla niego i na nowo spróbuj o coś poprosić? albo zróbcie integrację :D na wielu to działa ...

Mój mąż wczoraj posprzątał po kolacji, rano przebrał małego, zrobił mu śniadanie, potem pozmywał po sobie i wziął śmieci bez gadania. Byłam w takim szoku, że nawet słowa nie powiedziałam :) ale miło, że coś do niego dotarło. W końcu sama się nie zapłodniłam :P jesteśmy w tym razem. Musi zacząć pomagać. I koniec :)

Właściwie to niedawno na to wpadłam bo już wam pisałam, że będę z mamą malować patrząc na obrazek ale jakbym miała rzutnik to poszło by 3 razy szybciej :D

my używamy zwykłych farbek :) Najlepsze, że kiedyś mieliśmy pomalowaną łazienkę w rybki itd zwykłymi i nawet w czasie kąpieli jak dotykałam mokrą ręką to się nie zmywało :)

U mnie ten dziad pracuje, przyjdzie do domu to odpoczywa po pracy i gra w gry komputerowe, w sobotę idzie do pracy, wróci ja mam wszystko posprzątane dla niego zostawię tylko szorowanie wanny, to on musi odpoczywać i teraz nie może. W niedziele śpi do 12, później czyta do 13 a wtedy to zależy bo jak ma ktoś przyjść do idzie do pracy a jak nie przyjdzie do pracuje w domu. To ja mu o wannie mówię to on krzyczy, że w kółko tylko marudzę i mam jechać do mamy, bo on ma mnie dość.

malutka czy ja sie dobrze domyslam że chcesz na sciane rzucic obrazek i go namalować ? ci powiem ze zarąbisty pomysł :)) a jakie farby do malowania takich obrazkow na sicanach ?

jak ja dzisiaj mogę pisać to cisza ....

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...