Red. Gmyz a reżim w Polsce

Osobiście jestem zdania, iż z tym artykułem o trotylu na łamach Rzeczypospolitej mamy znowu do czynienia z kolejną próbą zmylenia opinii publicznej i zjadliwym ośmieszeniem opozycji w Polsce, domagającej się jedynie czystej prawdy. Zwróćmy uwagę, że chcący prawdy i czujący się w obowiązku względem narodu i historii, by tej prawdy dociekać zdecydowali się na niezależną i międzynarodową komisję wybitnych specjalistów od badania katastrof lotniczych. A więc nie ma tu jedynej chęci za wszelką cenę odsunięcia od władzy obecnej ekipy rządzącej w Polsce. Jednak władze nie idą w kierunku jak najszybszego rozwiązania zagadki największej w dziejach katastrofy narodowej. Czemu boją się niezależnej opinii certyfikowanych fachowców ? Na razie mamy niewątpliwą zagadkę co do przyczyn tego strachu, jak i samej katastrofy. Przy logicznym rozumowaniu - to właśnie władzy powinno zależeć dla świętego spokoju by zagadkę istoty smoleńskiej tragedii wyjaśnić wszelkimi dostępnymi metodami - i jak najszybciej. Tymczasem żądania społeczne nie docierają nadal do polskich władz, a kolejne BADANIA nadal wykonują Rosjanie przy współpracy ze znienawidzonymi i przeklętymi w Polsce politykami. Naród dostaje kolejne terminy liczone w miesiącach i latach - by dowidzieć się podstawowych rzeczy o katastrofie. Tak nie może być i musi się to jak najszybciej zmienić - chyba, że ktoś udowodnić chce brak demokracji w Polsce. Europa i świat niedawno temu wypowiedziały ustami swoich polityków, że nie ma wolnej Europy bez wolnej Polski. Mam wrażenie, że zachód już zapomniał swoje słowa. Od dłuższego czasu sytuacja w Polsce niedwuznacznie sygnalizuje problem z demokracją. Przypominam, że istotnie jest prawdziwe stwierdzenie o braku wolnej Europy bez wolnej Polski. W obecnej sytuacji zachód powinien na polskich władzach za pomocą nacisków dyplomatycznych wymóc właściwe zachowania. Jeśli i to nie pomoże to do głosu dojść muszą naciski ekonomiczne. Dobrze, że chcemy demokracji w krajach pozaeuropejskich - tym bardziej nie wolno bagatelizować spraw europejskich. Komentując swoje zwolnienie Cezary Gmyz stwierdził, że rozmowa z radą nadzorczą przypominała posiedzenie komisji weryfikacyjnej wyrzucającej dziennikarzy w stanie wojennym. Ponownie potwierdził także, że podtrzymuje tezy zawarte w tekście. Zapowiedział także wystąpienie na drogę sądową przeciwko byłemu pracodawcy.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Red. Gmyz a reżim w Polsce

Wymyśl sobie jakikolwiek scenariusz katastrofy smoleńskiej poza przedstawionym przez MAK / Millera i interwencją Obcych - a będziesz wiedział dlaczego nikomu innemu (z Zachodem włącznie a może przede wszystkim), tylko "smoleńskim oszołomom", zależy na dotarciu do Prawdy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 16

Chciałbym wysłuchać argumentów wszystkich, którzy zaminusowali mój wpis.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

widzisz sadylu, bez hala to nie to samo:) Pisowcy cie minsuja i sami ze soba dyskutuja:) Hal napewno zrobilby porzadek:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie wiem, kto minusuje mój wpis i dlaczego - dlatego pytałem o argumenty. Sądzę, że to po prostu niezrozumienie sensu wpisu - bo sam jestem bardzo daleki od wiary w raport MAK-u czy Millera, czemu wielokrotnie dawałem wyraz na forum.
A brak Hala, jak już ktoś wspomniał, umożliwia sensowną dyskusję, bez wycieczek osobistych i obrażania dyskutantów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

ja tam sadyl dałem Ci plusa, bo trafnie rzecz ujełeś

tak się składa, że wszystkie przedstawiane racjonalizacje i wzajemnie się nakładające lub wykluczające (błąd pilotów, naciski na lądowanie, mgła, brzoza itd. itd) są wygodne dla niektórych, bo:
1) nikogo nie obarczają winą za katastrofę - tylko naturę/siłę wyższą/fatum albo
2) obarczają winą za katastrofę zmarłych

trzeci pomysł to obarczyć winą za katastrofę Kaczyńskiego (tego żywego) - bo zmusił do lądowania swojego brata - to też wygodne wersja dla niektórych

...

porozmawiajmy jednak o wersjach niewygodnych

zamach to nie jedyna możliwość, ale nie o tym chcę pisać

wersje niewygodne mają jeden wspólny mianownik - ktoś za to ponosi winę i jest to ktoś, kto żyje i ma się dobrze

ktoś personalnie ponosi winę za swoje działania lub zaniechania

personalnie oznacza tyle, że nie można obwinić żadnej instytucji, struktury czy bylejakości panującej w naszym kraju a konkretne osoby odpowiedzialne za bylejakość, nie przestrzeganie, czy nie wypracowanie procedur

TA KATASTROFA NIE MIALA PRAWA SIE ZDARZYC W CYWILIZOWANYM, SUWERENNYM i DOBRZE ZORGANIZOWANYM PANSTWIE

TAKA KATASTROFA NIGDY NIE ZDAZYLABY SIE W USA< ROSJI< NIEMCZECH < IZRAELU ITD a gdyby sie zdalyla, to bylby to albo zamach albo czyjs personalny bląd, nigdy natura, przypadek, brzoza

a to, że nasze państwo nie działa, nie funkcjonuje, nie zdało i nie zdaje egzaminu jest oczywiste takze w swietle tego jak wyjaniana/niewyjasniana jest ta katastrofa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ ...

Tak, cały kontekst tego co się dzieje wokół śledztwa związanego z katastrofą, sygeruje jednoznacznie winnego. Prawdziwa cnota krytyk się nie boi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...